: Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet næve

Her er den strammeste og mest potente bas, vi har hørt i lang tid. Det hele balanceres med flotte toner opad også.
Lyd & Billede mener
Sjældent har vi hørt en digitalkonverter med så sej bas. Lydbilledet er samtidig både stort og balanceret, også i overtonerne.
Der mangler kun de sidste mikronuancer i toppen, for at Electrocompaniet jorder hele banden.
Specifikationer
  • Digital ind: Asynkron USB, 2 x koaksial, 2 x optisk
  • Analog ud: RCA, XLR
  • Maks. 24 bit/192 kHz
  • Variabel lydstyrke
  • Ikke hovedtelefon-udgang
Annonce
Annonce
forfatter

ECD 2 anvender ligesom sine konkurrenter asynkron USB digitalkonvertering og understøtter op til 24 bit/192 kHz opløsning. Electrocompaniet har angiveligt arbejdet meget for at reducere jitter og samtidig bevare den varme lyd, de er kendt for.

Ud over USB-indgang har ECD 2 dobbelte koaksiale og optiske digitalindgange samt både balanceret XLR og ubalanceret RCA analog stereoudgang. Den har indbygget volumenkontrol og indgangsvælger, og kan dermed sluttes direkte til en effektforstærker eller til aktive højttalere, hvis man vil det.

Brugervenlighed
Volumen og kildevalg styres let med den medfølgende fjernbetjening eller med Electrocompaniets universalfjernbetjening, som er ekstraudstyr. Opløsning og lydniveautrin vises i displayet, når man laver ændringer; ellers er det kun indgangen, man bliver informeret om. Tilkobling til Mac sker problemfrit uanset opløsning helt op til 192 kHz, mens Windows-pc’er skal bruge en driver.

Lydkvalitet
ECD 2 graver guldet frem helt nede i de dybeste frekvenser og klemmer det ud gennem højttalerne (selvfølgelig med god hjælp fra et heftigt forstærkerpar). Den relativt høje spænding på den balancerede XLR-udgang resulterer i et højere lydniveau, hvilket kunne narre én til at tro, at det lyder kraftigere og federe. Men selv når man skruer ned til samme niveau som de andre, har Electrocompaniet et usædvanlig godt greb om rytmerne.

Hør f.eks. Daft Punks “Game of Love” i højopløst studiekvalitet. Stortrommen lyder stort og saftigt ligesom med ASUS Essence III. Men lydbilledet er bredere her, og lilletrommen har mere smæld. Opløsningen i bækkenerne er væsentlig bedre, og vocoder-stemmen lyder mere, som om den rent faktisk hænger i luften og fylder rummet.

Annonce

Electrocompaniet graver dybere i bassen end Naim, samtidig med at den er langt mere opløst end ASUS.

Jazz drager også fordel af det store lydbillede. Arild Andersens kontrabas på “Stille, stille kommer vi” fra Quiet Winter Night (24 bit/192 kHz) fylder godt i bunden, tangenterne på Jan Gunnar Hoffs klaver danser nærmest, og Unni Wilhelmsens stemme står luftigt midt i det hele. Der er også fuld tryk på trompeten, uden at det sker på bekostning af luft og opløsning.

Tori Amos’ “Jackie’s Strength” i orkesterversion har godt med punch. På grund af de mange klangnuancer i lydbilledet lyder det næsten, som om der er flere strygere.

I modsætning til med ASUS bliver der ikke pyntet på R.E.M.s “Drive”. Sangen lyder lidt spids i toppen, med temmelig harske bækkener. Det er ikke Electrocompaniets fejl, men understreger, at når man vil have ærlighed, så får man ærlighed på godt og ondt.

Konklusion
Electrocompaniet ECD 2 lyder benhårdt og presser al den saft ud, der findes i bassen. Det hele balanceres med en dynamisk og nuanceret mellemtone, der er så vigtig for gengivelsen af alle instrumenter, og overtonerne er luftige nok til at strække lydbilledet ud i alle tre dimensioner.

Annonce

DAC’en blomstrer med al musik, men imponerer måske allermest med rytmiske sager. Den har god opløsning hele vejen og er tæt på at være komplet. Den er ikke så mikronuanceret som Bryston og Auralic, men hvis man er ude efter noget, som virkelig slår fra sig, behøver man ikke at lede længere.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Auralic Vega

Musikken mellem tonerne

Ingen i denne prisklasse skildrer rummet i lydbilledet som Auralic Vega, der understreger, at der også er musik mellem tonerne.

Auralic tager pusten fra os fra start til slut. Usædvanlig opløste toner og kontante rytmer. Balancerer hele lydbilledet på mageløs vis! Forskellige filterindstillinger giver mange muligheder.
Ikke rigtig noget, ud over at et så sejt produkt gerne måtte have haft hovedtelefon-udgang. Men så var det hurtigt blevet endnu dyrere!

Bryston BDA-2

Ophøjet sandhed

Digitalkonverteren fra Bryston er blandt de mest detaljerede og opløste i klassen.

Bryston lyder super opløst og distinkt hele vejen, med overlegent detaljeniveau og et gigantisk lydbillede.
Fjernbetjening er (dyrt) ekstraudstyr, og volumenkontrol er en mangelvare.

ASUS Xonar Essence III

Ambitiøs topmodel

Computerproducenten ASUS prøver at få fodfæste i hi-fi-industrien med deres dyreste – og bedste – digitalkonverter nogensinde.

Ægte dual-mono DAC med udsøgt hovedtelefon-forstærker. Basregisteret lyder usædvanlig kontant, og DAC’en kan drive så at sige alle hovedtelefoner.
Det er først og fremmest opløsning i overtonerne, der mangler her.

Naim DAC-V1

Meget for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalkonverter med fjernbetjening, variabel volumen og hovedtelefon-udgang. Og den lyder flot.

Meget veludstyret og har endda indbygget hovedtelefon-forstærker. DAC-V1 har fuld kontrol over lydbilledet, især i mellemtone-registeret. Glimrende til prisen!
Lydbilledet kunne godt være større.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.