TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

MSI GT80 Titan 2QE

Kompromisløs kæmpe

Teknologien er på flere måder af ældre dato. Men resultatet er imponerende.

forfatter
Publiceret 02/09/2016 - 05:00
L&B mener
Den hurtigste 3D-grafik til dato! Imponerende teknologi og et tastatur som ingen andre laptops.
Den er vanvittigt dyr, sindssygt stor og tung, og så larmer den som en støvsuger med turbolader!
Specifikationer
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7 4720HQ (4 kerner, 8 tråde)
 • Grafik: 2 x Nvidia GeForce GTX 980M
 • Skærm: 18,4", 1920 x 1080
 • Hukommelse: 16 GB DDR3-ram, 8 GB video-ram
 • Drev: 256 GB SSD, 1 TB HD, DVD-RW/Blu-ray
 • Tilslutning: Hovedtelefoner, mikrofon (mini-jack), 5 x USB 3.0, HDMI, Ethernet, 2 x DisplayPort
 • Mål: 45,6 x 4,9 x 33 cm
 • Vægt: 4,5 kg

 

Benchmarks

 • 3DMark 15: 11.824
 • 3DMark 11: 13.658
 • Geekbench 3: 10.872 (multi-core), 3.190 (single-core)
 • Browsermark: 6.950
 • Cinebench R15 OpenGL: 100,91 fps
 • HD Tach: 1.033 MB/s
 • Peacekeeper: 1:03 timer
Vejl. pris 27900Pr. 02/09/2016 Produktside

MSI GT80 er ubetinget klassens tunge dreng! Gamer-laptops er almindeligvis store og tunge, men den her tager prisen. Både på størrelse og ekstrem hardware.

I kraft af maskinens størrelse og opbygning føles det mere som at sidde ved en stationær pc end en laptop. Tastaturet (som vi vender tilbage til) er lige så stort og godt som på de bedste stationære af slagsen, og skærmen på 18,4 tommer er lige så stor som undertegnedes arbejdsskærm. Men MSI’s maskine er ikke alene lige så kraftig som min stationære maskine; den er også lige så dyr som skrivebordscomputeren OG min bil tilsammen!

Bagsiden af medaljen er, at GT80 Titan ikke er en maskine, som man skødesløst lader dumpe ned i skuldertasken, når man tager af sted. Den kan bæres, men den er tung og kræver en velvoksen rygsæk, især da man også er nødt til at medbringe den eksterne strømforsyning, der er stor og tung som en munkesten.

 

Rigtigt tastatur

Tastaturet på GT80 Titan er fra danske SteelSeries. Og hvilket tastatur! GT80 har nemlig et “rigtigt” tastatur med fuld størrelse, fuld vandring (!) – og klik! Det gør brugen til en både taktil og meget støjende oplevelse, hvor man aldrig er i tvivl om, hvorvidt en tast er trykket ned eller ej. Kontakterne er leveret af Cherry, som også gav klik til de klassiske IBM-tastaturer.

Tasterne er rykket frem til fronten af det høje kabinet for at give en rimelig ergonomi. Ved siden af tastaturet finder man en høj, smal trackpad, der både fungerer som mus og numerisk tastatur. Det er en sjov idé, men det er egentlig imponerende, at det ikke kunne lade sig gøre at få plads til en mere praktisk løsning på en så kolossal maskine.

Tasterne W, A, S og D (udtales “wasd” af spillere) kan udskiftes med forgyldte metaltaster, så der ikke er risiko for, at computeren kommer til at virke for afdæmpet og diskret.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Turbografik og jetjagerlyd

Der sidder ikke bare én, men to grafikprocessorer i GT80. To styk GeForce GTX980M gør maskinen til den hurtigste til 3D-grafik, der til dato har besøgt vores testlaboratorium. En 3DMark 15-score på 11.824 er ekstremt. Men det er dog ikke frygtelig meget højere end ASUS G752 og MSI GT72S, der begge klarer lidt over 8.000 i samme test med blot en enkelt GTX980.

Hvad der til gengæld overgår alt andet, er blæserstøjen, som virker pågående på flere meters afstand. To grafikprocessorer, der arbejder på højtryk, kræver supereffektiv køling. Med et lydtryk på 60 dB ved normal arbejdsstilling skal GT80 helst bruges med støjdæmpende hovedtelefoner på.

At grafikscoren ikke er højere, kunne tyde på, at det er processoren, der er det svageste led. Det understøttes af resultatet i Geekbench 3 (3.190 i single-core og 10.872 i multi-core), der kun er middelgodt for en i7-baseret maskine. Faktisk er det testens dårligste resultat.

På de øvrige målinger ligner den en typisk i7-baseret computer. Den markante undtagelse er batteritesten Peacekeeper, der viser, at tung grafik-hardware og et batteri af blæsere kræver masser af strøm – kun en time og tre minutter varede det, før GT80 slukkede.

 

Konklusion

MSI GT80 Titan er en ekstrem computer, hvor man ikke er gået på kompromis nogen steder. Og på 3D-grafik er den – blandt bærbare – uden konkurrence den hurtigste computer, vi endnu har testet. At ydelsen kommer fra en bærbar, er ekstra imponerende.

Den er også horribelt dyr og vanvittig upraktisk, og den maskine, som vi fik tilsendt til test, var en processorgeneration bagud i forhold til resten af feltet. Der findes dog andre GT80’ere, der råder bod på dette, og til nogenlunde samme pris.

Alt i alt har det været en spændende oplevelse at teste en så vild maskine – men om jeg ville lægge næsten 30.000 kroner på bordet for at få den sidste hastighed? Aldrig i livet! Hvis lottogevinsten brænder i lommen, kan man få både en stationær med samme ydelse OG en respektabel gaming-bærbar for færre penge.

Også i denne test:

Alienware 17

For professionelle dræbere

Nydelig og pertentligt effektiv fra yderst til inderst. Der er ikke en finger at sætte på Alienware. Det skulle da lige være for prisen.

Den ser lækker ud på en – for gaming-computere – diskret og underspillet måde. Og ydelsen er i top.
Du kan få samme hastighed for færre penge andre steder, og der er ikke noget optisk drev.

ASUS Strix GL502VT

Fluevægtsmesteren

Bærbar nok til at kunne bruges til hverdag, men stærk nok til seriøst spilarbejde.

Slank og elegant letvægts-gamer, der kan mere, end den ser ud til.
Langsomste 3D-grafik i testen, og tastaturet er for upræcist.

Acer Predator 17

Stærk debutmodel

Acer har meldt sig i ind i den lille kreds af gamer-pc-producenter.

Gennemført og overbevisende computer til storspillere. Man får virkelig meget ydelse for pengene!
Kort batteritid. Der findes endnu hurtigere computere, men de koster kassen!
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv en kommentar

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Nu er Samsungs nye gaming-skærm på hylderne De nye 4K-skærme Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover vild ydelse!
Kone dropper fast forbindelse 15 års forskning tog det, før den klassiske gamingmus Roccat Kone XP kom i en trådløs udgave.
Razers lysdrevne taster er krøbet Razer DeathStalker V2 er opdateret med lavere, lettere taster, der holder længere.
Den hurtigste mobil Asus ROG Phone 6 Pro er stor og dyr. Og den hurtigste mobil, vi har set.
Vildt god til prisen! Shark Gaming 7G15-70TI vinder ingen skønhedskonkurrencer, men den er proppet med god hardware, der er til at betale.
Alienware-laptop med fantomskærm Hvis du spiller meget, meget hurtige spil, kan 480 Hz-skærmen være esset i dit ærme.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend