BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 4 gaming-laptops

Spil som en boss

Når der skal spilles spil, må der solidt grej til. Koste hvad det vil! Her er fire bærbare, hvor der ikke er skelet synderligt til prisen.

Vi tager regelmæssigt pulsen på markedet for spilcomputere. Det gør vi, dels fordi spil er sjovt, og dels fordi computerspil er en branche, der omsætter for dobbelt så meget som filmindustrien i Hollywood. Men der kan også være en grund til at kigge på spilmonstrene, selv om man ikke bruger fritiden på at dræbe orker i online-universer eller genopføre Anden Verdeskrig på skærmen.

Har du brug for rå og uhæmmet regnekraft til video- eller billedredigering, kan du finde det her, da de førende grafik- og videoprogrammer understøtter at lade grafikkortenes processorer speede beregningerne op.

Da spil stiller høje krav til computeren, er det her, man finder de absolut hurtigste maskiner på markedet. Processorerne er hentet på øverste hylde hos Intel, og der er ikke sparet på hukommelse og harddisk-plads. Alle maskiner i testen er udstyret med lynhurtige SSD-drev samt fra 8 til 64 (!) gigabyte ram.

 

Stor, større, størst

Alle maskiner i denne test er toptunede fartmonstre, som er designet til at give størst mulig fordel mod konkurrenterne på slagmarken. Men det betyder ikke, at de er ens. Ferrari Testarossa, Chevrolet Corvette og Triumph Spitfire er alle tre eksempler på klassiske sportsvogne, men de har stort set ingen lighedspunkter ud over antallet af hjul.

Vi bad leverandørerne om at sende os det bedste, de lige nu kunne skaffe, og det resulterede i et meget blandet felt, hvor den dyreste koster – og vejer – mere end dobbelt så meget som den billigste. Det kan ses på ydelsen, der udviser næsten lige så stor spredning.

Alle fire computere i testen blev leveret med Full HD-skærme (1920 x 1080 punkter). De fleste fås også i 4K-varianter, men de ekstra pixels betyder kun ekstra arbejde for grafikprocessoren uden at give nogen fordele for spilbarheden. Nogle spil bliver endda uspillelige i 4K-opløsning, da dialogboksene bliver ulæseligt små, og skærmgrafikken ser underlig ud.

 

Råt design

Gamere er almindeligvis fredelige folk, men de sætter pris på barskt udseende udstyr. Skarpe kanter og dekorativ metalbesætning er dagens orden. Og nej: Spilmaskinerne fås ikke i rosa guld! Du kan vælge imellem matsort, blank sort og metallic sort. Til gengæld er der indbygget diodelys. Det handler både om at kunne finde tasterne i mørket og imponere rakket, mens man har det sjovt. For spil handler heldigvis om fornøjelse.

 

Voksende marked

Mens salget af traditionelle pc’er er faldende, og den stationære kontor-pc er en næsten uddød race, er computere specielt beregnet til spil et af de få områder, der oplever flercifrede vækstprocenter. Det lokker nye spillere (undskyld!) til markedet. Og virtual reality, der også kræver en kraftig pc til at skabe en overbevisende illusion i et HTC Vive eller Oculus Rift headset, kan gøre markedet endnu mere lukrativt.

Alienware, ASUS og MSI er klassiske deltagere i testen, men det er nyt, at også Acer fremstiller dedikerede gaming-computere. Kort før deadline annoncerede også HP, at de lancerer en serie af spil- og VR-computere kaldet Omen. Endelig er der Razer, som også laver spiludstyr i den tunge ende, men som måtte melde fra, da de ikke kunne skaffe en egnet testmaskine lige nu.

 

Sådan testede vi

Spilcomputere skal rimeligvis testes med 3D-spil. Her måtte husets unge generation (igen) inddrages.

Der blev selvfølgelig også lavet målinger med vores gængse testprogrammer, Browsermark og Geekbench, suppleret af 3DMark 11 og 3DMark 15, begge fra finske Futuremark. Hastigheden på SSD-drevet blev testet med værktøjet HD Tach.

Den rå motorkraft er det, der adskiller disse maskiner fra 99 procent af markedets laptops, men vi så selvfølgelig også på de egenskaber, som vi normalt vurderer bærbare computere på, såsom ergonomi, vægt, lyd og kvaliteten af skærmen.

 

Audio tuned by…

Ligesom det er tilfældet i bilverdenen, lader pc-producenterne i stigende grad kendte mærker levere teknik til deres bedste modeller. Ikke mindst på lydsiden. Således leverer Klipsch lyd til Alienware, mens Dynaudio står for MSI-lyden.

Et kendt logo på bagsmækken betyder dog ikke nødvendigvis, at hardwaren i maskinerne er leveret af de højttalerproducenter, der lægger navn til. Kigger man godt efter, står der nemlig oftest “tuned by” foran navnet, og det betyder, at producenten har stået for lyddesignet (i form af equalizing, der matcher “signaturlyden”), mens selve højttaler-enhederne er navnløse OEM-produkter.

 

Næste generation af grafikprocessorer er netop lanceret. Det kan betyde en fordobling eller endda en tredobling af ydelsen på 3D-spil. Foto: Nvidia
Næste generation af grafikprocessorer er netop lanceret. Det kan betyde en fordobling eller endda en tredobling af ydelsen på 3D-spil. Foto: Nvidia

Generationsskifte på vej

Tre ud af fire computere i denne test er udstyret med Nvidias GeForce GTX 980M grafikprocessor. Og den sidste computer, ASUS GL502VT, bruger den lidt mindre GeForce GTX 970M fra samme serie. Sådan har det været længe.

Processorerne fra Nvidias 900-serie har i praksis har været standarden for hurtig 3D-grafik i bærbare siden lanceringen i efteråret 2014, og da GPU’en klarer det meste af regnearbejdet i 3D-spil, har ydelsen på de maskiner, vi har testet de sidste snart to år, været stort set ens. Lidt mere ram eller en ny processorgeneration kan flytte testresultaterne en smule, men revolutioner har der ikke været tale om.

Fra tid til anden kan man endda opleve, at en ny model kommer en anelse senere over målstregen, end forgængeren gjorde.

Men nu er der – endelig – hurtigere computere på vej. På COMPUTEX-messen i Taipei, som finder sted, mens disse linjer skrives, har Nvidia lanceret en ny generation af grafikprocessorer. I første omgang i form af GPU’erne GeForce GTX 1080 og GTX 1070 til stationære computere, men vi kan være sikre på, at der inden længe vil dukke mobile udgaver af processorerne op. GeForce GTX lover “op til tre gange højere ydelse” end GTX 980.

Om det betyder, at du fremover vil kunne spille dit yndlingsspil med 300 frames i sekundet i stedet for kun 100, er nok for meget at håbe på. Og det ville i øvrigt være meningsløst. Men det kan bane vejen for endnu højere realisme i spil – og i Virtual Reality.

Og det vil sikkert også betyde, at vi andre, der ikke vil ofre de ca. 6.000 kroner, som bliver introduktionsprisen på et GeForce GTX 1080-kort med 8 gigabyte DDR5 video-ram, snart kan vente os billigere priser på GeForce-grafikkort fra 900-serien.

Kompromisløs kæmpe

Teknologien er på flere måder af ældre dato. Men resultatet er imponerende.

Lyd & Billede mener

Den hurtigste 3D-grafik til dato! Imponerende teknologi og et tastatur som ingen andre laptops.
Den er vanvittigt dyr, sindssygt stor og tung, og så larmer den som en støvsuger med turbolader!
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7 4720HQ (4 kerner, 8 tråde)
 • Grafik: 2 x Nvidia GeForce GTX 980M
 • Skærm: 18,4", 1920 x 1080
 • Hukommelse: 16 GB DDR3-ram, 8 GB video-ram
 • Drev: 256 GB SSD, 1 TB HD, DVD-RW/Blu-ray
 • Tilslutning: Hovedtelefoner, mikrofon (mini-jack), 5 x USB 3.0, HDMI, Ethernet, 2 x DisplayPort
 • Mål: 45,6 x 4,9 x 33 cm
 • Vægt: 4,5 kg

 

Benchmarks

 • 3DMark 15: 11.824
 • 3DMark 11: 13.658
 • Geekbench 3: 10.872 (multi-core), 3.190 (single-core)
 • Browsermark: 6.950
 • Cinebench R15 OpenGL: 100,91 fps
 • HD Tach: 1.033 MB/s
 • Peacekeeper: 1:03 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 27900 kr

MSI GT80 er ubetinget klassens tunge dreng! Gamer-laptops er almindeligvis store og tunge, men den her tager prisen. Både på størrelse og ekstrem hardware.

I kraft af maskinens størrelse og opbygning føles det mere som at sidde ved en stationær pc end en laptop. Tastaturet (som vi vender tilbage til) er lige så stort og godt som på de bedste stationære af slagsen, og skærmen på 18,4 tommer er lige så stor som undertegnedes arbejdsskærm. Men MSI’s maskine er ikke alene lige så kraftig som min stationære maskine; den er også lige så dyr som skrivebordscomputeren OG min bil tilsammen!

Bagsiden af medaljen er, at GT80 Titan ikke er en maskine, som man skødesløst lader dumpe ned i skuldertasken, når man tager af sted. Den kan bæres, men den er tung og kræver en velvoksen rygsæk, især da man også er nødt til at medbringe den eksterne strømforsyning, der er stor og tung som en munkesten.

 

Rigtigt tastatur

Tastaturet på GT80 Titan er fra danske SteelSeries. Og hvilket tastatur! GT80 har nemlig et “rigtigt” tastatur med fuld størrelse, fuld vandring (!) – og klik! Det gør brugen til en både taktil og meget støjende oplevelse, hvor man aldrig er i tvivl om, hvorvidt en tast er trykket ned eller ej. Kontakterne er leveret af Cherry, som også gav klik til de klassiske IBM-tastaturer.

Tasterne er rykket frem til fronten af det høje kabinet for at give en rimelig ergonomi. Ved siden af tastaturet finder man en høj, smal trackpad, der både fungerer som mus og numerisk tastatur. Det er en sjov idé, men det er egentlig imponerende, at det ikke kunne lade sig gøre at få plads til en mere praktisk løsning på en så kolossal maskine.

Tasterne W, A, S og D (udtales “wasd” af spillere) kan udskiftes med forgyldte metaltaster, så der ikke er risiko for, at computeren kommer til at virke for afdæmpet og diskret.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Turbografik og jetjagerlyd

Der sidder ikke bare én, men to grafikprocessorer i GT80. To styk GeForce GTX980M gør maskinen til den hurtigste til 3D-grafik, der til dato har besøgt vores testlaboratorium. En 3DMark 15-score på 11.824 er ekstremt. Men det er dog ikke frygtelig meget højere end ASUS G752 og MSI GT72S, der begge klarer lidt over 8.000 i samme test med blot en enkelt GTX980.

Hvad der til gengæld overgår alt andet, er blæserstøjen, som virker pågående på flere meters afstand. To grafikprocessorer, der arbejder på højtryk, kræver supereffektiv køling. Med et lydtryk på 60 dB ved normal arbejdsstilling skal GT80 helst bruges med støjdæmpende hovedtelefoner på.

At grafikscoren ikke er højere, kunne tyde på, at det er processoren, der er det svageste led. Det understøttes af resultatet i Geekbench 3 (3.190 i single-core og 10.872 i multi-core), der kun er middelgodt for en i7-baseret maskine. Faktisk er det testens dårligste resultat.

På de øvrige målinger ligner den en typisk i7-baseret computer. Den markante undtagelse er batteritesten Peacekeeper, der viser, at tung grafik-hardware og et batteri af blæsere kræver masser af strøm – kun en time og tre minutter varede det, før GT80 slukkede.

 

Konklusion

MSI GT80 Titan er en ekstrem computer, hvor man ikke er gået på kompromis nogen steder. Og på 3D-grafik er den – blandt bærbare – uden konkurrence den hurtigste computer, vi endnu har testet. At ydelsen kommer fra en bærbar, er ekstra imponerende.

Den er også horribelt dyr og vanvittig upraktisk, og den maskine, som vi fik tilsendt til test, var en processorgeneration bagud i forhold til resten af feltet. Der findes dog andre GT80’ere, der råder bod på dette, og til nogenlunde samme pris.

Alt i alt har det været en spændende oplevelse at teste en så vild maskine – men om jeg ville lægge næsten 30.000 kroner på bordet for at få den sidste hastighed? Aldrig i livet! Hvis lottogevinsten brænder i lommen, kan man få både en stationær med samme ydelse OG en respektabel gaming-bærbar for færre penge.

Fluevægtsmesteren

Bærbar nok til at kunne bruges til hverdag, men stærk nok til seriøst spilarbejde.

Lyd & Billede mener

Slank og elegant letvægts-gamer, der kan mere, end den ser ud til.
Langsomste 3D-grafik i testen, og tastaturet er for upræcist.
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ (4 kerner, 8 tråde)
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 970M
 • Skærm: 15,6", 1920 x 1080
 • Hukommelse: 8 GB DDR4-ram, 3 GB video-ram
 • Drev: 256 GB SSD
 • Tilslutning: Mikrofon, hovedtelefoner (mini-jack), 3 x USB 3.0, USB-C, Ethernet, SD-kortlæser, HDMI, Mini DisplayPort
 • Mål: 41,6 x 5,3 x 31,8 cm
 • Vægt: 2,2 kg

 

Benchmarks

 • 3DMark 15: 6.548
 • 3DMark 11: 11.846
 • Geekbench 3: 11.857 (multi-core), 3.146 (single-core)
 • Browsermark: 6.783
 • Cinebench R15 OpenGL: 96,17 fps
 • HD Tach: 392,5 MB/s
 • Peacekeeper: 3:00 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 12835 kr

ASUS er elsket blandt spillere for deres ROG-serie (Republic of Gamers). Topmodellen G752 har vi imidlertid allerede testet tidligere. Derfor har vi denne gang bestilt den noget lettere GL502 fra ASUS’ splinternye Strix-serie til at deltage.

GL502 er en slank og – for spilcomputere – taskevenlig 15 tommers bærbar. Med en tykkelse på 23,5 mm og en vægt på 2,2 kg er den næsten i ultrabook-størrelse. Og det sorte aluminiumkabinet ville være diskret, hvis det ikke var for de neon-orange detaljer på låget.

Under låget er maskinen akkurat lige så diskret som udenpå. Den neon-orange, bagbelyste tekst på tasterne gør det let at ramme rigtigt i LAN-partyets mørke, og tasterne W, A, S og D er neon-orange. Tastaturet er i fuld størrelse, og der er også blevet plads til et smalt numerisk tastatur. Desværre har tasterne en upræcis, vrikkende vandring, der giver mindelser om ungdommens ZX Spectrum hjemmecomputere.

Ligesom på de øvrige i testen er skærmen i Full HD-opløsning (1920 x 1080 punkter), som lige nu er den perfekte opløsning til spil.

Processoren i GL502 er den samme som i de tunge maskiner: En Core i7-6700HQ på 2,6 GHz. Der er dog kun 8 gigabyte ram om bord. Det er i spilsammenhæng lige til øllet, men tilstrækkeligt, så længe du ikke prøver at lave tunge opgaver ved siden af. Forklaringen på den lave vægt og det kompakte ydre er grafikkortet, som er et GeForce GTX 970M og altså “kun” det næstkraftigste fra Nvidia. Det giver ikke helt samme ydelse i 3D-spil, men er til gengæld langt mindre effekt- og kølingskrævende.

Som den eneste i testen har GL502VT kun ét diskdrev om bord. En 256 gigabyte SSD giver hurtig opstart og indlæsning af programmer, men giver ikke plads til så mange store spil.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Benchmarks

Kompromiserne i GL502VT er åbenlyse, men hvad betyder de for ydelsen? En del, men mindre, end man skulle tro.

I 3D-grafiktesten 3DMark 15 opnår GL502VT en score på 6.548. Det er halvt så meget som den titaniske MSI GT80, men sammenligner man med mindre ekstreme computere, så skrumper forskellen ind. I processortesten Geekbench 3 (3.146 i single-core, 11.857 i multi-core) er ASUS endda hurtigere end MSI, sikkert takket være en nyere generation af i7.

Samme mønster går igen i alle de øvrige hastighedstests. Kun i disktesten må ASUS se sig distanceret. En overførselshastighed på 392,5 MB/s er nok lynhurtigt, men kun en tredjedel af konkurrenterne.

I batteritesten Peacekeeper kørte GL520V i præcis tre timer, før maskinen slukkede. Det er langt bedre end MSI og Acer, men viser stadig, at tung spilgrafik og lang batteritid ikke går hånd i hånd.

 

Konklusion

ASUS Strix GL502VT er den mindste, letteste og billigste i testen. Den er også langsomst til 3D-spil, men stadig kraftig nok til at trække alle spil på markedet i dag, hvis man ikke for enhver pris vil spille med alle grafikindstillinger på højeste indstilling.

Hvis du ikke har et bundløst budget, der giver dig råd til at anskaffe både en gaming-pc og en anden bærbar til daglig brug, kan den være et perfekt valg. Det samme gælder, hvis du ikke er storspiller, men “bare” vil have en bærbar, der kan tackle de tungeste regneopgaver.

Stærk debutmodel

Acer har meldt sig i ind i den lille kreds af gamer-pc-producenter.

Lyd & Billede mener

Gennemført og overbevisende computer til storspillere. Man får virkelig meget ydelse for pengene!
Kort batteritid. Der findes endnu hurtigere computere, men de koster kassen!
 • Processor: 2,6 GHz Intel Core i7-6700HQ (4 kerner, 8 tråde)
 • Grafik: Nvidia GeForce GTX 980M
 • Skærm: 17,3" Full HD (1980 x 1080)
 • Hukommelse: 64 GB DDR4-ram, 4 GB video-ram
 • Drev: 512 GB SSD, 2 TB HD
 • Tilslutning: Hovedtelefoner (mini-jack), 4 x USB 3.0, Ethernet, HDMI, Thunderbolt, SD-kortlæser
 • Mål: 42,3 x 3,8 x 32,2 cm
 • Vægt: 4 kg

 

Benchmarks

 • 3DMark 15: 8.261
 • 3DMark 11: 12.751
 • Geekbench 3: 12.751 (multi-core), 3.414 (single-core)
 • Browsermark: 6.798
 • Cinebench R15 OpenGL: 60,09 fps
 • HD Tach: 1.187 MB/s
 • Peacekeeper: 2:20 timer
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 17499 kr

Det er ikke første gang, Acer er med i en test af spilcomputere, men sidste gang var det med den ultraslanke, grafik-boostede ultrabook Aspire V Nitro, der på mange måder imponerede, men reelt ikke kunne være med i konkurrencen. Siden da har Acer imidlertid lanceret en helt ny serie af rendyrket spiludstyr kaldet Predator.

Predator 17 er topmodellen blandt de bærbare spilcomputere. En stor, solid 17-tommer i typisk kantet gaming-design. To røde metalgitre på de forreste hjørner dækker for højttalerne, mens et rødt gitter langs hele bagsiden er udblæsningskanal for et omfattende kølesystem. For at få ekstra køling kan man med et snuptag erstatte det optiske drev med endnu en blæser.

Ligesom vi har set det hos ASUS, er hængslerne til skærmen rykket fremad på kabinettet. Det får maskinen til at virke mindre i dybden, end den i virkeligheden er, og giver samtidig plads til kølesystemet.

Tastaturet er bagbelyst med zoneopdelt RGB-lys, og WASD- og piletasterne har rød kant, så de er nemme at finde i mørket. Tasterne, også de numeriske, er i fuld størrelse. De er forholdsvis behagelige at skrive på og med en rimelig god vandring.

Lyden er god – og høj – på Predator 17. Selv om hovedtelefoner eller et sæt ordentlige højttalere er at foretrække, er der så meget smæk i de indbyggede højttalere, at man sagtens kan få en god oplevelse i spillet. Eller blive bedt om at skrue ned, hvis man spiller sammen med andre.

Indmaden viser, at Acer mener det seriøst med deres entré i gamer-verdenen: En Intel Core i7-6700HQ processor af nyeste generation og hele 64 gigabyte ram! Grafikprocessoren er – selvfølgelig – GeForce GTX 980M med 4 gigabyte ram. Også på disksiden er der fuldt hus: En stor SSD på 512 gigabyte til styresystemet og 2 terabyte harddisk til spillene.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Benchmarks

Predator 17 er en meget hurtig maskine, der kan køre fra de fleste andre bærbare spilcomputere. 3DMark 15-testen ender med et resultat på 8.261. Det er det næstbedste, vi endnu har målt, kun overgået af MSI GT72S Dominator, som vi testede i januar 2016 – og så MSI GT80 Titan. Også i processortesten Geekbench 3 er resultatet i den øverste ende: 3.414 i single-core og 12.751 i multi-core.

 

Konklusion

Acer Predator 17 er en imponerede debut i spilverdenen for Acer, som både på ydelse og pris præsterer at slå Alienware på hjemmebane. Den når ikke op på monsterydelsen fra MSI, men er fuldt ud stærk nok til at klare alle spil i dag. Og det til en pris, der virker rimelig.

Alienware 17
Nydelig og pertentligt effektiv fra yderst til inderst. Der er ikke en finger at sætte på Alienware. Det skulle da lige være for prisen.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Apples egen processor har gjort MacBook Pro til den sejeste 13 tommers bærbare, vi har testet.
  Har du netop slået kløerne i en PlayStation 5 eller en Xbox Series X? Så vil du måske også gerne opgradere din skærm. Vi har testet de bedste TV’er til gaming!
  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Xbox Series X

  Vejl.pris 3899 kr Spilkonsol med PC-ydelse

  MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

  Vejl.pris 10297 kr Til krævende spillere på budget

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  MSi MAG272CQR

  Vejl.pris 3390 kr Biografoplevelse til dine spil
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.