TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 4 gaming-laptops

Spil som en boss

Når der skal spilles spil, må der solidt grej til. Koste hvad det vil! Her er fire bærbare, hvor der ikke er skelet synderligt til prisen.

Skrevet af / 02/09/2016 - 06:00
4 gaming-laptops
John Alex Hvidlykke

Produkter i denne test

Vi tager regelmæssigt pulsen på markedet for spilcomputere. Det gør vi, dels fordi spil er sjovt, og dels fordi computerspil er en branche, der omsætter for dobbelt så meget som filmindustrien i Hollywood. Men der kan også være en grund til at kigge på spilmonstrene, selv om man ikke bruger fritiden på at dræbe orker i online-universer eller genopføre Anden Verdeskrig på skærmen.

Har du brug for rå og uhæmmet regnekraft til video- eller billedredigering, kan du finde det her, da de førende grafik- og videoprogrammer understøtter at lade grafikkortenes processorer speede beregningerne op.

Da spil stiller høje krav til computeren, er det her, man finder de absolut hurtigste maskiner på markedet. Processorerne er hentet på øverste hylde hos Intel, og der er ikke sparet på hukommelse og harddisk-plads. Alle maskiner i testen er udstyret med lynhurtige SSD-drev samt fra 8 til 64 (!) gigabyte ram.

Annonce

 

Stor, større, størst

Alle maskiner i denne test er toptunede fartmonstre, som er designet til at give størst mulig fordel mod konkurrenterne på slagmarken. Men det betyder ikke, at de er ens. Ferrari Testarossa, Chevrolet Corvette og Triumph Spitfire er alle tre eksempler på klassiske sportsvogne, men de har stort set ingen lighedspunkter ud over antallet af hjul.

Vi bad leverandørerne om at sende os det bedste, de lige nu kunne skaffe, og det resulterede i et meget blandet felt, hvor den dyreste koster – og vejer – mere end dobbelt så meget som den billigste. Det kan ses på ydelsen, der udviser næsten lige så stor spredning.

Alle fire computere i testen blev leveret med Full HD-skærme (1920 x 1080 punkter). De fleste fås også i 4K-varianter, men de ekstra pixels betyder kun ekstra arbejde for grafikprocessoren uden at give nogen fordele for spilbarheden. Nogle spil bliver endda uspillelige i 4K-opløsning, da dialogboksene bliver ulæseligt små, og skærmgrafikken ser underlig ud.

 

Råt design

Gamere er almindeligvis fredelige folk, men de sætter pris på barskt udseende udstyr. Skarpe kanter og dekorativ metalbesætning er dagens orden. Og nej: Spilmaskinerne fås ikke i rosa guld! Du kan vælge imellem matsort, blank sort og metallic sort. Til gengæld er der indbygget diodelys. Det handler både om at kunne finde tasterne i mørket og imponere rakket, mens man har det sjovt. For spil handler heldigvis om fornøjelse.

 

Voksende marked

Mens salget af traditionelle pc’er er faldende, og den stationære kontor-pc er en næsten uddød race, er computere specielt beregnet til spil et af de få områder, der oplever flercifrede vækstprocenter. Det lokker nye spillere (undskyld!) til markedet. Og virtual reality, der også kræver en kraftig pc til at skabe en overbevisende illusion i et HTC Vive eller Oculus Rift headset, kan gøre markedet endnu mere lukrativt.

Alienware, ASUS og MSI er klassiske deltagere i testen, men det er nyt, at også Acer fremstiller dedikerede gaming-computere. Kort før deadline annoncerede også HP, at de lancerer en serie af spil- og VR-computere kaldet Omen. Endelig er der Razer, som også laver spiludstyr i den tunge ende, men som måtte melde fra, da de ikke kunne skaffe en egnet testmaskine lige nu.

 

Sådan testede vi

Spilcomputere skal rimeligvis testes med 3D-spil. Her måtte husets unge generation (igen) inddrages.

Der blev selvfølgelig også lavet målinger med vores gængse testprogrammer, Browsermark og Geekbench, suppleret af 3DMark 11 og 3DMark 15, begge fra finske Futuremark. Hastigheden på SSD-drevet blev testet med værktøjet HD Tach.

Den rå motorkraft er det, der adskiller disse maskiner fra 99 procent af markedets laptops, men vi så selvfølgelig også på de egenskaber, som vi normalt vurderer bærbare computere på, såsom ergonomi, vægt, lyd og kvaliteten af skærmen.

 

Audio tuned by…

Ligesom det er tilfældet i bilverdenen, lader pc-producenterne i stigende grad kendte mærker levere teknik til deres bedste modeller. Ikke mindst på lydsiden. Således leverer Klipsch lyd til Alienware, mens Dynaudio står for MSI-lyden.

Et kendt logo på bagsmækken betyder dog ikke nødvendigvis, at hardwaren i maskinerne er leveret af de højttalerproducenter, der lægger navn til. Kigger man godt efter, står der nemlig oftest “tuned by” foran navnet, og det betyder, at producenten har stået for lyddesignet (i form af equalizing, der matcher “signaturlyden”), mens selve højttaler-enhederne er navnløse OEM-produkter.

 

Næste generation af grafikprocessorer er netop lanceret. Det kan betyde en fordobling eller endda en tredobling af ydelsen på 3D-spil. Foto: Nvidia
Næste generation af grafikprocessorer er netop lanceret. Det kan betyde en fordobling eller endda en tredobling af ydelsen på 3D-spil. Foto: Nvidia

Generationsskifte på vej

Tre ud af fire computere i denne test er udstyret med Nvidias GeForce GTX 980M grafikprocessor. Og den sidste computer, ASUS GL502VT, bruger den lidt mindre GeForce GTX 970M fra samme serie. Sådan har det været længe.

Processorerne fra Nvidias 900-serie har i praksis har været standarden for hurtig 3D-grafik i bærbare siden lanceringen i efteråret 2014, og da GPU’en klarer det meste af regnearbejdet i 3D-spil, har ydelsen på de maskiner, vi har testet de sidste snart to år, været stort set ens. Lidt mere ram eller en ny processorgeneration kan flytte testresultaterne en smule, men revolutioner har der ikke været tale om.

Fra tid til anden kan man endda opleve, at en ny model kommer en anelse senere over målstregen, end forgængeren gjorde.

Men nu er der – endelig – hurtigere computere på vej. På COMPUTEX-messen i Taipei, som finder sted, mens disse linjer skrives, har Nvidia lanceret en ny generation af grafikprocessorer. I første omgang i form af GPU’erne GeForce GTX 1080 og GTX 1070 til stationære computere, men vi kan være sikre på, at der inden længe vil dukke mobile udgaver af processorerne op. GeForce GTX lover “op til tre gange højere ydelse” end GTX 980.

Om det betyder, at du fremover vil kunne spille dit yndlingsspil med 300 frames i sekundet i stedet for kun 100, er nok for meget at håbe på. Og det ville i øvrigt være meningsløst. Men det kan bane vejen for endnu højere realisme i spil – og i Virtual Reality.

Og det vil sikkert også betyde, at vi andre, der ikke vil ofre de ca. 6.000 kroner, som bliver introduktionsprisen på et GeForce GTX 1080-kort med 8 gigabyte DDR5 video-ram, snart kan vente os billigere priser på GeForce-grafikkort fra 900-serien.

Produkter i denne test

MSI GT80 Titan 2QE

Kompromisløs kæmpe

Teknologien er på flere måder af ældre dato. Men resultatet er imponerende.

Den hurtigste 3D-grafik til dato! Imponerende teknologi og et tastatur som ingen andre laptops.
Den er vanvittigt dyr, sindssygt stor og tung, og så larmer den som en støvsuger med turbolader!
Læs hele testen

Alienware 17

For professionelle dræbere

Nydelig og pertentligt effektiv fra yderst til inderst. Der er ikke en finger at sætte på Alienware. Det skulle da lige være for prisen.

Den ser lækker ud på en – for gaming-computere – diskret og underspillet måde. Og ydelsen er i top.
Du kan få samme hastighed for færre penge andre steder, og der er ikke noget optisk drev.
Læs hele testen

ASUS Strix GL502VT

Fluevægtsmesteren

Bærbar nok til at kunne bruges til hverdag, men stærk nok til seriøst spilarbejde.

Slank og elegant letvægts-gamer, der kan mere, end den ser ud til.
Langsomste 3D-grafik i testen, og tastaturet er for upræcist.
Læs hele testen

Acer Predator 17

Stærk debutmodel

Acer har meldt sig i ind i den lille kreds af gamer-pc-producenter.

Gennemført og overbevisende computer til storspillere. Man får virkelig meget ydelse for pengene!
Kort batteritid. Der findes endnu hurtigere computere, men de koster kassen!
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar

Fem vindere

Bedre end Asus til samme pris?

Så meget gaming får du for pengene

Mus på krigsstien

Scroll to Top