Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bose Smart Soundbar 900

Stor lyd fra Bose

Smart Soundbar 900 er Boses nyeste flagskib med Dolby Atmos-tophøjttalere – og et overraskende stort lydbillede.

Skrevet af / 05/05/2022 - 10:40
Bose Smart Soundbar 900
Geir Nordby & Audun Hage

Efter at Bose tidligere overraskede os med det, der viste sig at være en habil Soundbar 700, er forventningerne høje til afløseren Smart Soundbar 900.

Soundbar 700 er stadig lige så god, som den altid har været, og med HDMI ARC kan den bruges med alle TV’er. Men tiden er kommet til, at også Bose skal understøtte Dolby Atmos med lyd fra oven!

Læs også Topsejt fra Bose Bose har lavet en meget vellykket soundbar, der lyder virkelig sejt på film og overrasker på musik.

Bose Smart Soundbar 900

Storebroren i 900-serien er lidt bredere end 700-modellen, bl.a. for at få plads til tophøjttalere til Dolby Atmos. Disse højttalere retter lyden mod loftet, hvorpå den reflekteres ned til lytteren i sofaen. Bose bruger akustiske waveguides, som de kalder PhaseGuides, for at have kontrol over spredningen, så soundbaren på bedst mulig vis kan simulere ægte surround-lyd.

Teknologien benyttes ikke kun til de topmonterede højttalere, som gengiver loftskanalerne i en Dolby Atmos-opsætning, men også til sidehøjttalerne – for at skabe et bredere lydbillede, som i større grad omfavner lytteren. Bose kombinerer dipole højttalerenheder og såkaldte lavprofilenheder i nøje beregnede rækker, som sammen med digital signalbehandling skal give et ekstra stort lydbillede. Eller, som Bose selv siger, “et lag af realisme, som ingen andre højttalere kan kopiere”.

Selv om film- eller musikindholdet ikke har Dolby Atmos-lydspor, skal teknologien alligevel kunne give indtryk af det ved at “mikse” lydsporet. På godt og ondt, skal det vise sig, for denne surround-effekt kan ikke slås fra, men vil altid være der – også når man hører musik i stereo.

Bose Smart Soundbar 900 black scaled 1
(Foto: Bose)

“Exceptionel bas”

Hvis du er glad for bas, giver Soundbar 900 “exceptionel basydelse” nærmest uden forvrængning, takket være en specielt udviklet basrefleksport. Bose kalder den QuietPort.

Et vigtigt party-trick er evnen til at tilpasse sig til det rum, soundbaren står i, med såkaldt ADAPTiQ-rumkorrektion. Der medfølger en mikrofon i form af en hovedbøjle, som man tager på, hvorefter der køres kalibrering gennem soundbaren. Det gør man fem gange fra forskellige siddepladser i lokalet.

Bose Smart Soundbar 900 upfiring Atmos scaled 1
Bose Smart Soundbar 900 har Atmos-tophøjttalere for endnu større lyd. (Foto: Bose)

Funktioner og tilslutninger

Den nye topmodel har HDMI eARC, som understøtter højopløst lyd direkte fra TV’et. Den har også både Bluetooth og Wi-Fi samt indbygget stemmestyring med Google Assistant og Amazon Alexa. Spotify Connect og AirPlay 2 har den også  og desuden Chromecast via den seneste software-opdatering. Her er der altså noget for alle!

Soundbaren kan kobles sammen med andre Bose-smart-højttalere, enten som et multirumssystem eller ved at udvide soundbaren med baghøjttalere og ekstern subwoofer.

Soundbaren kobles til det trådløse hjemmenetværk ved at downloade Bose Music-app’en og trykke på to knapper på den medfølgende fjernbetjening, så soundbaren kan findes og føres over på netværket.

Den understøtter både 2,4 og 5 GHz, og Bose anbefaler om muligt 5 GHz. Den bruger nemlig samme antenne til 2,4 GHz og Bluetooth – med det resultat, at Bluetooth-tilslutningen kan blive mere ustabil, fordi soundbaren hele tiden vil tjekke, om den er tilsluttet netværket.

Bose Soundbar 900 Remote
En lille fjernbetjening medfølger. En nedskalering fra den større og mere lækre remote, der følger med Soundbar 700. (Foto: Bose)

Bose Smart Soundbar 900 i brug

Med soundbaren på netværket er den let at bruge. Man kan downloade Spotify og Deezer i Bose-app’en eller afspille dem og hvilke som helst andre tjenester via Chromecast, AirPlay eller Bluetooth.

TV’et kobles til kontakten mærket eARC, og app’en vil vise, om man afspiller indhold med Dolby Atmos-lydspor. Praktisk. Man kan bruge den medfølgende fjernbetjening til at styre lydniveauet, men TV’ets fjernbetjening kan også bruges (sørg for, at HDMI-CEC er aktiveret på TV’et).

Lydsporet på mafiaeposset The Irishman gengives med klare dialoger og brugbar dynamik. Bassen er også overraskende god uden en subwoofer ved siden af. Det brager godt fra geværer og pistoler, væsentlig mere markant end med Bowers & Wilkins Panorama 3. Og der er god kontrol over stemningsmusikken imens.

Det er omtrent på højde med Sonos Arc, som har mange styrker, men som måske ikke er den mest eksplosive af sin slags. I den disciplin må den se sig kraftigt slået af Samsung HW-Q910A og HW-Q960A (sidstnævnte med baghøjttalere) og desuden den billigere Klipsch Cinema 600. Og det er ikke bare, fordi de andre soundbars har en subwoofer, men fordi de i sig selv er væsentlig mere muskuløse.

Bose Smart Soundbar 900 exploded scaled 1
Bose kombinerer specielle PhaseGuide-højttalerenheder med DSP for at give et ekstrastort lydbillede. (Grafik: Bose)

Gigantisk lydbillede

Lydbilledet fra Bose-soundbaren er virkelig stort. Ikke helt så stort, klart og ryddeligt før rumkorrektion, men efter korrektionen er det et gigantisk lydlandskab, vi får serveret. Meget større, end vi er vant til fra andre soundbars. Man undrer sig næsten over, hvordan det er muligt uden ekstra baghøjttalere!

Helt naturligt lyder det dog ikke. For i fængselskantinen, hvor diskussionen mellem Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham) foregår i en bitter tone, er der allerede lagt en hørlig rumklang på lydsporet. Når Bose lægger sin klang oveni, bliver det hele ret mærkværdigt. Det lyder næsten, som om de sidder i et stort parkeringshus.

Måske umiddelbart imponerende, men den, der kender filmens lydspor, kan høre, at det ikke stemmer. Efterklangen bliver desuden lidt metallisk, og når den er ved at klinge ud, afsluttes den brat. Præcis som hvis der ligger en noise gate på klangen.

“Det lyder jo kæmpestort og drønsejt selv uden subwoofer,” siger Audun. “Men samtidig er der næsten overdrevet meget rumklang her. Det lyder, som om Bose har været lidt ivrige med 3D-effekten. Rumfølelsen kan indimellem virke lidt kunstig.”

Den store holografi svækker desuden evnen til at placere dialogerne i midten. De bliver lidt diffust placeret og en anelse tilbagetrukket. Netop det er B&W Panorama 3 bedre til. Det kan opleves forskelligt fra indspilning til indspilning, men Boses digitale manipulering af lydbilledet er ret tydelig.

Bose Smart Soundbar 900 black 2 scaled 1
(Foto: Bose)

Musik

Af samme grund er musik ikke soundbarens livret. På musik i stereo vil vi nemlig gerne deaktivere surround-lyden. Det ville vi på forgængeren og i endnu højere grad på den her. For med tophøjttalerne får man endnu mere af det “gode”, mens vi selv foretrækker at høre stereoindspilninger i netop stereo. Ikke kunstig surround. Imponatoreffekt er der derimod nok af her!

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle scaled 1
(Foto: Bose)

Vi anbefaler en subwoofer

Som sagt kan Soundbar 900 parres med en trådløs subwoofer. Vælg imellem den mindste Bass Module 500 eller – allerhelst – den største Bass Module 700. 700-bassen gjorde virkelig underværker med forgængeren, som fik et voldsomt løft i dybbasregisteret. Og den vil gøre nøjagtig det samme for den nye soundbar, nemlig give lydbilledet et godt basfundament, som i større grad bidrager til biograffølelsen med film og TV.

Man kan også overveje de trådløse baghøjttalere Surround Speakers eller Surround Speakers 700, men så begynder prisen også at nærme sig et rimelig heftigt surround-anlæg.

Bose Smart Soundbar 900 White scaled 1
Soundbar 900 i hvid. (Foto: Bose)

Konklusion

Bose Smart Soundbar 900 er en soundbar, du uden tvivl bør høre, hvis du søger det størst mulige lydbillede uden brug af baghøjttalere. Det er imponerende, hvad den er i stand til.

Det lyder dog ikke altid lige naturligt, og vi ville ønske, at vi kunne slå surround-funktionen fra – især når vi hører musik i stereo. Det er desværre ikke muligt.

Når det er sagt, så har soundbaren nok kraft og tilstrækkelig klar lyd til de gode filmoplevelser, og den klarer sig fint på egen hånd uden subwoofer. En sub bør alligevel overvejes, selv om det næsten fordobler prisen.

Bose Smart Soundbar 900 lifestyle 2 scaled 1
(Foto: Bose)
Karakter
Bose Smart Soundbar 900
Premium

Lyd & Billede mener

Utrolig stort lydbillede, både i højden og bredden. Klare dialoger, overraskende god bas selv uden sub. Rumkorrektion er praktisk. Den store klang falder ikke altid lige heldigt ud med Atmos-indhold, og 3D-lyden kan ikke slås fra. Med en trådløs subwoofer bliver prisen temmelig skamløs.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top