TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR
Nyhed

B&W Panorama 3 lover drømmelyd uden subwoofer

Bowers & Wilkins Panorama 3 er en enkeltstående soundbar, der skal forbedre filmoplevelsen uden subwoofer eller baghøjttalere.

forfatter
Publiceret 04/03/2022 - 12:38

Det er ved at være nogle år siden, Bowers & Wilkins lancerede soundbaren Panorama. Over 13 år, faktisk. Med en svimlende pris på 13.000 kroner – uden subwoofer – formåede den at overraske os med meget naturtro lyd. Imponerende fra en en-boks-løsning!

Det var selvfølgelig ikke helt det samme som et surround-anlæg med baghøjttalere, og den havde heller ikke HDMI-indgang. Det skal også siges, at vi helt klart foretrak at bruge den sammen med en subwoofer. For udgang til sådan en havde den dog.

Seks år senere kom Panorama 2. Med HDMI-indgange samt lydreturkanal (ARC) på HDMI-udgangen. Prisen var reduceret til 10.000 kroner, og lydkvaliteten var stadig rigtig god. Selv om vi savnede noget luft helt i toppen, og fjernbetjeningen var en af de værste, vi havde oplevet.

Også Panorama 2 var uden subwoofer, for med den ønskede Bowers & Wilkins at give os så gode film- og TV-oplevelser som muligt fra kun én komponent. Så enkelt og ligetil som muligt, men med mindst muligt kompromis på lydkvaliteten.

bwpanorama2
Bowers & Wilkins Panorama 2 var en ret stor, men velformet soundbar uden subwoofer. (Foto: Bowers & Wilkins)

B&W Panorama 3: Atmos og smart-funktioner

Siden Panorama 2 kom i 2015, er der sket meget. For det første er Dolby Atmos blevet det førende lydformat, og man kan nærmest ikke sælge en seriøs soundbar uden i dag. For det andet har lydreturkanalen på HDMI fået større båndbredde og hedder nu eARC.

Det er nødvendigt for at få højopløst lyd som Dolby TrueHD, og det er i praksis den eneste problemfri måde at få Dolby Atmos ud af TV’et og ind i soundbaren på. Mange forventer også, at en soundbar i dag skal kunne styres fra mobilen.

Derfor er det blevet tid til Panorama 3. Bowers & Wilkins’ første soundbar med Dolby Atmos har både eARC og betjening på mobilen med B&W Music-app’en. Den kan også kobles i multirum med B&W Formation-produkter og styres med stemmeassistenten Amazon Alexa.

Panorama 3 Video Still 6 copy scaled 1
B&W Panorama 3 er mere kompakt og lidt mere kantet end sine forgængere. (Foto: Bowers & Wilkins)

Bruger TV’ets fjernbetjening

Panorama 3 har ikke nogen fjernbetjening, for med eARC tilsluttet TV’ets tilsvarende HDMI-stik bruger man bare TV’ets fjernbetjening til at styre lyden op og ned. Man kan også styre direkte på soundbaren, som har et touch-følsomt panel på toppen.

På Panorama 3 kan man ikke vælge imellem forskellige lydindstillinger; i stedet prøver soundbaren automatisk at få det bedste ud af lydsporet. Derfor er vi meget spændt på, hvad den f.eks. gør med et rent stereomusikspor.

Panorama 3 Side Detail Lifestyle 5 copy scaled 1
(Foto: Bowers & Wilkins)

Stadig én komponent

Produktet er stadig en enkeltstående soundbar, helt uden subwoofer eller baghøjttalere. Subwoofer-udgangen er nu droppet, så man ikke engang kan slutte en til med kabel. Det er med andre ord ikke soundbaren for dem, der drømmer om at udbygge til fuld surround-sound. Så skal man hellere købe Formation Bar, sagde Andy Kerr fra B&W ved den digitale lancering forleden.

Læs også Soundbar i musikkens tjeneste Formation Soundbar gør et lige så godt stykke arbejde på musik som på film. Opløst, varmt og vanedannende.

Hvad Panorama 3 derimod er, er Bowers & Wilkins’ forsøg på at skabe en stor, holografisk halvkugle af lyd, der omgiver lytteren. Fra en enkelt soundbar, som måler beskedne 6,5 cm i højden og 14 cm i dybden, og er lige så bred som et 55 tommers TV (121 cm). Og som kan hænges på væggen med et medfølgende vægbeslag.

Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy scaled 1
Panorama 3 kan betjenes med et touch-panel på toppen. (Foto: Bowers & Wilkins)

13 højttalerenheder

Panorama 3 huser hele 13 individuelle højttalerenheder konfigureret i en 3.1.2-opsætning. Det vil sige venstre, center- og højre kanal i front, en subwoofer-kanal plus to Atmos-kanaler oven på soundbaren.

Alle tre frontkanaler har dobbelte 50 mm mellemtoneenheder med en 19 mm titaniumdiskant i midten. Altså ni enheder i alt bare dér. Så er der to fuldtoneenheder på toppen til Atmos-kanalerne, som retter lyden op mod loftet, hvorfra den igen reflekteres ned til lytteren og dermed giver lyd fra oven.

Endelig er der to 100 mm bashøjttalere på undersiden, som alene optager det meste af kabinetvolumen.

Til at drive det hele er der en 400 watt forstærker, som giver 40 watt til hver eneste højttalerenhed, bortset fra mellemtoneenhederne, hvor hvert par deler 40 watt.

BW Panorama 3 bass units
Det meste kabinetvolumen går til basenhederne i bunden. (Grafik: Bowers & Wilkins)

Også til musik

Bowers & Wilkins Panorama 3 er ikke kun til film, men skal også tage musikken alvorligt. Her får man højopløst musik fra tjenester som Qobuz og Tidal, og tabsfri lyd (det vi før i tiden kaldte CD-kvalitet) fra Deezer og andre kompatible tjenester.

Derudover er der en Spotify Connect-funktion, og tjenester som Last.fm og SoundCloud understøttes også. Flere streaming-tjenester vil komme til i løbet af året.

Panorama 3 Front On High Angle Lights Lifestyle 2 copy scaled 1
(Foto: Bowers & Wilkins)

Pris og tilgængelighed

Bowers & Wilkins Panorama 3 kan købes nu og koster 7.499 kroner. Vi har et testeksemplar på vej, så følg med her på siden!

Mere info: bowerswilkins.com

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
  • Over 5.000 produkttests
  • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
  • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Altid opdateret på sidste nyt
  • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
  • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
  • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Dansk tordenbrag FØRSTE TEST: Vestlyd er et nyt højttalermærke med højtråbende ambitioner. Vi har testet topmodellen.
Kan være et pletskud for mange! Endelig en prisbillig Sonos-sub! Sub Mini kan være præcis, hvad du har ventet på.
Rigtig Hi-Fi til småpenge Argon Audio har opdateret sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den kun blevet bedre af.
Ny Platinum 3G-serie fra Monitor Audio Monitor Audio fejrer 50 års jubilæum og lancerer nye flagskibshøjttalere.
Ny 700-serie med højttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end højttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til at genanvende elektronik Elgiganten og Microsoft lancerer samarbejde med spillet Minecraft i centrum. De unge brugere skal opdrages til genbrug af gamle elektronikprodukter.
Følg Lyd & Billede