Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Bowers & Wilkins Panorama 2

Omsluttende lydbillede

Panorama 2 fra Bowers & Wilkins har ikke separat subwoofer, men giver overraskende stor lyd og fyldig bas.

Publiceret 21/12/2015 - 05:00
Bowers & Wilkins Panorama 2
Geir Gråbein Nordby

Da vi testede Bowers & Wilkins’ første version af Panorama i 2009, gav vi den topkarakter. Den var vældig dyr, men også den bedste, vi havde hørt. Konkurrencen er spidset til siden da, og kravene er øget. Vi var derfor spændt på at høre efterfølgeren Panorama 2, som er blevet en hel del billigere.

Den har tre HDMI-indgange samt en udgang med lydretur. Trådløs tilslutning er der ikke, men den optiske digitalindgang kan bruges til en trådløs enhed såsom AirPort Express, ASUS Click eller lignende. Her har vi tilsluttet netværksafspilleren Marantz NA6005.

Panorama 2 har udgang til subwoofer, men der medfølger ikke nogen. Den eneste med matchende udseende er den kuglerunde PV1D, men den er for dyr til denne test. Vi har derfor bedømt soundbaren uden subwoofer, men også prøvet den sammen med vores egen reference-sub for at høre potentialet.

Opsætningen går let og elegant, men det blå display er lidt utydeligt, og fjernbetjeningen er den dårligste af alle i testen. Derfor tog jeg hjem og hentede en Logitech Harmony og programmerede den i stedet.

 

Lydkvalitet

Film gengives med en overraskende surround-fornemmelse. Når rumskibet lægger an til landing på vandplaneten i Interstellar, og skumsprøjtet står til alle sider, føler man sig omringet af hav. Dialogerne er fyldige og godt placeret i centrum. Der mangler bare noget løsning opad i overtonerne, og selv om lyden har mere ro end med Harman Kardon, er konsonanter ikke lige så tydelige.

Men det, man først og fremmest savner, er en subwoofer, da bas-effekterne ikke er fyldige nok. Focal Dimension uden subwoofer har mere power i bassen end B&W Panorama 2. Sammen med vores Procella-sub kommer der selvfølgelig andre boller på suppen, og soundbaren viser, at den trives rigtig godt med en sub. Så brug gerne 3.000-4.000 kroner på mere bas.

Musik i stereo bærer ikke lige så meget præg af at mangle bas, da mellembassen er ganske fyldig. Elektropop har godt med tryk og god timing mellem bassen og resten af frekvensområdet. Akustisk musik afslører, at der godt kunne have været mere luft i toppen. En akustisk guitars resonanskasse lyder stort, men strengene klinger ikke helt, som vi ønsker. En kontrabas lyder også noget farvet og svulstigt på grund af den lidt for overdrevede mellembas.

Ingen subwoofer kan fjerne den lille pukkel i mellembassen, da soundbaren ikke har noget indbygget high-pass delefilter. Så subwooferen lægger bas til i bunden og overlapper samtidig soundbaren lidt rigeligt i mellembassen, hvilket gør det hele lidt udefineret.

 

Konklusion

Bowers & Wilkins Panorama 2 har et stort lydbillede, som giver et godt indtryk af surround-effekt på film. Den har god og fyldig lyd på dialoger, men mangler noget opløsning i overtonerne, og uden subwoofer bliver den for tam i bassen.

Det gælder ikke i samme grad for musik i stereo, da mellembasområdet er ganske godt. Men vi anbefaler at købe en subwoofer, selv om B&W ikke har nogen med matchende udseende i den rigtige prisklasse.

Lyd & Billede mener

Surround-effekten på film imponerer, og dialoger har god fylde og substans. Stereomusik har bas nok til de fleste. Mellembassen er lidt svulstig, og overtonerne er dæmpet. Filmoplevelser bliver tamme uden ekstern subwoofer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Scroll to Top