TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Arcam Solo Bar + Solo Sub

Ikke mere end okay

Med deres 20 års erfaring havde vi håbet, at Arcam ville lave en bedre soundbar.

forfatter
Publiceret 21/12/2015 - 05:00
L&B mener
Rumkorrektionen fungerer godt, soundbaren er nem at bruge og har god formatunderstøttelse. Sammen med subwooferen bliver bassen mere udstrakt.
Der mangler dynamisk kontrol, sub’en er ikke kraftig nok, og soundbaren bliver hurtigt stresset, når der sker for meget i lydbilledet. Der mangler opløsning, og surround-funktionen på film fungerer dårligt.
Specifikationer
  • HDMI: 4 ind, 1 ud (ARC)
  • Digital ind: Optisk, koaksial
  • Trådløst: Bluetooth aptX
  • Analog ind: 3,5 mm mini-jack
  • Subwoofer: Trådløs
  • Mål: 100 x 13 x 11 cm
  • Farve: Sort
Vejl. pris 14600Pr. 21/12/2015 Produktside

Arcam har satset på at gøre det så nemt som muligt med Solo Bar. Her er ikke netværkstilslutning, så streaming af lyd skal ske via Bluetooth. Har man en aptX-kompatibel enhed, kan det give bedre lyd. Soundbaren kan styres med en særlig Arcam-app til smartphone eller tablet, hvis man ikke vil bruge den lidt kedelige fjernbetjening, der følger med.

Solo Bar understøtter alle gængse lydformater inklusive dts-HD og Dolby TrueHD. Som udgangspunkt sælges den uden subwoofer, men den er beregnet til at fungere sammen med den trådløse Solo Sub.

Soundbaren er blandt de få, der kan kalibrere lyden til lytterummet takket være en medfølgende målemikrofon. Den er nem at tilslutte og bruge, men vi kan ikke lide, at der er ikke så meget som diskantjustering på den.

 

Lydkvalitet

Autokalibreringen fungerer, da lydbilledet er temmelig hermetisk uden. Efter kalibreringen forsvinder en pukkel i den øvre bas, der maskerede dialoger og sangstemmer, som dermed bliver klarere og mere åbne.

Rumfølelsen i Movie-indstillingen er ikke imponerende og giver ikke noget særligt indtryk af surround-sound. Det lyder næsten som mono, og ofte synes jeg, at det lyder bedre i almindelig stereo. Uden subwoofer bliver det for tyndt, og i modsætning til Bowers & Wilkins Panorama 2 og Focal Dimension er Arcam Solo Bar afhængig af en subwoofer for at kunne underholde.

Med subwooferen bliver det bedre, men den har skuffende lidt punch. Jeg ender med at sætte den på fuld tryk, og alligevel synes jeg, at det er for anæmisk.

Dialogerne lyder ganske klart og fint, men soundbaren går lidt for hurtigt i kompression, når folk råber til hinanden på skærmen.

Når man slår Bluetooth til for at streame musik, bliver man – ligesom med Harman Kardon – bedt om at hente en app, her Arcams Music Life. Den fungerer udmærket og giver et okay overblik over musikbiblioteket, også hvad der ligger på computeren, hvis man har installeret et DLNA-program som Twonky eller Plex.

Når vi ved, hvor gode forstærkere Arcam laver, er det lidt skuffende at konstatere, at lydkvaliteten på musik kun er middelmådig. Kvindevokaler lyder noget hårdt og indelukket, og elektroniske rytmer som f.eks. Infected Mushroom vidner om, at der ikke er tilstrækkelig kontrol over subwooferen.

 

Konklusion

Arcam har satset på en soundbar med få funktioner, som er nem at bruge. Hvilket er fint. Den har også automatisk rumkorrektion, der fungerer.

Men lyden er desværre ikke god nok. Lydbilledet mangler dynamisk kontrast, opløsningen er ikke god nok, og dialogerne går i kompression, når folk råber til hinanden på film. Soundbaren kan købes uden subwoofer, men kræver en for at være tilstrækkelig medrivende. Dog ikke Solo Sub, der er for tam.

Arcam mangler både opløsning i toppen og punch i bunden. Mellemtonen er fin og differentieret, men vi får aldrig følelsen af, at det er et produkt, der er lagt kærlighed i.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Også i denne test:

Focal Dimension Sound Bar + Sub

Elegant løsning

Funktioner er der få af, men lyden er flot. Og man kan selv vælge, om Dimension skal være soundbar eller lydsokkel.

Lyden på film er rigtig god. Lydbilledet er stort og åbent, og dialoger har glimrende dynamik.
Man kan ikke slå surround-funktionen helt fra, hvilket betyder, at musik i stereo kan lyde lige lovlig tredimensionelt. Man kan få bedre bas fra andre subwoofere.

Harman Kardon Sabre SB 35

Ultraslank overraskelse

Fra Harman Kardon kommer en supertynd soundbar med overraskende klar og åben lyd.

Selv om det er en af de tyndeste soundbars, vi har testet, lyder Sabre SB 35 klart og fint. Subwooferen kan gemmes under sofaen, hvilket gør det til en endnu mere elegant løsning.
Dynamikken er ikke alverden, og intense scener lyder lidt fladt. Subwooferen mangler også noget power.

Bose SoundTouch 130

Brugervenlig men tam

Bose har en af de mest brugervenlige soundbars, som desuden har trådløs multirumsfunktion. Men lyden er i den tamme ende.

Systemet er let at tilslutte, og det er svært at gøre noget galt i daglig brug. Stort plus for multirumsfunktion.
Lyden er temmelig tam, dialoger lyder fladt, og vi kan ikke lide, at surround-funktionen altid er på – også ved musik i stereo.

Vifa Stockholm

Trådløs musiker

Vifa Stockholm er en stor soundbar, der primært fokuserer på trådløse musikoplevelser, men også fungerer til film.

Musik gengives med god fylde i bassen og en fin, varm lyd – uden behov for ekstern subwoofer. Brugervenligheden er god, og den kan bruges af alle.
Vi savner til gengæld en subwoofer til film, hvor der mangler lidt dynamik og power.

Canton DM 90.3

Sokkel på steroider

Testens eneste lydsokkel er Cantons største, og den tager både film og musik dødsens alvorligt.

Lyden er kraftig og engagerende, man får et godt indtryk af surround på film, og musik i stereo giver danselyst. Opløsningen er god nok til, at man tror på det, man hører.
Lydsoklen er temmelig stor og klodset, og bas-effekter på film vil have gavn af en subwoofer.

Sony HT-ST9

Balanceret lyd i alle rum

HT-ST9 er en del af Sonys multirumsfamilie, der kan give trådløs lyd i hele huset. Og den lyder både fint og balanceret.

Sonys soundbar lyder fint og balanceret, den understøtter højopløste lydformater, og multirumsfunktion gør den meget fleksibel.
Der mangler lidt gang i den på film, og subwooferen hænger noget bagefter.

Bowers & Wilkins Panorama 2

Omsluttende lydbillede

Panorama 2 fra Bowers & Wilkins har ikke separat subwoofer, men giver overraskende stor lyd og fyldig bas.

Surround-effekten på film imponerer, og dialoger har god fylde og substans. Stereomusik har bas nok til de fleste.
Mellembassen er lidt svulstig, og overtonerne er dæmpet. Filmoplevelser bliver tamme uden ekstern subwoofer.

Yamaha YSP-5600

Ægte biograflyd

Yamaha anvender mange højttaler-elementer, der peger i flere retninger, for at give ægte surround-lyd med Dolby Atmos. Multirumsfunktion gør den ekstra cool.

Det her er klart den bedste hjemmebio-soundbar, vi har testet, med indtryk af ægte surround. Dynamikken er glimrende, og underholdningsfaktoren høj.
En subwoofer er nærmest nødvendig, da lyden fra soundbaren alene er temmelig tynd. Musik i stereo har ikke samme opløsning som med visse konkurrenter.

LG LAS950M (HS9)

Funktionel men blodfattig

LG’s soundbar kan udbygges til både multirum og fuld trådløs surround-sound. Men lydkvaliteten er ikke mere end okay.

Trådløs netværkstilslutning og multirumsfunktion giver mange muligheder, såsom at spille musik i alle rum, udbygge til fuld surround og tænde soundbaren med en SMS.
Lyden er en temmelig tam oplevelse, hvor intense scener flader ud, og indtrykket af surround er ikke på højde med de bedste. Vi havde også problemer med lyd via HDMI.

Definitive Technology W Studio

Skuffende

Soundbaren fra Definitive Technology er en del af en multirumsfamilie. Desværre imponerer lyden ikke.

Soundbaren er let at slutte til trods svært læsbar skærmmenu. Multirumsfunktion og understøttelse af den tabsfri Tidal HiFi streaming-tjeneste trækker op.
Lydkvaliteten er ikke god nok. Det lyder uldent, og subwooferen integreres ikke ordentligt i lydbilledet, så det fænger ikke.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
"Usynlig" storskærm med laser Med en ultra short throw projektor som Epson EH-LS800 kan du få et enormt billede på væggen, som skjules når du ikke bruger det. Og billedkvaliteten er bare lækker!
lbpluss
Drømmeforstærkere til hjemmebioen fra Marantz Marantz AV10 og AMP 10 er et gedigent forstærkersæt til hjemmebiografen. Billigt er det ikke, men vi vil tro, at du bliver rig på oplevelser ...
lbpluss
McIntosh lancerer AV-receiver med Dolby Vision McIntosh MHT300 Home Theater Receiver har 150 watt i alle kanaler, 8K-video og Dirac Live-rumkorrektion.
Skræmmende realistisk biografbillede Sony tager laserbio til nye højder med en high-end-projektor, som får kæben til at ramme gulvet.
lbpluss
Trådløst OLED-TV fra LG Ny topmodel med trådløs videotransmission.
Følg Lyd & Billede