Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Samsung HW-Q960A

Benhård biograflyd

Samsung HW-Q960A imponerer med en hårdtslående og helomsluttende surround-lyd, der lyder sejere end det meste, vi har hørt i prisklassen. Et rigtig godt køb!
Karakter
Samsung HW-Q960A
Lyd & Billede mener
Samsung HW-Q960A tegner et stort og præcist surround-lydbillede op, der er meget engagerende at lytte til. Helt klart en af de bedste Atmos-soundbars!
Displayet sidder oven på soundbaren og kan være svært at læse, når man sidder i sofaen.
Specifikationer
 • HDMI: 2 x ind, 1 x ud (eARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Netværk: Wi-Fi
 • Trådløst: Bluetooth
 • Stemmestyring: –
 • Analog ind: –
 • Subwoofer: 8″ trådløs, aktiv
 • Mål: 123,2 x 6,95 x 13,8 cm
 • Finish: Sort Kvadrat-stof
 • Web: samsung.com

Samsung HW-Q960A tager over fra sidste års model HW-Q950T, som Lyd & Billede kårede til Årets Bedste Soundbar i high-end-klassen i 2020. Dette års model ligner til forveksling den gamle af udseende, men har endnu flere højttalerkanaler til at gengive surround-lyden. Præcis hvad det betyder, vender vi tilbage til – men hensigten er helt klart at lukke os inde i en boble af lyd!

Samsung-soundbaren er udstyret med HDMI eARC-indgang og kan dermed modtage højopløste lydsignaler fra de nyeste TV’er. Derudover har den selvfølgelig trådløs tilslutning via Bluetooth og Wi-Fi. Årets model har desuden fået AirPlay, Chromecast og Spotify Connect, så den også er velegnet til musikafspilning.

(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Samsung HW-Q960A i praksis

HW-Q960A er en stor soundbar, der er beregnet til brug med større TV-skærme. Med sine 123 cm er den omtrent lige så bredt som et 55 tommers TV. Soundbaren er dog ret lav, så den passer ind under de fleste skærme. Den er betrukket med sort højttalerstof fra danske Kvadrat, hvilket giver den et relativt diskret udseende. Vægmontering er også muligt ved hjælp af medfølgende beslag.

Samsung HW-Q960A er lidt mere omfattende at sætte op første gang end de mindre soundbars fra samme producent. Det fungerer allerbedst ved at downloade SmartThings-app’en, som også giver adgang til mere avancerede indstillinger.

Annonce

HW-Q960A har bl.a. fået Auto EQ-rumkorrektion, som hjælper med at tilpasse basgengivelsen til akustikken i rummet. Det gøres via en indbygget mikrofon i subwooferen. Hvis man slutter den til et Samsung-TV af nyere dato (2021 Q70A og nyere), kan man også drage fordel af SpaceFit Sound+ funktionen, som lytter til og tilpasser det overordnede lydbillede til omgivelserne.

Ellers er soundbaren nem at betjene via den medfølgende fjernbetjening, men vi studser lidt over placeringen af displayet på toppen af soundbaren. Det er nærmest umuligt at se fra sofaen, og det er jo som regel dér, vi sidder, når vi har brug for oplysningerne …

Samsung HW-Q960A har to HDMI-indgange plus en HDMI-udgang med lydretur fra TV’et (eARC). (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Samsung HW-Q960A er som nævnt udstyret med en ret overdådig højttaleropsætning, hele 11.1.4 kanaler for at være præcis. Selve soundbaren består af stereo venstre/højre og centerkanal samt ekstra højde- og sidekanaler til Dolby Atmos og DTS-X. Resten af kanalerne gengives af baghøjttalerne, som nu har både højde- og side-enheder. Med sig har den også en aktiv, trådløs subwoofer med 8 tommers bas.

Nu er det jo ikke antallet af højttalerenheder, men derimod lydkvaliteten i praksis, vi er interesseret i. Men Samsung har også i år formået at opnå nogle hørbare lydforbedringer.

Annonce

Vi starter som sædvanlig med de herrer Joe Pesci og Robert De Niro i gangsterfilmen The Irishman, og der er ingen tvivl om, at dialogerne kommer stærkt og klart ud. Samsung-soundbaren har en sprød og nærværende stemmegengivelse, som umiddelbart trækker os ind i handlingen.

Vi bliver også imponeret af den gedigne rumklang. Vi får følelsen af at sidde i de samme omgivelser (i dette tilfælde ved en bardisk) som de to mænd og kan høre musik og klirren af glas i baggrunden. Så fører handlingen os til et meget større rum (et fængsel), hvor vi også oplever at blive en del af handlingen snarere at betragte den på afstand. De ekstra bagkanaler bidrager helt klart til et bredere, dybere og mere tredimensionelt lydbillede. Det her minder om ægte biograflyd!

Vi måtte selvfølgelig også teste med nogle actionscener, og der er ingen tvivl om, at Q960A kan spille højt og rent. Skudduellen fra Snabba Cash lyder benhårdt: Geværerne brager, og rikochetterne suser om hovederne på os. Her er der mærkbart mere liv og leben, end Sonos Arc formår at gengive fra samme scene, uden at det lyder anstrengende eller forvrænget.

Sonos Arc: Endnu bedre med baghøjttalere og subwoofer Sonos’ bedste soundbar, Arc, bliver endnu bedre med trådløse baghøjttalere og subwoofer. Her får du ægte hjemmebiolyd.
Sonos Arc, Sub (Gen 3), 2 x One SL. Photo: Geir Gråbein Nordby

Hvad med musik?

Flere og flere bruger også TV’et og soundbaren til at spille musik, og selv om HW-Q960A ikke er nogen erstatning for et fuldblods stereoanlæg, fungerer den fint til sin brug. Den nye “Rumours” med Lizzo og Cardi B bærer præg af, at subwooferen ikke har verdens hurtigste og mest markante basgengivelse. Men rytmerne kommer godt frem med en underholdende mellembas. Vokalen har også en fyldig og varm signatur med en stor og bred mellemtone.

Samsung har generelt en lidt mørkere gengivelse end Sonos, som kan virke lidt lys og tynd, men indimellem også mere detaljeret. Stereolydbilledet bliver lidt smalt på musik, og enkelte numre kan derfor have gavn af, at man skifter til Surround-lydindstillingen. Det åbner lydbilledet betragteligt op, men kan til gengæld lyde lidt kunstigt og overdrevet på visse typer musik.

Annonce

HW-Q960A har også højttalerenheder på siden, som bidrager til et bredere lydbillede. Det bør man tage hensyn til, når man skal placere soundbaren. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Konklusion

Samsung HW-Q960A er afgjort en af de bedste soundbars i sin klasse. Med understøttelse af de vigtigste lydformater og et arsenal af højttalerenheder om bord formår den at skabe et enormt, men stadig præcist helomsluttende lydbillede. HW-Q960 lyder topsejt på filmlyd og fungerer også glimrende til musik.

Subwooferen er ikke lige så fast i kødet som f.eks. Sonos’ dyrere Sub, og nogle vil nok foretrække den lidt strammere og mere detaljerede musikgengivelse fra Arc. Men til varieret TV- og filmlyd er Samsungs soundbar svær at slå – især i betragtning af den gunstige pris.

OBS: Hvis man ikke vil have baghøjttalere hjemme i stuen, kan lillebror HW-Q910A være et godt alternativ. Det er samme soundbar og subwoofer, men altså uden separate baghøjttalere.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 Comment

 1. Lasse

  02/09/2021 at 20:54

  Chromecast i den her? Har man overhovedet testet den, eller ved hvad Samsung selv skriver af specifikationer?
  Den har IKKE Chromecast indbygget!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.