test

Sony KD-55AG8

 itemprop
testSony KD-55AG8
Sony KD-55AG8

OLED-TV med skjulte kræfter

Sonys nye OLED-TV kan prale af særdeles god billedkvalitet, men det ­bedste af det hele er lyden …

Sony AG8 har knivskarp billedkvalitet med et bælgmørkt sortniveau. Som et af få TV’er kan det desuden prale af særdeles god lyd, der kommer direkte ud af TV-skærmen.
Sony-skærmen har ikke lige så kanonstærk kontrast som visse af konkurrenterne. Brugervenligheden lider lidt under den antikverede fjernbetjening.

Sony var en af de første producenter, der udfordrede LG på hjemmebane, efter at sidstnævnte havde åbnet op for, at konkurrenterne kunne bruge deres patenterede OLED-teknologi. Kombinationen af LG’s OLED-paneler med Sonys avancerede knowhow på lyd- og billedsiden har vist sig at være en vellykket opskrift med flere potente modeller på meritlisten.

Den model, vi tester her – KD-55AG8 – er en nedskaleret og mere prisgunstig “lillebror” til årets flagskibsmodel, A9G. Den må klare sig med en lidt svagere videoprocessor (X1 Extreme kontra X1 Ultimate) og har dermed ikke lige så heftig billedbehandling som topmodellen. Derimod (og måske lige så interessant) har Sony bevaret deres geniale Acoustic Surface-teknologi, der gengiver lyden direkte via OLED-panelet.

Desuden får du en moderne brugerflade med den nyeste version af Android TV om bord. Det alene er nok til, at AG8 skiller sig ud som en interessant udfordrer til LG’s egne OLED-skærme.

Design

Sonys OLED-skærme har et stramt og elegant design i sort. Det får dem til at virke lidt mere elegante og eksklusive end mange af konkurrenterne. Her er der ingen blank krom eller lysende logoer, der forstyrrer.

Når man ser TV’et fra siden er det let at bemærke det næsten papirtynde OLED-panel. Samtidig har det en tydelig “pukkel” på bagsiden, som indeholder alt, hvad der hedder højttalere, strømforsyning og anden elektronik. Den rager noget mere ud end resten af TV’et og får det også til at stikke lidt mere ud ved vægmontering.

annonce

annonce

Den buede fod er både stilig og smart, da den gør det muligt at montere TV’et i to forskellige højder. Skærmen kan enten sænkes helt ned til bordet eller hæves nogle centimeter og på den måde give plads til en ekstern soundbar.

Brugervenlighed og funktioner

Sony har sat deres lid til Google og er mangeårig bruger af Android til deres TV’er. KD-55AG8 er ingen undtagelse og kommer med version 8.0, der har fået en række brugsmæssige forbedringer. Menustrukturen er blevet mere overskuelig, og man mærker også i AG8’s tilfælde, at TV’et er blevet meget hurtigt. Apps indlæses lynhurtigt, og menuvalg giver øjeblikkelig respons.

Man får følelsen af at have med et topmoderne TV at gøre – i hvert fald næsten! Fjernbetjeningen må desværre beskrives som et levn fra fortiden med alt for mange knapper, der heller ikke er specielt behagelige at trykke på. Vi mener, at et TV af AG8’s kaliber havde fortjent Sonys nye premium-fjernbetjening i børstet stål, som medfølger til XG95 og AG9, men ak, ikke denne gang.

Billedkvalitet

annonce

De, der savler over Sonys topmodel AG9, men ikke er villige til at punge ud med næsten 20.000 rigsdaler, kan trygt overveje AG8 som et alternativ. Med undtagelse af den toptrimmede videoprocessor X1 Ultimate er det faktisk ikke meget, der adskiller de to modeller rent specs-mæssigt.

Den videoprocessor, AG8 er udstyret med – X1 Extreme – var indtil for nylig det sejeste, Sony kunne præstere, og den gør stadig et fremragende stykke arbejde med at håndtere forskellige typer billedmateriale. Her vil vi især fremhæve de naturlige bevægelser, som er utrolig “smooth” uden tendens til at hakke, selv når det går meget hurtigt for sig på skærmen.

Sony-skærmen er udstyret med en række forprogrammerede billedindstillinger, og vi lander på filmindstillingen Cinema Pro som den mest farverneutrale. Her får man et meget naturligt billede uden overdrevet farvemætning eller skarphed.

Hvad angår den generelle billedkvalitet, er der ingen store overraskelser ved AG8 – hverken positive eller negative. Her får du et topmoderne OLED-panel med alt, hvad det indebærer af billedmæssige fortræffeligheder: Kontrasten er virkelig god, og det dybe sortniveau gør det til en ren nydelse at se film og serier i mørklagte omgivelser. Der er selvfølgelig ikke så meget som en antydning af lyse ujævnheder eller “halo-effekt”, som man må leve med på de fleste LCD-skærme.

Samtidig må vi konstatere, at AG8 minder meget om forgængeren AF8 rent billedmæssigt, og der ser ikke ud til at være sket det store på billedfronten siden sidste generation.

Da vi testede storebror AG9, var vi generelt meget fornøjede med billedkvaliteten, men bemærkede også, at lysstyrken manglede lidt power – hvilket især var mærkbart i krævende HDR-scener. Derfor kommer det ikke som nogen overraskelse, at AG8 også er relativt svagt på lysudbytte. Sony har valgt at favorisere mikrodetaljer frem for maksimal kontrast. Det går helt klart ud over intensiteten i lyse scener (maksimalt ca. 550 nit).

Det skal ses i forhold til, at LG netop har givet deres 2019-modeller en grundig overhaling. Her fik lysstyrken et markant løft (op til 700-800 nit). Med en pris på omkring 12.000 kroner placerer Sony-skærmen sig midt mellem LG’s egne B9- og C9-modeller, og ved direkte sammenligning er det let at se, at disse LG-modeller har væsentlig mere glød og intensitet i de lyse partier.

Det indtryk, vi sidder tilbage med, er at Sony KD-55AG8 leverer glimrende billedkvalitet, men ikke formår at feje en konkurrent som LG af “hjemmebanen”.

Lydkvalitet

Med Sonys Acoustic Surface teknologi, har Sony taget selve OLED-panelet i brug som højttalermembran.(Foto: Sony)

Det er først og fremmest på lydsiden, at AG8 adskiller sig markant fra andre OLED-skærme. Mens konkurrenterne anvender traditionelle højttaler-enheder monteret i bunden af skærmen, har Sony taget selve OLED-panelet i brug som højttalermembran. Bag billedpanelet sidder to “vibratorer”, som sætter panelet i svingninger for at skabe lyd. Og hvor mærkeligt det end lyder, så fungerer det utrolig godt!

Sony-skærmen udmærker sig ved krystalklar og fyldig lyd, og det bedste af det hele er, at den kommer direkte ud af skærmen. Det giver en meget nøjagtig forbindelse mellem det, man ser og hører, og bidrager faktisk til bedre taleforståelse.

Dialogerne mellem hverdagssuperhelten Luke Cage og hans nemesis Cottonmouth (Marvel’s Luke Cage på Netflix) lyder besnærende sprødt og nærværende. Det samme kan siges om Breaking Bad, Better Call Saul og andre serier, hvor dialogerne spiller en ekstra vigtig rolle for handlingen.

Sonys lydløsning er ikke nogen egentlig erstatning for en dyr fuldblods-soundbar med Atmos surround-lyd – men den er bestemt til at leve med. Det er ikke noget, vi siger så tit!

Konklusion

Sonys billigste OLED for 2019 er uden tvivl et lækkert TV. Her får du råstærk billedkvalitet med alle de superlativer, man forbinder med OLED, plus stram æstetik og fin byggekvalitet. Brugervenligheden er der også taget hånd om med Android TV og gode tilslutningsmuligheder, men den triste fjernbetjening trækker ned.

Det største lyspunkt ved Sonys TV er dog lyden. AG8 tilhører en eksklusiv klub af TV’er, hvor vi faktisk er begejstret for de indbyggede højttalere. Det gør Sony AG8 til et spændende alternativ for dem, der vil have bedst mulig lyd og billede uden en masse ledninger og tjuhej.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>

Fakta

 • Størrelse/type: 55" 4K OLED-TV
 • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 8.0
 • Indgange: 4 x HDMI, 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
 • Andet: Acoustic Surface-højttalere
 • Web: sony.dk

Pris

12222 ,-

Bedste priser

  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Sony KD-55AG8

   data-srcset

  OLED + Ambilight = succes

  Philips er tilbage med endnu et farvestrålende OLED-TV, der lyser til alle sider. OLED804 giver en bomstærk billedoplevelse!

   data-srcset

  Råstærk kontrast

  Panasonics billigste OLED-TV byder på råstærk billedydelse til en attraktiv pris.

   data-srcset

  TCL 65EC785 har lyd fra Onkyo

  TCL 65EP785 er et veludstyret 4K-TV med HDR, Android Smart-TV og indbygget Onkyo-soundbar til en behagelig pris. Men er det nok til at slå konkurrenterne?

  LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

  Kan LG’s nye LCD-skærm hamle op med OLED?

  LG er bedst kendt for deres OLED-skærme med strålende farver og stærk kontrast. Derfor glemmer man let, at de også laver flere glimrende LCD-TV’er …

   data-srcset

  OLED-TV med skjulte kræfter

  Sonys nye OLED-TV kan prale af særdeles god billedkvalitet, men det ­bedste af det hele er lyden …

   data-srcset

  Indgang til OLED-universet

  LG’s billigste OLED-model giver fænomenal billedkvalitet til en meget overkommelig pris. Den er så god, at konkurrenterne må ryste på bukserne!

   data-srcset

  Superduper storskærm

  Årets største TV fra Panasonic byder på strålende billedkvalitet.

   data-srcset

  Kunstudstilling på stuevæggen

  Samsungs superlækre billedramme-TV The Frame er tilbage i turboladet QLED-version. Og billedkvaliteten har fået et ordentligt løft!

  Scroll til toppen