Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED708 (55OLED708/12)

Køb hellere storebror!

Kombinationen af OLED og Ambilight giver normalt gode resultater, men vi ved, at Philips kan gøre det endnu bedre.

Skrevet af / 01/03/2024 - 09:05
Philips OLED708 (55OLED708/12)
Audun Hage

Philips er en populær TV-producent på det nordiske marked, og det er let at se hvorfor, når vi kigger ind ad vinduerne i tilfældige huse og lejligheder. Mange elsker det stemningsfulde Ambilight-lys og den måde, det giver TV-livet farve på.

Sådanne lysfinesser findes nu også i konkurrerende løsninger, men kun Philips kan pege på den særlige integration af lysdioder i tv-skærmen. Det gælder også for budgetmodellen OLED708!

Philips 55OLED708 med Ambilight. (Foto: Philips)

Philips OLED708

Dette er Philips’ mest prisvenlige OLED-TV fra 2023-årgangen. Det er klart beslægtet med sin storebror OLED808, som vi tidligere har testet. Udover et 4K/120Hz OLED EX-panel har det en quad-core P5 AI (7. generation) videoprocessor under motorhjelmen og Google TV-brugergrænsefladen.

Den største forskel er, at OLED708 har et lidt anderledes design end OLED808, med to små fødder i stedet for en central fod. Der er også lidt færre skærmstørrelser at vælge imellem: OLED708 fås kun i 48, 55 og 65 tommer, mens OLED808 også fås i 42 og 77 tommer.

Den måske største forskel på udstyrsfronten er, at lillebroren har en ældre generation af Ambilight, mens OLED808 har et såkaldt “Nextgen” Ambilight-lys, som deles med topmodellen OLED908.

Philips 55OLED708/12. (Foto: Philips)
Læs også Her er Philips' 2024 TV-modeller Philips OLED909 har et ekstra lysstærkt OLED-panel - mens OLED959 har det nye Ambilight Plus og skræddersyet lyd fra B&W.

Brugervenlighed og funktioner

Den gode nyhed er, at Philips har taget springet til den nye Google TV-platform (Android 12) på OLED708. Det betyder et hurtigt og overskueligt menusystem med en bred vifte af apps, som indlæses hurtigt og føles behageligt at bruge.

Philips har også givet sine egne undermenuer en finpudsning – men af en eller anden grund kunne vi ikke få adgang til billed- og lydindstillingerne, når vi var inde i en app som Netflix eller YouTube. Vi var nødt til at gå ud og ind igen for at ændre billedindstillingerne, hvilket føltes besværligt.

Fjernbetjeningen er god nok, men det er værd at bemærke, at knapperne ikke er de bedste at trykke på, og der er ingen overdådige detaljer som baggrundsbelysning på denne budgetmodel. Der er heller ingen genvej til Ambilight-indstillingerne.

Ligesom konkurrenten fra LG (OLED B3) er OLED708 udstyret med fire HDMI-indgange, hvoraf kun to understøtter de nyeste HDMI 2.1-finesser med 4K/120Hz-videosignaler. Det burde stadig være nok for de fleste, medmindre man er en hardcore gamer med mange avancerede spilkilder.

OLED708 understøtter også HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Philips har også en dedikeret gaming-tilstand med lav latency (målt til ca. 13 ms) og understøttelse af VRR. Samtidig sikrer VRR FreeSync Premium og G-Sync (48-120 Hz) en jævnere spiloplevelse.

Philips 55OLED708 (9) Philips 55OLED708 (8) Philips 55OLED708 (7) Philips 55OLED708 (10)
<
>
Philips OLED708 har tresidet Ambilight-lys, men lysdioderne er en enklere version end på storebror OLED808. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Kombinationen af OLED og Ambilight er en potent blanding, som vi er blevet glade for: Det kontrastrige OLED-billede ser bare endnu bedre ud, og det bliver mere behageligt at se på, når seeroplevelsen udvides til væggen bag TV’et.

Førstehåndsindtrykket er, at Philips-skærmen har et skarpt og detaljeret billede med god kontrast og lav støj: P5 AI-videoprocessoren gør et flittigt stykke arbejde med at analysere og forbedre billedkvaliteten på en bred vifte af indhold. Især lidt ældre videomateriale i HD-opløsning uden HDR får et kraftigt løft, når Philips-skærmen opskalerer det til 4K-opløsning. Sport ser også rigtig godt ud via billedtilstanden “Crystal Clear “, med levende farver og jævne bevægelser: OLED708 formår at bevare skarpheden ved hurtige kameraføringer, uden at billedet knækker eller flimrer.

Men når det kommer til farvenøjagtighed og 100% puristisk billedkvalitet på film, er OLED708 ikke helt på niveau med de bedste OLED-skærme, vi har set. På trods af en dedikeret “Filmmaker mode” havde vores testeksemplar ikke lige så jævn farvegengivelse og præcise gråtoner som storebror OLED808. Den kan heller ikke matche konkurrenten LG OLED B3 i de samme målinger.

Philips OLED708 er ellers kendetegnet ved et generelt skarpt og kontrastrigt billede. Lysstyrken blev målt til omkring 650 nit i et vindue på 10 procent. Det er ikke så højt som de kraftigste high-end-skærme, og langt fra topmodellen OLED+908, men det giver tilstrækkelig lysstyrke til de fleste situationer, måske med undtagelse af sportskiggeri i dagslys.

OBS! En anden ting vi bemærker, er, at Ambilight-lyset virker betydeligt mere dæmpet (mindre dynamisk og farverigt) på denne model sammenlignet med dens storebror OLED808. Mens 808-modellen formår at projicere et imponerende klart og nuanceret farvelys på væggen bag den, er lyset fra OLED708 mærkbart svagere på grund af færre/mindre LED’er.

OLED708 har en farve- og kontrastrig billedgengivelse i typisk OLED-klasse. Men vi har set endnu mere kraftfulde OLED-skærme på testbænken. Her fra Netflix-serien The Crown. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Philips er kendt for at lægge vægt på lyd i sine TV, og topmodellen OLED+908 har f.eks. Bowers & Wilkins-højttalere, og OLED808 har et 2.1-system med subwoofer.

OLED708 må derimod nøjes med en enklere stereoopsætning uden en ekstra subwoofer. Lyden er i sig selv udmærket med god stemmeklarhed og fylde, men man kan ikke spille særlig højt, før lyden bliver ret anstrengt og “fastlåst”.

Hvis du vil have bedre lyd, er det godt at vide, at Philips-skærmen understøtter Dolby Atmos-lydbehandling og kan udsende lydsignaler via HDMI eARC-udgangen til en kompatibel soundbar.

Konklusion

Philips OLED708 er et prisvenligt OLED-TV med god billedkvalitet og nogle attraktive funktioner, såsom Google TV og det stemningsfulde Ambilight-lys. Samtidig virker det som en lidt “skrabet” model sammenlignet med de mere overdådige Philips-modeller. Ambilight-fans vil være bedre tjent med at vælge den mere veludstyrede storebror OLED808, som har et endnu mere potent ambient lys. Og så længe prisforskellen ikke er særlig stor, synes vi, at storebroderen er et bedre køb.

 

Karakter
Philips OLED708 (55OLED708/12)
Premium

Lyd & Billede mener

Philips OLED708 leverer fin billedkvalitet med god kontrast og et stemningsfuldt Ambilight-lys. Lysstyrken fra denne OLED-skærm er noget begrænset, hvilket resulterer i en lidt dæmpet kontrast i lyse omgivelser. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.

Også i denne test:

LG OLED B3 vs. Philips OLED708

LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Billigt og godt OLED-TV

LG OLED B3 er ikke så veludstyret som sine storebrødre i C3- og G3-serien, men leverer stadig god billedkvalitet til prisen.

LG B3 leverer smuk OLED-billedkvalitet med høj kontrast samt en hurtig og velkendt brugergrænseflade.
Billedkvaliteten er ikke helt så god som hos storebrødrene i C3-serien, og B3 har ikke så gode tilslutningsmuligheder.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top