Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED B3 (OLED55B36LA)

Billigt og godt OLED-TV

LG OLED B3 er ikke så veludstyret som sine storebrødre i C3- og G3-serien, men leverer stadig god billedkvalitet til prisen.

Skrevet af / 01/03/2024 - 09:05
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Audun Hage

B-serien fra LG har uden tvivl stået lidt i skyggen af de dyrere modelserier fra den koreanske producent. Mens modeller som C og G nyder godt af de nyeste teknologiske innovationer, må B-modellen typisk nøjes med lidt mere ordinære specifikationer på panel og videoprocessor. Til gengæld kommer den til en mere favorabel pris. Sådan er det også med B3-generationen, der blev introduceret i 2023.

LG OLED B3

LG B3-serien kommer i 55, 65 og 77 tommer, alle med et relativt gunstigt prispunkt. Her har vi set på den mindste af de tre, OLED55B3, som i sin tid blev solgt for over 15.000 kroner. Den er siden blevet sat ned og er set til godt 9.000 kroner.

Designmæssigt er den nem at håndtere med en central base, der er nem at montere. Udseendet minder om de ældre CX-modeller fra LG, og det er både slankt og elegant.

LG OLED B3. (Foto: LG)

Moderate specifikationer

LG har gennem generationer markeret sig med nogle af de bedste OLED-skærme på markedet, men det har typisk været de dyrere C- og G-modeller, der har “flyttet barren” for billedkvalitet. Begge modelserier har fået gentagne overhalinger på panel- og processorsiden gennem årene.

Til sammenligning ser det ud til, at tingene har stået mere stille på B3-modellen: Selve OLED-panelet er et standard 4K/120 HZ OLED-panel uden Evo-teknologi, og videoprocessoren er en 6. generations a7.

B3 er udstyret med fire HDMI-indgange, men i modsætning til sine storebrødre er kun to af disse 2.1-kompatible og understøtter 4K/120Hz-videosignaler. Når det er sagt, svarer det til konkurrenten fra Philips (OLED708) og mange andre TV.

Brugervenlighed og funktioner

LG OLED B3 kører WebOS 23-brugergrænsefladen og styres af Magic Remote, som LG har brugt i en årrække. Brugersystemet er enkelt og ligetil, og LG er blandt de bedste i klassen til at holde sine apps opdateret med nye funktioner.

Udvalget af streamingtjenester er bredt og omfatter Netflix, Disney+, HBO Max, SkyShowtime og flere lokale nordiske tjenester. Det er også værd at nævne, at LG er gået langt for at love at holde 2023-modellerne opdateret med nye funktioner de næste fem år.

Formatunderstøttelsen er god, med understøttelse af Dolby Vision HDR og Dolby Atmos surround sound processing. Hvis du tilslutter din LG-skærm til en kompatibel soundbar, kan du også nyde 3D-surroundsound fra de indbyggede apps.

LG OLED B3 (2) LG OLED B3 (3)
<
>
LG OLED B3 kommer med WebOS 23-brugergrænsefladen, som er både overskuelig og brugervenlig. (Foto Audun Hage)

Billedkvalitet

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor godt LG OLED B3 leverer på billedkvaliteten. Det enkle svar er “som forventet”. LG-skærmen er kendetegnet ved flere velkendte og elskede kvaliteter, som vi typisk forbinder med OLED.

For det første er sortniveauet naturligvis fremragende, og fordi alle pixels på skærmen kan tændes og slukkes individuelt, er der ingen problemer med ujævn lysfordeling eller haloeffekter, som det ofte er tilfældet med konkurrerende skærmteknologier som LCD.

Som følge af den kulsorte baggrund har billederne også en fremragende kontrast. Betragtningsvinklen er god og giver os mulighed for at se billedet fra siden, uden at farverne føles udvaskede.

Det er også værd at nævne, at panelet med 4K-opløsning har meget god skarphed, masser af detaljer og generelt lav støj. Så selvom a7-processoren ikke er så hurtig som a9-processorerne i storebrødrene, ser den ud til at gøre et godt stykke arbejde med opskalering og støjreduktion.

Det samme kan siges om farvegengivelsen, som er meget præcis, nuanceret og med jævne farvegradueringer. I den henseende er LG-skærmen også betydeligt bedre end konkurrenten fra Philips (OLED708). Vi kan nemt se det på Netflix-serien Drive to survive, hvordan LG-skærmen korrekt fremhæver de røde toner i Ferrari-bilerne.

Alt dette er fint og godt, men heller ikke banebrydende, for det er også tydeligt, at B3 ikke helt matcher C3 (og G3 endnu mindre) på alle områder, især når det gælder lysstyrke.
Tallene er ret klare: Mens C3 med sit Evo-panel har omkring 800 nit og over 200.000:1 i kontrast, må B3 nøjes med omkring 560 nit og 60.000:1 i kontrast. Mere som et standard OLED-TV, med andre ord.

Den lidt lavere lysstyrke betyder, at LG-skærmen er mindre egnet til TV-visning i lyse rum, og det betyder også, at HDR-effekterne er mindre glødende og intense. Det betyder, at du er nødt til at tage forholdsregler med belysning, skygge og lignende for at sikre, at du får et godt resultat. Men så længe du gør det, kan du nyde et kontrastrigt billede med en fantastisk farvegengivelse.

(Foto: Audun Hage)
Læs også Fortsat blandt de bedste? LGs’ mest populære OLED-TV er tilbage i ny og forbedret udgave. Samtidig er prisen skudt noget i vejret!

Lydkvalitet

LG B3 er udstyret med stereohøjttalere og en udgangseffekt på 2 x 10 watt. Lydgengivelsen er i sig selv god, med fin klarhed i stemmerne og en fyldig basgengivelse, der er praktisk til musik og lydeffekter. Men vi kan ikke skrue særlig højt op, før TV-lyden bliver mærkbart mere anstrengt og forvrænget.

Til sammenligning husker vi, at OLED C3 havde en betydeligt fyldigere og klarere lyd. Det kan være fristende at tilslutte en kompatibel soundbar via HDMI! Det er også værd at nævne, at LG-skærmen understøtter trådløs lydtransmission via WiSA-standarden, som blandt andet bruges af udvalgte højttalere fra Klipsch og Bang & Olufsen.

Konklusion

LG OLED55B3 er et godt TV med masser af fede funktioner, et slankt og stilrent design og en generelt god billedkvalitet – præcis hvad vi forventer af OLED. LG-skærmen har også lidt bedre kontrast og farvegengivelse end konkurrenten fra Philips i denne duel.

Samtidig er det tydeligt, at udviklingen har været langsommere på B-modellen sammenlignet med dens storebrødre i C-serien, som har fået betydelige opgraderinger i de seneste generationer. Så selv om B3 koster lidt mindre, mener vi faktisk, at C3 er et bedre køb!

Karakter
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Premium

Lyd & Billede mener

LG B3 leverer smuk OLED-billedkvalitet med høj kontrast samt en hurtig og velkendt brugergrænseflade. Billedkvaliteten er ikke helt så god som hos storebrødrene i C3-serien, og B3 har ikke så gode tilslutningsmuligheder.

Også i denne test:

LG OLED B3 vs. Philips OLED708

Philips OLED708 (55OLED708/12)

Køb hellere storebror!

Kombinationen af OLED og Ambilight giver normalt gode resultater, men vi ved, at Philips kan gøre det endnu bedre.

Philips OLED708 leverer fin billedkvalitet med god kontrast og et stemningsfuldt Ambilight-lys.
Lysstyrken fra denne OLED-skærm er noget begrænset, hvilket resulterer i en lidt dæmpet kontrast i lyse omgivelser. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top