Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED C3 (OLED65C3)

Mere evolution end revolution

LGs’ mest populære OLED-TV er tilbage i ny og forbedret udgave. Samtidig er prisen skudt noget i vejret!

Skrevet af / 12/05/2023 - 09:00
LG OLED C3 (OLED65C3)
Audun Hage

C-serien har været en succes for LG, den har gennem flere generationer markeret sig som en af de bedste OLED-skærme på markedet. Sidste års model, C2, fik en gevaldig overhaling på flere områder, hvilket bidrog til at gøre den til et af de bedste køb i premium-klassen. Nu er det imidlertid C3-modellen, der står for tur, og spørgsmålet er, om LG stadig formår at holde afstanden til konkurrenterne? 

LG OLED C3 leveres i et bredt udvalg af skærmstørrelser, fra 42 og helt op til 83 tommer, og blandt nyhederne i år er en opgraderet videoprocessor (a9 Gen 6), som skal give endnu bedre billedbehandling.  

Samtidig noterer vi os, at lanceringsprisen for dette års model er steget betydeligt i forhold til forgængeren (C2’s lanceringspris var dengang knap 20.000 kr., mens C3 lanceres til 23.000 kroner for 65-tommeren), formentlig på grund af den stærkere euro. LG’s OLED-skærme har dog en tendens til at falde i pris hen over TV-sæsonen. Den udgående OLED C2 fra sidste år kan p.t. købes for ca. 16.000 kroner. 

LG OLED C3. (Foto: LG)

Design

Når det gælder det udvendige design, er der ingen tvivl om ophavet til den nye model: C3-modellen har et rent og overskueligt design, der minder meget om forgængeren, med en tynd ramme og en centermonteret metalfod. Dele af kabinettet er fremstillet af genanvendt plast, hvilket er medvirkende til den lavere vægt.   

LG-skærmen er desuden nem at vægmontere, hvis du har et beslag, der passer til VESA-målene på 300 x 200 mm. Alle tilslutninger er let tilgængelige på venstre side.  

LG OLED C3 WebOS23 LG OLED C3 thin LG OLED C3 rear
<
>
LG OLED C3 ligner til forveksling på forgængeren C2 designmæssigt, men er nu opretstående i stedet for tilbagelænet. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Nuværende LG-ejere vil nemt kunne finde sig til rette, når det gælder brugeroplevelsen: C3 har den velkendte, populære Magic Remote med ‘musemarkør’, som du bruger til at navigere rundt i menuerne.   

Brugergrænsefladen WebOS 23 har fået en opdatering i år, hvilket gør det hurtigere at få vist aktuelt indhold, der streames lige nu. Du kan som tidligere logge ind med din egen brugerprofil og få skræddersyede anbefalinger. Desuden kan du hurtigt trække en sidemenu med indstillinger frem, uden at den dækker hele billedet.  

LG-skærmen kan også fungere som smart home-hub med en dedikeret startskærm, der giver et overblik over tilsluttede enheder i hjemmet. LG’s ThinQ-smart-system understøtter Matter-protokollen og kan tale med andre IoT-enheder på netværket, heriblandt IKEA Trådfri rullegardiner, Philips Hue-lamper og lignende.  

LG har længe været blandt de bedste inden for gamingfunktioner og tilslutningsmuligheder, og C3 fortsætter i samme spor. Alle fire HDMI 2.1-indgange har op til 48 Gb/s båndbredde og kapacitet til 4K/120 Hz-videosignaler. Det betyder, at du har masser af indgange til både spilkonsoller og gaming-pc’er – plus eARC til soundbaren.  

C3 kan også prale af en dedikeret Game bar fuld af dedikerede indstillinger og en dedikeret billedmodus til spil med understøttelse af VRR (Nvidia G-Sync og AMD Freesync). Vi målte forsinkelse til omkring 13 millisekunder (1.080p/60hz), hvilket er på linje med forgængeren. 

LG OLED C3 remote LG OLED C3 inputs
<
>
LG OLED C3 anvender brugegrænsefladen WebOS23. Fjernbetjeningen er LG’s klassiske Magic Remote med 'musemarkør’. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

LG fejrer 10-års jubilæum med OLED i år og markerer det bl.a. med en ny generation OLED-paneler med MLA-teknologi. Denne teknologi er dog forbeholdt topmodellen G3 – som vi allerede har testet.   

Den nedskalerede C3-model må nøjes med et mere gængs OLED Evo-panel, som blev introduceret på C2-modellen sidste år. Den har dog fået den nyeste videoprocessor, Alpha 9 Gen. 6, med forbedret billedbehandling på flere områder. Den nye funktion AI Super Upscaling Pro skal gøre et bedre stykke arbejde med at opskalere forskellige videosignaler til 4K-opløsning. Samtidig har C3 fået OLED Dynamic Tone Mapping Pro, som analyserer billedet mere præcist og sikrer optimal HDR-gengivelse.   

Til at begynde med fortæller målingerne os, at lysstyrke og kontrast er omtrent den samme som hos forgængeren. LG C3 clocker ind på 794 nit i et 10% vindue, hvilket er på niveau med C2, som vi målte til 760 nit.   

Som forventet falder lysstyrken gradvist, efterhånden som målevinduerne øges i størrelse. Det er tydeligt, at C3-modellen er mere ordinær sammenlignet med sin storebror G3, som leverer generelt højere lysstyrke i alle billedtilstande.    

Den mere ordinære lysstyrke giver dog ingen anledning til krise – så længe man tager højde for vinduer, skygge og lyskilder i rummet. Og selv om der findes MiniLED-skærme derude med langt højere lysstyrke – såsom Samsung QN95C, som vi for nylig testede – er C3 OLED-skærmen fra LG tilstrækkelig til de fleste formål. 

Læs også LGs nye OLED-flagskib sætter høj standard LGs nye 2023-model OLED G3 har netop været på testbordet. Kan vi allerede have fundet årets bedste TV?

LG C3 vs Sony A80L

Når vi sammenligner LG C3 med konkurrenten Sony A80L, kan vi se nogle små, men interessante forskelle. Begge skærme har de typiske OLED-kvaliteter på plads. Sortniveauet er begsort uden de lyslækager, der kendetegner typiske LCD-skærme. Begge har naturligvis en meget jævn lysfordeling, og det er muligt at se skærmene fra siden uden store ændringer i farvegengivelsen.   

C3-modellen fra LG nyder godt af en lidt højere lysstyrke i små områder af billedet, hvor typiske HDR-effekter som sollys og flammer får større intensitet og glød.    

Sony A80L har til gengæld en lille fordel, når det gælder den generelle billedskarphed og farvegengivelse: Selv om begge skærme er af høj kvalitet, formår Sony at gengive de samme billeder med lidt skarpere detaljer og mere sømløse farvegradueringer.   

Her må man simpelthen beslutte, om man foretrækker den lidt lysere gengivelse fra LG eller den mere korrekte billedæstetik fra Sony. 

Læs også Knivskarpt OLED-TV fra Sony Med lækker billedkvalitet og Sonys spændstige lydsystem ombord leverer A80L en glimrende TV-oplevelse.

Lydkvalitet

C2-serien fik sidste år et løft på lydsiden med kraftigere højttalere og mere fyldig bas. Dette er blevet overført til C3-modellen, som har en fin, klar og fyldig lyd. Stemmegengivelsen er dog lidt mere ‘hul’ og har en mindre naturlig klang end konkurrenten fra Sony (A80L). Lyden kan selvfølgelig ikke stå sig i konkurrencen med separate lydsystemer eller skærme med mere kostbare højttalere. Vi vurderer, at de fleste vil foretrække at tilslutte til en separat soundbar eller et lydsystem, hvilket man nemt kan gøre via HDMI eARC-indgangen.  

Bemærk: LG har også introduceret en ny soundbar i år, SC9S, som kan integreres som en del af TV’ets sokkel. Hold øje med en test af denne i den nærmeste fremtid!  

Konklusion

LG OLED C3 er arvtageren til den populære testvinder C2 fra 2022. LG-skærmen har fået nogle små opdateringer, der gør et af de bedste TV’er i premiumklassen endnu bedre. C3 leverer en glimrende billedkvalitet, og med fire HDMI 2.1-indgange er dette et fremadrettet og gamingvenligt TV.  

Alligevel føles dette mere som en ansigtsløftning end en ‘total makeover’: I modsætning til flagskibet G3, som har fået et mærkbart boost af lysstyrken, er C3 mere på linje med sin forgænger på flere områder.  Samtidig er prisforskellen ved introduktionen relativt stor.  

C3-modellen har potentiale til at blive et lige så godt køb som C2 på sigt, men vi må vente, til prisen er faldet lidt. 

Karakter
LG OLED C3 (OLED65C3)
Premium

Lyd & Billede mener

LG C3 er et gennemført TV med rigtig gode tilslutningsmuligheder, bred understøttelse af forskellige videoformater og en kontrastrig OLED-billedkvalitet. Billedkvaliteten er ikke voldsomt meget bedre end sidste års model, og samtidig er prisen blevet højere.

2 kommentarer til “LG OLED C3 (OLED65C3)”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top