Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Lys, kamera, action: Philips lancerer nye 2024 TV-modeller

Philips OLED909 har et ekstra lysstærkt OLED-panel - mens OLED959 har det nye Ambilight Plus og skræddersyet lyd fra B&W.

Skrevet af / 24/01/2024 - 13:00
Lys, kamera, action: Philips lancerer nye 2024 TV-modeller

Barcelona/Lyd & Billede: Philips TV var ikke at se på CES2024, men følger som sædvanlig op med sin egen udstilling i Europa lige efter udstillingen i Las Vegas. Her blev vi præsenteret for de nye topmodeller OLED+959, OLED+909 og OLED809!

Dette års 2024-modeller fra Philips bruger de nyeste OLED-paneler fra LG Display (MLA/Meta 2.0 og EX). Derudover lancerer Philips en ny generation af MiniLED LCD-modeller, også kendt som The Xtra, som nu går helt op til 85 tommer. Og selvfølgelig en ny generation af den populære LCD-serie The One.

Stedet er det samme som sidste gang, vi besøgte Philips, nemlig Barcelona i Spanien – som er blevet et yndet sted, efter at “Ambilight TV” sidste år blev en af hovedsponsorerne for fodboldklubben FC Barcelona.

DSC_2259 DSC_2351
<
>
Philips TV er sponsor for FC Barcelona, og i dag kan man se AMBILIGHT TV-logoet på deres spillertrøjer. (Foto: Audun Hage)

2024 Philips Ambilight TV

Spanien og Barcelona er helt sikkert et lidt lysere og varmere sted at være end Norden, og der er også ekstra fokus på lys under dette års Philips TV-lancering. En vigtig måleenhed her er “nits”, som angiver den lysstyrke, en skærm er i stand til at udsende.

Det handler om at kunne skabe et lyst og kontrastrigt billede i et lyst rum (dagtimerne, solrige omgivelser) og samtidig gengive de funklende detaljer i videoindhold i HDR-format (High Dynamic Range) med tilstrækkelig dybde og intensitet.

Det er vigtigt at understrege, at OLED-skærme er kommet langt siden de første generationer, hvor lysstyrken kunne være begrænset til 5-600 nits i et lille område. Med nutidens modeller er det relativt let at opnå 1000 nits eller mere, og de mest avancerede paneler siges nu at kunne klare op til 3000 nits på et lille skærmområde! Det er noget, Philips forstår at udnytte til sin fordel.

Philips OLED+959 og OLED909. (Foto: Philips)

Stadig fokus på Ambilight og lyd fra B&W

Philips er i en ret unik position på dagens TV-marked: Som en relativt lille, men uafhængig TV-producent kan de stort set vælge og vrage mellem forskellige panelteknologier, og de er også lidt friere til at vælge, hvem de vil arbejde sammen med. Det er 2024-modelrækken også et bevis på, hvor de for 7. år i træk samarbejder med B&W på lydsiden.

Nutidens OLED-modeller har været et frisk pust på markedet med en potent kombination af billede, lyd og selvfølgelig Ambilight, som er producentens eget omgivende lys. Sidstnævnte har været udfordret på det seneste, efter at Samsung, Signify og andre konkurrenter er begyndt at tilbyde lignende løsninger, men som Kostas Vouzas, chefen for Philips TV, selv sagde, har virksomheden en masse erfaring at trække på.

I år fejrer de 20 år med Ambilight og vælger at brande sig med netop det – Ambilight TV. Samtidig introducerer de den nye version Ambilight Plus, som for første gang vil være tilgængelig i flagskibsmodellen OLED+959. Den bygger på “NextGen”-versionen af Ambilight, som blev lanceret for et par år siden, med nogle forbedringer.

Ambilight Plus

Ambilight Plus skaber et mere kraftfuldt og dynamisk omgivende lys, end vi har set før: Ved at tilføje specielle linser til LED’erne på bagsiden af skærmen er det muligt at sprede lyset i flere vinkler og dybder end før. Dette, kombineret med den præcise farveopløsning, giver en karakteristisk effekt.

Philips OLED+959 er den første model med Ambilight plus omgivelseslys. (Foto: Audun Hage)

Vi fik set systemet i aktion og bemærkede, at Ambilight Plus-lyset skinner lidt klarere end det almindelige Ambilight-lys. Samtidig virker farvelyset mere varieret og nuanceret, selvom det stadig matcher indholdet på skærmen. Det ekstra farvede lys er ikke for alle, men vi gætter på, at dem der allerede elsker Ambilight, nok vil elske Plus-versionen, selvom den “kun” er tresidet.

Bemærk: Ambilight Plus introduceres kun på OLED+959, mens dens lillebror OLED+909 har “almindeligt” Ambilight – til gengæld på alle fire sider.

Philips OLED+959

OLED959 bliver den nye flagskibsmodel i Philips’ sortiment med billede og lyd i topklasse. Den bruger det nyeste OLED-panel fra LG Display, som siges at kunne levere en lysstyrke på 3000 nits. Og med Philips’ kraftfulde billedbehandling ved de naturligvis, hvordan man udnytter den øgede kapacitet. OLED959 bruger den kraftigste P5 AI ”Dual Engine”-processor i kombination med META 2.0 OLED-panelet og META Multi Booster-algoritmen.

OLED959 har en Ambient Intelligence V3-lyssensor, som hjælper med at tilpasse billedet til omgivelserne. Det er vores erfaring, at det er vigtigt – og måske især på et ekstra lyst TV som dette, for at udnytte panelets potentiale og vise HDR-videomateriale bedst muligt.

Som sædvanlig var Philips’ erfarne TV-guru Danny Tack til stede for at give os et indblik i de seneste innovationer på billedsiden. Danny Tack mener, at OLED-teknologi – nu forbedret med MLA og Meta booster – giver den bedste og mest kontrastrige billedoplevelse.

DSC_2397
<
>
Philips' erfarne TV-guru Danny Tack viser os OLED+959 (til højre), som har det nyeste OLED-panel. Til venstre ses sidste års OLED908. (Foto: Audun Hage)

5.1.2 lydsystem fra Bowers & Wilkins

OLED+959 ville ikke være en rigtig topmodel, hvis den ikke fik “the B&W treatment”. Højttalerspecialisterne hos Bowers & Wilkins har designet det integrerede 5.1.2-højttalersystem, som i dette tilfælde spreder sig over fronten, bunden, siderne og toppen af skærmen. Det er naturligvis kompatibelt med surround sound-formater som Dolby Atmos. Nøgleordet her er “downsizing”, hvilket betyder et potent lydsystem og samtidig en slank formfaktor. B&W ser ud til at have opnået dette uden at skære hjørner.

B&W har udviklet nye 30 x 50 mm-enheder specielt til de nye OLED+-modeller, og OLED+959 bruger i alt 18 enheder, inklusive titanium-diskanter. Det gør det muligt for skærmen at bevare en slank silhuet, og angiveligt “uden at gå på kompromis med ydeevnen” ifølge Philips og B&W.

Alle højttalerne er akustisk isolerede og monteret i deres egne stive kabinetter. Bag på sættet er der en dedikeret basenhed med en 75 mm subwoofer, der understøttes af to par afbalancerede 45 x 65 mm passive radiatorer. Forstærkeren har i alt 12 kanaler og 102 W, hvor hver kanal har sin egen dedikerede signalbehandling. Dem, der ønsker endnu dybere bas, har også mulighed for at tilslutte en ekstern subwoofer.

Andy Kerr fra Bowers & Wilkins gav os en overbevisende demonstration af lyden fra den nye OLED+909. (Foto: Audun Hage)

Desværre fik vi ikke mulighed for at høre lyden fra OLED+959, da den stadig er en prototype, men vi fik en imponerende demonstration af OLED+909, som ser ud til at have mindst lige så stærk og klar lyd som den kritikerroste OLED908 fra sidste år.

En sidebemærkning: Philip OLED+959 kommer kun i en skærmstørrelse på 65 tommer, og interesserede købere må vente et stykke tid, da den er planlagt til at blive lanceret i tredje kvartal af 2024. Prisen er heller ikke klar endnu.

Philips OLED+909 og OLED809

To modeller, der kommer lidt tidligere på året, er de små brødre OLED+909 og OLED809. Førstnævnte bruger det samme lysstærke OLED-panel som 959, kombineret med firesidet Ambilight og en lidt enklere P5 AI-videoprocessor. Denne smukke arvtager til OLED+908 får også et 3.1-lydsystem fra Bowers & Wilkins, og vil være tilgængelig fra juni i flere skærmstørrelser – 55, 65 og 77 tommer.

Begge OLED+-modeller tilbyder forbedret gaming gennem en ny Game Bar – som giver gamere mulighed for hurtigt at forfine, tilpasse og overvåge deres spilindstillinger – plus MEMC-funktionalitet og 144Hz VRR, herunder til Dolby Vision Gaming-tilstand.

OLED+959 og OLED+909 får en ny “Game Bar” med nem adgang til spilindstillinger, og understøtter også både 144Hz VRR og Dolby Vision Gaming mode. (Foto: Audun Hage)
Philips OLED+909 med firesidet Ambilight. (Foto: Audun Hage)

OLED809 er efterfølgeren til den populære OLED808 fra sidste år. Denne model bruger et mere konventionelt OLED EX-panel (uden MLA) og tresidet Ambilight, men vil have et mere favorabelt prispunkt og flere skærmstørrelser, fra 42 til 77 tommer.

Philips OLED809. (Foto: Audun Hage)

Philips The Xtra og The One

Ud over OLED-skærmene har Philips også sørget for at opdatere sine LCD-modeller. Topmodellen The Xtra (PML9009) har et VA LCD-panel med local dimming, MiniLED-baggrundsbelysning og tresidet Ambilight, som styres af P5 AI-videoprocessoren. Den vil være tilgængelig i skærmstørrelser fra 55-85″.

Den prisbillige The One (PUS8909) bruger IPS LCD-paneler og P5-processoren i skærmstørrelser fra 43-75″.

Philips har fokuseret på at forbedre spilydelsen på dette års modeller, hvor både The Xtra og The One understøtter Dolby Vision-spil og skærmfrekvenser på op til 144 HZ med VRR.

Som noget nyt i 2024 introducerer Philips også en ny brugergrænseflade: Både The Xtra og The One kører med operativsystemet Titan OS, som er en ny, uafhængig smart-TV-platform. Det bliver spændende at teste, hvor godt det fungerer i forhold til Android og Google TV, som Philips har brugt indtil nu (OLED-modellerne bruger i øvrigt stadig Google TV).

Philips The Xtra (PML9009) og The One (PUS8909) er premium LCD-skærme i 2024. (Foto: Audun Hage)

Pris og tilgængelighed

De nye Philips TV-modeller vil blive lanceret i løbet af foråret, sommeren og efteråret 2024. Den første er LCD-skærmen The One, som kommer på markedet i maj (43″, 50″, 55″, 65″, 75″ PUS8909). Xtra kommer i juni (55″, 65″, 75″, 85″ PML9009).

For OLED-skærme starter lanceringen med OLED809 i maj (42″, 48″, 55″, 65″, 77″), efterfulgt af OLED+909 (55″, 65″, 77″) i juni. Flagskibsmodellen OLED+959 udkommer engang i tredje kvartal, og kun i 65″.

Priserne på 2024-modellerne er endnu ikke fastlagt – vi opdaterer, når vi har mere information.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

LG: Vores OLED TV'er er de bedste til film

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips' 2024 TV-modeller

Her er de bedste (og vildeste) TV'er, vi fik at se i Las Vegas

Blændende og knivskarpt!

Sådan er Panasonics nye "Fire TV"

Mød den næste generation af MiniLED-teknologi fra Sony

Er denne skærm stor nok?

Vi tager et kig på LG's gennemsigtige OLED-TV

Panasonic skifter gear med nye OLED-modeller

LG's nye TV er både trådløst og gennemsigtigt

Samsungs nye TV'er får "AI-processor"

0
Scroll to Top