Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG NANO99 (75NANO996NA)

Storskærm til gaming

LG’s største og bedste LCD-TV fungerer glimrende til både gaming, film og almindeligt TV-kiggeri. En meget kapabel storskærm!

Skrevet af / 11/11/2020 - 14:17
LG NANO99 (75NANO996NA)
Audun Hage

I TV-verdenen er LG utvivlsomt bedst kendt for deres OLED-skærme. Den sydkoreanske producent har brugt milliarder på at udvikle og markedsføre OLED-teknologien, men det betyder ikke, at de har glemt at videreudvikle deres LCD-skærme af den grund.

LG’s allerbedste LCD-skærme anvender såkaldt NanoCell-teknologi til at give den bedst mulige farvedybde og kontrast, og NANO99 er flagskibsmodellen med 8K-opløsning.

Med en pris på 40.000 kroner er vi definitivt i high-end-klassen. Alligevel er der et godt stykke op til LG’s sejeste OLED-skærme: Hvis man vil have et OLED-TV med 8K-opløsning, må man af med flere hundrede tusind kroner! Desuden er NANO99 væsentlig billigere end Sonys topmodel. I den forstand kan man måske alligevel tale om et godt køb?

NANO99 kommer med to metalfødder, som skal monteres i TV’ets fulde bredde. Derfor bør dit TV-møbel også være lige så bredt. (Foto: LG)

Design

LG 75NANO996 er i en helt anden vægtklasse end OLED-skærmene fra samme kant. Det mærker vi allerede, når vi pakker TV’et ud: Elektronik, strømforsyning og et arsenal af lysdioder på indersiden gør det til en tung og voluminøs sag. Skærmen er omgivet af en kraftig ramme i børstet metal, som også fylder en del i dybden. LG har tydeligvis sørget for, at de bagmonterede lysdioder har masser af plads.

På bagsiden har LG lavet en fordybning til et særligt udtrækkeligt vægbeslag (som er ekstraudstyr). Tilslutningerne er også arrangeret, så TV’et kan hænges tæt ind til væggen. Men selv da vil det selvfølgelig rage væsentlig mere ud fra væggen end f.eks. OLED GX.

Læs også Endelig et OLED-TV der ser godt ud på væggen LG’s nye OLED-TV er skræddersyet til vægmontering. Desuden ser det uforskammet lækkert ud!

Brugervenlighed og funktioner

NANO99 anvender samme operativsystem som andre skærme fra den kant, specifikt WebOS (5.0), der er en af vores favoritter. Pegefjernbetjeningen Magic Remote gør det nemt at klikke sig igennem menuerne, og den grafiske brugerflade virker moderne, klar og nem at navigere i.

App-udvalget er rigtig godt: Ud over Netflix får man adgang til bl.a. HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV og ikke mindst Disney+. TV’et understøtter også AirPlay og HomeKit, så det kan vise indhold fra Apple iOS-enheder og indgå i et HomeKit-styret smart-hjem.

Som bekendt har LG været blandt de bedste i klassen til at opdatere deres TV’er med moderne tilslutningsmuligheder. 75NANO99 kan prale af fuld understøttelse af HDMI 2.1 på to af de fire indgange. Det betyder, at man kan tilslutte højkvalitets videokilder med op til 8K 60 fps eller 4K 120 fps opløsning. Til sammenligning har Sony ZH8 kun én indgang med HDMI 2.1.

Pegefjernbetjeningen Magic Remote sørger for, at NANO99 er hurtigt og let at betjene. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

LG NANO99 har et 8K LCD-panel af IPS-typen, som traditionelt udmærker sig ved bredere betragtningsvinkel, men lidt svagere kontrast end VA-typen. For at kompensere for dette har LG udstyret skærmen med direkte LED-bagbelysning til at give individuel lysstyring (local dimming) i flere zoner.

Og bare for at få det på det rene: Selv en LCD-skærm af denne kaliber kan ikke helt måle sig med det sortniveau, man opnår med en OLED-skærm. Mens LG’s OLED-skærme kan tænde og slukke for hver eneste lille pixel, er LCD-skærmen afhængig af gennemlysning for at gengive billeder. Derfor er en vis grad af lyslækage nærmest uundgåelig og kan skimtes i form af uregelmæssigheder (såkaldt halo-effekt) i mørke scener.

Når det er sagt, så er NANO99 blandt de bedre LCD-skærme, vi har set, hvad angår sortniveau og lysstyring, og afgjort den bedste, vi har set fra LG. NANO99 har fremragende kontrast og formår at bevare en glimrende lysfordeling, når vi tester det med krævende, kontrastrige filmscener. Der er også rigeligt med lysstyrke til at kunne nyde alt TV-indhold både om dagen og om aftenen.

På lysintensitet kan NANO99 ikke helt måle sig med Sony ZH8, men er fuldt ud på niveau med f.eks. Samsung Q800T, som vi har testet tidligere.

LG-skærmen har fremragende lavt input-lag (forsinkelse på indgangen), som vi målte til ca. 17 millisekunder. (Foto: Audun Hage)

Det allermest imponerende ved et 8K-TV som dette er selvfølgelig skarpheden. LG-skærmen tegner et tætpakket og sømløst billede op uden antydning af “netting” eller pixelmønster. Det giver en helstøbt billedoplevelse med fænomenal dybdefølelse. NANO99 har også rigtig god opskalering: Selv ganske grumsede HD-optagelser ser virkelig skarpe og støjfrie ud.

En 8K-skærm trives selvfølgelig bedst med den ægte vare. Her har LG NANO99 fordelen af at kunne vise YouTube-videoer i rigtig 8K-opløsning. Der er efterhånden rigeligt med amatør- og semiprofessionelle videoer tilgængelige i 8K-kvalitet, men det er stadig kun et fåtal af TV-modeller, der kan vise dem. Med LG-skærmen kan man nyde disse optagelser i ægte 8K-kvalitet, pixel for pixel, og det ser imponerende ud.

LG NANO99 fungerer også glimrende som gaming-skærm. Med bilspillet Forza Horizon 4 i PC-version kunne vi straks slå fast, at LG-skærmens højere, variable bildefrekvens (op til 120 fps) resulterede i en glattere og skarpere spiloplevelse. For slet ikke at tale om, at gaming i 75 tommers format kan være meget vanedannende!

LG NANO99 har glimrende kontrast og skarphed. Her fra Netflix-filmen Extraction i 4K og Dolby Vision. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

LG NANO99 er udstyret med stereohøjttalere og 60 watt udgangseffekt samt indbygget afkodning af lydformater som Dolby Atmos. Den indbyggede lyd får klart et godkendt-stempel herfra: Der er både god klarhed i stemmegengivelsen og fin fylde i bas og lydeffekter.

Alligevel er ingen tvivl om, at seriøse lydinteresserede bør budgettere med en soundbar eller et andet lydsystem. LG-skærmen understøtter HDMI eARC, så det vil være en smal sag at opgradere med en Atmos-kompatibel soundbar.

Konklusion

LG’s LCD-skærme er nok havnet lidt i skyggen af producentens glimrende OLED-modeller. Topmodellen NANO99 er imidlertid et lyspunkt i LG-sortimentet: Her får man samme gode billedprocessering og formatunderstøttelse som på OLED-skærmene kombineret med et stort og barberbladsskarpt 8K-billede.

LG-skærmen ser virkelig lækker ud med alt billedmateriale og er desuden en meget habil gaming-skærm med lavt input-lag og understøttelse af op til 120 fps.

NANO99 kan ikke helt måle sig med Sony ZH8 på lysstyrke og kontrast, men når man ser på, hvad LG har opnået til ca. to tredjedele af prisen, er der ingen tvivl om, at NANO99 fremstår som et rigtig godt køb i 8K-klassen.

 

Karakter
LG NANO99 (75NANO996NA)
High End

Lyd & Billede mener

LG NANO99 byder på skarpe billeder med rigelig kontrast og glimrende sortniveau. Det kan også prale af gode tilslutningsmuligheder. Lysstyrken er ikke så blændende stærk som på visse af konkurrenterne, og LG-skærmen har ikke lige så neutrale farver.

Også i denne test:

LG NANO99 vs. Sony ZH8

Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Laserskarp lyskanon

Sonys sejeste LCD-TV leverer ultraskarpe billeder, men det, der imponerer mest, er den blændende lysstyrke!

Sony KD-75ZH8 er en meget lysstærk og kontrastrig LCD-skærm. Den giver en heftig oplevelse af HDR-video, som er noget af det fedeste, vi har set!
Sony-skærmen mangler understøttelse af 8K-video fra YouTube, hvilket begrænser adgangen til indhold i det ultraskarpe format. Den understøtter heller ikke variabel opdateringsfrekvens (VRR) til gaming.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top