Sony ZH8 er den japanske producents allersejeste LCD-TV for 2020. Det er propfuld af avanceret teknologi, inklusive et topmoderne billedpanel med 8K-opløsning, Sonys egen X1 Ultimate-videoprocessor samt ekstra mange højttalere, der skal sikre en lydoplevelse ud over det sædvanlige.
Ud over 75-tommeren, som vi tester her, findes der også en endnu større 85-tommer, men den vil du ikke vide prisen på (pst! 82.000 kroner).
Design
Sony ZH8 bærer præg af, at ingeniørerne har fået lov til at bestemme en hel del, før designerne kom på banen. Vi taler om en relativt tyk og kantet konstruktion, der nærmest kan minde om bagprojektions-TV’er fra gamle dage. Kontrasten i forhold til Samsung og deres åleslanke topmodel Q950TS kunne næppe have været større.
Der er imidlertid god grund til den ekstra tykkelse: Sony har tydeligvis sørget for masser af plads (og sikkert også køling) til den kraftige LED-bagbelysning.
TV’et står stabilt på to blankpolerede metalfødder, der kan monteres enten bredt eller smalt, afhængigt af hvor bredt et TV-møblet man har. Ellers er det værd at bemærke, at ZH8 hviler kun få millimeter over bordoverfladen. Derfor vil en eventuel soundbar kunne skygge delvist for billedet.
Brugervenlighed og funktioner
Ligesom andre Sony-modeller anvender ZH8 Googles Android-styresystem (version 9.0). Kombineret med god processorkraft og hukommelseskapacitet sikrer det, at både menuvalg og apps indlæses på ingen tid.
Google-platformen er også kendetegnet ved et bredt udvalg af apps og streaming-tjenester, hvor bl.a. Disney+ og Netflix er præinstalleret – resten kan let findes i Google Play Store, inklusive Apples TV-tjeneste, som for nylig er blevet tilgængelig på Android.
ZH8 har også fået Sonys allerflotteste premium-fjernbetjening. Denne version har både Bluetooth-overførsel OG bagbelyste knapper, som aktiveres, når man tager remoten i hånden. Den er langt mere behagelig at bruge og behøver ikke engang at blive peget direkte mod TV’et, for at det reagerer.
Derudover har ZH8 understøttelse af stemmestyring med Google Assistant samt indbygget Chromecast, der gør det let at streame eller dele indhold via Android-mobil. Apple-brugere kan glæde sig over understøttelse af AirPlay og HomeKit, som gør det lettere at styre TV’et og dele indhold via iPhone.
Sony ZH8 understøtter både Dolby Vision HDR og almindelig HDR10 og HLG, men må klare sig uden HDR10+ formatet. Desuden kan det prale af Netflix Calibrated Mode, som tilbyder Netflix-indhold i studiekvalitet.
Understøtter HDMI 2.1 – men kun på én indgang
Sony ZH8 er udstyret med fire HDMI-indgange, inklusive en højopløst lydreturkanal (HDMI eARC). Desuden har det – som en af få 2020-modeller fra Sony – en fuldt kompatibel HDMI 2.1-indgang.
Det er en af grundene til, at Sony har valgt at markedsføre ZH8 som en såkaldt “Ready for PlayStation 5”-model. Med evnen til at vise bl.a. 4K-video med op til 120 billeder i sekundet (alternativt 8K-video med 60 fps) er det skræddersyet til krævende spiltitler.
Sony ZH8 har en acceptabel forsinkelse på indgangene, men er langtfra klasseledende: Vi målte input-lag til ca. 25 millisekunder i den bedste spilindstilling. Det vil sandsynligvis falde til ca. det halve, hvis man bruger 4K 120 fps billedsignaler, men det fik vi ikke målt nøjagtigt. Uanset hvad, så vil Sony-skærmen være hurtig nok for de fleste.
Selv om Sony ZH8 er udstyret med et 8K-billedpanel, har det et par begrænsninger i forhold til andre 8K-modeller, vi har testet i år, inklusive duellanten fra LG. Mest markant er manglen på understøttelse af den nye videokodning AV1, som er nødvendig for at vise 8K-indhold fra YouTube. Det kan heller ikke afspille 8K-filer via USB. Den eneste mulighed er via HDMI-stik nr. 4.
En anden potentiel deal-breaker for gaming-fans er, at funktionen VRR (Variable Refresh Rate) glimrer ved sit fravær. Den bidrager til at reducere såkaldt screen tearing ved hurtige bevægelser.
Billedkvalitet
Sony har allerede en del erfaring med 8K-TV’er. Vi har stadig testen af den ildsprudende 2019-model KD-85ZG9 fra 2019 i frisk erindring, og det var bestemt en billedoplevelse, der har brændt sig fast på nethinden.
Netop derfor var vi spændt på at se, hvor meget af ydelsen Sony har formået at bevare på ZH8. Og det tog ikke lang tid, før superlativerne væltede ud af os – den første kommentar på notesblokken var: “Sikke en saftig lysstyrke!”
Vi startede med actionfilmen Extraction fra Netflix, der serveres i det kontrastrige Dolby Vision HDR-format. Scenerne hvor lejesoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth) bevæger sig igennem det solbeskinnede marked i Dhaka, videre til mere dunkle rum og bælgmørke underjordiske tunneler, ser intet mindre end fabelagtige ud!
Vi er blevet imponeret af disse sekvenser ved flere lejligheder, men Sony-skærmen ser simpelthen eksplosiv ud, sådan som den får lyse billedområder til at skinne. Den måde, sollyset lyser på himlen på og reflekteres via blanke overflader, giver en besnærende, næsten 3D-agtig realisme.
Sammenlignet med LG NANO99 er der ingen tvivl om, at Sony-skærmen har langt mere billeddynamik, kontrast og lysstyrke til rådighed. Der er også væsentlig mere “krudt” her, end vi oplevede, da vi testede Samsung Q950TS forleden. Endnu et bevis på, at HDR virkelig kommer til sin ret på en lysstærk skærm!
Ligesom Sony A85, der også anvender X1 Ultimate-processoren, udmærker ZH8 sig med en virkelig god og naturlig farvegengivelse. Det er utrolig fyldigt og nuanceret uden at blive overmættet eller unaturligt. Sony-skærmen har desuden suveræn støjreduktion, som fjerner komprimeringsstøj uden at mudre de små detaljer til.
Opskaleringen fra videokilder med lavere opløsning er også upåklagelig. Sonys billedprocessor analyserer og opskalerer HD- og 4K-materiale til 8K-opløsning ved hjælp af avancerede algoritmer, som hentes fra Sonys egen 8K-database. Det får både HD- og 4K-indhold til at se sømløst og skarpt ud på den store skærm.
Sony-skærmen udmærker sig desuden ved meget præcis lysstyring. Lysfordelingen er jævn over hele panelet, og der er ingen tegn på vignettering, som vi oplevede med f.eks. Samsung Q950TS – billedet er blot en anelse mørkere ude i hjørnerne.
Skærmens local dimming er ligeledes meget præcis: ZH8 kan være blændende lyst i en lille del af billedet, uden at det bløder over i det mørke. Her taler vi om en helt anden præcision end LG NANO99! ZH8 er også væsentlig mere præcist, end vi oplevede med Sony XH9005. Ikke så underligt, da ZH8 har ca. 320 LED-zoner at gøre godt med.
Sony-skærmen tager den medrivende realisme med ind i gaming-verdenen. Da vi skiftede til racerspillet Forza Horizon 4, blev vi umiddelbart imponeret over den blændende kontrast. Den turkisblå himmel og sollyset, der reflekteres via de blankpolerede biler, ser skræmmende realistisk ud.
Sonys billedprocessering fungerer også glimrende i gaming-indstillingen. Vi ser frem til at teste ZH8 sammen med PlayStation 5 og vil opdatere med flere indtryk til den tid.
Vi har lige nået at teste ZH8 lidt med den helt nye Xbox Series X, hvor understøttelsen af 120 fps resulterede i hurtige og glatte billeder. Derimod bemærker vi, at den manglende VRR-synkronisering kan medføre lidt tendens til screen tearing ved hurtige bevægelser.
Mangler ægte 8K-indhold
Som nævnt understøtter Sony-skærmen ikke 8K via YouTube. Det er utvivlsomt et handicap sammenlignet med LG NANO99, som giver fuld adgang til alt fra amatørvideoer til mere professionelle produktioner i ægte 8K-opløsning. YouTube er faktisk en af de få kilder til 8K-indhold i en overskuelig fremtid, hvorfor det er en skam, at Sony har misset denne mulighed.
Heldigvis har ZH8 en meget effektiv opskalering, som opskalerer 4K til 8K på fin vis. Desuden gør den skarpe kontrast sit til, at billederne ofte ser mindst lige så imponerende ud på Sony-skærmen. Hvis man går tættere på, kan man imidlertid ane, at LG-skærmen får mere finkornede detaljer frem, som Sony misser.
Lydkvalitet
På lydsiden er ZH8 udstyret med Sonys Acoustic Multi-Audio. Denne løsning bruger ekstra diskanthøjttalere monteret strategisk steder rundt om på TV-rammen for at give en mere omsluttende og distinkt surround-oplevelse. Desuden understøtter det Dolby Atmos lydprocessering, og Sony-skærmen har faktisk imponerende god lyd: Der er masser af fylde i bassen ud over et stort og klart lydbillede.
Når det er sagt, så forventer vi alligevel, at mange potentielle kunder vil vælge en separat soundbar. Billeder af denne kvalitet fortjener fuldblods surround-sound!
Konklusion
Sonys bedste LCD-TV er uden tvivl et imponerende syn: Z8H er ikke alene barberbladsskarpt, det har også en ekstremt blændende lysstyrke (langt over 2000 nit) og kolossal kontrast. Sony-skærmen formår at gengive store, realistiske kontrastforskelle, hvor andre, mindre lysstærke skærme ser decideret flade ud. Realismen er til at tage og føle på!
Men det koster: Med en vejledende pris på næsten 62.000 kroner er Sony ZH8 blandt de dyreste 8K-skærme på markedet. Derfor er det også et skår i glæden, at Sony ikke understøtter den nye AV1-codec. Det forhindrer os i at se 8K-indhold fra YouTube i al sin pragt, som ellers er oplagt på et 8K-TV som dette.
Bortset fra det er Sony ZH8 en af de sejeste LCD-skærme, vi nogensinde har testet.
Lyd & Billede mener
Sony KD-75ZH8 er en meget lysstærk og kontrastrig LCD-skærm. Den giver en heftig oplevelse af HDR-video, som er noget af det fedeste, vi har set! Sony-skærmen mangler understøttelse af 8K-video fra YouTube, hvilket begrænser adgangen til indhold i det ultraskarpe format. Den understøtter heller ikke variabel opdateringsfrekvens (VRR) til gaming.
Vejl. pris 61990 kr
Specifikationer
- Størrelse/type: 75″ 8K-LCD
- Opløsning: 7680 x 4320 (8K Ultra HD)
- Operativsystem: Android 9.0
- Indgange: 4 x HDMI (2.0b + 1 x 2.1), 3 x USB
- Udgange: Optisk digital lyd ud
- HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
- Andet: Acoustic Multi-Audio højttalere
- Andre skærmstørrelser: 65″, 75″, 85″
- Web: sony.dk
Også i denne test:
LG NANO99 vs. Sony ZH8
LG NANO99 (75NANO996NA)
Storskærm til gaming
LG’s største og bedste LCD-TV fungerer glimrende til både gaming, film og almindeligt TV-kiggeri. En meget kapabel storskærm!
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer