SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

TEST : LG NANO99 vs. Sony ZH8

Barberbladsskarp 8K-duel

LG’s og Sonys nye topmodeller er propfulde af funktioner og ny teknologi. Men hvilket af disse 8K-TV’er har den allerbedste billedkvalitet? Vi tester!

For nogle uger siden havde vi LG’s og Sonys mindste OLED-TV’er på testbænken. Nu er turen kommet til to virkelige sværvægtere i high-end-klassen. LG NANO99 og Sony ZH8 repræsenterer det ypperste af, hvad producenterne kan præstere af TV’er med LCD-teknologi.

For dem, der har småt med plads, er det selvfølgelig rart at kunne vælge et kompakt TV. Men så længe man har penge og kvadratmeter nok til rådighed, er der ingen tvivl om, at en ægte storskærm giver en helt anden billedoplevelse. Her er det fuldt ud muligt at opnå biograffølelse i egen stue …

LG NANO99 Sony ZH8 front right
<
>
Sony ZH8. (Foto: Sony)

75 tommers laserskarp 8K-opløsning

Sydkoreanske LG og japanske Sony forbindes ofte med TV’er i fornuftige størrelser og prisklasser, men her er vi i den anden ende af skalaen. På disse topmodeller er hverken pris eller pladsbehov et tema – her handler det om den bedst mulige billedkvalitet og tekniske ydelse.

Ud over barberbladsskarp 8K-opløsning er begge modeller udstyret med direkte, zonestyret LED-bagbelysning, der sikrer rigelig kontrast og lysstyrke. Desuden er de proppet med næsten alt, hvad der findes af smart-funktioner, videoformater og moderne tilslutningsmuligheder. Her er dækket op til fantastiske film- og serieoplevelser, for ikke at nævne gaming!

Der er imidlertid en klar prisforskel mellem topmodellerne: Mens LG’s flagskib NANO99 koster ca. 40.000 kroner, må man lægge over 60.000 kroner for Sonys ZH8 (bemærk dog, at der er tale om vejledende priser, som vil ændre sig med tiden).

Både Sony og LG henvender sig til kræsne entusiaster, der er på udkig efter virkelig seje billedoplevelser. Men hvilken af disse værst monsterskærme fungerer bedst og til hvad? Det har vi tænkt os at finde ud af!

 

Sony ZH8 (KD-75ZH8)

Laserskarp lyskanon

Sonys sejeste LCD-TV leverer ultraskarpe billeder, men det, der imponerer mest, er den blændende lysstyrke!

Lyd & Billede mener

Sony KD-75ZH8 er en meget lysstærk og kontrastrig LCD-skærm. Den giver en heftig oplevelse af HDR-video, som er noget af det fedeste, vi har set!
Sony-skærmen mangler understøttelse af 8K-video fra YouTube, hvilket begrænser adgangen til indhold i det ultraskarpe format. Den understøtter heller ikke variabel opdateringsfrekvens (VRR) til gaming.
 • Størrelse/type: 75″ 8K-LCD
 • Opløsning: 7680 x 4320 (8K Ultra HD)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Indgange: 4 x HDMI (2.0b + 1 x 2.1), 3 x USB
 • Udgange: Optisk digital lyd ud
 • HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision
 • Andet: Acoustic Multi-Audio højttalere
 • Andre skærmstørrelser: 65″, 75″, 85″
 • Web: sony.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 61990 kr

Sony ZH8 er den japanske producents allersejeste LCD-TV for 2020. Det er propfuld af avanceret teknologi, inklusive et topmoderne billedpanel med 8K-opløsning, Sonys egen X1 Ultimate-videoprocessor samt ekstra mange højttalere, der skal sikre en lydoplevelse ud over det sædvanlige.

Ud over 75-tommeren, som vi tester her, findes der også en endnu større 85-tommer, men den vil du ikke vide prisen på (pst! 82.000 kroner).

Sony KD-75ZH8. (Foto: Sony)

Design

Sony ZH8 bærer præg af, at ingeniørerne har fået lov til at bestemme en hel del, før designerne kom på banen. Vi taler om en relativt tyk og kantet konstruktion, der nærmest kan minde om bagprojektions-TV’er fra gamle dage. Kontrasten i forhold til Samsung og deres åleslanke topmodel Q950TS kunne næppe have været større.

Der er imidlertid god grund til den ekstra tykkelse: Sony har tydeligvis sørget for masser af plads (og sikkert også køling) til den kraftige LED-bagbelysning.

TV’et står stabilt på to blankpolerede metalfødder, der kan monteres enten bredt eller smalt, afhængigt af hvor bredt et TV-møblet man har. Ellers er det værd at bemærke, at ZH8 hviler kun få millimeter over bordoverfladen. Derfor vil en eventuel soundbar kunne skygge delvist for billedet.

Sony ZH8 side Sony ZH8 frame Sony ZH8 narrow feet Sony ZH8 rear
<
>
Sony ZH8 har en ret massiv fremtoning. Denne 75-tommer kan man ikke gemme af vejen! Der er imidlertid sørget for, at kabler kan føres diskret bag dæksler. (Foto: Sony)

Brugervenlighed og funktioner

Ligesom andre Sony-modeller anvender ZH8 Googles Android-styresystem (version 9.0). Kombineret med god processorkraft og hukommelseskapacitet sikrer det, at både menuvalg og apps indlæses på ingen tid.

Google-platformen er også kendetegnet ved et bredt udvalg af apps og streaming-tjenester, hvor bl.a. Disney+ og Netflix er præinstalleret – resten kan let findes i Google Play Store, inklusive Apples TV-tjeneste, som for nylig er blevet tilgængelig på Android.

ZH8 har også fået Sonys allerflotteste premium-fjernbetjening. Denne version har både Bluetooth-overførsel OG bagbelyste knapper, som aktiveres, når man tager remoten i hånden. Den er langt mere behagelig at bruge og behøver ikke engang at blive peget direkte mod TV’et, for at det reagerer.

Derudover har ZH8 understøttelse af stemmestyring med Google Assistant samt indbygget Chromecast, der gør det let at streame eller dele indhold via Android-mobil. Apple-brugere kan glæde sig over understøttelse af AirPlay og HomeKit, som gør det lettere at styre TV’et og dele indhold via iPhone.

Sony ZH8 understøtter både Dolby Vision HDR og almindelig HDR10 og HLG, men må klare sig uden HDR10+ formatet. Desuden kan det prale af Netflix Calibrated Mode, som tilbyder Netflix-indhold i studiekvalitet.

Sonys nye fjernbetjening har fået bagbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

Understøtter HDMI 2.1 – men kun på én indgang

Sony ZH8 er udstyret med fire HDMI-indgange, inklusive en højopløst lydreturkanal (HDMI eARC). Desuden har det – som en af få 2020-modeller fra Sony – en fuldt kompatibel HDMI 2.1-indgang.

Det er en af grundene til, at Sony har valgt at markedsføre ZH8 som en såkaldt “Ready for PlayStation 5”-model. Med evnen til at vise bl.a. 4K-video med op til 120 billeder i sekundet (alternativt 8K-video med 60 fps) er det skræddersyet til krævende spiltitler.

Sony ZH8 har en acceptabel forsinkelse på indgangene, men er langtfra klasseledende: Vi målte input-lag til ca. 25 millisekunder i den bedste spilindstilling. Det vil sandsynligvis falde til ca. det halve, hvis man bruger 4K 120 fps billedsignaler, men det fik vi ikke målt nøjagtigt. Uanset hvad, så vil Sony-skærmen være hurtig nok for de fleste.

Selv om Sony ZH8 er udstyret med et 8K-billedpanel, har det et par begrænsninger i forhold til andre 8K-modeller, vi har testet i år, inklusive duellanten fra LG. Mest markant er manglen på understøttelse af den nye videokodning AV1, som er nødvendig for at vise 8K-indhold fra YouTube. Det kan heller ikke afspille 8K-filer via USB. Den eneste mulighed er via HDMI-stik nr. 4.

En anden potentiel deal-breaker for gaming-fans er, at funktionen VRR (Variable Refresh Rate) glimrer ved sit fravær. Den bidrager til at reducere såkaldt screen tearing ved hurtige bevægelser.

Input-lag blev målt til ca. 25 millisekunder i gaming-indstillingen. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony har allerede en del erfaring med 8K-TV’er. Vi har stadig testen af den ildsprudende 2019-model KD-85ZG9 fra 2019 i frisk erindring, og det var bestemt en billedoplevelse, der har brændt sig fast på nethinden.

Netop derfor var vi spændt på at se, hvor meget af ydelsen Sony har formået at bevare på ZH8. Og det tog ikke lang tid, før superlativerne væltede ud af os – den første kommentar på notesblokken var: “Sikke en saftig lysstyrke!”

Vi startede med actionfilmen Extraction fra Netflix, der serveres i det kontrastrige Dolby Vision HDR-format. Scenerne hvor lejesoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth) bevæger sig igennem det solbeskinnede marked i Dhaka, videre til mere dunkle rum og bælgmørke underjordiske tunneler, ser intet mindre end fabelagtige ud!

Vi er blevet imponeret af disse sekvenser ved flere lejligheder, men Sony-skærmen ser simpelthen eksplosiv ud, sådan som den får lyse billedområder til at skinne. Den måde, sollyset lyser på himlen på og reflekteres via blanke overflader, giver en besnærende, næsten 3D-agtig realisme.

Sammenlignet med LG NANO99 er der ingen tvivl om, at Sony-skærmen har langt mere billeddynamik, kontrast og lysstyrke til rådighed. Der er også væsentlig mere “krudt” her, end vi oplevede, da vi testede Samsung Q950TS forleden. Endnu et bevis på, at HDR virkelig kommer til sin ret på en lysstærk skærm!

Ligesom Sony A85, der også anvender X1 Ultimate-processoren, udmærker ZH8 sig med en virkelig god og naturlig farvegengivelse. Det er utrolig fyldigt og nuanceret uden at blive overmættet eller unaturligt. Sony-skærmen har desuden suveræn støjreduktion, som fjerner komprimeringsstøj uden at mudre de små detaljer til.

Opskaleringen fra videokilder med lavere opløsning er også upåklagelig. Sonys billedprocessor analyserer og opskalerer HD- og 4K-materiale til 8K-opløsning ved hjælp af avancerede algoritmer, som hentes fra Sonys egen 8K-database. Det får både HD- og 4K-indhold til at se sømløst og skarpt ud på den store skærm.

Sony-skærmen udmærker sig desuden ved meget præcis lysstyring. Lysfordelingen er jævn over hele panelet, og der er ingen tegn på vignettering, som vi oplevede med f.eks. Samsung Q950TS – billedet er blot en anelse mørkere ude i hjørnerne.

Skærmens local dimming er ligeledes meget præcis: ZH8 kan være blændende lyst i en lille del af billedet, uden at det bløder over i det mørke. Her taler vi om en helt anden præcision end LG NANO99! ZH8 er også væsentlig mere præcist, end vi oplevede med Sony XH9005. Ikke så underligt, da ZH8 har ca. 320 LED-zoner at gøre godt med.

Sony-skærmen tager den medrivende realisme med ind i gaming-verdenen. Da vi skiftede til racerspillet Forza Horizon 4, blev vi umiddelbart imponeret over den blændende kontrast. Den turkisblå himmel og sollyset, der reflekteres via de blankpolerede biler, ser skræmmende realistisk ud.

Sonys billedprocessering fungerer også glimrende i gaming-indstillingen. Vi ser frem til at teste ZH8 sammen med PlayStation 5 og vil opdatere med flere indtryk til den tid.

Vi har lige nået at teste ZH8 lidt med den helt nye Xbox Series X, hvor understøttelsen af 120 fps resulterede i hurtige og glatte billeder. Derimod bemærker vi, at den manglende VRR-synkronisering kan medføre lidt tendens til screen tearing ved hurtige bevægelser.

Mangler ægte 8K-indhold

Som nævnt understøtter Sony-skærmen ikke 8K via YouTube. Det er utvivlsomt et handicap sammenlignet med LG NANO99, som giver fuld adgang til alt fra amatørvideoer til mere professionelle produktioner i ægte 8K-opløsning. YouTube er faktisk en af de få kilder til 8K-indhold i en overskuelig fremtid, hvorfor det er en skam, at Sony har misset denne mulighed.

Heldigvis har ZH8 en meget effektiv opskalering, som opskalerer 4K til 8K på fin vis. Desuden gør den skarpe kontrast sit til, at billederne ofte ser mindst lige så imponerende ud på Sony-skærmen. Hvis man går tættere på, kan man imidlertid ane, at LG-skærmen får mere finkornede detaljer frem, som Sony misser.

Sony ZH8 serverer Extraction med saftig kontrast! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydsiden er ZH8 udstyret med Sonys Acoustic Multi-Audio. Denne løsning bruger ekstra diskanthøjttalere monteret strategisk steder rundt om på TV-rammen for at give en mere omsluttende og distinkt surround-oplevelse. Desuden understøtter det Dolby Atmos lydprocessering, og Sony-skærmen har faktisk imponerende god lyd: Der er masser af fylde i bassen ud over et stort og klart lydbillede.

Når det er sagt, så forventer vi alligevel, at mange potentielle kunder vil vælge en separat soundbar. Billeder af denne kvalitet fortjener fuldblods surround-sound!

Konklusion

Sonys bedste LCD-TV er uden tvivl et imponerende syn: Z8H er ikke alene barberbladsskarpt, det har også en ekstremt blændende lysstyrke (langt over 2000 nit) og kolossal kontrast. Sony-skærmen formår at gengive store, realistiske kontrastforskelle, hvor andre, mindre lysstærke skærme ser decideret flade ud. Realismen er til at tage og føle på!

Men det koster: Med en vejledende pris på næsten 62.000 kroner er Sony ZH8 blandt de dyreste 8K-skærme på markedet. Derfor er det også et skår i glæden, at Sony ikke understøtter den nye AV1-codec. Det forhindrer os i at se 8K-indhold fra YouTube i al sin pragt, som ellers er oplagt på et 8K-TV som dette.

Bortset fra det er Sony ZH8 en af de sejeste LCD-skærme, vi nogensinde har testet.

 

LG NANO99 (75NANO996NA)
LG’s største og bedste LCD-TV fungerer glimrende til både gaming, film og almindeligt TV-kiggeri. En meget kapabel storskærm!
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Sony ZH8 (KD-75ZH8)

  Vejl.pris 61990 kr Laserskarp lyskanon

  LG NANO99 vs. Sony ZH8

  Vejl.pris kr Barberbladsskarp 8K-duel

  Sony KD-48A9

  Vejl.pris 13939 kr Lille, men sejt

  LG OLED48CX vs. Sony KD-48A9

  Vejl.pris kr Superbillede i kompakt format
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.