TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics første Android-TV

Panasonic er kendt for at levere god billedkvalitet til fornuftige priser. Nu lancerer de deres første TV med Android!

forfatter
Publiceret 09/06/2021 - 15:15
Karakter
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
L&B mener
Panasonic-skærmen serverer et skarpt og detaljeret billede med naturlige farver. Android-brugerfladen sørger for et godt udvalg af apps.
Kontrast og sortniveau er på det jævne, og Panasonic må nøjes med tre HDMI-indgange.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 65″ 4K-LCD
  • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android 10
  • Indgange: 3 x HDMI (2.0), 2 x USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Andet: HCX-videoprocessor
  • Web: panasonic.dk
Vejl. pris 9.990Pr. 09/06/2021 Produktside

Panasonic er et mærke, som vi måske først og fremmest forbinder med high-end-skærme til de kræsne, men nogle gange slår de til med prisgunstige varianter, som her! JX800E markerer faktisk en lille milepæl for Panasonic, da det er et af deres første TV’er med Android som operativsystem.

pa2 pa2b
<
>
Designmæssigt er JX800E en rimelig simpel sag med udførelse i sort mat plastic og to små ben ude i siderne. Sidstnævnte har kun én position og vil derfor kræve et relativt bredt TV-møbel. (Foto: Panasonic)

Brugervenlighed og funktioner

Skiftet til Android betyder, at Panasonic nu er godt opdateret på app-fronten med adgang til populære streaming-tjenester som Apple TV, Disney+, Paramount+ og flere endnu. Desuden har det bred understøttelse af forskellige videoformater, inklusive det populære HDR-format Dolby Vision. Dermed er det godt rustet til film- og serieunderholdning.

Brugervenligheden er også god. Fjernbetjeningen ligner stadig de traditionelle Panasonic-remotes meget, men mikrofonen og Google-knappen i midten afslører, at vi har med et Android-TV at gøre. Den har også fået Bluetooth i stedet for infrarød, så man ikke behøver at pege den direkte mod TV’et for at få respons.

Vi synes ganske vist, at fjernbetjeningen kunne have haft en bedre taktil følelse i knapperne, og den reagerer ikke så lynhurtigt, som vi kunne ønske. Det mærkes f.eks., at Sonys Android-udfordrer reagerer væsentlig hurtigere på kommandoer.

Den nye fjernbetjening ligner ældre Panasonic-modeller, men har nu fået både Bluetooth og en mikrofon. Læg også mærke til Google-knappen! (Foto: Audun Hage)

Sparsomt med tilslutninger

JX800E er ikke specielt veludstyret på tilslutningsfronten: Det må nøjes med tre HDMI-indgange, og ingen af dem understøtter de nyeste HDMI 2.1-funktioner.

Der er heller ikke understøttelse af de højeste videofrekvenser (4K 120 fps), hvilket kan være en dealbreaker, hvis man planlægger at bruge TV’et med moderne videokonsoller som PlayStation 5 og Xbox Series X.

Panasonic JX800E har en velfungerende billedindstilling til sport. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

I modsætning til de mere avancerede OLED- og bag-LED-skærme i testen må Panasonic JX800E nøjes med almindeligt kantmonteret LED-lys. Panelfrekvensen er også begrænset til 60 Hz, hvor nogle af de dyrere modeller kan prale af 120 Hz.

Alt dette betyder, at man ikke kan forvente lige så heftig kontrast og lige så glatte bevægelser. Når det er sagt, så synes vi, at JX800E klarer sig imponerende i forhold til udgangspunktet.

Panasonic-skærmen serverer et meget skarpt, farvekorrekt og naturligt billede, præcis som vi er vant til fra den kant. JX800E har også en særlig sportsindstilling, der giver god lysstyrke og stærke, klare farver. Vi er ligeledes imponeret over skarpheden: Her kan man virkelig se hver eneste lille detalje ned til de fineste græsstrå og Ronaldos skægstubbe.

Denne LCD-skærm udmærker sig også med præcis lysfordeling uden generende ujævnheder, når vi udfordrer den med krævende sportsindhold. Det eneste, vi bemærker, er at lyset bliver noget svagere i kanterne (såkaldt vignettering).

JX800 kommer derimod lidt til kort, når det gælder absolut kontrast og sortniveau: Sat ved siden af konkurrenterne med saftig OLED- og Mini-LED-bagbelysning er kontrasten på det jævne og sortniveauet væsentlig mere gråt. Det er ikke noget stort savn ved almindeligt TV-kiggeri, sport og underholdning i dagstimerne, men vil kunne mærkes, når der er filmaften derhjemme.

(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

På lydfronten har JX800E almindelige stereohøjttalere monteret på undersiden af skærmen. Lyden er faktisk ganske brugbar med god klarhed i stemmegengivelsen. Panasonic-skærmen kan også spille højt og rent uden at forvrænge eller lyde anstrengt, og musikalsk indhold lyder fint.

Derimod savner vi ordentlig bas: Uden en dedikeret bashøjttaler kommer der ikke rigtig gang i musik eller lydeffekter, og en soundbar vil være den rigtige taktik i dette tilfælde.

Konklusion

Panasonic-skærmen er den billigste model i denne test og har ikke lige så ekstrem ydelse som et par af de sejeste modstandere. Det mærkes især, at kontrasten og sortniveauet ikke er helt i top.

Derimod er både skarphed og farvegengivelse ganske glimrende: JX800E udmærker sig med et knivskarpt og nuanceret billede, der får detaljerne frem i både sport og anden underholdning. JX800E får også plus for en velfungerende sportsindstilling med glatte og jævne bevægelser.

Ikke det bedste TV på banen, men et trygt køb for dem, der leder efter et simpelt og brugervenligt Android-TV.

Også i denne test:

LG OLED C1 (OLED65C1)

Kampens bedste spiller

OLED-skærme har traditionelt været en favorit til film og serier, men testens topscorer, LG C1, fungerer også fremragende til sport!

LG OLED C1 serverer sport og anden underholdning med glimrende kontrast og dybdefølelse. Det mørke sortniveau betyder, at det også egner sig fortrinligt til at se film om aftenen.
C1 koster lidt mere end konkurrenterne i testen og må klare sig med noget lavere lysstyrke end Mini-LED-skærmen fra Samsung.

Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spil

Denne Sony-skærm har fremragende billedprocessering, der hjælper den med at levere flotte præstationer både på og uden for banen.

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med glimrende lysstyrke. Plus for hurtig og brugervenlig Google TV.
Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne godt have været kraftigere.

Samsung QN85A (QE65QN85A)

Mini-LED scorer!

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevægelser fungerer Samsung QN85A fremragende til både sport og anden underholdning.

QN85A scorer højt på både billedkvalitet, brugervenlighed og lyd. Et fremragende TV til al slags brug.
Samsung-skærmen må klare sig uden understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Skulpturen er et luksus-TV Hvis du har en streng æstetisk sans - og vanvittig mange penge til at udleve den - kan C Seed N1 give dig et "usynligt" 165-tommers TV i stuen.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fået et af årets mest omdiskuterede og længe ventede TV’er til test! Samsung S95B giver en meget imponerende billedkvalitet, men der er også plads til forbedring.
Vi tester den nye 2022-udgave af The Frame Årets version af Samsung The Frame ser endnu mere malerisk ud takket være en mere mat skærmoverflade. Det kan også vendes på højkant!
Nye QLED-TV'er fra ... Sharp? Sharp er tilbage i Norden og præsenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og indbygget lyd fra Harman Kardon!
TCL lancerer 98-tommer til rekordlav pris Drømmer du om seriøs hjemmebiograf? TCL slår et slag for de helt store TV-skærme med 98C735.
LG afslører nyt design-TV En potentiel udfordrer til Samsung The Frame?
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend