Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung QN85A (QE65QN85A)

Mini-LED scorer!

Med kraftig lysstyrke, glimrende kontrast og glatte bevægelser fungerer Samsung QN85A fremragende til både sport og anden underholdning.

Skrevet af / 09/06/2021 - 15:15
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Audun Hage

Denne model fra Samsung har meget at leve op til; den overtager nemlig stafetten fra sidste års Q80T, som vi kårede til årets bedste TV i premiumklassen.

Årets model ser ud til at have været i hård træning, for på indersiden har den fået en række råstærke billedfunktioner – deriblandt helt ny bagbelysning med Mini-LED-teknologi. Den fås også i en række forskellige skærmstørrelser, fra 50 og helt op til 85 tommer. Jo større, jo bedre …

Den sølvfarvede Samsung-skærm har et stramt og flot design med en centralt monteret fod. Foden er også relativt smal (ca. 30 cm), så TV’et fint kan være på et smalt bord. Bagsiden er holdt ren og elegant, idet kabler kan føres via en spalte og ned gennem foden. (Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

QN85A anvender Samsungs proprietære brugerflade Tizen med et bredt spektrum af apps og frem for alt god brugervenlighed. Opsætning går hurtig via mobilen, og alle de apps, man bruger til daglig, kan lægges på en lettilgængelig menulinje.

QN85A har også fået Samsungs nye fjernbetjening med USB og solcelleopladning. Dermed behøver man ikke at tænke på at skifte batteri. Fjernbetjeningen bruger Bluetooth, og vi noterer os, at TV’et reagerer hurtigt på kommandoer – det hurtigste i testen.

Hvad angår tilslutningsmuligheder, kan QN85A prale af fire HDMI-indgange, hvoraf to understøtter 2.1-standarden. Bemærk, at hvis man bruger det ene stik som lydudgang, har man kun én indgang tilovers til moderne spilkonsoller. Det vil dog være nok for de fleste. Samsung-skærmen har også fået en særlig Game Bar-menu, som hjælper med at holde styr på de vigtigste gaming-indstillinger.

Samsung har ikke lige så bred formatunderstøttelse som konkurrenterne fra Panasonic, LG og Sony, og især HDR-formatet Dolby Vision glimrer ved sit fravær. Der er ikke noget stort problem, men kan medføre, at en del indhold fra bl.a. Netflix og Apple TV ikke vises fra sin bedste side.

QN85A bruger Samsungs nye genopladelige fjernbetjening med solceller. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

QN85A er den mindste model i den nye Neo QLED-familie fra Samsung, hvilket betyder, at det er udstyret med den nye Mini-LED bagbelysning. Tusindvis af små lysdioder skal sørge for præcis lysfordeling og stærk kontrast. Det er en væsentlig mere avanceret teknik, end hvad vi finder i Sony X90J, der bruger konventionelle (store) lysdioder.

QN85A må ganske vist nøjes med lidt færre LED-zoner end topmodellen QN95A, som vi tidligere har testet. Derudover har det en anden type LCD-panel, nemlig af IPS-typen, hvilket er ret usædvanligt for Samsung.

IPS-paneler giver normalt lidt dårligere kontrast end såkaldte VA LCD-paneler, som vi er vant til at se fra den kant. Til gengæld har de bredere betragtningsvinkel. Og lige netop dét er ikke nogen ulempe, især til sport!

Vi var selvfølgelig spændt på, hvordan Samsung-skærmen ville se ud med fodbold og andre sportsgrene, og vi blev ikke skuffet. For det første har QN85A en kanonstærk lysstyrke, som virkelig får handlingen på banen frem, selv når der er meget lys i rummet.

Det sjove er, at det også har et ordentligt sortniveau! Lysfordelingen er meget præcis, hvor skærmen kan være mere eller mindre slukket der, hvor det er relevant, hvilket betyder, at kontrasten får et kraftigt boost.

Den saftige kontrast bidrager også til, at QN85A får en meget stærk og nuanceret farvegengivelse. Kombinationen af Mini-LED og IPS virker faktisk ret vellykket, idet farverne bevares, selv når vi betragter skærmen fra siden. Det grønne græs og spillerens dragter stråler mod os med en besnærende glød og realisme.

Samsung-skærmen har ikke en separat sportsindstilling, men kommer derimod med en såkaldt adaptiv billedindstilling, der genkender videoindholdet og tilpasser sig efter forholdene. For de puristiske filmkritikere er det selvfølgelig rart at kunne ty til den mere neutrale Filmmaker Mode. Vi synes imidlertid, at Adaptiv-indstillingen fungerer godt til sport med ekstra stærke farver og frem for alt jævne bevægelser.

Alt i alt et glimrende TV at se fodbold-EM på!

sa4 sa5
<
>
(Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

QN85A er udstyret med et lettere opgraderet lydsystem med højttalere både på undersiden og bagsiden af skærmen. Det giver et relativt stort og luftigt lydbillede.

Lydkvaliteten er faktisk blandt de bedste i testen, med god fylde i bassen og god klarhed i de lysere toner. Selvfølgelig bliver det endnu bedre, hvis man skifter en separat soundbar ind.

Hvis man slutter TV’et til en af Samsungs nyere soundbars, kan man bruge den i kombination med TV’ets egne højttalere og opnå et endnu større lydbillede. Samsung kalder funktionen Q Symphony. (Foto: Samsung)

Konklusion

Samsung QN85A er et fremragende TV til sport og anden underholdning. Denne Neo QLED-model har god billedprocessering, der sikrer skarpe og jævne bevægelser, og den kraftige lysstyrke betyder, at man kan se TV i dagslys uden at bekymre sig om for dunkle billeder.

Takket være den præcise Mini-LED-bagbelysning er kontrasten og sortniveauet også glimrende – velegnet til serie- og filmkiggeri om aftenen. Samsung-skærmen kan desuden prale af lynhurtige smart-TV-funktioner og et velassorteret app-udvalg.

Et rigtig godt køb i premiumklassen!

Karakter
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Premium

Lyd & Billede mener

QN85A scorer højt på både billedkvalitet, brugervenlighed og lyd. Et fremragende TV til al slags brug. Samsung-skærmen må klare sig uden understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.

Også i denne test:

Storskærm til Tokyo 2020

LG OLED C1 (OLED65C1)

Kampens bedste spiller

OLED-skærme har traditionelt været en favorit til film og serier, men testens topscorer, LG C1, fungerer også fremragende til sport!

LG OLED C1 serverer sport og anden underholdning med glimrende kontrast og dybdefølelse. Det mørke sortniveau betyder, at det også egner sig fortrinligt til at se film om aftenen.
C1 koster lidt mere end konkurrenterne i testen og må klare sig med noget lavere lysstyrke end Mini-LED-skærmen fra Samsung.
Læs hele testen

Sony X90J (XR-65X90J)

Glimrende til sport og spil

Denne Sony-skærm har fremragende billedprocessering, der hjælper den med at levere flotte præstationer både på og uden for banen.

Sony-skærmen serverer skarpe og glatte billeder med glimrende lysstyrke. Plus for hurtig og brugervenlig Google TV.
Kontrasten er ikke på niveau med de allerbedste, og lyden kunne godt have været kraftigere.
Læs hele testen

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Panasonics første Android-TV

Panasonic er kendt for at levere god billedkvalitet til fornuftige priser. Nu lancerer de deres første TV med Android!

Panasonic-skærmen serverer et skarpt og detaljeret billede med naturlige farver. Android-brugerfladen sørger for et godt udvalg af apps.
Kontrast og sortniveau er på det jævne, og Panasonic må nøjes med tre HDMI-indgange.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top