Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Yale Doorman L3S

Yale Doorman L3S: Endnu mere elegant

Den seneste Yale Doorman L3S er en smart kodelås, der er lige så sikker, som den er elegant og enkel.

Skrevet af / 24/09/2023 - 10:25
Yale Doorman L3S
Geir Gråbein Nordby

En smart dørlås er perfekt sammen med en smart dørklokke. Ringer det på døren, og er du ikke er hjemme, vil du se det på din mobiltelefon, og så kan du vælge at låse op – uanset hvor i verden du tilfældigvis er.

Yale Doorman L3S har faktisk en indbygget dørklokke, så du får besked, hvis nogen ringer på. Men den har ikke kamera, så man skal stadig have et overvågningskamera derudover, hvis man vil se, hvem der står ved døren.

Yale Doorman L3S all colors
Yale Doorman L3S i tre forskellige farver: Børstet stål, sort og krom. (Foto: Yale)

Født smart

Tidligere på foråret testede vi Doorman Classic Connected, som var et opgraderingssæt, der gjorde Doorman Classic (tidligere kaldet V2N) smart. Men L3S er smart fra fødslen og lige ud af æsken, så du behøver ikke længere spekulere på, hvilken type du skal købe. Der er ganske vist flere butikker, der sælger Doorman L3S under lidt andre navne (såsom L3S Flex), men forskellen er nok mere, hvor mange nøglebrikker der medfølger, end at der er tale om forskellige systemer i sig selv.

Alle Doorman-låse erstatter både låseboksen og dit eksisterende dørhåndtag. Hvis du vil kunne fortsætte med at bruge din gamle nøgle, så se nærmere på Yale Linus, som kan monteres på ydersiden af din låseboks. Ikke så elegant, men med mulighed for at du kan komme ind med en nøgle.

Yale Doorman L3S kommer i tre farvevarianter, hvor vores model er i mat sort, og den er mere afrundet og “flush” end tidligere. Er du ligeglad med de smarte løsninger til låsen, fungerer den perfekt som en ren kombinationslås, med understøttelse af op til 30 forskellige nøglebrikker. Så kan alle have deres egen brik – også naboen, babysitteren eller hvem der ellers måtte have behov for at kunne komme ind.

Yale Home app
Yale Access-appen er historie, nu hedder den Yale Home. Her kan du indstille enkle automatiseringer. (Foto: Skærmbillede fra Android)

Installationen

Det skulle være nemt at installere Doorman, hvis du følger instruktionsvideoen. Doorman L3S passer til døre, der er mellem 40-88 mm tykke, hvilket vil sige langt de fleste. Jeg var selv så heldig at få hjælp af distributøren til installationen, men efter hvad jeg kunne se, så det hele forholdsvis nemt ud. Det sikreste er selvfølgelig at bestille montage sammen med låsen.

Se installationsvideoen her:

Wi-Fi-tilslutning klares i app’en, efter at låsen er monteret. Vælg “Set up a device”, scan QR-koden og følg instruktionerne på din telefon.

Wi-Fi tilslutning

Låsen skal forbindes til dit hjemmenetværk, hvis du vil kunne fjernåbne den. Så kan du åbne for posten, som kommer for at efterlade en pakke, når du ikke er hjemme, eller andre der skal ind i huset. Alternativt kan du programmere midlertidige koder, som andre kan bruge, og de kan indstilles til kun at virke inden for bestemte tidsintervaller.

Hvis alle i familien bruger deres egen kode, kan du til enhver tid holde styr på, hvem der kommer og går, og for eksempel vide, at dit barn er kommet hjem fra skole eller en at en veninde er på besøg.

Når låsen er koblet på dit netværk, kan den bruges både med appen, Google Home og Alexa. Det virker også for udlejere gennem Airbnb, så vil der automatisk blive genereret en adgangskode for hele opholdet til gæsten. Sjovt!

Hvad angår Google Assistent, så kræver den sin egen firecifrede kode, som du skal bruge for at låse op eller låse.

Yale-Doorman-L3S lifestyle 3
(Foto: Yale)

Indstil rutiner

I app’en kan du lave rutiner, såsom Doorman lukkes automatisk efter et stykke tid – op til 30 minutter – i åben tilstand. Du kan også indstille den til at åbne automatisk, når du har været væk og nærmer dig hjem igen inden for en bestemt radius.

Du kan få besked, når døren er blevet låst eller åbnet manuelt, eller hvis en bestemt bruger har gjort det. Få besked, hvis døren er åben, eller hvis den er blevet låst automatisk.

Når du åbner låsen fra mobilen, kan du vælge, om app’en skal kræve ansigtsgenkendelse, en kode eller ingenting.

Meget lig Classic i brug

Udover udseendet – for jeg kan rigtig godt lide hvordan den nye lås ser ud – er der ingen væsentlige ændringer i brugeroplevelsen fra Doorman Classic Connected. De minder meget om hinanden, og derfor vil du også se, at de skrevne anmeldelser også minder om hinanden.

Forskellen ligger i sikkerhedskrypteringen, som skulle gøre Doorman L3S meget sværere at hacke og dermed mere sikker.

Ellers er den eneste forskel, at du ikke behøver at trykke på stjerneknappen før koden, for at åbne eller lukke. Indtast blot din seks- til ticifrede kode, og tryk derefter på åben eller låse-knappen.

Yale Doorman L3S inside GeirNordby 2
Bagsiden af låsen er blevet slankere og mere diskret siden sidst. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Doorman L3S er en fantastisk lås

Lås og dørhåndtag er som sagt meget elegante, og kvalitetsfølelsen er enestående. Ligesom på den mere overkommelige Classic glider mekanismen upåklageligt, og der er absolut ingen grund til at hive og flå i dørhåndtaget, når du lukker døren. Mekanismen glider så blødt og jævnt, at der ikke er noget problem.

Som med Doorman Classic skal låsekoden være mindst seks cifre. Hvilket er mere sikkert end fire cifre, men stadig lidt irriterende mange tastetryk. Jeg ville gerne selv have haft valget, men har fået at vide, at det hænger sammen med at dørlåsen nu har opnået den højeste sikkerhedscertificering.

Det er særligt elegant, at Doorman kan låse sig selv automatisk, når du kører væk fra området, og åbne igen, når du næsten er hjemme. Så undgår du hele kodelåsproblemet.

9-12 måneders batterilevetid

Hvor Doorman Classic blev angivet til at have en batterilevetid på et år, er de her modereret til 9-12 måneder. I praksis er det nok stort set helt det samme. Testlåsen blev installeret i maj, og batterierne virker stadig.

Det anbefales at bruge alkaliske engangsbatterier for maksimal batterilevetid, men låsen fungerer også med 1,2 volt genopladelige batterier.

Hvis batterierne skulle løbe tør, mens du er ude og dermed ikke kan åbne døren, er alt håb ikke ude. Dørgrebet har to poler på undersiden, hvor du kan tilslutte et 9 volt batteri, for nemt at åbne. Derefter skal du selvfølgelig skifte batterierne.

Yale-Doorman-L3S lifestyle 2
(Foto: Yale)

Konklusion

Yale Doorman L3S er dyrere end Doorman Classic Connected, og brugeroplevelsen er stort set den samme. Jeg tror stadig, at mange vil have den nyere topmodel af udseendemæssige årsager. Husk, at alt omkring æstetik i hjemmet koster penge, og blot at udskifte grebene på køkkenskabene kan koste mange tusinde kroner. Ikke desto mindre er der mange, der gør det med jævne mellemrum, så hvorfor ikke også betale for en mere elegant dørlås?

Låsen er meget pålidelig og fungerer som den skal. Lige så fejlfri som før, kun endnu mere elegant. Og med forbedret sikkerhedskryptering kan du føle dig endnu mere sikker.

Karakter
Yale Doorman L3S
High End

Home mener

Moderne og elegant udseende. Enkel og trådløs åbning og lukning af hoveddøren. Kan programmeres til at låse og låse sig selv op, fungerer med app og Google Home. God batterilevetid. Sikkerhedskryptering af militær standard. Det kan være en god idé at bruge fagfolk til at udskifte låseboksen. Desværre ingen mulighed for en 4-cifret kode, af sikkerhedsmæssige årsager skal du bruge minimum 6 cifre. Ingen mulighed for at bruge en nøgle.

5 kommentarer til “Yale Doorman L3S”

 1. Peter Lorentz

  Som mange andre yderdøre låser vores dør 3 punkter på døren, i toppen, midt på og i bunden.
  Kan den styre det?

  1. Ja det kan den, der findes nemlig en model til 3 punkt lukning og også til alm lås.
   . Hvis man er kommet til at købe den til kun en almindelig lås og ikke til 3 punkt, kan man bare fjerne metallisten med 3 punkt og erstatte den med en ny metalliste til almindelig lås og det er nemt at udskifte metallisten. Vi var nød til at skifte 3 punkts listen til en almindelig enkeltlås da jeg fandt låsen til en god pris nemlig 2000kr med det var kun til enkeltlås prisen var så lav, og det fungere perfekt og kan ikke bare brækkes op hvis man tror det. Låsen er usædvanlig solid og køre super godt når drilleriet med at få den til at køre på wifi er klaret. 🙂

 2. Simon Lundberg-Guldbrandsen

  Kan både den indvendige og udvendige del af låsen tåle at være udendørs? Jeg overvejer at sætte den på en gitterdør til indkørslen.

  1. Hei, Simon! Innerdelen må stå innendørs, den er ikke beskyttet mot ekstremvær. Beskjed fra ASSA Abloy.

   1. Hej Geir
    Tusind tak for dit svar! Jeg må på udkig efter en anden lås der kan bruges til en gitterport! 🙂

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Scroll to Top