Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Oral-B iO10

Den dyreste tandbørste nogensinde er også den smarteste

Oral-B iO10 bruger kunstig intelligens til at guide dig i realtid, når du børster dine tænder.

Skrevet af / 10/12/2022 - 09:09
Oral-B iO10
Peter Gotschalk

Da jeg var barn i 80’ernes Danmark kendte vi allesammen Daimis hyldestsang til tandhygiejnen.

“Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder, det er ikke kun på grund af den grimme smag. Men det ser da fjollet ud, hvis en skønne dag, de alle rasler af.”

Den tekst kunne man ordret, og mon ikke den også rumsterede i baghovedet, når der blev ringet op til klasselokalet, og vi små skoledrenge og -piger midt i timen blev sendt til skoletandlægen for at skylle tænderne med fluor.

Læs også En doktor i mobilen Opkoblede sundhedsprodukter hjælper både dig og din læge med at holde dig rask.

Jo, jeg er vokset op med masser af fokus på grundig tandpleje, men alligevel er det gået ned ad bakke for mig, efter at jeg blev voksen. Som det nok sker for så mange.

Jeg havde ingen huller i tænderne som barn, men både som dreng og voksen har jeg døjet med tandsten. Og når jeg en sjælden gang får taget mig sammen til at lægge mig i tandlægestolen til en gang tandrensning, får jeg læst og påskrevet af tandlægen, som med ansigtet i alvorlige folder opfordrer mig til at børste tænderne mere grundigt. Især på bagsiden af tænderne og andre steder, som er svære at nå.

Som snart 50-årig må jeg erkende, at jeg godt kan trænge til lidt hjælp på den front. Og så er det jo heldigt, at firmaet Oral-B spurgte, om vi ikke havde lyst til at teste deres nye smarte eltandbørste, Oral-B iO10.

Smarteste tandbørste nogensinde

Oral-B iO10 så jeg første gang tilbage i februar måned i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona. Ja, såmænd. Produktet blev officielt lanceret i efteråret, og når Oral-B mente, at en elektrisk tandbørste hørte hjemme på en teknologimesse, så skyldes det den kunstige intelligens. Oral-B iO10 er simpelthen smart!

Oral-B iO10
En lille smiley på tandbørstens display viser dig, når du har børstet dine tænder rigtigt og længe nok. (Foto: Oral-B)

Den kommer med såkaldt iOSense, som er marketingsprog for tandbørstens magnetiske oplader, der samtidig fungerer som hub og i realtid guider dig til, hvor og hvor længe du skal børste dine tænder for at få den optimale rengøring.

Læs også Allergikeres drøm Den sædvanlige bordblæser må have os undskyldt – vi vil meget hellere have en Dyson, selv om den er dyr.

Seks lysfelter på opladeren repræsenterer således forskellige zoner i munden og går fra blå til hvid, når du er færdig med at børste den respektive børstezone. Når alle lys er hvide, har du børstet alle områder længe nok. Børster du for hårdt, lyser iOSense op med rød farve, så du ved, at du skal spare lidt på kræfterne.

‘There’s an app for that’

En endnu mere grundig tandbørstning får du, hvis du i stedet bruger Oral-B’s app. Din mobil forbindes med Oral-B iO10 via Bluetooth, og sensorer i tandbørsten kommunikerer med stor præcision til app’en præcis hvor, hvordan og hvor hårdt du børster.

Du kan definere forskellige programmer og tidsmål, og når selve tandbørstningen i gang, kan du ikke blot se dit fremskridt område for område som med iOSense-hubben nævnt ovenfor. Nej, app’en viser et slags tredimensionelt billede af dine tænder, og din tandbørstning følges så i realtid, mens der skelnes imellem, om du børster på ydersiden, indersiden eller på tyggefladen af tænderne.

Oral-B-app1 Oral-B-app2 Oral-B-app3
<
>
Her viser app’en, at jeg er helt færdig med at børste tænderne i venstre side og i midten af undermunden. Højre side mangler lidt endnu både på indersiden og ydersiden af tænderne. (Foto: Peter Gotschalk)

Jeg kan mærke forskel

I den periode, jeg har brugt Oral-B iO10, er jeg ifølge app’en begyndt at bruge længere tid på tandbørstningen. Det er slut med at sjuske. Jeg får rengjort hver en krinkelkrog af gebisset, men jeg må vænne mig af med at trykke så hårdt med tandbørsten. Det har jeg ellers altid gjort, men det er måske derfor mine gummer ikke kan lide mig.

En ting er sikkert. Jeg kan simpelthen mærke forskel. Oral-B iO10 er ved at lære mig at børste tænder ordentligt igen, og jeg ser allerede frem til næste møde med tandlægen, som sikkert vil blive glædeligt overrasket over mit mundtøjs forbedrede tilstand.

Læs også Halvdum smart-have giver dig grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro sælger sig på at være spækket med smart-teknologi, men reelt er den næsten lige så dum som en almindelig altankasse.

Konklusion

Oral-B iO10 er dog også den dyreste tandbørste, jeg nogensinde har ejet. Og selvfølgelig må man spørge sig selv, om det virkelig er adskillige tusinde kroner værd, at din tandbørste holder dig i ørerne, mens du børster.

Svaret er nok individuelt. Hvis du alligevel ikke har tænkt dig at bruge app’en – eller iOSense-hubben – kan det være det samme. Så er Oral-B iO10 ikke for dig.

Men hvis du har besluttet dig for at tage din mundhygiejne seriøst, så kender jeg i skrivende stund ikke til nogen bedre løsning, du kan købe i en butik og tage i brug derhjemme. Og eftersom tandlægebesøg også er dyre – især hvis du står overfor en langvarig behandling for f.eks. paradentose – kan det nok godt betale sig i længden at smide lidt ekstra penge efter Oral-B iO10.

Karakter
Oral-B iO10
High End

Home mener

Sporing af tandbørstning i realtid, enten via app eller via iOSense-hub. Advarsel, hvis man børster for hårdt. Markant forbedret mundhygiejne. Prisen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Scroll to Top