Search
Generic filters

TEST : Fostex T60RP

Musikken folder sig ud

Om det er, fordi de er semi-åbne, vides ikke, men Fostex T60RP har renere lyd end de fleste lukkede i klassen.

Fostex T60RP oppslag
Fostex T60RP

Lyd & Billede mener

Flot opløsning, fyldig bas og stort rum. Meget musikalsk præsentation.
Meget tungtdrevne, så glem alt om at bruge dem med mobilen. Lidt tilbagelænet diskant. Ligner industrielle høreværn.
 • Type: Halvåbne, over-ear
 • Princip: Planmagnetiske
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Kabel: 1,5 m aftageligt med 3,5 mm stik (+ 6,3 mm adapter)
 • Drivere: 40 mm kvadratiske
 • Impedans og følsomhed: 50 ohm / 92 dB
 • Frekvensområde: 15 Hz – 35 kHz
 • Vægt: 380 g (uden kabel)
 • Finish: Sort med ørekopper i mahogni
 • Web: fostexinternational.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2884 kr

Fostex startede med højttalerkomponenter til selvbyggere i 1973, men kastede sig med tiden over hele højttalere og senere også indspilningsudstyr. De var bedst kendt for deres kassette- og spolebåndoptagere.

Men mikrofoner og hovedtelefoner var også noget, de begyndte med tidligt, hvor T20RP blev nogle af de mest populære studiehovedtelefoner i USA i slutningen af 1980’erne. Deres drivere var unikke med et princip, som Fostex kaldte ortodynamisk. I dag kender vi det som planmagnetisk. Driverne er ikke så store, kun 40 mm, og kvadratiske.

T60RP har arvet både udseende og mekanisk princip fra de ældre T20RP, bare med tykkere ørepuder og mere massive ørekopper. Som nu er i mahogni for at få naturlig klang og solid byggekvalitet.

Af udseende minder de om industrielle høreværn, men i modsætning til disse lækker de en hel del lyd ud. De er nemlig ikke helt lukkede, men semi-åbne. Det betyder, at de er bygget som lukkede, men med indlagte ventilationsriller for at udligne under- og overtryk, der forhindrer driverne i at spille med maksimal dynamik.

Der medfølger et 1,5 meter kabel med 3,5 mm minijack-stik og en adapter til 6,3 mm jack-stik. Det er aftageligt, og Fostex tilbyder både balancerede og ubalancerede alternativer.

Fostex T60RP
Ørekopperne i hård mahogni er både slidstærke og giver god lyd. (Foto: Fostex)

Fostex T60RP i praksis

Jeg må indrømme, at udseendet vækkede nogle fordomme, og jeg forventede at få grødet lyd med for meget bas serveret. I stedet fik jeg en aldeles nydelig gengivelse af Susanne Sundførs “Undercover” fra live-albummet Music for People in Trouble (Live from the Barbican). Det er både varmt og fyldigt, med lidt ekstra kød på benet i klaverets nederste oktav. Og for pokker, hvor Sundførs stemme lyder godt!

Den kvinde har tryk på stemmen og kan let lyde skarpt og hårdt, hvis hovedtelefonerne har for meget forvrængning. Men her lyder det bare lækkert. Det samme med kontrabassoloen sidt i nummeret: Frodigt uden at være overdrevet, detaljeret uden at være aggressivt.

Det skal siges, at der er et dyk i presensområdet (omkring 3,5 kHz), som gør, at stemmer bliver lidt tilbagelænede i forhold til det neutrale ideal. Det gør nok også sit til, at det aldrig opleves som skarpt. Men samtidig bliver det heller aldrig helt aggressivt nok, hvis man først og fremmest er til dynamiske indspilninger med hård percussion. Det kan blive lidt for pænt.

Fostex T60RP side
Spalterne på ørekopperne giver ventilation for bedst mulig dynamik. Det gør også, at Fostex T60RP er at betragte som halvåbne. (Foto: Fostex)

Lydbilledet er større end på almindelige lukkede hovedtelefoner. Og Fostex T60RP ånder mere, så man kan have dem på længere, før man bliver svedig om ørerne. Derimod får man ikke den passive støjreduktion, som helt lukkede hovedtelefoner giver.

En anden ulempe er, at hovedtelefonerne er meget tungtdrevne. Man får aldrig spillet høj nok direkte fra mobilen; her er ekstern forstærkerkraft påkrævet, hvis det skal fænge. Hvor vi anbefaler en forstærker til andre hovedtelefoner, vil vi mene, at T60RP kræver en.

Og uanset hvor kraftig en forstærker du har, bliver stortrommen på mere rå musik aldrig helt hårdtslående nok. Hovedtelefonerne går i kompression, og selv med den kraftige Auralic Taurus fik vi ikke liv nok i dem.

Alligevel synes jeg, at lyden er så vanedannende og musikalsk, at det bliver trist at sende dem tilbage.

Hovedbøjlen, der er betrukket med læder, giver en god kvalitetsfølelse. Også båndet på undersiden, der hviler mod hovedet, er ægte læder. (Foto: Fostex)

Konklusion

Som testens eneste halvåbne hovedtelefoner har Fostex T60RP fordelen af at lyde mere dynamisk og velvoksent end lukkede hovedtelefoner. Samtidig har de den medrivende basgengivelse, som man stort set kun oplever med lukkede ørekopper. Okay, man får ikke helt slagkraft nok i en stortromme, når man skruer op for volumen og forventer seriøs håndfasthed. Men ved normalt lytteniveau og lidt højere er det virkelig god lyd, vi taler om.

Et klaver får en nydelig klangbund. Lydbilledet er større end normalt for hovedtelefoner. Sangstemmer lyder virkelig godt. Lidt tilbageholdende, hvor de burde være aggressive (det lysere resonansområde), men det her er vanedannende lytning.

At de er så tungtdrevne, trækker dog ned.

Fostex T60RP frequency
Fostex T60RP målt med miniDSP EARS og REW (kompenseret for, hvad miniDSP mener er subjektivt lineært). Her har vi et eksempel på, hvordan målinger ikke altid understøtter den subjektive oplevelse. Dykket omkring 3,5 kHz virker reelt her, da vi savnede lidt aggressivitet i dette område. Desuden virker bassen ud fra grafen ganske fokuseret omkring 100 Hz, med en jævn afrulning herunder. I vores ører var der dog masser af fylde i bastonerne. Toppen er markant op til 10 kHz, men falder hurtigt efter dette.
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Neumann NDH-20
  Neumann NDH 20 - Uengagerende første forsøg
  Legendarisk mikrofonproducent formår ikke at fænge med deres første hovedtelefonmodel.
  Sony MDR-Z7M2
  Sony MDR-Z7M2 - Underholdningen er reddet
  Sony har forbedret deres premiummodel Z7 med teknologi fra flagskibet Z1R. Resultatet er endnu mere hårdtslående.
  denon_ahd5200 spread
  Denon AH-D5200 - Fabelagtig lukket musikformidler
  Denon AH-D5200 er blandt de allerbedste lukkede hovedtelefoner i deres klasse.
  Beyerdynamic DT 1990 Pro - Knivskarpt analyseredskab
  Studiekvaliteterne er både disse hovedtelefoners styrke og svaghed. Bør prøves før køb.
  Audeze LCD-1 - High-end hovedtelefoner til mobilen
  Der findes ikke bedre lyd til bærbar brug i denne prisklasse.
  Sennheiser HD 660S - Klassiker i nye klæder
  Sennheisers bedste i 600-serien er det sikre valg i denne klasse.
  Beyerdynamic Amiron Home - Det fornuftige valg
  Beyerdynamic Amiron Home er et par usædvanlig vellykkede allround-hovedtelefoner.
  HiFiMAN Sundara - Testvinder i åben konkurrence
  HiFiMAN Sundara er ikke alene det bedste køb i klassen; her får man også den bedste lyd.

  Læs også

  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig

  Sony WH-1000XM4

  Vejl.pris 2800 kr Den nye konge af støjreduktion

  Timekettle M2

  Vejl.pris 800 kr Din egen tolk direkte i øret

  HiFiMAN HE-1000se

  Vejl.pris 27650 kr Det rene vanvid – men åh, så dejligt!
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.