9 hodetelefoner 2020
Gruppetest9 hovedtelefoner i premiumklassen

Nye hovedtelefoner? Drop støjreduktionen – og fald i svime over lyden!

Køb traditionelle hørebøffer for de penge, du havde tænkt dig at bruge på trådløse støjdræbere.

For få år siden ville mange nok sige, at man var mentalt udfordret, hvis man brugte tre-fire tusind kroner på et par hovedtelefoner. Det var før de trådløse, støjreducerende hovedtelefoner kom. Flere af de bedste koster over 3.000 kroner, hvilket ingen vil løfte et øjenbryn over i dag.

Men hvor ofte har du egentlig brug for aktiv støjreduktion? Det er først og fremmest på fly, at den slags hovedtelefoner er uundværlige, og i disse tider, hvor folk gør deres bedste for at flyve mindre for miljøets skyld, skulle man måske tænke lidt anderledes.

Til almindelig brug i tog og bus kommer man langt med et par lukkede hovedtelefoner. Det samme gælder på arbejdet, også i åbne kontorlandskaber. Hvis du har eget kontor eller mest sidder derhjemme, kan det være endnu smartere at vælge et par åbne hovedtelefoner. De giver som regel bedre lyd, og man bliver ikke klam om ørerne.

Hvis man fravælger Bluetooth-lyd og i stedet køber kablede hovedtelefoner af høj kvalitet, kan man for 4.000 kroner forsvinde ind i musikken og næsten tage og føle på instrumenterne. Der er så stor forskel på lyden mellem de testede og et par støjreducerende hovedtelefoner til samme pris, at man næsten skal høre det for at tro det.

Du vil opleve, at lydbilledet åbnes mere op, og musikken virkelig begynder at leve som et resultat af endnu bedre dynamiske egenskaber og lavere forvrængning.

Mere eksotisk design

Man skal heller ikke kimse af den byggekvalitet og komfort, der ligger i de mest eksklusive hovedtelefoner i denne prisklasse. Man får mere aluminium med bedre sans for detaljer. Ørepuderne er af endnu bedre kvalitet for at bevare komforten over lang tid, og nogle har gjort sig umage med eksklusiv indpakning, lækre detaljer i ægte læder, håndsyede ørepuder osv.

Her går hele budgettet ikke til lydkvalitet, og de lyder måske ikke så godt som de modeller, hvor udseendet ikke er en prioritet. Det er værd at tænke over.

annonce

Bedre end højttalere

Hvis du synes, at 4.000 kroner er meget at bruge på et par hovedtelefoner, så er det måske mere fristende, når du hører, at de lydmæssigt kan konkurrere med fem til ti gange så dyre højttalere. Det skyldes, at driverne (“højttaler-enhederne”) i hovedtelefoner er placeret helt tæt på øret, så rummet ikke har nogen indvirkning på lyden.

annonce

Af samme grund behøver de kun at levere en brøkdel af det lydtryk, en højttaler på flere meters afstand skal. Det giver lavere forvrængning ved samme oplevede lydniveau. Et par hovedtelefoner har også langt lavere materialeomkostninger end et par højttalere. Bedre lyd for pengene, med andre ord.

Ni kandidater

I denne test ser vi på ni modeller, der kæmper om at være de bedste i klassen. Vi har inkluderet både åbne og lukkede hovedtelefoner i testen for at finde de bedste, uanset hvad man skal bruge dem til (hvis du absolut skal have støjreduktion, kan du læse masser af tests af den slags her).

Ved kåringen af de bedste har vi ikke taget specielt hensyn til, om de fungerer godt med mobilen eller ej. Men vi har prøvet med Lightning-adapter direkte i iPhone for at tjekke. Ellers har vi testet med hovedtelefonudgangen fra den integrerede forstærker Hegel H190 (23.000 kroner) og desuden den separate hovedtelefonforstærker Schiit Magni 3+ (1.200 kroner, uden DAC). De mest tungtdrevne har også været en tur forbi Auralic Taurus (11.000 kroner).

annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log indfor at læse videre.

Test-abonnement
3 uger for 3 kr
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of
Produkter i testen
Sony MDR-Z7M2
Sony MDR-Z7M2
Sony har forbedret deres premiummodel Z7 med teknologi fra flagskibet Z1R. Resultatet er endnu mere hårdtslående.

Sony havde på mange måder en meget underholdende hovedtelefonmodel i MDR-Z7. Det skortede ikke på underholdningsværdi, men man skulle have en ordentlig hovedtelefonforstærker for at få det frem. Fra mobilen blev det for tamt.

Det er ikke noget, Sony er alene om, men den slagfærdige bas og glimrende komfort gjorde dem fristende at tage med ud. Sony havde da også nogle løsninger i form af både bærbare musikafspillere og DAC-forstærkere.

Den nye M2-version er mere end en lille opgradering. Udseendet minder om, men er ikke magen til. Det er primært de tykkere ørepuder, der adskiller dem fra hinanden, men også at hovedtelefonerne nu er helt sorte, hvor forgængeren havde detaljer i neutralt aluminium.

Z7M2 har arvet teknologi fra flagskibet Z1R, bl.a. de indvendige gitre med såkaldt Fibonacci-mønster. Det er et spiralformet mønster, der ofte forekommer i naturen, hvor én maske er lige så stor som to af maskerne før osv.

Jeg må indrømme, at størrelsesforholdene mellem maskerne på Sony ikke ser helt sådan ud, men det kan være en optisk illusion. Uanset hvad, så skulle dette mønster give en mere jævn diskantspredning. Hvilket er en udfordring, især med så store drivere som her (70 mm). Neodymmagneterne er også blevet dobbelt så kraftige siden sidst for bedre dynamik og kontrol.

I æsken er der desuden et 3 meter langt kabel med 3,5 mm stik og en 6,3 mm adapter. Der er også et 1,2 meter kabel med 4,4 mm Pentaconn-stik til balanceret tilslutning på kompatible afspillere.

Sony MDR-Z7M2_fibunacci
Gitteret foran driverne har Fibonacci-mønster for at opnå en mere jævn spredning af lyden. (Foto: Sony)

Sony MDR-Z7M2 i praksis

MDR-Z7M2 har suveræn komfort for lukkede hovedtelefoner. I hvert fald til at begynde med, for puderne er så tykke og bløde, at de sidder som fløjl. Men de er også helt tætte, så det bliver rimelig klamt efter noget tid. Til gengæld er den mekaniske støjreduktion upåklagelig.

annonce

Lydmæssigt er M2-versionen en klar opgradering i forhold til forgængeren. Bassen er strammere, og der er bedre kontrol over hele linjen. Den øgede impedans gør heller ikke hovedtelefonerne meget tungere at drive. Faktisk kan man fint bruge dem direkte i mobilen, uden at det føles som et kompromis. Bortset fra at det sidste gear på lydtrykket mangler.

annonce

Underholdningsfaktoren er ikke glemt. Bassen har masser af punch, som især er fedt på elektronisk popmusik og rap, og det uden at lyde skarpt.

Diskantgengivelsen er ikke hård og kras som på Neumann. Men diskanten træder lidt i baggrunden i forhold til bassen, der indimellem tager en smule overhånd. Et flygel får en lidt mat overtonestruktur og en mørkere klang, end jeg kunne ønske. Det er ikke noget problem at høre klassisk; orkesteret har godt med smæld, og det lyder samtidig behageligt. Men det bliver også lidt kedeligt, når mellemtone og diskant ikke slår igennem på samme måde som bassen.

Populærmusik får derimod noget liv, som vi normalt ikke forkæles med, og vi kan godt lide, at fladt producerede numre får lidt mere hår på brystet.

Vi fik ikke prøvet med 4,4 mm balanceret kabel, fordi vi ikke havde nogen kompatibel afspiller, men vi prøvede at skifte kablet ud med et fire-pin XLR-kabel, der passede. Og lyden åbnede sig faktisk noget op med klarere dynamik og flere detaljer.

annonce
Sony MDR-Z7M2
(Foto: Sony)

Konklusion

Sony MDR-Z7M2 er et par underholdende hovedtelefoner. De fungerer fint med mobilen, men som alle andre fortjener de en ordentlig forstærker. Gerne en med balanceret 4,4 mm tilslutning, for sådan et kabel følger nemlig med. Så får man endnu mere dynamik og flere detaljer ud af hovedtelefonerne.

Basresponsen er forbedret siden sidst, og lyden er i det hele taget bedre kontrolleret. Men det er stadig pop, rock og rap, der fungerer bedst, og vi kunne godt tænke os flere detaljer fra diskantområdet, når der er klassisk og akustisk på menuen.

Prisen er højere end på forgængeren, og konkurrencen i prisklassen er spidset til. Derfor får M2 en stjerne mindre, end vi gav forgængeren, selv om de faktisk er bedre.

MDR-Z7M2 frequency response
Sony MDR-Z7M2 målt med miniDSP EARS og REW (kompenseret for, hvad miniDSP mener er subjektivt lineært). EARS har et artefakt og giver ofte et falsk dyk omkring 4 kHz, så det skal ikke tages bogstaveligt. Når det er sagt, så syntes vi også rent subjektivt, at mellemtonen var lige lovlig tilbagelænet og afrundet. Resten ser fint ud, med en fremhævet, men jævn bas. Diskanten starter for tidligt med en kraftig afrulning – ikke underligt, at vi syntes, de var afslappede i toppen.

Fakta
 • Type: Lukkede, over-ear
 • Princip: Dynamiske
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Kabel: 3 m aftageligt med 3,5 mm stik (+ 6,3 mm adapter), 1,2 m balanceret med 4,4 mm Pentaconn-stik
 • Drivere: 70 mm
 • Impedans og følsomhed: 56 ohm / 98 dB
 • Frekvensområde: 4 Hz – 100 kHz
 • Vægt: 340 g (uden kabel)
 • Finish: Sort
 • Web: sony.dk
Pris: 5200 kr
PlusEkstremt behagelige ørepuder. Fin kvalitetsfølelse med meget metal. Heftig bas, meget underholdende at lytte til.
MinusDynamikken kunne være mere udadreagerende, og bassen hurtigere. Tager lidt fokus fra overtoner og luft i musikken.
denon_ahd5200 spread
Denon AH-D5200
Denon AH-D5200 er blandt de allerbedste lukkede hovedtelefoner i deres klasse.

Denon AH-D5200 er gedigne premium-hovedtelefoner fra Denon, og der er intet ved konstruktionen, der ser billigt eller kedeligt ud. De semi-drejbare aluminiumhængsler til ørekopperne er af ønskekvisttypen, lækkert udført. De tykke, bløde ørepuder giver dejlig komfort. Ørekopperne i mørkt wengétræ oser af kvalitet. Hovedbøjlen og ørepuderne er betrukket med kunstlæder, men det er lækkert lavet.

Den medfølgende ledning er solid og klædt i en flettet strømpe af stof for at forhindre, at den filtrer. Kobbertråden er “Four Nines” (99,99 procent) iltfrit kobber i modsætning til 99,99999 procent (“Seven Nines”) på topmodellen. Kablet ender i et stereo minijack-stik, men der medfølger en 6,3 m adapter til de helt store hovedtelefonudgange.

AH-D5200 i praksis

Bærekomforten er glimrende. Og med det luksuriøse udseende føler man, at man sidder med noget rigtig dyrt på hovedet. Følsomheden er ikke værst, så de kan godt bruges med mobilen. Men det bliver kun lige højt nok, så hvis man vil skrue lidt op, er der brug for en hovedtelefonforstærker. Sammen med undertegnedes iPhone fungerer det dog væsentlig bedre, end Fostex T60RP gjorde.

AH-D5200 er “kun” den næstdyreste model fra Denon, men det er svært at høre, hvor der er sparet, for musikken kommer frem på fornem vis.

denon_ahd5200
AH-D5200 virkelig lækre med ørekopper i wengétræ. (Foto: Denon)

Ramón Vargas på “Una furtiva lagrima” fra The Opera Gala – Live from Baden-Baden har mere tryk i mellemregisteret end på Fostex. Det er imponerende, som han baner sig vej gennem orkesteret. Pizzicato-spillet på violinerne sammen med harpen midt i det luftige lydbillede lyder både klart og åbent.

Når Vargas synger igennem for fulde gardiner, gnaver det lidt mere i ørerne end med Fostex, måske på grund af højere forvrængning. Men det gør ikke noget, at det lyder lidt råt, og dynamikken er intet mindre end imponerende for lukkede ørekopper.

Et andet eksempel er Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas’ Northern Timbre og satsen “Sonata no. 3 in C minor, op. 45: III. Allegro animato”. Det lyder meget fint, klart og åbent. Og livligt! Igen bliver celloen lidt kras, når den spiller mest aggressivt. Men det er i en anden klasse, end Neumann NDH 20 kan præstere, for med Denon gør det musikken mere energisk.

annonce

Elektronisk pop fungerer også rigtig godt. Der er virkelig smæld i kantslagene på lilletrommen på Ariana Grandes “Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored”.

annonce

Det er også godt med tryk i bassen. Vi er ikke på niveau med Sony MDR-Z7M2, hvad angår fylde og varme; det er en helt anden bas, der er tale om her. Denons bas er nemlig både lineær, klangrig og lynhurtig. Derfor kan man forledes til at tro, at den er tynd, men sandheden er, at hver en tone i bassen kommer frem, uden at der smøres tykt på og frekvenserne glider ind i hinanden. Det her er rigtig godt.

Konklusion

Denon AH-D5200 er et par meget velgjorte hovedtelefoner. Ikke alene ser de fantastisk ud, de spiller også med en lyd, der virkelig er prissedlen værdig.

Lyden er stram og dynamisk med masser af energi. Både i toppen og i bunden. Vokaler og instrumenter kommer frem med største selvfølgelighed. Det lyder virkelig godt, selv om det indimellem kan blive lidt hårdt i toppen.

Min kollega John Alex Hvidlykke gik så langt som til at tale om gåsehud, da han testede dem for to år siden. Jeg er enig langt hen af vejen, og her har Denon lavet en reel konkurrent til mine favoritter blandt lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse, Beyerdynamic DT 1770 Pro.

annonce

Samlet set er AH-D5200 fremragende. Intet mindre.

Denon AH-D5200 målt med miniDSP EARS og REW (kompenseret for, hvad miniDSP mener er subjektivt lineært). Her har vi mistanke om, at det er måleudstyret, der fejlagtigt indikerer dæmpning mellem 3,5 og 5 kHz, da den øvre mellemtone slet ikke opleves som tilbagelænet. Den bratte top op mod 8,5 kHz er derimod pålidelig. Ellers har Denons hovedtelefoner en rimelig pæn frekvenskurve med hørbar energi op til 15 kHz og derefter et brat fald. Den jævne basgengivelse sætter vi pris på. Selv om der findes hovedtelefoner med endnu mere energi under 30 Hz.

Fakta
 • Type: Lukkede, over-ear
 • Princip: Dynamiske
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Kabel: 3 m aftageligt med 3,5 mm stik (+ 6,3 mm adapter)
 • Drivere: 40 mm
 • Impedans og følsomhed: 24 ohm / 103 dB
 • Frekvensområde: 5 Hz – 40 kHz
 • Vægt: 385 g (uden kabel)
 • Finish: Brun med ørekopper i wengétræ
 • Web: hifiklubben.dk
Pris: 4499 kr
PlusSuperflot og detaljeret lydbillede med masser af klangfarver. Lækker udførelse og fin komfort.
MinusDiskantgengivelsen kunne have været lidt mere finmasket.
Neumann NDH-20
Neumann NDH 20
Legendarisk mikrofonproducent formår ikke at fænge med deres første hovedtelefonmodel.
Fostex T60RP oppslag
Fostex T60RP
Om det er, fordi de er semi-åbne, vides ikke, men Fostex T60RP har renere lyd end de fleste lukkede i klassen.
 data-srcset
Beyerdynamic DT 1990 Pro
Studiekvaliteterne er både disse hovedtelefoners styrke og svaghed. Bør prøves før køb.
 data-srcset
Audeze LCD-1
Der findes ikke bedre lyd til bærbar brug i denne prisklasse.
 data-srcset
Sennheiser HD 660S
Sennheisers bedste i 600-serien er det sikre valg i denne klasse.
 data-srcset
Beyerdynamic Amiron Home
Beyerdynamic Amiron Home er et par usædvanlig vellykkede allround-hovedtelefoner.
 data-srcset
HiFiMAN Sundara
HiFiMAN Sundara er ikke alene det bedste køb i klassen; her får man også den bedste lyd.

  Alternativer til 9 hovedtelefoner i premiumklassen

  (Foto: Hoved-grej)

  Kinesisk luksusteknologi på budget

  Planar-hovedtelefoner er normalt hundedyre. Men Takstar HF 580 præsterer at få high-end-teknologien ind i noget, alle har råd til.

   data-srcset

  10 på hovedet

  Det behøver ikke at koste en herregård at få ørerne fyldt med kamptummel og eksplosioner. Vi har testet ti gaming-headsets, der er til at betale.

   data-srcset

  Freden er dyrekøbt

  Bang & Olufsens luksus-ANC-hovedtelefoner er nået til tredje generation. Forandringerne er små – næsten for små.

   data-srcset

  Kygo udfordrer Bose og Sony

  Det norske livsstilsmærke Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarked for støjreducerende hovedtelefoner.