Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Creative SXFI Carrier

Imponerende af Creative

Creative har lavet deres første rigtig gode soundbar til film og TV, nemlig SXFI Carrier.
Creative SXFI Carrier SPREAD
Karakter
Creative SXFI Carrier
Lyd & Billede mener
Stort lydbillede. Fin følelse af surround-sound, hvor Dolby Atmos kommer til sin ret. Godt med kraft, god sammenhæng. Hovedtelefoner inkluderet i prisen!
Det kan blive en anelse lyst og forsigtigt sammenlignet med de allerheftigste soundbars. Ingen Wi-Fi eller stemmestyring.
Specifikationer
 • Bredde svarer til skærmstørrelse: 40″
 • HDMI: 2 x ind (2.1), 1 x ud (eARC)
 • Digital ind: Optisk, USB-C (lydindgang)
 • Netværk: Nej
 • Trådløst: Bluetooth (SBC)
 • Stemmestyring: Nej
 • Analog ind: 3,5 mm
 • Subwoofer: Ja, trådløs (10″)
 • Mål: 88 x 7,6 x 12,8 cm
 • Farve: Sort
 • Web: creative.com

Creative er kendt for deres overkommelige produkter. Hvor et par hørepropper typisk koster omkring 1.500 kroner, koster Creatives det halve – eller mindre. Kontor-headset til 1.200 kroner? Næh, Creatives koster 400 kroner. Ganske vist er de lave priser ofte på bekostning af det vigtigste kriterium for os, nemlig lydkvaliteten.

Det kan tænkes, at Creative er blevet trætte af at stå i den billige ende, når de nu lancerer hjemmebio-soundbaren SXFI Carrier. En fuldspækket soundbar med Dolby Atmos og separate højttalere på toppen til lejligheden.

De sidstnævnte tager lyden fra højdekanalerne og retter den op mod loftet, så den reflekteres ned på seerne i sofaen. Dermed får man et langt større indtryk af lyd ovenfra, end hvis man forsøger at gøre det samme udelukkende med digital lydprocessering (DSP).

Creative leverer faktisk et sæt hovedtelefoner med i kassen, hvis man bestiller online. Hvorfor kan du læse længere nede.

Creative SXFI Carrier top

(Foto: Creative)

Annonce

Højttalerenheder

SXFI Carrier har i alt syv højttalerenheder, fordelt som følger: Et par 3,5 tommers ovale fuldtoneenheder på siderne gengiver surround-lydkanalerne, såvel som venstre og højre front. To skråstillede enheder på toppen gengiver højdekanalerne, men faktisk også centerkanalen med dialoger.

Derefter finder vi tre diskantenheder foran, henholdsvis til venstre, center og højre frontkanal. For at give mere luft til disse.

I den trådløse subwoofer sidder der en 10 tommers basenhed, som skal genskabe baseffekterne på film og musik. Kabinettet er ret højt og slankt, og dermed meget mere kompakt end den uhyrlige subwoofer til Klipsch Cinema 600, som vi testede tidligere på sommeren. Også den med 10 tommers bas.

Hver eneste højttalerenhed i SXFI Carrier drives af sin egen klasse D-forstærker, hvilket er nødvendigt, når man til sidst skal sætte en digitalprocessor til at styre det hele med korrekt tidsforsinkelse, fasegengivelse og tonekontrol for hver kanal.

Creative SXFI Carrier exploded

Et par 3,5 tommers ovale fuldtoneenheder på siderne gengiver surround-kanalerne såvel som venstre og højre front. Fra de to højttalere på toppen får vi højdekanaler og center, mens diskanterne i front til venstre, center og højre kanal giver mere luft. (Foto: Creative)

Annonce

SXFI – holografisk lyd fra hovedtelefoner

SXFI i navnet på soundbaren betyder, at den skal kunne tegne et særlig holografisk lydbillede op. Men da det er en ren hovedtelefonteknologi, kan denne lydindstilling kun bruges med hovedtelefonudgangen. Faktisk følger der et headset (SXFI Theater) med i prisen, hvis man bestiller fra Creatives hjemmeside. Så kan man vælge imellem højttalere og hovedtelefoner, når man gamer.

Heldigvis behøver man ikke særlige SXFI-mærkede hovedtelefoner, eftersom soundbarens processor gør arbejdet. Brug de hovedtelefoner, du vil, bare de er kablede.

Jeg har testet SXFI med hovedtelefonerne Focal Stellia, og det giver et væsentlig større lydbillede end almindelig stereo. Jeg får dog stadig ikke helt følelsen af, at lydene kommer direkte bagfra eller forfra, og jeg vil nok betragte det som en nødløsning frem for at afspille lyd direkte fra soundbaren.

Creative SXFI Carrier headphones

Hovedtelefonudgangen har såkaldt Super X-Fi-teknologi, som giver en holografisk lydoplevelse med hovedtelefoner. Hvis man køber Creative SXFI Carrier på nettet, medfølger der et SXFI Theater gaming-headset. (Foto: Creative)

Brugervenlighed og funktioner

Creative SXFI Carrier har to HDMI 2.1-indgange, hvilket gør, at spil og video i 4K 120 Hz (evt. 8K 80 Hz) kan sendes upåvirket igennem til TV’et.

Annonce

HDMI-udgangen har desuden lydretur af typen eARC, så man i stedet kan slutte alle sine kilder direkte til TV’et og få lyden højopløst tilbage via HDMI-kabel fra soundbaren til TV’et. Det ville jeg gøre for at være sikker på at få den lavest mulige forsinkelse (input-lag) i forhold til billedet fra spilkonsollen.

Skulle man have lyst til at game eller høre musik fra PC, er det rart at vide, at soundbaren også har en USB-C-indgang, der tager over som lydkort.

Soundbaren har forskellige lydindstillinger, deriblandt Super Wide, som giver det største lydbillede. Den har også både Movie og Music, hvor sidstnævnte efter min mening fungerer bedst, uanset kildemateriale. Så får man den varmeste og mest fyldige lyd og de mest naturtro dialoger og sangstemmer.

Fjernbetjeningen er bedre end til mange andre soundbars, med direkte knapper til kildevalg, basjustering, skift af spor frem og tilbage – og selvfølgelig volumen. Derudover er der seks knapper mærket C1-C6, som kan tilpasses ens egne ønsker i Creative-app’en.

Få fed lyd i TV-stuen Atmos eller ikke Atmos? Det er spørgsmålet. Fem soundbars til forskellige priser viser, hvad de kan.

Ikke netværk

Det, soundbaren mangler, er netværkstilslutning. Den eneste måde at streame trådløst på er med Bluetooth, og det er så med den ret sørgelige SBC lyd-codec, som giver den dårligste Bluetooth-lyd. Det fungerer okay, men virker som en nødløsning i forhold til de mere vellydende AAC- og aptX-codecs.

Annonce

Det er dermed en soundbar, der er beregnet til brug sammen med TV’et eller til at tilslutte en netværksafspiller via HDMI eller optisk.

Creative SXFI Carrier SPREAD(2)

(Foto: Creative)

Lydjustering

I app’en kan man også tilpasse soundbaren til rummet, men det sker ikke automatisk. Man skal selv måle afstanden fra soundbaren til både subwoofer og sofa. Og også højden op til loftet.

Det kan være en fordel at gøre, selv om vi faktisk fik et overraskende godt resultat lige ud af æsken. Fordelen ved rumkorrektionen er, at bassen bliver endnu bedre integreret, og illusionen af surround-lyd endnu større og mere holografisk.

Flot lyd på film

Det første, der slår os, er det gigantiske lydbillede i lydindstillingen Super Wide. Rumklangen er enorm i fængselskantinen i The Irishman i samtalen mellem Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham). Her får vi faktisk en fornemmelse af, at lyden kommer både fra siden og bagfra, selv uden fysiske baghøjttalere. De psykoakustiske effekter fungerer virkelig godt.

Annonce

Overtonerne er åbne og luftige, og konsonanterne i dialoger er tydelige uden at blive til grovkornede sibilanter. Langt bedre end på f.eks. Philips Fidelio B97, som er 50 procent dyrere end Creatives soundbar.

Der er også godt punch i det stemmernes dybe resonansområde, da Robert De Niro og Joe Pesci er på bar. Subwooferen hænger imponerende sammen med soundbaren, uden noget tydeligt “hul” imellem dem.

Enkelte gange synes vi, at dialogerne lyder lidt tyndt. Både når Sebastian Vettel & Co. taler foran kameraet i Formula 1: Drive to Survive, og i Jurassic Park mangler der lidt kød på benet i dialogerne. På den anden side lyder dinosaurbrøl så meget desto federe.

Redningen for tynde dialoger er at vælge lydindstillingen Music. Så bliver det lidt rundere og varmere, med mere fylde i stemmerne.

Creative SXFI Carrier right angle

(Foto: Creative)

Annonce

Musik

Det er ret almindeligt, at soundbars lyder godt på film, men mindre godt på musik. Heldigvis leverer Creative varen her, og soundbaren trækker endnu mere fra Philips Fidelio B97. Guitarkroppen gengives med stor fylde på Dua Lipas akustiske version af “Lost in Your Light” fra Glastonbury 2017. Samtidig hænger kroppen godt sammen med strengenes klirren.

Man får ikke det samme tryk som fra den heftige Klipsch Cinema 600, og Samsung HW-Q610A har nok en mere naturlig mellemtone. Men Creative har kraftigere og mere taktfast bas.

Sonos Arc, der koster lidt mindre end Creative SXFI Carrier og er uden subwoofer, har fordelen af at kunne tilpasse klangkarakteren til rummet og ikke kun afstand og lydniveau. Den har faktisk endnu større rumgengivelse og kan også udvides med ægte baghøjttalere. Men den har brug for en subwoofer for at kunne måle sig på film, hvilket næsten fordobler prisen.

Creative SXFI Carrier left angle

(Foto: Creative)

Konklusion

Creative SXFI Carrier er den bedste soundbar, vi har hørt fra den kant. Nogensinde. Det siger måske ikke så meget, da andre Creative-soundbars er af den billigere type. Men SXFI Carrier overrasker med et gigantisk lydbillede, især i Super Wide-indstillingen.

Annonce

Dialogerne er rene og åbne, og subwooferen følger usædvanlig godt med. Her er både slagkraft og finesse, og soundbaren indfrier også, når vi tager prisen i betragtning.

Det, der mangler, er lidt mere fylde i dialoger og på sangstemmer. Maksimalt lydtryk er mere end højt nok for os, men der findes soundbars i klassen, som er endnu kraftigere. Det vil vi dog ikke trække ned for. Vi kunne imidlertid godt ønske os netværkstilslutning og også gerne understøttelse af Chromecast og AirPlay.

Plus for at inkludere hovedtelefoner i prisen. Vi har tidligere testet SXFI Theater og kunne ret godt lide dem.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.