Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Creative SXFI Carrier

Imponerende af Creative

Med SXFI Carrier har Creative lavet deres første rigtig gode soundbar til film og TV.

Skrevet af / 11/08/2021 - 01:35
Creative SXFI Carrier
Geir Gråbein Nordby

Creative er kendt for deres overkommelige produkter. Hvor et par hørepropper typisk koster omkring 1.500 kroner, koster Creatives det halve – eller mindre. Kontor-headset til 1.200 kroner? Næh, Creatives koster 400 kroner. Ganske vist er de lave priser ofte på bekostning af det vigtigste kriterie for os, nemlig lydkvaliteten.

Det kan tænkes, at Creative er blevet trætte af at stå på den billige langside, når de nu lancerer hjemmebio-soundbaren SXFI Carrier. En fuldspækket soundbar med Dolby Atmos og separate højttalere på toppen.

De sidstnævnte tager lyden fra højdekanalerne og retter den op mod loftet, så den reflekteres ned på seerne i sofaen. Dermed får man et langt større indtryk af lyd ovenfra, end hvis man forsøger at gøre det samme udelukkende med digital lydprocessering (DSP).

Creative leverer faktisk et sæt hovedtelefoner med i kassen, hvis man bestiller online. Hvorfor kan du læse længere nede.

Creative SXFI Carrier top
(Foto: Creative)

Højttalerenheder

SXFI Carrier har i alt syv højttalerenheder, fordelt som følger: Et par 3,5 tommers ovale fuldtoneenheder på siderne gengiver surround-lydkanalerne såvel som venstre og højre front. To skråstillede enheder på toppen gengiver højdekanalerne, men faktisk også centerkanalen med dialoger.

Derefter finder vi tre diskantenheder foran, henholdsvis til venstre, center og højre frontkanal. For at give mere luft til disse.

I den trådløse subwoofer sidder der en 10 tommers basenhed, som skal genskabe baseffekterne på film og musik. Kabinettet er ret højt og slankt, og dermed meget mere kompakt end den monstrøse subwoofer til Klipsch Cinema 600, som vi testede tidligere på sommeren. Også den med 10 tommers bas.

Hver eneste højttalerenhed i SXFI Carrier drives af sin egen klasse D-forstærker, hvilket er nødvendigt, når man til sidst skal sætte en digitalprocessor til at styre det hele med korrekt tidsforsinkelse, fasegengivelse og tonekontrol for hver kanal.

Creative SXFI Carrier exploded
Et par 3,5 tommers ovale fuldtoneenheder på siderne gengiver surround-kanalerne såvel som venstre og højre front. Fra de to højttalere på toppen får vi højdekanaler og center, mens diskanterne i front til venstre, center og højre kanal giver mere luft. (Foto: Creative)

SXFI – holografisk lyd fra hovedtelefoner

SXFI i navnet på soundbaren betyder, at den skal kunne tegne et særlig holografisk lydbillede op. Men da det er en ren hovedtelefonteknologi, kan denne lydindstilling kun bruges med hovedtelefonudgangen. Faktisk følger der et headset (SXFI Theater) med i prisen, hvis man bestiller fra Creatives hjemmeside. Så kan man vælge imellem højttalere og hovedtelefoner, når man gamer.

Heldigvis behøver man ikke særlige SXFI-mærkede hovedtelefoner, eftersom soundbarens processor gør arbejdet. Brug de hovedtelefoner, du vil, bare de er kablede.

Jeg har testet SXFI med hovedtelefonerne Focal Stellia, og det giver et væsentlig større lydbillede end almindelig stereo. Jeg får dog stadig ikke helt følelsen af, at lydene kommer direkte bagfra eller forfra, og jeg vil nok betragte det som en nødløsning frem for at afspille lyd direkte fra soundbaren.

Creative SXFI Carrier headphones
Hovedtelefonudgangen har såkaldt Super X-Fi-teknologi, som giver en holografisk lydoplevelse med hovedtelefoner. Hvis man køber Creative SXFI Carrier på nettet, medfølger der et SXFI Theater gaming-headset. (Foto: Creative)

Brugervenlighed og funktioner

Creative SXFI Carrier har to HDMI 2.1-indgange, hvilket gør, at spil og video i 4K 120 Hz (evt. 8K 80 Hz) kan sendes upåvirket igennem til TV’et.

HDMI-udgangen har desuden lydretur af typen eARC, så man i stedet kan slutte alle sine kilder direkte til TV’et og få lyden højopløst tilbage via HDMI-kabel fra soundbaren til TV’et. Det ville jeg gøre for at være sikker på at få den lavest mulige forsinkelse (input-lag) i forhold til billedet fra spilkonsollen.

Skulle man have lyst til at game eller høre musik fra PC, er det rart at vide, at soundbaren også har en USB-C-indgang, der tager over som lydkort.

Soundbaren har forskellige lydindstillinger, deriblandt Super Wide, som giver det største lydbillede. Den har også både Movie og Music, hvor sidstnævnte efter min mening fungerer bedst, uanset kildemateriale. Så får man den varmeste og mest fyldige lyd og de mest naturtro dialoger og sangstemmer.

Fjernbetjeningen er bedre end til mange andre soundbars, med direkte knapper til kildevalg, basjustering, skift af spor frem og tilbage – og selvfølgelig volumen. Derudover er der seks knapper mærket C1-C6, som kan tilpasses ens egne ønsker i Creative-app’en.

Læs også Få fed lyd i TV-stuen Atmos eller ikke Atmos? Det er spørgsmålet. Fem soundbars til forskellige priser viser, hvad de kan.

Ikke netværk

Det, soundbaren mangler, er netværkstilslutning. Den eneste måde at streame trådløst på er med Bluetooth, og det er så med den ret sørgelige SBC lyd-codec, som giver den dårligste Bluetooth-lyd. Det fungerer okay, men virker som en nødløsning i forhold til de mere vellydende AAC- og aptX-codecs.

Det er dermed en soundbar, der er beregnet til brug sammen med TV’et eller til at tilslutte en netværksafspiller via HDMI eller optisk.

Creative SXFI Carrier SPREAD(2)
(Foto: Creative)

Lydjustering

I app’en kan man også tilpasse soundbaren til rummet, men det sker ikke automatisk. Man skal selv måle afstanden fra soundbaren til både subwoofer og sofa. Og også højden op til loftet.

Det kan være en fordel at gøre, selv om vi faktisk fik et overraskende godt resultat lige ud af æsken. Fordelen ved rumkorrektionen er, at bassen bliver endnu bedre integreret, og illusionen af surround-lyd endnu større og mere holografisk.

Flot lyd på film

Det første, der slår os, er det gigantiske lydbillede i lydindstillingen Super Wide. Rumklangen er enorm i fængselskantinen i The Irishman i samtalen mellem Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham). Her får vi faktisk en fornemmelse af, at lyden kommer både fra siden og bagfra, selv uden fysiske baghøjttalere. De psykoakustiske effekter fungerer virkelig godt.

Overtonerne er åbne og luftige, og konsonanterne i dialoger er tydelige uden at blive til grovkornede sibilanter. Langt bedre end på f.eks. Philips Fidelio B97, som er 50 procent dyrere end Creatives soundbar.

Der er også godt punch i det stemmernes dybe resonansområde, da Robert De Niro og Joe Pesci er på bar. Subwooferen hænger imponerende sammen med soundbaren, uden noget tydeligt “hul” imellem dem.

Enkelte gange synes vi, at dialogerne lyder lidt tyndt. Både når Sebastian Vettel & Co. taler foran kameraet i Formula 1: Drive to Survive, og i Jurassic Park mangler der lidt kød på benet i dialogerne. På den anden side lyder dinosaurbrøl så meget desto federe.

Redningen for tynde dialoger er at vælge lydindstillingen Music. Så bliver det lidt rundere og varmere, med mere fylde i stemmerne.

Creative SXFI Carrier right angle
(Foto: Creative)

Musik

Det er ret almindeligt, at soundbars lyder godt på film, men mindre godt på musik. Heldigvis leverer Creative varen her, og soundbaren trækker endnu mere fra Philips Fidelio B97. Guitarkroppen gengives med stor fylde på Dua Lipas akustiske version af “Lost in Your Light” fra Glastonbury 2017. Samtidig hænger kroppen godt sammen med strengenes klirren.

Man får ikke det samme tryk som fra den heftige Klipsch Cinema 600, og Samsung HW-Q610A har nok en mere naturlig mellemtone. Men Creative har kraftigere og mere taktfast bas.

Sonos Arc, der koster lidt mindre end Creative SXFI Carrier og er uden subwoofer, har fordelen af at kunne tilpasse klangkarakteren til rummet og ikke kun afstand og lydniveau. Den har faktisk endnu større rumgengivelse og kan også udvides med ægte baghøjttalere. Men den har brug for en subwoofer for at kunne måle sig på film, hvilket næsten fordobler prisen.

Creative SXFI Carrier left angle
(Foto: Creative)

Konklusion

Creative SXFI Carrier er den bedste soundbar, vi har hørt fra den kant. Nogensinde. Det siger måske ikke så meget, da andre Creative-soundbars er af den billigere type. Men SXFI Carrier overrasker med et gigantisk lydbillede, især i Super Wide-indstillingen.

Dialogerne er rene og åbne, og subwooferen følger usædvanlig godt med. Her er både slagkraft og finesse, og soundbaren indfrier også, når vi tager prisen i betragtning.

Det, der mangler, er lidt mere fylde i dialoger og på sangstemmer. Maksimalt lydtryk er mere end højt nok for os, men der findes soundbars i klassen, som er endnu kraftigere. Det vil vi dog ikke trække ned for. Vi kunne imidlertid godt ønske os netværkstilslutning og også gerne understøttelse af Chromecast og AirPlay.

Plus for at inkludere hovedtelefoner i prisen. Vi har tidligere testet SXFI Theater og kunne ret godt lide dem.

Karakter
Creative SXFI Carrier
Premium

Lyd & Billede mener

Stort lydbillede. Fin følelse af surround-sound, hvor Dolby Atmos kommer til sin ret. Godt med kraft, god sammenhæng. Hovedtelefoner inkluderet i prisen! Det kan blive en anelse lyst og forsigtigt sammenlignet med de allerheftigste soundbars. Ingen Wi-Fi eller stemmestyring.

1 kommentar til “Creative SXFI Carrier”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top