Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Cambridge Minx Xi

Dagens stereo

Minx Xi fra Cambridge er det moderne stereoanlæg, der kan (næsten) alt.

Skrevet af / 30/04/2014 - 04:13
Cambridge Minx Xi
Sven Bilen

Da de første kommercielle hjemmeanlæg kom – her taler vi om 1950’erne – var det som regel frygtindgydende kolosser, der blev kaldt “radiogrammofoner”. Det var et møbel, der indeholdt alt – hvilket dengang ville sige pladespiller, radio og højttalere. Der var endda også nogle, der havde en spolebåndoptager indbygget. Størrelsen var som en stor kommode, og de kom fra virksomheder som Grundig, Schaub Lorenz, og hvad de nu hed dengang.

Men udviklingen er gået fremad. I dag kan det meste være i et meget lille apparat, som Cambridge demonstrerer med deres nye Minx Xi.

Alt-i-en model
Cambridge er kendt for vellydende og velfungerende billigere lydprodukter. De blev for alvor kendt med DacMagic, som var en tidlig DAC-milepæl takket være et fremragende forhold mellem pris og ydelse. Og lige præcis pris/ydelse-forholdet er blevet et adelsmærke for Cambridge. Enhederne fremstilles i Kina, mens udvikling og konstruktion foregår i London (ikke i Cambridge, som man kunne forledes til at tro).

Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.
Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.

Den nye Minx Xi er en alt-i-en model – dog uden højttalere – der kan det meste af, hvad et anlæg skal kunne i dag. Det, den ikke kan, er f.eks. at afspille cd’er, men der er tre analoge indgange, så man kan koble en cd-afspiller til, hvis man har den slags behov.

Det er et relativt lille apparat med klasse AB forstærkning, som angives til 40 watt i 8 ohm. Det lyder også af mere end 2 x 20 watt. Den kan sluttes til internettet både med kabel og trådløst, og den kan streame stort set alle digitale formater, som man kan komme i nærheden af. Digital-til-analog konverteringen sker i op til 24 bit/96 kHz via en Wolfson DAC. Det plejer at være en fin løsning til overkommelige apparater, og således også her.

På fronten er der et volumen- og funktionsvalg-hjul samt et antal knapper til hurtigvalg af indgang osv. Displayet er stort nok til at være nyttigt, når man betjener enheden. Her er alt, som det skal være.

Omvendt test
Nu vender vi så det hele på hovedet. Sådan en afspiller skal selvfølgelig lyde godt, men det er håndteringen, der er det kritiske her. Den skal være virkelig let at betjene og super nem at leve med – alt skal ligesom give sig selv.

Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.
Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.

Jeg plejer at læse brugsanvisningen, før jeg går i gang med et nyt produkt, men her besluttede jeg at springe den over, for almindelige forbrugere tjekker kun manualen, hvis noget ikke fungerer, som det skal. I og for sig er denne brugsanvisning bare en introduktion til, hvordan man tilslutter netværk, Bluetooth og server. Mere er der heller ikke behov for – ikke noget teknobavl eller selvpromovering. Til gengæld findes den på mange sprog.

Et par højttalere blev sluttet til. Jeg kan ikke lide højttalerterminalerne på Minx Xi, som er af den type, der skal tages af for at kunne klare bananstik, og derfor ikke sad ordentlig fast, da jeg satte afisolerede kabler i. I med ledningen til netforbindelsen, og maskinen vågnede til live og var online på få sekunder. Displayet giver alle informationer, og man forstår med det samme, at man skal presse volumenknappen ind og dreje, når man skal vælge funktion.

Da De Olympiske Vinterlege var i gang, valgte jeg SR’s Radiosporten, og den kom straks på, live i 64 Mbit/s. Ikke ligefrem den bedste kvalitet, men det fungerede. Man får en fjernbetjening med, og meget kan styres fra fronten af enheden, men der findes også en fremragende app, som gør det legende let. Stream Magic hedder den, og den er gratis.

Underligt nok er der volumenkontrol, når man bruger den på iPad, men ikke på iPhone. Jeg kunne i hvert fald ikke finde nogen.

Cambridge-Minx-Xiside

Der er flere internettjenester indbygget, f.eks. Pandora og BBC iPlayer Radio, men man kan undre sig over, at de ikke har benyttet lejligheden til at lægge f.eks. Spotify Connect eller lignende ind. Her i Skandinavien er det jo Spotify, WiMP og nu også Deezer, der er mest brugt. Dem må man bruge sin smartphone eller  tablet til, men så skal den også sluttes til systemet via f.eks. Bluetooth eller kabel. Hvis man vil spille direkte fra app’en, kan man kun afspille det, der er gemt på ens mobil eller tablet til offline-brug. Og det kræver, at man har app’en kørende, og at telefonen ikke gå i strømspare-mode og slukker skærmen.

Bluetooth har jeg også haft lidt problemer med. Det har spillet fint et stykke tid og derefter nægtet at gå på igen. Ud med donglen og ind igen, så virkede det. Det er dog kun sket et par gange. Rækkevidden er ikke voldsom, men det er jo fortsat Bluetooths akilleshæl.

Hvordan lyder det så?
Det lyder okay. Forstærkeren er ikke verdens ottende vidunder, men i forhold til prisen er det en funktionel og velvalgt, omend ikke voldsomt kraftig forstærker. Med et par lidt træge højttalere måtte den arbejde en del, når jeg skruede op, men klarede sig uden at blive specielt klemt i lyden, og der var afgjort lydtryk nok. Klart godkendt.

Forstærkeren spiller tilpas pænt og tilpas afslørende til at kunne håndtere alle disse forskellige opløsninger og muligheder, så der ikke er noget, der lyder for dårligt. Det betyder til gengæld, at man ikke får det fulde udbytte, når signalet er rigtig godt, men det er heller ikke målet for denne type afspiller. Den skal kunne spille alt på et rimeligt niveau, og det gør den pænt.

Cambridge-Minx-Xi-front

Dermed kan man godt høre lavkvalitets internetradio med et anstændigt udbytte, ja, selv MP3-filer på 128 kbit/s kan tåle at blive spillet på Minx Xi. Selvfølgelig bliver det bedre med bedre kildemateriale, men Minx spiller ligesom op til en “tilpas” grænse, som mange sikkert vil være meget tilfredse med. Med et par gode højttalere i tilsvarende prisklasse kan den blive et udmærket og overkommeligt lille anlæg.

Konklusion
Cambridge Minx Xi er en alsidig afspiller, der dækker de fleste af den almindelige forbrugers behov. Den er virkelig lækker, og alt føles enkelt og gennemtænkt. Den er let at arbejde med og lyder tilstrækkelig godt for sådan et produkt, der skal kunne klare en masse forskellige signaler og derfor må spille på en måde, der er så fleksibel som muligt.

Jeg gætter på, at Minx Xi kommer til at sælge godt, for den ligger helt rigtigt til tiden og gør et godt stykke arbejde. Og pris/kvalitet-forholdet er som så ofte med Cambridge rigtig godt.

Lyd & Billede mener

Alsidighed er det, der kendetegner Minx Xi, som er tilpas godt til rigtig mange ting. Det spiller det meste, man kan tænke sig, og har ekstra indgange, så man også kan spille det, der ikke er indbygget. Hvis man vil spille fra Spotify eller WiMP, skal det ske via tablet eller smartphone; her ville f.eks. Spotify Connect have været smart. Bluetooth var heller helt problemfrit under testen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Moderne nostalgi

Musikstreameren gør alle fordomme til skamme

Sensationelt god netværksafspiller

Meget godt køb

Silkeblød og organisk lyd

Med lup i rillerne

Musikken flyder på en varm strøm af lyd

En fantastisk musikstreamer – men den koster!

Til stereoanlæg eller hjemmebio?

En CD-spiller for livet

Den bedste budgetstreamer bliver bedre

En helt speciel oplevelse

Scroll to Top