Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

: XTZ Headphone Divine

Bedst til det meste

XTZ Divine er fremragende hovedtelefoner, og med den særlige app bliver det ren high-end.

Skrevet af / 11/01/2016 - 06:00
XTZ Headphone Divine
Sven Bilen

Svenske XTZ er mest kendt for deres højttalere, selv om de også har haft både forstærkere og cd-afspillere på programmet. Og et par aldeles udmærkede in-ear høretelefoner, der senere også kom i en sportsversion henvendt til mere aktive hovedtelefonbrugere, der gerne vil have musikken med til træning.

Nu er turen så kommet til almindelige hovedtelefoner. De hedder Divine, ligesom firmaets øvrige “bedste” produkter.

Og her kan vi lige så godt sige ligeud, at XTZ har et meget – meget – bredt program, hvor der altid har været fokus på forholdet mellem pris og ydelse. Der findes en del billige produkter fra firmaet, hvilket de dyrere produkter lider lidt under. Det er jo stadig ret billigt, så kan det virkelig være godt?

Jeg har prøvet de seneste prestigeprodukter fra XTZ – biografhøjttalerserien Cinema og de nye standerhøjttalere M2 – og de byder begge på en forbløffende fin gengivelse til prisen. Det er stadig ikke særlig dyre produkter, hvilket som sagt gør, at nogle måske tror, at de ikke præsterer tilstrækkelig højt. Forkert, siger jeg. Det her er virkelig godt!

Således også med XTZ Headphone Divine. De er ikke særlig dyre – 1.190 kroner – men virkelig lækre. Desuden byder de på noget, der gør dem helt specielle og yderst interessante.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Flotte og vellavede

Hvis vi til at begynde med ser bort fra det specielle, så er Divine fint konstruerede hovedtelefoner, som sidder let, men fast på hovedet og desuden er ret flotte. De er lette at justere for at få en god pasform.

Det er on-ear hovedtelefoner, som altså ikke lukker ørerne inde i kopperne, men hviler mod ørerne. Det, der ser ud som læder, er noget, de kalder “koreansk kunstlæder”. Jeg ved ikke, om lige netop koreansk kunstlæder udmærker sig i forhold til andre slags kunstlæder, men det er meget behageligt og virker som god kvalitet.

Der er en tænd/sluk-knap, et opladestik til Micro USB og et 3,5 mm mini-jack stik, så man også kan bruge dem med kabel. Desuden kan man på den ene ørekop styre volumen, skifte spor og besvare opkald, hvis man har hovedtelefonerne koblet til en smartphone.

Det første, der skete, da jeg havde parret hovedtelefonerne med min mobil, var at jeg fik et opkald. Lyden gennem Divine var aldeles fremragende, og ham, jeg talte med, syntes at min stemme gik så godt igennem, at han ville høre, hvilken telefon jeg egentlig havde!

Begge ørekopper kan foldes 90 grader for nemmere transport, og der medfølger en stofpose til at have hovedtelefonerne i, når man er på farten. Divine har både Bluetooth 4.0 aptX og NFC, hvilket gør, at de uden problemer fungerer med de fleste smartphones og musikafspillere.

Støjniveauet er lavt, og rækkevidden med Bluetooth 4.0 er temmelig god. Ofte kan rækkevidden med især billige Bluetooth-hovedtelefoner være lige lovlig kort, før man begynder at få udfald, men her er den helt okay. Holder du dig i en synlig linje – uden vægge imellem – til Bluetooth-senderen, har du ofte en rækkevidde på 7-8 meter og måske lidt mere.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Det specielle

Ligesom med XTZ’s in-ear høretelefoner findes der også en app (iOS, Android er på vej), som simpelthen gør underværker for Divine. Det drejer sig om DAP, en DSP-app (Digital Signal Processing) fra DSP-specialisten Dirac – en svensk virksomhed, der har leveret DSP-løsninger til firmaer som Rolls-Royce, Bentley, BMW, Datasat, Lear, Oppo og Naim.

XTZ har længe samarbejdet med Dirac, som foruden hovedtelefon-app’en bl.a. også har lavet løsninger til et skrivebordsanlæg fra XTZ. Du kan købe Divine- hovedtelefonerne både uden app og sammen med app’en til en favorabel pris. Hvis du vælger at købe dem uden, kan du bare supplere med app’en, når du vil.

 

Standard

Når man anvender Headphone Divine som almindelige Bluetooth-hovedtelefoner, kan vi konstatere, at de lydmæssigt ligger særdeles godt i prisklassen. Du får en lyd, der er velafstemt, og hvor det samlede klangbillede opleves som neutralt og detaljeret.

Nogle kan derfor opleve dem som lidt svage i bassen, men det er nok fordi de er vant til nogle af de mange bas-boostede hovedtelefoner, der ikke har så meget med god gengivelse at gøre. Hvis vi oversætter til højttalere, er det som at gå fra et par støjende Cerwin-Vega til luksuriøse tovejs standerhøjttalere. Jeg ved i hvert fald, hvad jeg ville vælge!

Det betyder også, at der er godt med detaljer, og at du kan nyde musik i hovedtelefonerne i lang tid uden at blive lyttetræt. Fremragende, simpelthen.

 

Med app

Med app’en kan du optimere lyden. Diracs DSP har algoritmer for både frekvens- og impulsrespons. Her kan du på smart vis bruge Diracs patenterede DSP-software til at “hjælpe” hovedtelefonerne med at korrigere for transducernes indbyggede farvning og karakter. Her tilbydes du fem forskellige indstillinger, som hver især kan være bedst i forskellige omgivelser.

Hvis du sidder derhjemme, er grundindstillingen at foretrække; i andre omgivelser kan det betale sig at eksperimentere.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Vi har ladet såvel erfarne som uerfarne hovedtelefonbrugere prøve Divine, og det har været interessant at bemærke, at alle kunne lide både deres udseende og ikke mindst deres lyd. Med DSP-indstillingen Reference har de flestes reaktion været ren forbløffelse over, hvor godt det lyder, og kommentarerne har været meget positive. Når vi så fortalte, hvad de koster, troede mange simpelthen ikke på det. Jo, det lyder virkelig godt.

Der er meget high-end over lyden, som er så rigtig, at flere ofte mere end dobbelt så dyre hovedtelefoner, som jeg har i mit sortiment, må rødme lidt af skam. Det lyder krystalklart og med masser af herlig sort fløjlsbaggrund, så gengivelsen virkelig kan stråle. Her får du en gengivelse, som man normalt må betale meget mere for. Det bliver næppe bedre til prisen, hvor meget man end leder.

 

Konklusion

XTZ Headphone Divine er meget vellykkede hovedtelefoner. Flot bygget, lækre og velfungerende. Anvendt direkte hører de absolut hjemme blandt de allerbedste i prisklassen – og lidt til.

Med app’en kan du nå forbavsende højder rent lydmæssigt; her havner vi ganske enkelt i en klasse, der ligger langt over prisen. Det er rigtig godt gjort, er det! Pris/ydelse-forholdet er simpelthen enestående.

Lyd & Billede mener

Velbyggede og lækre hovedtelefoner med både Bluetooth og NFC. Lydmæssigt er de virkelig gode, og med den specielle app når lyden nye højder. Lang batterilevetid er et ekstra plus. Det eneste, vi kunne savne, er støjreduktion, men man kan ikke få alt til denne pris.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Fabelagtigt gode til få penge

AirPods Pro er de smarteste hørepropper

Jabras klart bedste – men ikke for alle

Sonys professionelle hovedtelefoner - en usminket sandhed

Lyd & Billede
Scroll to Top