TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Primare I15 Prisma

Stor overraskelse i lille pakke

Denne lille krabat fra Primare kan det meste, er lækker at se på og lyder fortræffeligt.

forfatter
Publiceret 17/07/2021 - 14:00
Karakter
Primare I15 Prisma
L&B mener
Stram og god lyd, mange tilslutninger og streaming-muligheder.
60 watt er ikke alverden
Specifikationer
 • Udgangseffekt: 2 x 60 W i 8 ohm / 2 x 100 W i 4 ohm
 • Dæmpningsfaktor: Ikke angivet
 • Indgange: 1 RCA, 3 optisk, 2 coax, 1 USB-A, 1 USB-B, 1 Ethernet, 1 IR ind
 • Udgange: 1 RCA, 12 V trigger, IR ud, RS232
 • Streamingteknologier: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Roon Ready (fremtidig opdatering), Bluetooth
 • Mål: 7,3 x 35 x 32,9 cm (H x B x D)
 • Vægt: 6,4 kg
 • Farve: Sort med frontpanel i sølv eller sort
 • Web: ktradio.dk

I15 Prisma er Primares billigste streaming-forstærker. Den giver indtryk af at være lille og praktisk, men oser alligevel af kvalitet med et kabinet i metal og fronten i anodiseret aluminium.

Hvor storebrødrene er bygget med den svenske producents egen klasse D-forstærkerteknologi, som de selv kalder UFDP 2, er valget i I15 faldet på hyldevaren fra Hypex. Det er der absolut ikke noget galt i, da Hypex laver nogle af de bedste klasse D forstærkermoduler, vi kender til. Klasse D har den fordel, at det er mere effektivt end traditionel klasse AB og dermed giver mere kraft fra et lettere og mindre kabinet. Her er der nemlig ikke brug for en stor ringkernetransformator eller massive køleelementer.

Primare I15 Prisma inside
Primare I15 Prisma har en indbygget streaming-del og et Hypex-forstærkermodul. (Foto: Primare)

Den digitale del af I15 Prisma håndterer musikfiler med en opløsning på op til 384 kHz PCM, og da den også omformer det langt mere specielle DSD-format (kendt fra bl.a. SACD), gør den det med op til 5,6 MHz opløsning (DSD128).

Ønsker du forstærkeren uden digitalisering og streaming, findes den i to alternative varianter, som begge er lidt billigere: I15 med kun forstærkerdelen og analoge indgange, og I15MM, som også har pladespillerindgang.

Læs også Driver alt og kan (næsten) alt Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Primare I35 Prisma Titan lifestyle

Streaming

Alle streaming-produkter fra Primare bærer navnet Prisma. Det er ikke en selvstændig platform, men snarere en samling velkendte streaming-løsninger i ét og samme produkt. Både AirPlay 2 og Chromecast er indbygget og gør det muligt at streame musik let og tabsfrit direkte fra mobiltelefonen, uanset om du har iPhone eller Android, Mac eller PC. Er du Spotify-bruger, kan du desuden bruge Connect-funktionen.

Der er også en Roon Ready-certificering på vej, så Roon-brugere kan finde forstærkeren på listen over lydkilder og afspille musik på op til 24 bit/384 kHz direkte over netværket. Da jeg selv koblede på Roon, fandt jeg I15 Prisma på listen over Roon Ready-enheder, men da jeg prøvede at vælge den, kom der en meddelelse om, at produktet endnu ikke er godkendt. Produktet stod dog også på listen over Chromecast-enheder i Roon, så jeg kunne afspille på den måde. Men kun med maksimalt 48 kHz opløsning (alle musikfiler kan afspilles – de nedkonverteres blot i afspilleren).

Primare I15 Prisma silver
(Foto: Primare)

Opsætning

Hvis du vil koble I15 Prisma til Wi-Fi fremfor at bruge netværkskabel, gør du det i Google Home-app’en. Forstærkeren dukker automatisk op som “New device found”, og du klikker bare på den og følger opsætningen slavisk.

Du kan skifte navnet på indgange i opsætningsmenuen og desuden deaktivere indgange, du ikke bruger. Du kan også vælge Auto Sense, så forstærkeren automatisk sættes til den indgang, som modtager signal. Altså der, hvor du afspiller musik.

Hver indgang kan have fast eller variabelt lydniveau – praktisk, hvis du f.eks. vil koble frontkanalerne fra en surround-processor til en indgang på forstærkeren for at inkludere den i signalkæden. Lydniveauet på hver indgang kan også justeres, så alle lydkilder får samme lydniveau.

Brugervenligheden er god, og fjernbetjeningen ligger godt i hånden. Den har dog nogle lidt små knapper og symboler, skriften på displayet kunne godt være endnu større og tydeligere, og jeg savner grafik. Et lækkert coverbillede af det album, man lytter til, havde også været rart.

Primare I15 Prisma rear
Her er alt, hvad du behøver af indgange, måske lige bortset fra en pladespillerindgang. (Foto: Primare)

Stram og dejlig lyd

Dynaudio Evoke 20 er et par rigtig gode kompakthøjttalere, som gengiver musikken med solid klangbund og stor volumen. Men de er ikke så følsomme, og de kræver lidt af forstærkeren for at få hurtigheden på transienter frem.

Den største fordel ved Primare I15 er dens laserskarpe mellemtonegengivelse. Justin Vernons (Bon Iver) stemme på Taylor Swifts inderlige ballade “Exile” gengives meget klart og tydeligt, og den karakteristiske raspen i stemmebåndet kommer usædvanlig godt frem. Der, hvor Dynaudio-højttalerne med visse forstærkere kan lyde lidt rundt og poleret, holdes der fokus. Kontrasterne mellem Swift og Vernon kommer godt frem, og musikken får i høj grad lov at komme ud, som den er spillet ind.

De dybeste bastoner fra klaveret får ikke lige så stort fokus. Luften fra pedalerne kunne have været endnu mere nærværende, og et skift til gulvhøjttalerne Sonus faber Olympica III bekræfter dette. Bunden kunne godt komme endnu bedre frem. Men sikke en flot lyd samlet set! Der er ikke mange forstærkere til under 15.000 kroner, der får detaljerne i musikken frem på denne måde uden at lyde kunstigt.

Primare I15 Prisma angle
(Foto: Primare)

F2020” af Avenue Beat i en remixudgave med Jessie Reyez på gæstevokal har nogle herlige basrytmer. Den fortjener en habil forstærker, som har et fast greb om begivenhederne. Og der, hvor jeg frygtede, at I15 Prisma ville give slip på bassen, gør den det faktisk ikke. For selv om den ikke har en lige så rig dybbas som Cambridge Audio Evo 150, er den både stram og spændstig. Faktisk mere karakterfast i bassen end Lyngdorf TDAI-1120. Primare-forstærkeren kan også spille ganske højt, så rummet fyldes med dejlige toner.

Men 60 watt har klart sine begrænsninger. Hvis du tror, du kan skrue helt op på 11 uden at miste kontrollen, må du tro om igen. Det kræver tungere skyts. Men du kan trække den ganske langt, og forstærkeren frygter absolut ikke gulvhøjttalere med tung bas.

Primare-Prisma-remote
Fjernbetjeningen ligger godt i hånden, men har lidt for små knapper og symboler. Foto: Geir Gråbein Nordby)

Klassisk musik stiller store krav til opløsning i en forstærker for at få alle nuancerne og lagene i strygere, messing- og træblæsere frem. I15 Prisma gør et godt stykke arbejde med at formidle instrumenterne. Lyt blot til tredje sats af Beethovens Klaverkoncert nr. 4 i G dur (Op. 58). Krystian Zimerman sidder ved klaveret og akkompagneres af London Symphony Orchestra under sikker ledelse af dirigent Simon Rattle.

Instrumenternes ansats kommer godt frem, og dynamikken imponerer. Forstærkeren fører stram kontrol, og klangstrukturerne i instrumenterne kommer godt frem. Det eneste, jeg egentlig savner, er et lidt større indtryk af dybde. Man får snarere følelsen af, at musikerne sidder på række på en lang bænk, end at de er fordelt over et todimensionalt plan med bredde og dybde. Men det er petitesserytteri.

Primare I15 Prisma front
(Foto: Primare)

Primare I15 Prisma: Konklusion

Hvis du er ude efter en kompakt forstærker med god rytme og energi, samtidig med at den er opløst nok til at formidle musikken på troværdig vis, bør Primare I15 Prisma helt sikkert komme med på listen. Den har mere kraft, end størrelsen tilsiger, og især i mellemtoneområdet imponerer den med flot kontrol.

Der er ikke meget, man savner her, og denne forstærker anbefales til dig, der vil have noget, som er lidt mere raffineret end Bluesound Powernode og andre i den prisklasse. 60 watt bliver lidt for lidt, hvis du forventer at give den fuld gas, men forstærkeren går mere end højt nok til lytning på normalt til lidt højt niveau. En klart anbefalelsesværdig forstærker i sin prisklasse.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Også i denne test:

Cambridge Audio Evo 150

Velopløst kraftkarl

Når det kommer til kompakte alt-i-ét-forstærkere, kan det dårligt gøres bedre end Cambridge Evo 150.

Alle de funktioner, du har behov for – og mere til. Gennemtænkt design og fantastisk lyd!
Der findes rigelig med fuldskalaforstærkere med endnu bedre lyd.

Lyngdorf TDAI-1120

Behersker rummet

I mange rum vil Lyngdorf TDAI-1120 fungere meget bedre end andre forstærkere takket være et vigtigt trick.

Spækket med funktioner, glimrende rumkorrektion. Fin lyd.
Lyder lidt tamt uden rumkorrektion. Ingen fjernbetjening, skal styres med app.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Billig indgangsbillet til højopløst lyd Streaming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en nem måde at streame højopløst lyd på.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Prisbelønnet RIAA i ny udgave Verteres pladespillerforstærker er kommet i en opdateret udgave, kaldet Phono-1 MKII L
Det bedste køb i klassen Pro-Ject Debut Pro markerer selskabets 30-års jubilæum med stil og finesse.
Stranger Things får spatial audio Fjerde sæson af Stranger Things kommer lige straks til at lyde endnu bedre.
Foretrækker gode optagelser Selv om Elipson P1 er firmaets første forforstærker, er den behageligt fri for børnesygdomme. Hvis du leder efter et forstærkersæt i den øvre ende af premiumklassen, kan svaret meget vel være fransk.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend