Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Primare I15 Prisma

Stor overraskelse i lille pakke

Denne lille krabat fra Primare kan det meste, er lækker at se på og lyder fortræffeligt.
Primare I15 Prisma
Karakter
Primare I15 Prisma
Lyd & Billede mener
Stram og god lyd, mange tilslutninger og streamingmuligheder.
60 watt er ikke alverden
Specifikationer
  • Udgangseffekt: 2 x 60 W i 8 ohm / 2 x 100 W i 4 ohm
  • Dæmpningsfaktor: Ikke angivet
  • Indgange: 1 RCA, 3 optisk, 2 coax, 1 USB-A, 1 USB-B, 1 Ethernet, 1 IR ind
  • Udgange: 1 RCA, 12 V trigger, IR ud, RS232
  • Streamingteknologier: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Roon Ready (fremtidig opdatering), Bluetooth
  • Mål: 7,3 x 35 x 32,9 cm (H x B x D)
  • Vægt: 6,4 kg
  • Farve: Sort med frontpanel i sølv eller sort
  • Web: ktradio.dk

I15 Prisma er Primares billigste streamingforstærker. Den giver indtryk af at være lille og praktisk, men oser alligevel af kvalitet med et kabinet i metal og fronten i anodiseret aluminium. Hvor storebrødrene er bygget med den svenske producents egen Klasse D-forstærkerteknologi, som de selv kalder UFDP 2, er valget i I15 faldet på hyldevaren fra Hypex. Det er der absolut ikke noget galt i, da Hypex laver nogle af de bedste Klasse D forstærkermoduler, vi kender til. Klasse D har den fordel, at den er mere effektiv end traditionel Klasse AB og dermed giver mere kraft fra et lettere og mindre kabinet. Her er der nemlig ikke brug for en stor ringkernetransformator eller massive køleelementer.

Primare I15 Prisma inside

Primare I15 Prisma har en indbygget streamingdel og et Hypex-forstærkermodul. Foto: Primare

Den digitale del af I15 Prisma håndterer musikfiler med en opløsning på op til 384 kHz PCM, og da den også omformer det langt mere specielle DSD-format (kendt fra bl.a. SACD), gør den det med op til 5,6 MHz opløsning (DSD128).

Ønsker du forstærkeren uden digitalisering og streaming, findes den i to alternative varianter, som begge er lidt billigere: I15 med kun forstærkerdelen og analoge indgange, og I15MM, som også har pladespillerindgang.

Driver alt og kan (næsten) alt Så veludstyret og så rigtig. Primare I35 Prisma siger sandheden med stram lyd og flot klang. Og så kan den afspille, hvad det skal være af filer og tjenester.
Primare I35 Prisma Titan lifestyle

Streaming

Alle streamingprodukter fra Primare bærer navnet Prisma. Det er ikke en selvstændig platform, men snarere en samling velkendte streamingløsninger i et og samme produkt. Både AirPlay 2 og Chromecast er indbygget og gør det muligt at streame musik let og tabsfrit direkte fra mobiltelefonen, uanset om du har iPhone eller Android, Mac eller PC. Er du Spotify-bruger, kan du desuden bruge Connect-funktionen.

Annonce

Der er også en Roon Ready-certificering på vej, så Roon-brugere kan finde forstærkeren på listen over lydkilder og afspille musik på op til 24 bit / 384 kHz direkte over netværket. Da jeg selv koblede på Roon, fandt jeg I15 Prisma på listen over Roon Ready-enheder, men da jeg prøvede at vælge den, kom der en meddelelse om, at produktet endnu ikke er godkendt. Produktet stod dog også på listen over Chromecast-enheder i Roon, så jeg kunne afspille på den måde. Men kun med maksimalt 48 kHz opløsning (alle musikfiler kan afspilles – de nedkonverteres blot i afspilleren).

Primare I15 Prisma silver

Foto: Primare

Opsætning

Hvis du vil koble I15 Prisma til Wi-Fi fremfor at bruge netværkskabel, gør du det i Google Home-appen. Forstærkeren dukker automatisk op som “New device found”, og du klikker bare på den og følger opsætningen slavisk.

Du kan skifte navnet på indgange i opsætningsmenuen og desuden deaktivere indgange, du ikke bruger. Du kan også vælge Auto Sense, så forstærkeren automatisk sættes til den indgang, som modtager signal. Altså der, hvor du afspiller musik.

Hver indgang kan have fast eller variabelt lydniveau, praktisk, hvis du f.eks. vil koble frontkanalerne fra en surroundprocessor til en indgang på forstærkeren for at inkludere den i signalkæden. Lydniveauet på hver indgang kan også justeres, så alle lydkilder får samme lydniveau.

Annonce

Brugervenligheden er god, og fjernbetjeningen ligger godt i hånden. Den har dog nogle lidt små knapper og symboler, skriften på displayet kunne godt være endnu større og tydeligere, og jeg savner grafik. Et lækkert coverbillede af det album, man lytter til, havde været rart.

Primare I15 Prisma rear

Her er alt, hvad du behøver af indgange, måske lige bortset fra en pladespillerindgang. Foto: Primare

Stram og dejlig lyd

Dynaudio Evoke 20 er et par rigtig gode kompakthøjttalere, som gengiver musikken med solid klangbund og stor volumen. Men de er ikke så følsomme, og de kræver lidt af forstærkeren for at få hurtigheden på transienter frem.

Den største fordel ved Primare I15 er dens laserskarpe mellemtonegengivelse. Justin Vernons (Bon Iver) stemme på Taylor Swifts inderlige ballade Exile gengives meget klart og tydeligt, og den karakteristiske raspen i stemmebåndet kommer usædvanlig godt frem. Der, hvor Dynaudio-højttalerne med visse forstærkere kan lyde lidt rundt og poleret, holdes der fokus. Kontrasterne mellem Swift og Vernon kommer godt frem, og musikken får i høj grad lov at komme ud, som den er spillet ind.

De dybeste bastoner fra klaveret får ikke lige så stort fokus. Luften fra pedalerne kunne have været endnu mere nærværende, og et skift til gulvhøjttalerne Sonus faber Olympica III bekræfter dette. Bunden kunne godt komme endnu bedre frem. Men sikke en flot lyd samlet set! Der er ikke mange forstærkere til under 15.000 kroner, der får detaljerne i musikken frem på denne måde uden at lyde kunstigt.

Annonce
Primare I15 Prisma angle

Foto: Primare

F2020 af Avenue Beat i en remixudgave med Jessie Reyez på gæstevokal har nogle herlige basrytmer. Den fortjener en habil forstærker, som har et fast greb om begivenhederne. Og der, hvor jeg frygtede, at I15 Prisma ville give slip på bassen, gør den det faktisk ikke. For selv om den ikke har en lige så rig dybbas som Cambridge Audio Evo 150, er den både stram og spændstig. Faktisk mere karakterfast i bassen end Lyngdorf TDAI-1120. Primare-forstærkeren kan også spille ganske højt, så rummet fyldes med dejlige toner.

Men 60 watt har klart sine begrænsninger. Hvis du tror, du kan skrue helt op på 11 uden at miste kontrollen, må du tro om igen. Det kræver tungere skyts. Men du kan trække den ganske langt, og forstærkeren frygter absolut ikke gulvhøjttalere med tung bas.

Primare-Prisma-remote

Fjernbetjeningen ligger godt i hånden, men har lidt for små knapper og symboler. Foto: Geir Gråbein Nordby

Klassisk musik stiller store krav til opløsning i en forstærker for at få alle nuancerne og lagene i strygere, messing- og træblæsere frem. I15 Prisma gør et godt stykke arbejde med at formidle instrumenterne. Lyt blot til tredje sats af Beethovens Klaverkoncert nr. 4 i G dur (Op. 58). Krystian Zimerman sidder ved klaveret og akkompagneres af London Symphony Orchestra under sikker ledelse af dirigent Simon Rattle.

Annonce

Instrumenternes ansats kommer godt frem, og dynamikken imponerer. Forstærkeren fører stram kontrol, og klangstrukturerne i instrumenterne kommer godt frem. Det eneste, jeg egentlig savner, er et lidt større indtryk af dybde. Man får snarere følelsen af, at musikerne sidder på række på en lang bænk, end at de er fordelt over et todimensionalt plan med bredde og dybde. Men det er petitesserytteri.

Primare I15 Prisma front

Foto: Primare

Primare I15 Prisma: Konklusion

Hvis du er ude efter en kompakt forstærker med god rytme og energi, samtidig med at den er opløst nok til at formidle musikken på en troværdig måde, bør Primare I15 Prisma helt sikkert komme med på listen. Den har mere kraft, end størrelsen tilsiger, og især i mellemtoneområdet imponerer den med en flot kontrol.

Der er ikke meget, man savner her, og denne forstærker anbefales til dig, der vil have noget, som er lidt mere raffineret end Bluesound Powernode og andre i den prisklasse. 60 watt bliver lidt for lidt, hvis du forventer at give den fuld gas, men forstærkeren går mere end højt nok til lytning på normalt til lidt højt niveau. En klart anbefalelsesværdig forstærker i sin prisklasse.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Også i denne test:

Cambridge Audio Evo 150

Velopløst kraftkarl

Når det kommer til kompakte alt-i-ét-forstærkere, kan det dårligt gøres bedre end Cambridge Evo 150.

Alle de funktioner, du har behov for – og mere til. Gennemtænkt design og fantastisk lyd!
Der findes rigelig med fuldskalaforstærkere med endnu bedre lyd.

Lyngdorf TDAI-1120

Behersker rummet

I mange rum vil Lyngdorf TDAI-1120 fungere meget bedre end andre forstærkere takket være et vigtigt trick.

Spækket med funktioner, glimrende rumkorrektion. Fin lyd.
Lyder lidt tamt uden rumkorrektion. Ingen fjernbetjening, skal styres med app.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.