Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Bluesound Powernode (N330)

Forbedret kæmpedræber

Første test i Skandinavien: Den lillebitte streaming-forstærker er blevet endnu bedre.

Skrevet af / 08/06/2021 - 07:00
Bluesound Powernode (N330)
John Alex Hvidlykke

En forstærker behøver ikke at være kæmpestor for at lyde godt. Det demonstrerede vores test af netværksforbundne stereoforstærkere for to år siden.

Nu er Bluesound Powernode, som deltog dengang, kommet i en ny og revideret udgave. Da Bluesound i mellemtiden er holdt op med at navngive modelgenerationerne, har den fået det anonyme efternavn N330.

Af ydre ligner den sin forgænger til nær forveksling: En sort eller hvid plasticboks med afrundede hjørner og et betjeningspanel på toppen. Panelet er mere avanceret end tidligere, da der nu er et touch-felt til styring af volumen samt fem forvalg, der kan programmeres med netradiostationer eller playlister. Det ville have været prikken over i’et, hvis touch-feltet havde indeholdt et display, så man kunne se, hvad der gemte sig bag knapperne.

Betjeningen sker dels via et touch-panel på toppen og dels via Bluesounds mobil-app. Man kan desuden købe en fjernbetjening, så man kan klare tingene fra sofaen. (Foto: Bluesound)

Ellers sker det meste af betjeningen via Bluesounds mobil-app. Man kan dog også købe en separat fjernbetjening, så de mest brugte funktioner kan styres fra sofaen. Har man en fjernbetjening i overskud, kan Powernode også via app’en programmeres til at bruge denne.

Nu også til TV’et

Betragtet som forstærker har Bluesound Powernode et skrabet udvalg af indgange: En USB-port og en kombineret analog/digital indgang. Heldigvis er udvalget blevet udvidet med en HDMI-indgang med eARC. Det gør Powernode til et nærliggende valg til TV-anlægget. Den er billigere end mange soundbars, især hvis du allerede har et par gode passive højttalere stående.

Hvis du vil have surround-lyd i hjemmebiografen, kan Bluesound Powernode indgå i et flerkanalsanlæg (op til 5.1 kanaler) sammen med andre Bluesound-enheder – såsom en soundbar eller separate højttalere. Har du en ældre Powernode, kan den endda sættes op til at drive baghøjttalerne.

Bluesound Powernode N330 ligner de forgående udgaver på en prik, men både brugerfladen og forstærkedelen er kraftigt opdateret. (Foto: Bluesound)

Udgangseffekten i Bluesound Powernode er blevet opgraderet fra 50 watt i forrige udgave til nu 80 watt. Det giver lidt større frihed i valget af højttalere. Og effekttrinet er angiveligt det samme, som bruges i den integrerede forstærker NAD C368 (Bluesound er et søsterselskab til NAD), der koster næsten det dobbelte af Powernode, når den udvides med BluOS-modul.

Højttalerbøsningerne er banan/skruebøsninger af acceptabel kvalitet. Bøsninger er af plastic, men kontaktfladen er forgyldt. Der er også en RCA-udgang til subwoofer.

Nu med Google-styring

Bluesound Powernode kan nu styres med Google Assistant. Også Amazon Alexa understøttes, men kun på engelsk. Der er ikke indbygget mikrofon, men enheden kan fjernstyres med kommandoer via en smart-højttaler eller mobilen.

Læs også Moderne stereoforstærkere Det gode, gammeldags stereoanlæg er på vej tilbage, men det skal kunne alle de moderne tricks.

Understøtter MQA

Bluesound er en platform for streaming og multirum i lighed med konkurrenter som Sonos, HEOS (Denon/Marantz) og Play-Fi. Alle relevante streaming-tjenester er understøttet. Herunder Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz og Apple Music. Men i modsætning til konkurrenterne er MQA-formatet, der bruges til højopløste musikfiler på Tidal, også understøttet.

Bluesound Powernode er ikke større end en skolemadkasse, men den kan give fuldvoksne forstærkere sved på forpladen. (Foto: Bluesound)

Lydkvaliteten

Det er nemt at komme til at undervurdere Bluesound Powernode. Den lille madkasse af en forstærker vejer blot 1,8 kg og ligner et stykke legetøj. Men med et par fornuftige højttalere tilsluttet bliver legen til alvor.

Balancen i lydbilledet ligner det, som vi har mødt på mange vellykkede klasse D-forstærkere: Udpræget ufarvet, uden særlig vægt på et bestemt toneområde. Ord som “varm” og “engagerende” kommer ikke i brug. Heldigvis er lyden heller ikke flad eller kedelig, bare uden betoninger.

Noget, som Powernode gør rigtig godt, er at gengive det rum, som optagelsen foregår i (hvad enten der en tale om en live-optagelse eller rumklang tilføjet i studiet). Der er rigtig godt hul igennem, og man kan placere instrumenter og stemmer på scenen. Ikke mindst når man tager prisen i betragtning. De fleste forstærkere i den billigste ende af skalaen blander korstemmer sammen, så det lyder som én stor, diffus menneskemasse frem for adskilte sangere.

Jeg har ikke hørt NAD C368, som den skulle dele udgangstrin med. Men den kan på den måde minde om lyden fra NAD C388, hvilket giver mening, slægtskabet taget i betragtning.

Der, hvor begrænsningen sætter ind, er, hvis man vil spille kompleks musik ved høj styrke på ineffektive højttalere. Det fik jeg at mærke, da jeg prøvede den på deltagerne i en kommende gruppetest af kompakthøjttalere. Når forstærkeren presses til grænsen, går evnen til at skille de små detaljer ud samtidig fløjten. Men det sker på en civiliseret måde, og uden at det lyder grimt.

Bluesound Powernode N330 er for dem, der synes, at selv NAD er for prangende.

 

Konkurrenter

Der er flere, der har lavet forstærkere i samme “madkasseformat”, men den eneste reelle konkurrent er Sonos Amp, der har de samme tilslutninger, noget større udgangseffekt samt navnlig adgang til Sonos’ store økosystem af multirumsenheder. Siden testen har Sonos desuden fået understøttelse af HD-musikfiler.

Lydmæssigt er Bluesound Powernode dog et hestehoved foran, og afspilning af MQA-filer fra Tidal er et stærkt kort.

Konklusion

Bluesound Powernode N330 er en fin lille forstærker for dem, der synes, at selv NAD er for prangende. Den indeholder, præcis hvad der er nødvendigt for de fleste – nemlig trådløs streaming, TV-tilslutning og effekten til at drive et sæt højttalere.

Forgængeren var fin, men takket være ekstra effekt og en klart bedre forstærker er den nye udgave en forstærker, der under alle omstændigheder skal høres, inden man forlover sig med Sonos.

Karakter
Bluesound Powernode (N330)
Premium

Lyd & Billede mener

En komplet integreret forstærker med streaming i HD-kvalitet og multirum. Understøtter højopløste MQA-filer. HDMI-indgang og mulighed for surround-lyd. Ikke til tunge højttalere.

1 kommentar til “Bluesound Powernode (N330)”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top