Gruppetest : Moderne stereoforstærkere

Stereoforstærker 2.0

Det gode, gammeldags stereoanlæg er på vej tilbage, men det skal kunne alle de moderne tricks.

I mange år har det stereoanlæg, som vi hi-fi-nødder voksede op med, lignet en udryddelsestruet art. I den ene ende af spektret har surround-anlæg med op til et dusin højttalere budt på helt nye rumlige oplevelser. Og i den anden har livsstils- og convenience-højttalere fyldt stuen med designvenlig monolyd.

Men nu vejrer stereoanlægget atter morgenluft. I hælene på vinylpladernes genkomst er det blevet socialt acceptabelt, ja endda attråværdigt at gøre musiklytning til et ritual. Et ritual, der gerne må kunne ses i indretningen.

Forstærkeren er anlæggets hjerte

Stereoanlæggets hjerte er forstærkeren. Som navnet siger, er dens opgave at forstærke de meget svage signaler, der kommer fra f.eks. en pladespiller, så de kan drive et sæt højttalere. En anden opgave er at være samlecentral for alle anlæggets signalkilder. I det klassiske stereoanlæg var det ud over pladespiller også tuner (radiomodtager), båndoptager og CD-afspiller. I dag er udvalget langt større og mere forskelligartet.

Selv om stereoformatet er velkendt, er kravene til en forstærker anno 2019 nemlig helt moderne. Det kan godt være, at formålet er at nyde en hyggestund med vinylerne, men forstærkeren skal stadig have de digitale forbindelser i orden.

Digitalt skal det være

I denne test har vi udvalgt, hvad vi ville kalde “moderne stereoforstærkere”. Det vil i dette tilfælde sige forstærkere, der som minimum tilbyder en digitalindgang samt mulighed for trådløs forbindelse. Nogle af deltagerne i testen går dog længere og byder på streaming og multirumsfunktionalitet oven i hatten. Det tæller som plusser.

På analogsiden har alle mindst én gammeldags analogindgang, men er der desuden en pladespillerindgang, er det en fordel. Under alle omstændigheder skal der tilsluttes et sæt gode, gammeldags passive højttalere for at få lyd ud.

Mens der er krav til forbindelserne, har vi ikke sat særlige forventninger til designet. Så her er feltet splittet. Halvdelen af deltagerne er således klassiske stereoapparater i fuld størrelse med knapper på fronten, mens de øvrige er kompakte bokse, der kan gemmes helt væk, da de udelukkende betjenes fra en smartphone.

Bluesound Powernode 2i

Forklædt som dværg

Bluesound leverer højopløst lyd og musikalitet i kompakt emballage.

Lyd & Billede mener

Dynamisk og oplagt musikgengivelse på niveau med “rigtige” forstærkere.
Lidt dyrere end konkurrenterne.
 • Udgangseffekt: 2 x 55 W i 8 ohm
 • Indgange: Ethernet, analog/digital (minijack/optisk combo), USB
 • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth, AirPlay 2, Amazon Alexa
 • Tjenester: Spotify, Tidal, Deezer, Napster, TuneIn m.fl.
 • Udgange: Højttalere (banan/skrueterminaler), subwoofer ud (RCA)
 • Digital opløsning: 192 kHz/24 bit
 • Mål og vægt: 22 x 7 x 19 / 1,7 kg
 • Web: hifiklubben.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5999 kr

Bluesound skriver på sin hjemmeside, at mærket er udviklet af en kreds af hi-fi-entusiaster. Det er sandt nok, men det er ikke en hvilken som helst flok. Sandheden er, at deres produkter er udviklet af NAD’s ingeniører, og begge mærker er en del af Lenbrook-koncernen, ligesom de også benytter NAD’s distributionsnet. Og det er der intet galt med, når man tænker på NAD’s mangeårige ry for at udvikle produkter, der forener kraft og musikalitet til en fornuftig pris.

Bluesound Powernode 2i er en diskret lille “set-top box” (et begreb, der er lidt hjemløst, da man ikke kan balancere så meget som en tændstikæske oven på et moderne fladt TV). Kabinettet er delt af en vandret stribe hele vejen rundt, og ud over et hovedtelefonstik er fronten helt bar. Et touch-panel på toppladen kan bruges til at skifte numre og indstille volumen, men ellers sker al betjening via mobilen.

Bagsiden er stort set lige så enkel, men viser sig at have alle nødvendige tilslutninger, da rækker af RCA-stik og TOSLINK-porte er erstattet af 3,5 mm bøsninger, der tager både minijack og optiske kabler. Højttalerbøsningerne er billige, men solide.

Bluesounds brugerflade er rigtig god og intuitiv. App’en er hurtig og strømlinet, og der er ikke meget hokuspokus ved den daglige brug. Det eneste, vi savner, er en fysisk fjernbetjening, når man skal bruge forstærkeren med TV’et eller andre tilsluttede lydkilder.

Bagsiden er stort set lige så enkel som forsiden, men viser sig at have alle nødvendige tilslutninger. Foto: Bluesound

Lyden af Powernode 2i

Man skal ikke lade sig narre af Powernodes beskedne størrelse. Der er masser af musik i den lille boks. Lydbilledet er stort og præcist med en horisont, der forsvinder længere bagude end hos konkurrenterne, mens nære lyde kommer længere frem. Selv om vi fysisk er i cigarkasseklassen, er der smæk på stortrommerne og bassen i Ginger Baker og Jonas Hellborgs “Time Be Time”. Og Leonard Cohens stemme er lige så magtfuld som på en forstærker i fuld størrelse.

Så længe, som det rækker. Det er stadig nødvendigt at tænke på højttalernes effektivitet. Når der skrues op, og vi nærmer os grænsen, bliver lyden lidt mere anstrengt og hård. Det er der ikke noget unaturligt i, da 55 watt stadig er en forholdsvis lille forstærker, og konkurrenterne tilbyder mere end det dobbelte.

Konklusion

Bluesound Powernode 2i er en solid og vellykket videreudvikling af Powernode og Powernode 2. Man kan dog godt mærke, at Sonos også er ankommet. Powernode 2i leverer en musikalsk gengivelse, der tåler sammenligning med fuldvoksne stereoforstærkere, og klarer samtidig alle de HD-formater, du måtte ønske at afspille. Også de forkætrede MQA-filer. Sonos har til gengæld stadig den bedste brugerflade og et stort økosystem af enheder. Og begge er i konkurrence med fuldvoksne forstærkere, der leverer på stil og features.

<
>
Foto: Bluesound
NAD C338

Trådløs kæmpedræber

Tilsæt højttalere og en mobil, og du har et stereoanlæg, der lyder af langt mere, end det koster.

Lyd & Billede mener

Varm, musikalsk og charmerende som bare pokker. Og Chromecast sætter prikken over i’et.
Der er ikke meget at udsætte på den. Men der er grænser for råstyrken.
 • Udgangseffekt: 2 x 50 W i 8 ohm
 • Indgange: 2 x analog ind (stereo RCA), pladespillerindgang (MM, Stereo RCA), 2 x digital (koaksial), 2 x digital (optisk)
 • Trådløst: Bluetooth, Chromecast audio
 • Tjenester: Ingen
 • Udgange: Subwoofer ud (RCA), højttalerudgang (stereo banan/skrueterminaler)
 • Digital opløsning: 96 kHz/24 bit
 • Mål og vægt: 43,5 x 7,1 x 30,2 cm / 4,9 kg
 • Web: hifiklubben.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4.999 kr

NAD har en næsten kultagtig status, når det gælder hi-fi-udstyr til rimelige priser. Så godt som alle i et design, der ville få en gråspurv til at virke pralende.

NAD C338 er den mindste i firmaets New Classic-serie af forstærkere. Som man kan forvente af et apparat med navnet “Classic”, er der et fuldt sæt ind- og udgange: Tre analogindgange, heraf en til pladespiller, og fire digitalindgange (optisk og koaksial). Dertil kommer trådløse indgange for Bluetooth og Chromecast. Man kan altså streame musikken trådløst i fuld kvalitet fra f.eks. Tidal.

Af ydre er NAD C338 så minimalistisk, som man kan forestille sig. Et display og en drejeknap samt to trykknapper til at vælge kilde. Bagsiden er godt fyldt op. Bøsningerne er solide og i okay kvalitet uden at være overdådige. Højttalerudgangene er i plast og ligner noget fra et skolefysiklokale. Præcis som man ville forvente hos NAD. Alt det gode skal jo gerne være indeni. Tre drejbare antenner giver forbindelse til Bluetooth og Wi-Fi.

Effekten leveres af et sæt 50 watt klasse D forstærkermoduler designet af hollandske Hypex. Den mest interessante feature er dog Chromecast. Når først C388 er indlemmet i netværket, kan man streame til den fra de fleste musik-apps på mobil og computer.

Højttalerudgangene er i plast og ligner noget fra et skolefysiklokale. Præcis som man ville forvente hos NAD. Foto: NAD

Lyden af NAD C338

NAD C388 tegner et åbent og sammenhængende billede af den akustiske scene. Luften mellem instrumenterne er rimeligvis ikke så ren og gennemsigtig, som langt større og dyrere forstærkere magter. Men helheden er helstøbt og varm. Dybdeperspektivet er måske oplevet bedre, men det udlignes til fulde med musikalitet og nærhed i spandevis. På “I’m Confessin’” fra Jazz at the Pawnshop fornemmer man virkelig spilleglæden og live-stemningen.

Samtidig imponerer dynamikken. Selv om effekten er begrænset, er der energi nok til spidserne. C338 har et voldsomt overskud for en så lille forstærker. Så længe man ikke prøver at spille umuligt højt, er der ro og kontrol over lydbilledet.

NADC338 lyder på mange måder som en langt større og dyrere forstærker. Der, hvor den trods alt møder sin begrænsning, er når der skal spilles højt. Når volumenknappen vrides højre om, træder virkeligheden i funktion igen: Bassen mister kontrol, og mellemtonen bliver hård og presset. Men det sker altså ved et højere lydniveau, end vi er vant til for en forholdsvis billig 50 watt forstærker.

Konklusion

Man får rigtig meget forstærker for pengene med NAD C338, der kombinerer Chromecast-streaming, behagelig lyd og velvalgte features i velkendt minimalistisk NAD-indpakning. Selv om vi har at gøre med en fuldt udstyret forstærker med masser af indgange, er prisen i den laveste ende af feltet. Dog bliver NAD overhalet indenom af Onkyo, der trumfer med radio, multirum og indbyggede streaming-tjenester.

<
>
Foto: NAD
SVS Prime Wireless SoundBase

Hvem sagde lille?

SVS’ miniforstærker lyder stort og flot, og er et interessant alternativ til de etablerede.

Lyd & Billede mener

Magtfuld lyd. Kan drive de allerfleste højttalere. Alle de indgange, der er brug for.
Besværlig trådløs opsætning, ikke særlig stabil med Tidal HiFi.
 • Udgangseffekt: 150 W (4 ohm), klasse D
 • Indgange: Line in (stereo RCA), AUX (3,5 mm stereo-minijack), optisk digital (TOSLINK), Ethernet
 • Trådløst: Wi-Fi (802.11c), Bluetooth, DTS Play-Fi, Amazon Alexa
 • Udgange: Højttalere (stereo skrue/bananterminaler), subwoofer out (RCA), line out (stereo RCA), hovedtelefon (3,5 mm stereo-minijack)
 • Digital opløsning: 192 kHz/24 bit
 • Mål og vægt: 23,1 x 8,2 x 22,4 cm / 2,2 kg
 • Web: av-connection.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4499 kr

Amerikanske SVS er først og fremmest kendt for sine subwoofere, som helt bogstaveligt leverer smæk for skillingen i hjemmebiografen. Firmaet laver dog også udstyr til stereobrug. Prime Wireless SoundBase er en kompakt integreret forstærker med et fuldt sæt analoge og digitale indgange. Den er en smule større end Sonos’ og Bluesounds bud, men stadig ikke større end en æske chokolade, der kunne bruges som værtsgave til nogen, man kun kender overfladisk.

I modsætning til de to andre ultrakompakte forstærkere har SVS fysiske kontroller på fronten. To drejeknapper til henholdsvis indgangsvalg og volumen/afspilning. Et display viser indstillingen.

På bagsiden finder man to sæt analoge line-indgange (RCA og minijack), subwooferudgang, et sæt uregulerede RCA-udgangsbøsninger samt et sæt billige, men solide banan/skruebøsninger til højttalere. Der er også ind- og udgang til kablet netværk, men ikke nogen pladespillerindgang (RIAA).

SVS prøver ikke på at tage multirumskonkurrencen op med Sonos på egen hånd, men har tilsluttet sig DTS Play-Fi. Det er en glimrende beslutning, og via Play-Fi-app’en får man adgang til en lang liste af streaming-tjenester, herunder Spotify og Tidal.

Den trådløse opsætning er sådan set simpel og sker vi app’en, men selv om anlægget stod næsten lige ved siden af routeren, krævede det alligevel en del forsøg, før det lykkedes at få SoundBase til at samarbejde med netværket og installere opdateringen. I det hele taget blev SoundBase aldrig rigtig gode venner med det trådløse netværk. Afspilning via Spotify Connect gik fint, men tabsfri afspilning via Tidal HiFi led under hyppige udfald.

SVS Prime Wireless SoundBase er et fint bud på en ultrakompakt streaming-forstærker, der kan gemmes væk i reolen, men den er også pæn nok til at stå fremme. Foto: SVS

Lyden af Prime Wireless SoundBase

SVS lever lydmæssigt op til sit rygte. Den lille SoundBase gør alt, hvad den kan, for at få mig til at glemme dens størrelse – og lykkes med det. Hverken på kraft eller nuancer står den tilbage for fuldvoksne stereoforstærkere i samme prisklasse.

Den leverer et nært og direkte lydbillede, der klæder rytmisk musik. Feists “When I Was a Young Girl” er helt fremme i stuen, og fødderne rocker automatisk med. Men der er stadig godt med rum bagved højttalerne. Korstemmerne på Koyaanisqatsi står nydeligt placeret i rummet, samtidig med at orglet får den tyngde i bassen, som det skal have. Også på højttalere, der ikke er superlette at drive.

Konklusion

SVS Prime Wireless SoundBase er et fint bud på en ultrakompakt streaming-forstærker, der kan gemmes væk i reolen, men den er også pæn nok til at stå fremme. Lydmæssigt giver den Bluesound og Sonos kamp hen over stregen, men bliver dog overhalet af disse på streaming og multirum i kraft af bedre fungerende software. Er man parat til at lægge reol til en fuldvoksen forstærker, får man desuden endnu mere for pengene hos både NAD og Onkyo.

<
>
Foto: SVS
Rotel A12
Hvis du kan undvære trådløs streaming og multirum, er der flere penge til lyden.
Onkyo TX-8270
Hvis du vil have alt fra AV-receiveren, men kun har brug for to kanaler, er Onkyo svaret.
Sonos Amp
Sonos Amp er kraftig nok til at drive rigtige højttalere overbevisende – med fuld multirumsfunktion.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Marantz Model 30

  Vejl.pris 21499 kr Vanedannende Marantz-forstærker

  Denon DCD-A110

  Vejl.pris 21999 kr Til ære for dine CD-skiver

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.