TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: MSI MEG 342C QD-OLED

Fabelagtig på mange måder

QD-OLED-skærmen MSI MEG 342C QD-OLED giver stort set blændende gode billeder og et væld af tilslutninger.

Af / 04/10/2023 - 09:02
MSI MEG 342C QD-OLED

Home mener

  • Rigtig skarpt billede, gode HDR-effekter og 175 Hz er et glimrende kompromis mellem hastighed og pris. Klarer til og med 4K 120 Hz billede fra spilkonsol.
  • Næsten ingen justeringsmuligheder i HDR-tilstand, som har for meget rødt i billedet ved SDR-indhold. Uegnet til tekstbehandling på grund af den sære pixelstruktur. Ikke den mest lysstærke skærm i sin klasse.

MSI har overbevist os tidligere, ikke mindst med den budgetvenlige MP341CQ bredskærm, som kun koster en tredjedel af MEG-342C, som vi tester her. En skærm med et QD OLED-panel, som bruger kvantepunkter som farvefilter. Teknologien er kendt fra Samsungs og TCL’s QLED-TV’er, og når man bruger teknologien i et OLED-panel, får man endnu livligere farver og bedre betragtningsvinkler. Hvilket allerede er ekstremt godt med OLED.  

Skærmformatet 21:9 er en del bredere end standardformatet 16:9 og giver mere billedinformation i siderne. 34 tommer giver samme højde som en 27″ 16:9-skærm, men med flere pixels i bredden, fra 2.560 til 3.440. De ekstra pixels bruges til mere billedinformation i stedet for en tættere skærmopløsning.     

Overfladen er blank, hvor de fleste PC-skærme i dag bruger en mat antirefleksbelægning. Men skærmen dæmper refleksioner rigtig godt, bortset fra at sortniveauet trækker mod lilla i et meget stærkt oplyst rum. 

MSI MP341CQ SPREAD 2 342C QD-OLED
Foto: MSI

Tilslutninger

MSI-skærmen understøtter de fleste signaler og kan endda tage et 4K 120 Hz-signal fra Xbox eller Playstation og skalere det ned til 1.440p. Så vises billedet med sorte kanter i siderne, fordi konsollerne ikke understøtter det brede skærmformat.  

MSI-skærmen har et væld af tilslutninger, herunder hele fire USB 3.2-indgange. Ud over en DisplayPort 1.4 og to HDMI-indgange med 2.1-understøttelse har skærmen også en DisplayPort-kompatibel USB-C-indgang med 65 watt strøm til en tilsluttet bærbar computer. Det må man sige!   

Annonce

Foden kan til gengæld kun justeres i højden og vinkles et par grader op og ned vertikalt. Ingen drejefunktion her.  

Skærmen har RGB-lys på undersiden, som kan projiceres ned på skrivebordet og give en behagelig og cool effekt, når man spiller i mørke. 

Læs også Bredskærmen der kan bruges til alt Bredskærmen MSI MP341CQ fungerer fint til det allermeste og giver særdeles godt overblik. En skærm, det er svært at være utilfreds med.

Billedkvaliteten

I SDR-tilstand har skærmen et rigtig godt billede, tæt på neutralt. Der er også masser af billedindstillinger, men så snart HDR er aktiveret, kan man næsten ikke få adgang til nogen af dem. Så indstiller man den til User Mode, som giver det mest neutrale billede, selv om det er en anelse for lidt grønt i forhold til den velkalibrerede referenceskærm på en MacBook Pro. Resultatet er lidt for meget magenta, tydelige roser på kinderne i hvide ansigter, som derudover ser lidt blegere ud, end de burde. Mørke ansigter får derimod en varm brun farve, som ser godt ud, men som ikke er helt tro mod originalen.     

Billedoplevelsen er ikke desto mindre rigtig god. Billedet er meget skarpt, og det bælgmørke sortniveau giver en fantastisk dybde. Billedformatet 21:9-formatet kommer til sin ret i spil som Red Dead Redemption 2 og Destiny 2, hvor det er vigtigt at se, hvad der foregår – ikke bare foran dig, men også i siderne. Skærmopløsningen er også ideel til denne størrelse, mens en større skærm efter min mening ville kræve en højere opløsning.  

QD-OLED-teknologien har en fantastisk betragtningsvinkel! Det buede panel betyder desuden, at man ikke behøver at fokusere for meget, når man flytter blikket fra midten til kanten af skærmen. 1800R må dog anses som beskedent (højere tal betyder mindre krumning) og ikke noget, der tilfører spillet ekstra indlevelse.   

Autodimming er på denne skærm heldigvis moderat; der skal meget lys til over en ret lang periode, før den dæmpes. Det betyder, at det ikke er mærkbart under spil eller filmoplevelser. 

MSI MP341CQ connections- enhanced
Foto: MSI

175 Hz

Skærmfrekvensen på 175 er mere end nok til selv seriøs gaming. Spil har helt flydende bevægelser, og selv om jeg bilder mig ind, at det gør en forskel at gå fra 240 Hz ned til 175, er det uden betydning. Og kun mærkbart ved ekstremt hurtige bevægelser. Jeg siger ikke nej tak til højere skærmfrekvenser, men aldrig på bekostning af andre kvaliteter. MSI-skærmen gør arbejdet og lidt til, når det gælder spil. 

Uegnet til tekst

Den særlige subpixel-struktur i QD-OLED får tekst til at se meget mærkelig ud. Hvid, lille tekst på sort baggrund ser næsten psykedelisk ud, og sort tekst på hvid baggrund er ikke bedre. Hold dig fra tekstbehandling med denne teknologi. 

MSI MP341CQ bundle copy
Foto: MSI

MSI MEG 342C QD-OLED: Konklusion

QD OLED-skærmen fra MSI er en virkelig god gaming-skærm. Med knivskarpe billeder og masser af knald på farverne. I HDR er billedet ikke helt neutralt, og lysstyrken kunne godt være et hak højere. Men det ser stadig fantastisk ud, især i et lidt mørkt rum. 175 Hz er rigeligt, og 21:9-formatet rammer hovedet på sømmet i de fleste spil.  

Tekstbehandling kan dog ikke anbefales på grund af skærmteknologiens pixelstruktur. 

Skærmen er testet med en Asus ROG Zephyrus M16 GU603ZX-K8010W bærbar gaming-PC, med Intel i9, RTX 3080 Ti og 32 GB RAM. Derudover har vi brugt en stationær selvbygger-PC med Intel i9, 128 GB RAM og RTX 3090.
Karakter
MSI MEG 342C QD-OLED
High End

Også i denne test:

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinært format, ekstraordinær oplevelse

Asus ROG-skærmen er så god, at vi ville ønske, den var større.

Billedet er ekstremt skarpt, og den lynhurtige skærmfrekvens gør billedbevægelserne ekstra jævne, med ekstremt lav forsinkelse. Farverne i SDR er rigtig gode lige ud af æsken. Stativet er det mest fleksible i klassen.
Farverne på SDR-indhold er lidt blege med HDR aktiveret. Pga. subpixel-strukturen ikke specielt velegnet til at læse tekst i Windows. Lidt vel ivrig autodimming. Lidt lille?
Læs hele testen

Philips Evnia 34M2C8600

Allermest for pengene

Philips Evnia 34M2C8600 har næsten alt til fælles med MSI-skærmen. Alligevel klarer den sig sammenlagt bedre.

Rigtig skarpt billede, gode HDR-effekter og umiddelbar hastighed med 175 Hz. Klarer endda 4K 120 Hz billede fra spilkonsol.
Næsten ingen justeringsmuligheder i HDR-indstilling, som har for meget rødt i billedet ved SDR-indhold. Uegnet til tekstbehandling grundet den særegne pixelstruktur. Ikke den mest lysstærke skærm i klassen.
Læs hele testen

LG 45GR95QE

Se den bue!

LG 45GR95QE har en ekstrem kurvatur, som kan give en virkelig opslugende spiloplevelse. Der er også meget godt at sige om billedkvaliteten.

Stort og flot billede, den ekstreme kurvatur giver et opslugende billede, som desuden gør det mere behageligt at sidde tæt på. Fantastiske farver og sortniveau, og 240 Hz giver ekstremt hurtig respons. Klarer også 4K 120 Hz billede fra spilkonsol.
Lav lysstyrke i SDR gør ikke et godt nok stykke arbejde med at bekæmpe refleksioner i et lyst rum. Den matte skærmoverflade kan få tekst til at se lidt sløret ud. Lav pixeltæthed, denne størrelse skærm bør have 4K.
Læs hele testen

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

Sikke et billede!

Der er noget over det ekstra brede 32:9-skærmformat på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panelet oveni får man en spiloplevelse uden sidestykke.

Bragende flot billede med masser af knald på farverne. Tæt på uendelig dybt sortniveau, og den ekstreme bredde giver virkelig en opslugende spiloplevelse! Meget hurtig respons, og desuden med nok pixels i bredden til, at man ikke bliver alt for plaget af pixelering.
Accepterer ikke 4K 120 Hz billedsignal fra spilkonsol. Egner sig ikke til tekstarbejde på grund af pixelstrukturen. En opdatering har gjort SDR-lysstyrken meget lavere.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stor gaming-lyd i lommen

Spektakulær gaming-skærm med QD-OLED

Den bedste håndholdte gaming-PC

Fantastisk skærm til gaming

Gaming du har råd til

Kongen af gaming-laptops

Skarp som en ragekniv

Guf for tastaturkrigere

Tjek det billede!

Omen Transcend 14 rammer rigtigt på det meste

Den vildeste Razer Blade

Den næste ”Slim" evolution af PlayStation 5 er klar