data-srcset
TESTMicrosoft Surface Pro X
Microsoft Surface Pro X

Hverken fugl eller fisk

Microsoft Surface Pro X er en fremragende idé, men et ufærdigt og halvhjertet produkt.

Den hidtil lækreste Surface Pro-computer. Slank og let med flot og lysstærk 13 tommers skærm, USB-C-tilslutning samt indbygget 4G/LTE.
Mange gængse programmer virker ikke på grund af ARM-processoren. Ydelsen er for svag, og batterilevetiden lever ikke op til forventningerne.
Bedste priser

Microsoft Surface Pro X er lidt af en nyskabelse for Microsoft. Og så alligevel ikke. Software-giganten fra Seattle har siden 2012 sendt deres egne computere på markedet under varemærket Surface. Næsten alle årene har der været tale om hybridcomputere i forskellige afskygninger med de nyeste Intel-processorer og mest aktuelle Windows-versioner.

Senest har vi f.eks. testet Microsoft Laptop 3 og Microsoft Surface Pro 6, der begge – ligesom næsten alle Surface-produkter – var fuldblods Windows 10-maskiner og på en måde fungerer som referencemodeller for alle andre producenter af Windows-baserede PC’er.

Men faktisk var de allerførste Surface-modeller – herunder Microsoft Surface RT og Microsoft Surface 2 – baseret på ARM-processorer fra Nvidia og en særlig tablet-udgave af Windows 8 ved navn Windows RT. Disse Surface-tablets kunne ikke køre almindelige x86-baserede Windows-programmer, men kun særlige tablet-apps downloadet fra Microsofts egen app-butik.

Både Windows RT og de ARM-baserede Surface-tablets endte med at blive en fiasko for Microsoft, der droppede begge dele, og derfor er det selvfølgelig tankevækkende og overraskende, at firmaet nu igen har en ARM-baseret tablet-computer ude i butikkerne.

Skærmarealet er 13 tommer, og skærmen er holdt i 3:2-format, hvilket er befordrende for produktiviteten. (Foto: Microsoft)

Nyt samarbejde med Qualcomm

Den helt nye Microsoft Surface Pro X kommer nemlig med en særlig ARM-baseret processor ved navn Microsoft SQ1, som Microsoft har udviklet i fællesskab med Qualcomm. De er ellers mest kendt for deres Snapdragon-processorer, som sidder i snart sagt alle smartphones på markedet.

Men ideen bag udviklingen af SQ1-processoren og en ny ARM-baseret tablet-computer har også været at indsnævre afstanden til netop smartphones og tablets, ikke mindst fra Apple, der for det meste har en langt bedre batterilevetid end den typiske PC.

Ikke mindst Apples store iPad Pro med 12,9 tommers skærm er blevet et meget populært alternativ til mere gængse bærbare computere blandt mange kreative brugere, og det er da også helt klart iPad Pro, Microsoft har i sigtekornet med Surface Pro X. Spørgsmålet er så bare, om Seattle-firmaet med Surface Pro X kan overtale os til at vælge alternativet i stedet for “den ægte vare”.

annonce
Læs også Microsofts nye 15 tommer bærbare har fået en tur med cykelpumpen Microsoft Surface Laptop 3 er kommet i en ny 15 tommers udgave med AMD-processor. En spændende nyhed, som desværre ikke helt lever op til sit potentiale.
 data-srcset

Ingen iPad-dræber

Det korte svar på dét spørgsmål er nej. Starter vi med at kigge på den rå ydelse, så er den nyeste 12,9 tommers iPad Pro rundt regnet dobbelt så hurtig som Surface Pro X! Ikke blot når vi kigger på benchmark-resultater – f.eks. scorer iPad Pro 1.118 (single-core) og 4.597 (multi-core) i Geekbench 5 mod 739 (single-core) og 2.715 (multi-core) til Surface Pro X – men også i daglig brug, hvor iPad Pro faktisk har så mange hestekræfter, at de færreste nogensinde vil få brug for dem.

annonce

Til gengæld kan den ARM-baserede Surface Pro X også køre “rigtige” x86-baserede Windows-programmer (i modsætning til de førnævnte Windows RT-produkter fra 2012 og 2013), hvor iPad Pro kun kan køre apps fra Apples App Store og ikke understøtter x86-baserede Mac OS-programmer.

Udfordringen for Surface Pro X er så bare, at understøttelsen af x86-programmer alligevel ikke er helt på plads. For rigtig mange 64 bit Windows-programmer kører enten dårligt eller slet ikke på Surface Pro X, og det gælder ikke bare spil som Fortnite, StarCraft og World of Warcraft, men også vigtige værktøjer som Bitdefender, Dropbox, Fusion 360, Tableau og adskillige VPN-tjenester.

Ud over Geekbench 4 og 5 lykkedes det os heller ikke at få vores almindelige benchmark-værktøjer som PCMark, 3DMark og Cinebench til at køre på maskinen.

Adobe Creative Cloud skulle angiveligt være på vej i en version, der er kompatibel med SQ1-processoren, men præcis hvornår det sker, ved vi ikke, og hverken Adobe eller Microsoft har sagt noget forpligtende om en konkret tidsplan.

annonce

Det er ikke som sådan diskvalificerende, at Surface X Pro ikke kan køre alle apps. Det kan iPad Pro jo netop heller ikke. Men det er frustrerende og forvirrende, at man ikke på forhånd ved, hvad der virker, og hvad der ikke gør, på den nye platform. Og lige nu kræver det en dybere forståelse af 32 bit x86- og 64 bit x86-kompatibilitet at finde ud af, hvilket er alt andet end brugervenligt.

Dertil kommer, at Microsoft Surface Pro X faktisk er noget dyrere end en iPad Pro med tilsvarende konfiguration, hvad angår lager og hukommelse, ligesom Surface Pro X også er tungere end Apples største tablet. Alt i alt meget lidt overbevisende.

På bagsiden sidder den trinløse kickstand, mens selve kabinettet er fremstillet i signaturanodiseret aluminium med kulstofkomposit. (Foto: Microsoft)

Fra øverste hylde

Og det er en skam, for Microsoft Surface Pro X er på mange måder et lækkert produkt. I forhold til den nyeste Intel-baserede Surface Pro 7 (som vi ikke har testet, da den næsten er identisk med Surface Pro 6) er Pro X slankere og lettere, ligesom skærmarealet er steget fra 12,3 til 13 tommer, uden at produktet fylder mere af den grund.

Skærmen er holdt i 3:2-format, hvilket er ideelt til produktivitet, og selve billedet er skarpt og lysstærkt med god kontrast og naturtro farver.

Designet er klassisk for Microsofts Surface Pro-modeller med trinløs kickstand på bagsiden, mens selve kabinettet er fremstillet i signaturanodiseret aluminium med kulstofkomposit. Og så har Microsoft endelig satset på USB-C, så man kan bruge en langt bredere vifte af tilbehør til sin Surface Pro X, end tilfældet har været med tidligere Surface Pro-modeller.

Skal man have det fulde udbytte af Surface Pro X, kommer man dog næppe uden om at investere i et såkaldt Signature Keyboard med medfølgende Slim Pen. Så får man et fuldt, alcantara-beklædt tastatur samt en flad pen, der kan skjules i en fold i tastaturet, med i købet.

Quid pro quo?

Alt i alt er det altså en rigtig lækker maskine, Microsoft har skruet sammen, og på mange måder er Surface Pro X det lækreste Surface-produkt nogensinde. Så lækker, at mange brugere måske gerne vil gå på kompromis og acceptere, at Pro X har problemer med visse Windows-programmer, fordi man får et slank og lækkert design og den markant forbedrede batterilevetid til gengæld. For netop lavere strømforbrug skulle jo være et af de vindende argumenter for at gå over til en ARM-baseret processor som SQ1.

Så meget desto mere ærgerligt er det, at batterilevetiden rent faktisk ikke lever op til løfterne. Overhovedet. For ifølge Microsoft skal Surface Pro X kunne køre i op til 13 timer på en enkelt opladning. I praksis klarer den ikke engang seks timer, hvilket nok er lidt bedre, end hvad de almindelige Surface Pro-modeller kan levere, men meget langt fra det forventede.

Den såkaldte Slim Pen skjules i en lomme i det Signature Keyboard, man mere eller mindre er nødt til at købe som ekstra tilbehør, hvis man vil have fuldt udbytte af sin Microsoft Surface Pro X. (Foto: Microsoft)

Konklusion

Måske er der “gået Microsoft i den”, da Surface-teamet designede Surface Pro X. For ideen med at skabe et Windows-baseret Microsoft-produkt, der går den populære iPad Pro i bedene, er naturligvis god og meget oplagt. Men Microsoft fejlede, første gang de forsøgte sig med Windows RT og Surface RT, og med Surface Pro X fejler de igen.

Med Surface Pro X får du en ARM-baseret Windows-hybridcomputer, der ikke kan køre alle Windows-programmer, men alligevel ikke er mere brugervenlig end almindelige Windows-maskiner og heller ikke har væsentlig bedre batterilevetid. Til gengæld er den dyrere end den iPad Pro, som den gerne vil snuppe brugere fra.

Det hele virker meget halvhjertet og ikke særlig gennemtænkt. Produktet sætter sig med andre ord mellem to stole, og det er svært at se, hvem der skulle være den oplagte bruger. Måske ved Microsoft det godt selv. Hvorfor har de ellers en website, der tager forbehold for alt det, der ikke virker?

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log indfor at læse videre.

Test-abonnement
3 uger for 3 kr
Få fuld adgang på alle enheder.
6 måneder
Kun 44,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 6 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
12 måneder
Kun 40,- mnd
Få adgang til alle tests og nyheder på Lyd & Billede i 12 måneder
Få fuld adgang på alle enheder.
 • Processor: Microsoft SQ1
 • Skærm: 13″ IPS touch-skærm, 2880 x 1920, 267 ppi
 • Kamera: 10 Mp / 5 Mp (front)
 • Hukommelse: 16 GB RAM
 • Lager: 256 GB SSD
 • Grafik: Microsoft SQ1 Adreno 685
 • Styresystem: Microsoft Windows 10 Home
 • Mål og vægt: 287 x 208 x 7,3 mm / 774 g
 • Batteri: 38,2 Wh
 • 4G/LTE, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, Surface Connect
 • Web: microsoft.dk
 • Geekbench 5: 739 (single-core), 2.715 (multi-core)
 • Geekbench 4: 3.547 (single-core), 11.690 (multi-core)
 • Speedometer 2.0: 29,4
 • Basemark Web 3.0: 284,4
 • Batteritest: 5:58 timer

Pris

12999 kr

Bedste priser

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativer til Microsoft Surface Pro X

   data-srcset

  Se, den bedste iPad til prisen!

  Apples billigste iPad har fået et par væsentlige opdateringer, som gør den til et endnu bedre køb, end den var i forvejen.

   data-srcset

  Den nye iPad Air er en smart afvejning af størrelse, ydelse, funktioner og pris.

   data-srcset

  Endelig en mini-model af iPad, der ikke går på kompromis på ydelse eller skærm.

  (Foto: Producent)

  Microsoft Surface Pro 6 er den bedste hybridcomputer på ­markedet. Men den trænger til fornyelse.

  (Foto: Producent)

  Apples nye tablet er smartere, mere kompakt, mere moderne og næsten unødvendigt hurtig.

  (Foto: Producent)

  Skal man have en Android-tablet, der rent faktisk duer til arbejde, så er Tab S4 det bedste valg.

  (Foto: Producent)

  Som de vanemennesker vi er, er det svært at skifte platform.

   data-srcset

  Samsungs tablet kan tåle at blive tabt på gulvet og smurt ind i mudder.

  (Foto: Producent)

  Kan man få en tablet, der er lige så god som den nye lavpris-iPad, og til de samme penge?

  (Foto: Samsung)

  Hvor fremragende selve enheden end er, så er Android-oplevelsen på en tablet ikke noget særligt.