Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Netgear Nighthawk EAX80 AX8 (AX6000)

Dyr udbygning af netværket

Hvis du allerede har et godt netværk og vil have bedre dækning, kan Nighthawk EAX80 være lige i øjet.

Skrevet af / 12/12/2021 - 00:13
Netgear Nighthawk EAX80 AX8 (AX6000)
Geir Gråbein Nordby

At have god trådløs internetdækning i hjemmet har aldrig været vigtigere end nu, hvor alle dimser i hjemmet skal være smarte og koblet på samme netværk for at fungere. For det hjælper ikke meget at have verdens hurtigste router, hvis den ikke kan nå derhen, hvor den skal.

Men før du løber ud og køber et helt nyt mesh-netværk, kan du overveje dette alternativ fra Netgear: Nighthawk EAX80.

(Foto: Netgear)

Nighthawk EAX80 udvider netværket

EAX80 er en netværksforlænger, eller extender, som placeres i nærheden af dér, hvor man mangler dækning. I den simple opsætning med PC eller mobiltelefon får man valget imellem at bruge den som netværksudvider eller adgangspunkt (Access Point).

Brug adgangspunktet, hvis din router er god, men dens Wi-Fi-signal er dårligt eller forældet; så tager EAX80 over som husets Wi-Fi-sender. Guld værd, hvis man f.eks. ikke har Wi-Fi 6, men gerne vil have det. Ulempen er, at man så stadig kun har Wi-Fi dækning fra ét punkt.

Hvis ens router derimod har god Wi-Fi, men man har et område, hvor den ikke kan nå, vælger man at gøre EAX80 til en netværksudvider (Wi-Fi Range Extender).

Læs også Hvad pokker er mesh? Forventningen om, at dine trådløse devices bare fungerer, indfries kun med et ordentligt mesh-netværk.

To frekvensbånd

De fleste trådløse hjemmenetværk har både 2,4 GHz og 5 GHz bånd, og man vil normalt gerne udvide begge dele. Det vælger man i opsætningen af EAX80, og man kan vælge at gøre den til en naturlig del af netværket, med samme navn og adgangskode.

Så har man et fungerende mesh-netværk, hvor ens gadgets kun ser ét fælles netværk og er ligeglade med, om signalet kommer fra ens eksisterende Wi-Fi-router eller den nyerhvervede netværksforlænger.

Et lille forbehold: Hvis man har sat et gæstenetværk op via sin nuværende router, så kan EAX80 ikke forlænge både dette og hovednetværket. Man må vælge.

 

God stabilitet og hastighed

Under testen havde jeg fin forbindelse mellem PC eller mobil og Nighthawk EAX80, hvad enten den stod i samme rum eller i rummet ved siden af. Den forlængede nettet fra husets hovedrouter, som den skulle, og gav dækning i de blinde vinkler. Jeg prøvede også at tage den med ud i garagen for at få bedre dækning til den smarte garageåbner (iSmartGate), og det fungerede glimrende.

Jeg har mest brugt EAX80 på kontoret, hvor jeg fik øget Wi-Fi-hastigheden og stabiliteten i forhold til, da jeg var koblet til min hovedrouter leveret af internetudbyderen.

Hastigheden er god, men stadig ikke den hurtigste i klassen. Jeg sad for det meste med hastigheder på omkring 300 Mbit/s, hvilket er alt, hvad de fleste har brug for, og nok til at streame ti 4K Netflix-udsendelser – samtidig!

Men med Gigabit-hastighed på fibernettet derhjemme har jeg set både 500 og 600 Mbit/s fra andre netværksenheder. F.eks. Netgears eget mesh-netværk Orbi RBK752, som virkelig gav fart over feltet. Og selv det billigste Wi-Fi 6-netværk RBK352 gav omtrent samme hastigheder som EAX80, og her får man både router og node (satellit) til en lavere pris end for denne simple boks.

Nighthawk-AX8-EAX80-extender-or-access-point-989x453 Nighthawk-AX8-EAX80-2.4-5GHz-password-989x815 Nighthawk-AX8-EAX80-success-989x795
<
>
Simpel trin-for-trin-opsætning. (Foto: Skærmskud)

Ethernet

En meget fin ting ved EAX80 er, at den har fire Ethernet-stik på bagsiden, alle med Gigabit-hastighed (man får dog ikke hurtigere hastighed, end boksen tager ind trådløst). Det kan gøre hverdagen nemmere, hvis man skal koble netværksprodukter til, der har Ethernet, men ikke Wi-Fi.

På kontoret kunne jeg f.eks. tilslutte både min laserprinter og et lydanlæg. De har ganske vist begge Wi-Fi, men opsætningen er knudret, og så er det meget nemmere bare at tilslutte med kabel.

Som en bonus er der et USB 3.0-stik på bagsiden. Hvis man slutter en harddisk til det, udvides den til en netværks-harddisk, som alle på netværket har adgang til. Man kører bare ReadyShare på Windows, og vupti!

(Foto: Netgear)

Konklusion

Netgear Nighthawk EAX80 er en boks, der på nem vis udvider dit eksisterende Wi-Fi-netværk, eller den kan overtage jobbet som Wi-Fi-adgangspunkt fra din router.

Forbindelsen opleves som stabil og hurtig, men ikke det hurtigste, vi har set. Forvent ikke, at den er lige så hurtig som de hurtigste Wi-Fi 6 mesh-netværk, selv om du aldrig vil føle, at internettet derhjemme virker trægt. Men produktet fungerer efter hensigten, som er at give bedre dækning fra dit Wi-Fi. Det koster bare lidt meget i forhold til de hastigheder, vi fik.

Karakter
Netgear Nighthawk EAX80 AX8 (AX6000)
Premium

Home mener

Stabil og stort set uproblematisk forbindelse. Brugervenlig opsætning. Fire Ethernet-stik plus USB 3.0, som man kan bruge til at oprette en netværks-harddisk med. Der findes hurtigere mesh-netværk, også fra samme producent. Prisen er i den høje ende.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vil du have ekstra skærm med din menu?

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Lyd & Billede
Scroll to Top