TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Netgear Nighthawk EAX80 AX8 (AX6000)

Dyr udbygning af netværket

Hvis du allerede har et godt netværk og vil have bedre dækning, kan Nighthawk EAX80 være lige i øjet.

forfatter
Publiceret 12/12/2021 - 00:13
Karakter
Netgear Nighthawk EAX80 AX8 (AX6000)
L&B mener
Stabil og stort set uproblematisk forbindelse. Brugervenlig opsætning. Fire Ethernet-stik plus USB 3.0, som man kan bruge til at oprette en netværks-harddisk med.
Der findes hurtigere mesh-netværk, også fra samme producent. Prisen er i den høje ende.
Specifikationer
  • Processor: 1,8 GHz dual-core
  • Protokol: 802.11b/g/n/ax 2,4 GHz/5 GHz – 1024-QAM
  • Hastighed: 2,4 GHz 1,2 Gbit/s, 5 GHz 4,8 Gbit/s
  • Antal antenner: 2
  • Tilslutninger: 4 x gigabit Ethernet, USB 3.0
  • Stemmestyring: Nej
  • Farve: Sort
  • Web: netgear.com
Vejl. pris 2400Pr. 12/12/2021 Produktside

At have god trådløs internetdækning i hjemmet har aldrig været vigtigere end nu, hvor alle dimser i hjemmet skal være smarte og koblet på samme netværk for at fungere. For det hjælper ikke meget at have verdens hurtigste router, hvis den ikke kan nå derhen, hvor den skal.

Men før du løber ud og køber et helt nyt mesh-netværk, kan du overveje dette alternativ fra Netgear: Nighthawk EAX80.

(Foto: Netgear)

Nighthawk EAX80 udvider netværket

EAX80 er en netværksforlænger, eller extender, som placeres i nærheden af dér, hvor man mangler dækning. I den simple opsætning med PC eller mobiltelefon får man valget imellem at bruge den som netværksudvider eller adgangspunkt (Access Point).

Brug adgangspunktet, hvis din router er god, men dens Wi-Fi-signal er dårligt eller forældet; så tager EAX80 over som husets Wi-Fi-sender. Guld værd, hvis man f.eks. ikke har Wi-Fi 6, men gerne vil have det. Ulempen er, at man så stadig kun har Wi-Fi dækning fra ét punkt.

Hvis ens router derimod har god Wi-Fi, men man har et område, hvor den ikke kan nå, vælger man at gøre EAX80 til en netværksudvider (Wi-Fi Range Extender).

Læs også Hvad pokker er mesh? Forventningen om, at dine trådløse devices bare fungerer, indfries kun med et ordentligt mesh-netværk.
Mesh maskenett spread

To frekvensbånd

De fleste trådløse hjemmenetværk har både 2,4 GHz og 5 GHz bånd, og man vil normalt gerne udvide begge dele. Det vælger man i opsætningen af EAX80, og man kan vælge at gøre den til en naturlig del af netværket, med samme navn og adgangskode.

Så har man et fungerende mesh-netværk, hvor ens gadgets kun ser ét fælles netværk og er ligeglade med, om signalet kommer fra ens eksisterende Wi-Fi-router eller den nyerhvervede netværksforlænger.

Et lille forbehold: Hvis man har sat et gæstenetværk op via sin nuværende router, så kan EAX80 ikke forlænge både dette og hovednetværket. Man må vælge.

 

God stabilitet og hastighed

Under testen havde jeg fin forbindelse mellem PC eller mobil og Nighthawk EAX80, hvad enten den stod i samme rum eller i rummet ved siden af. Den forlængede nettet fra husets hovedrouter, som den skulle, og gav dækning i de blinde vinkler. Jeg prøvede også at tage den med ud i garagen for at få bedre dækning til den smarte garageåbner (iSmartGate), og det fungerede glimrende.

Jeg har mest brugt EAX80 på kontoret, hvor jeg fik øget Wi-Fi-hastigheden og stabiliteten i forhold til, da jeg var koblet til min hovedrouter leveret af internetudbyderen.

Hastigheden er god, men stadig ikke den hurtigste i klassen. Jeg sad for det meste med hastigheder på omkring 300 Mbit/s, hvilket er alt, hvad de fleste har brug for, og nok til at streame ti 4K Netflix-udsendelser – samtidig!

Men med Gigabit-hastighed på fibernettet derhjemme har jeg set både 500 og 600 Mbit/s fra andre netværksenheder. F.eks. Netgears eget mesh-netværk Orbi RBK752, som virkelig gav fart over feltet. Og selv det billigste Wi-Fi 6-netværk RBK352 gav omtrent samme hastigheder som EAX80, og her får man både router og node (satellit) til en lavere pris end for denne simple boks.

Nighthawk-AX8-EAX80-extender-or-access-point-989x453 Nighthawk-AX8-EAX80-2.4-5GHz-password-989x815 Nighthawk-AX8-EAX80-success-989x795
<
>
Simpel trin-for-trin-opsætning. (Foto: Skærmskud)

Ethernet

En meget fin ting ved EAX80 er, at den har fire Ethernet-stik på bagsiden, alle med Gigabit-hastighed (man får dog ikke hurtigere hastighed, end boksen tager ind trådløst). Det kan gøre hverdagen nemmere, hvis man skal koble netværksprodukter til, der har Ethernet, men ikke Wi-Fi.

På kontoret kunne jeg f.eks. tilslutte både min laserprinter og et lydanlæg. De har ganske vist begge Wi-Fi, men opsætningen er knudret, og så er det meget nemmere bare at tilslutte med kabel.

Som en bonus er der et USB 3.0-stik på bagsiden. Hvis man slutter en harddisk til det, udvides den til en netværks-harddisk, som alle på netværket har adgang til. Man kører bare ReadyShare på Windows, og vupti!

(Foto: Netgear)

Konklusion

Netgear Nighthawk EAX80 er en boks, der på nem vis udvider dit eksisterende Wi-Fi-netværk, eller den kan overtage jobbet som Wi-Fi-adgangspunkt fra din router.

Forbindelsen opleves som stabil og hurtig, men ikke det hurtigste, vi har set. Forvent ikke, at den er lige så hurtig som de hurtigste Wi-Fi 6 mesh-netværk, selv om du aldrig vil føle, at internettet derhjemme virker trægt. Men produktet fungerer efter hensigten, som er at give bedre dækning fra dit Wi-Fi. Det koster bare lidt meget i forhold til de hastigheder, vi fik.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+. Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
MSI RTX 40: Ny prisvindende serie af bærbare Tag springet til det enestående med de nye grafikkort i GeForce RTX 40-serien og 13. generation Intel Core-processorer.
lbpluss
Den bedste til højopløst gaming? Hvis du ønsker en fantastisk spiloplevelse, og derudover neutrale og gode farver lige ud af kassen, så er dette skærmen for dig.
Wi-Fi 7 router til gaming Routeren kommer med nyt antennedesign og netværkshastighed på op til 19 Gbit/s.
Kan I høre mig derude? Jabra Speak2 er en ny generation af firmaets mødehøjttalere, der lover bedre lyd og naturlig samtale.
Remarkable 2 får endelig tastatur Tastatur og etui i ét.
lbpluss
Caffe latte-segmentets hedeste drøm 14” MacBook Pro med M2 Pro-processor er den bedste og hurtigste bærbare computer i sin prisklasse. Men Apple bør opgradere webkameraet.
Følg Lyd & Billede