Nye super-grafikkort til sommer

Grafikkrig: AMD har en ny kortgeneration klar til sommerens Computex. Men får vi også Nvidia RTX 3080 at se?
Annonce
Annonce
forfatter

Sommeren ser ud til at blive hed. I hvert fald når det gælder grafikkort til 3D-spil. AMD har allerede bekræftet, at deres “Big Navi,” som er kodeordet for en ny 3D-grafikkortarkitektur, vil blive lanceret i i 2020. Der er ikke sat dato på, hvornår AMD’s “Nvidia-dræber” lanceres, men sommerens Computex vil være det mest sandsynlige bud. eftersom messen i Taipei er årets største begivenhed for gaming-hardware. Computex finder sted fra 1.-6. juni i år.

Læs også: Computex-messen – i computernes hjemland

I videoen herunder, der er sakset fra techmediet Wccftech TV, bekræfter AMD’s CEO, Linda Hsu, at Big Navi eksisterer – og at den kommer i år:

Nvidia er klar med modsvar

Men AMD er ikke de eneste, der arbejder på nye grafikkort. Ubekræftede, men troværdige rygter taler om, at Nvidias modsvar vil bestå af to nye grafikprocessorer, kaldet GA103 og G104. Selv om de givetvis vil komme til at hedde henholdsvis GeForce RTX 3080 og GeForce RTX 3070, når de lanceres officielt.

Nvidias kommende processorarkitektur har fået navnet Ampere. Processorerne skal fremstilles af Samsung, der vil bruge 7 nanometer-teknologi. Den nuværende generation laves hos taiwanske TSMC, og bygger på 14 nanometer-teknologi. Det lyder lidt teknisk, men springet i teknologi betyder, at der kan presses mange flere transistorer ind på samme plads, samtidig med at strømforbruget mindskes. Og begge dele kan oversættes til hurtigere processorer.

En femtedel hurtigere

Hvor meget hurtigere de nye grafikprocessorer bliver, er svært at sige – og det er strengt taget kun et rygte endnu – men der tales om, at den kommende GeForce RTX 3080 vil få 60 streamingprocessorer og 3840 CUDA-kerner. Det er rundt regnet på niveau med den nuværende GeForce RTX 2080 Ti. Så et forsigtigt gæt siger en ydelse omkring 20 procent over de normale RTX 2080-modeller i dag. Grafikhukommelsen bliver op til 20 GB.

Hvis rygtet taler sandt – og det skulle være mærkeligt, hvis Nvidia ikke havde en ny generation i ærmet til i år – har AMD og Big Navi en udfordring. Den hurtigste grafikprocessor fra AMD, Radeon RX 5700 XT, er omtrentlig på niveau med GeForce RTX 2070. Så de skal springe to processorklasser i ydelse for blot at mødes på målstregen.

To-års generationer

Udviklingen i grafikkort foregår i generationsspring på ret præcist to år. Nvidia GeForce RTX-serien blev lanceret i september 2018, og selv om vi løbende ser småforbedringer, har alle gamingmaskiner, som vi har testet siden de første GeForce RTX-maskiner dukkede op, været variationer over samme tema, når det gælder grafikydelse. Ligesom det var tilfældet med GeForce GTX10-serien i de to år, der gik før. Det betyder, at vi kan forvente at se gamingmaskiner med betydelig hurtigere grafik sidst på året – når de nye grafikchips fra AMD og Nvidia bliver omsat til fysiske grafikkort og gaming-laptops.

Det lover godt for julen. Men hvis du køber en gamingmaskine i sensommeren, så sørg for, at den er på tilbud!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Apples første hovedtelefoner er svinedyre, men fantastisk gode. Til alt. Næsten.
Skal du have nye hørepropper, så er det nu kun de helt trådløse, der gælder.
Galaxy Buds Live er proppet med funktioner, men holder ikke, hvad de lover.
Køb traditionelle hørebøffer for de penge, du havde tænkt dig at bruge på trådløse støjdræbere.
Earins nye øresnegle lover bedre bas og lydkvalitet end konkurrenterne.
Sony lancerer 360 Reality Audio Creative Suite til uafhængige musikere og artister.
Ud over PC'er i alle størrelser og vægtklasser lancerer HP også hovedtelefoner.
JBL har præsenteret sine hovedtelefonnyheder i anledning af CES 2021.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.
Nye smart-låse, som du kan snakke til - og som kan tale med dine andre smart-enheder.
Får øget rækkevidde og bedre plads.
Streaming-forstærker, der kan alt, hvad man kan tænke sig, og lidt til.
I går havde den nye kompakt-SUV Mercedes-Benz EQA officiel verdenspremiere. Se video fra lanceringen her!
Gør dig klar til endnu hurtigere trådløst internet: Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første router med Wi-Fi 6E!
I dag indsættes Joe Biden som USA’s 46. præsident, og amerikanerne, verdenen og den frie presse kan lægge et fire år langt mareridt bag sig.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Streaming-giganten har sikret sig Gal Gadots næste film.
Under CES 2021 viste Razer en gaming-stol frem med udrullelig OLED-skærm! Mon den også kan give massage?
Engang var jagten på den bedste lyd enhver ung mands hobby. Nu foretrækker de fleste at nyde musikken som baggrunds-underholdning. De gamle dage vender aldrig tilbage. Men nutiden ligner lidt alligevel.