Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung QN95B (QE65QN95B)

Kontrastkanon fra Samsung

Efterfølgeren til et af sidste års bedste TV’er har netop gæstet testbænken. Samsung QN95B har fået en række forbedringer, men samtidig er der et par ting, der ærgrer os lidt.

Skrevet af / 24/05/2022 - 13:40
Samsung QN95B (QE65QN95B)
Audun Hage

2022 tegner til at blive et meget spændende TV-år: Vi har allerede stiftet bekendtskab med den banebrydende nye QD-OLED-teknologi for første gang. Samtidig formår producenterne stadig at presse højere ydelse ud af finpudsede og velprøvede teknologier som OLED og LCD.

Samsung har en fod i begge lejre: For nylig introducerede de deres allerførste QD-OLED-TV, men den sydkoreanske TV-producent har stadig en stærk tro på QLED-LCD-teknologien, og det er topmodellen QN95B er et klart bevis på.

Læs også Samsungs nye QD-OLED-TV har endelig fået et navn Samsung er hemmelighedsfulde omkring deres kommende QD-OLED-TV, men nu har det fået et officielt navn!

Samsung QN95B: Finpudset flagskib

QN95B er et af de sejeste TV’er, man kan købe fra Samsung i år (sammen med 8K-skærmene QN900 og QN800B). Det afløser det populære QN95A, en af vores foretrukne LCD-skærme fra 2021. Her får man den højeste ydelse og alt, hvad Samsung har at byde på af smarte funktioner.

QN95B-serien kommer i et bredt udvalg af skærmstørrelser, fra 55 og helt op til 85 tommer. Så uanset om man er på udkig efter et kompakt TV med høj ydelse eller en fuldblods hjemmebioskærm, findes der en passende størrelse. I denne test har vi set nærmere på 65 tommers modellen, men vi forventer, at ydelsen er repræsentativ for hele serien.

Samtidig kan vi konstatere, at prisen har taget et lille hop siden sidst: Årets model koster ca. 5.000 kroner mere i 65 tommers størrelse, end sidste års model gjorde, da den blev introduceret. QN95B har med andre ord meget at leve op til!

QN95B 002 R Perspective Bright Silver
Samsung QN95B. (Foto: Samsung)

Forbedret Mini-LED-bagbelysning

Neo QLED er Samsungs navn for LCD-skærme med Mini-LED-teknologi. Mini henviser til lysdioderne på indersiden af LCD-panelet, som er skrumpet til en brøkdel af den sædvanlige variant.

Med så små lysdioder er der plads til langt flere af slagsen på et givet skærmområde. Resultatet skal være en væsentlig mere jævn lysfordeling og bedre kontrast. Men det kræver ekstra præcis styring af lyset, ellers kan der opstå en synlig halo omkring lyse objekter.

Samsung siger, at det er noget, de har arbejdet specifikt på at forbedre på 2022-modellerne. QN95B kommer med en opgraderet videoprocessor og en ny funktion kaldet Shape Adaptive Light. Den analyserer videomaterialet og tager bedre hensyn til objekter i billedet, når den skal styre lyset.

Lysgraderingen er også blevet mere finmasket (fra 12 bit/4.096 trin til 14 bit/4.096 trin), så skærmen kan regulere niveauet af de mange tusind lysdioder mere præcist. På den måde håber man at kunne opnå mere præcis lysstyring.

Samsung QN95B frame edge Samsung QN95B design rear Samsung QN95B rear speakers
<
>
QN95B har en ramme i børstet stål, og billedet går næsten helt ud til kanten. Men ikke HELT ud til kanten som på Samsungs 8K-flagskibsmodeller med såkaldt Infinity Screen. (Foto: Audun Hage)

Samsung QN95B: Design

Med al den teknologi på indersiden kunne man tro, at TV’et ville være ret omfangsrigt, men det er faktisk lige omvendt: Fordi Mini-LED-bagbelysningen fylder meget mindre, kan skærmen også gøres væsentlig tyndere.

Designmæssigt giver Samsung QN95B et flot indtryk: Skærmen er knap 2,5 cm tyk set fra siden, og det gode er, at den bevarer samme tykkelse hele vejen, uden strømforsyning eller andet, der rager ud. TV’et fremstår derfor slankt, moderne og let at placere.

Gode tilslutningsmuligheder

Alle tilslutninger laves via den separate samleboks Slim One Connect. Det er et velkendt Samsung-trick for at holde skærmen slank og samtidig undgå kabelrod.

Eksterne videokilder som f.eks. TV-modtagere og spilkonsoller kan skjules i et skab med en enkelt ledning op til TV’et. Det er selvfølgelig ekstra smart, hvis man vil vægmontere det. Alternativt – hvis man hellere vil placere TV’et på et møbel – er det også muligt at fastgøre samleboksen bag på foden.

Boksen understøtter i øvrigt HDMI 2.1 på alle fire indgange. Det betyder, at man har god plads til højopløste videokilder som PlayStation 5 eller Xbox Series X ud over en separat soundbar.

Samsung-skærmen er godt tilrettelagt for gaming med en separat menu – Game Bar – til de vigtigste indstillinger. Den har også en lynhurtig spilindstilling, hvor vi målte forsinkelsen til ca. 10 millisekunder. Dét er hurtigt!

Samsung QN95B Slim One Connect Box
Samsung QN95B Slim One Connect Box. (Foto: Audun Hage)

Opdateret brugerflade: Hvad sker der her, Samsung?

QN95B kommer med en ny version af Samsungs Tizen-operativsystem. Brugerfladen har fået en række opdateringer i år – men ikke alle er til det bedre, synes vi.

Samsung har, til vores store overraskelse, valgt at droppe noget af det, vi allerbedst kunne lide ved Tizen-systemet: Den kække menulinje, der plejede at poppe op i bunden af skærmen, er erstattet af en ny, heldækkende fuldskærmsmenu. Den nye hovedmenu kommer op, hver gang man trykker på hjemknappen, og viser tilgængelige apps, videokilder og anbefalinger.

Det bugnende udvalg af apps og tjenester er selvfølgelig positivt. Men det betyder også, at det indhold, man ser på (f.eks. TV 2 Nyheder eller en Netflix-serie), bliver afbrudt, hver gang man vil tjekke menuoversigten. Det er et tilbageskridt efter vores mening, og hvis man kommer fra et ældre Samsung-TV, vil det nok kræve lidt tilvænning.

Man kan ganske vist få adgang til lyd- og billedindstillingerne ved at trykke på 123-knappen, men det virker mere besværligt, end det var med det gamle Tizen-system.

Den smarte fjernbetjening er heldigvis meget lig den tidligere generation. Den er slank og brugervenlig, og har indbyggede solceller til at oplade batterierne.

Samsung QN95B home screen Samsung QN95B remote
<
>
Den nye hovedmenu er overskuelig og byder på masse indhold, men den dækker også hele skærmen – inklusive det, man ser på her og nu. Vi savner den gamle menubjælke! (Foto: Audun Hage)

Bredt app-udvalg – men ingen Dolby Vision

Den voldsomme tilvækst af streaming-tjenester kan være årsagen til, at Samsung har set behovet for at udvide deres hovedmenu. Her kan QN95B prale af et bredt udvalg, inklusive Netflix, Apple TV+, Amazon Prime, HBO Max, Rakuten, Disney+ og Paramount+. And the list goes on…

Producenten tilbyder også deres egen TV-tjeneste, Samsung TV+, med en række gratis TV-kanaler. Det kan være praktisk, hvis man ikke har adgang til flow-TV i nærheden – men kan virke lidt overflødigt, hvis man allerede har et væld af kanaler. Så kan man heldigvis deaktivere tjenesten med et par simple greb i menuen.

Samsung viser stadig ingen tegn på at understøtte HDR-formatet Dolby Vision. Det er nu et meget populært format på streaming-tjenester som Netflix og Apple TV+, for ikke at glemme 4K Blu-ray. Den slags indhold må derfor ses i “standard” HDR10-format. Til gengæld har QN95B fået intern dekodning af Dolby Atmos 3D-lyd.

Samsung QN95B: Billedkvalitet

Når det gælder billedkvalitet, er vi heldigvis i velkendt territorium. Forgængeren var bragende god, og Samsung ser ud til at have brugt meget af den samme opskrift på QN95B.

Så vidt vi ved, har QN95B ikke fået flere lysdioder eller zoner end forgængeren QN95A. Derimod er lysstyringen blevet mere præcis og fintfølende. Det mærkes ved, at konturerne omkring lyse objekter på mørk baggrund er blevet endnu skarpere og mere tydelige.

Samsung-skærmen har også en suveræn lysstyrke, som får TV’et til at skinne stærkere end det meste, vi har både set og målt. Hele 1800 nit målt i et 10 procent vindue og op mod 600 nit i fuldskærms hvid. Hvis man er typen, der ser meget TV midt på dagen i et rum med mange vinduer, vil det passe perfekt. Simpelthen fordi man har mindre behov for at dæmpe eller skærme lyset af.

Den generøse lysstyrke giver også en stor fordel, når man ser moderne videoindhold i HDR-format. En populær serie som Formula 1: Drive to Survive, der er spækket med kontrastrige sekvenser, ser formidabel ud på Samsung-skærmen. Det er TV-underholdning med høj indlevelse og masser af adrenalin!

Selv om handlingen (i dette tilfælde Formel 1-løb) foregår ved højlys dag, er der stadig masser af overskud til at gengive dynamikken i billedet. Det gløder fra bremseskiverne, og gnisterne springer virkelig, når F1-bilerne skærer svingene. Når billedet er bedst, ser det næsten 3D-agtigt ud!

Den saftige lysstyrke er også meget jævnt fordelt over hele skærmen med kun en anelse vignettering. Det betyder, at billedet bliver en smule mørkere i kanterne og hjørnerne. Bortset fra det er QN95B en af de reneste LCD-skærme, vi har set, uden større indslag af såkaldt dirty screen effect.

En anden ting, vi bemærker, er at Samsung-skærmen har et effektivt antirefleksfilter, som hjælper med at reducere spejling i lyse omgivelser.

Sortniveauet fra QN95B er også imponerende, selv om det ikke helt når OLED-niveau i alle tilfælde. Når vi stresstester Samsung-skærmen med krævende testbilleder i et mørkt rum og samtidig betragter den lidt fra siden, kan vi stadig ane lidt halo-effekt her og der. Her har OLED selvfølgelig en fordel, da hver enkelt pixel kan tændes og slukkes individuelt.

Ved almindeligt TV-kiggeri i et normalt oplyst rum fandt vi dog meget lidt at sætte en finger på.

Ligesom sin forgænger har QN95B en imponerende billedskarphed, som også bevares, når billedet er i hurtig bevægelse. Faktisk undrer vi os lidt over, hvad man skal med et 8K-TV, når 4K kan blive så skarpt som dette! Det er nok godt hjulpet af Samsungs billedprocessering, som giver lidt ekstra skarphed til ansigter og andre objekter i forgrunden. Men det virker ikke overdrevet på nogen måde.

Samsung QN95B picture quality 3 Samsung QN95B picture quality 1 Samsung QN95B picture quality 2
<
>
Samsung QN95B byder på skarp og kontrastfuld billedkvalitet med saftig lysstyrke. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Samsung QN95B har også fået nogle opdateringer på lydsiden. Bl.a. er der nu understøttelse af intern Dolby Atmos-lydprocessering, så man kan nyde Dolby surround-lyden fra de indbyggede TV-højttalere uden at være direkte afhængig af en soundbar.

Lyden fra de indbyggede højttalere kan selvfølgelig ikke måle sig med en fuldblods, separat soundbar, men de giver en fin, klar stemmegengivelse. Der er også god fylde i bassen, hvilket gør musik og lydeffekter mere medrivende. Faktisk blev basgengivelsen indimellem så kraftig, at den skabte vibrationer i TV-chassiset! Det kan dog skyldes en lidt løs bagplade på vores testeksemplar.

Som noget nyt på denne 2022-model kan man sende TV-lyden til en soundbar via Wi-Fi som et alternativ til HDMI-kabel. Atmos surround-lyd kan også overføres trådløst, hvis man har en kompatibel soundbar fra Samsung. Vi har endnu ikke fået tjekket, hvor godt denne funktion fungerer, men den understøttes af de nye soundbars HW-S800B og HW-Q995B, som vi snart får ind til test. Så følg med!

Læs også Samsungs nye soundbars får trådløs Dolby Atmos Får bl.a. mulighed for trådløs Atmos-surroundlyd via Wi-Fi.

Konkurrenter?

Samsung QN95B ser umiddelbart ud til at være en af de bedste QLED-LCD-skærme, vi har testet i år. Der er dog masser af konkurrenter at holde øje med i high-end-klassen, ikke mindst fra Samsung selv! Den nye QD-OLED-skærm S95B byder på spændende ny panelteknologi og ligner en interessant udfordrer til samme pris, og vi glæder os til at teste den i nær fremtid – måske i en duel?

En anden konkurrent, der er værd at holde øje med, er Sony, som også har lanceret deres første QD-OLED-TV, A95K. Det kan ikke helt måle sig med den saftige lysstyrke fra Samsungs QLED-skærm, men har til gengæld fantastisk farvegengivelse og en bredere betragtningsvinkel. Sony lancerer også nye LCD-skærme med Mini-LED senere i år, som kan blive spændende modstandere.

Vi skal heller ikke glemme ærkerivalen LG og deres nye topmodel OLED G2, som har gjort nogle vigtige fremskridt på bl.a. lysstyrke. Hvis gaming og filmvisning i mørke rum er på hovedmenuen, vil denne OLED-skærm være en stærk kandidat.

Konklusion

QN95B er et af de sejeste TV’er, Samsung kan levere i år. Arvtageren til QN95A virker mere som en evolution end en revolution, men forgængeren var også et af de allerbedste LCD-TV’er, vi har testet.

Årets model byder på lidt mere af alt det gode i form af kanonstærk lysstyrke og glimrende kontrast. Det gør QN95B til et af de bedste TV’er til lyse omgivelser. Farvegengivelsen fra denne QLED-skærm er meget livlig og kan desuden kalibreres til at være endnu mere præcis.

Samsung-skærmen har et praktisk og lækkert design, og er spækket med smarte funktioner. Den nye Tizen-brugerflade virker dog ikke lige så hurtig som den gamle på alle områder. Her har Samsung forsøgt at fikse noget, som de ikke behøvede, efter vores mening! De skulle hellere have tilføjet understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision, som de fleste af konkurrenterne har gjort for længe siden.

Alt i alt er Samsung QN95B et særdeles kapabelt allround-TV, som vil være velegnet til brug i forskellige miljøer, og uanset hvilken slags underholdning der er på menuen; det være sig sport, film eller gaming.

Samsung QN95B Gorm
Gorm Sørensen kalibrerer Samsung QN95B. (Foto: Audun Hage)

Kalibrering af Samsung QN95B

Samsung QN95B understøtter kalibreringsprogrammet CalMAN AutoCal. Ved at slutte TV’et til en PC med måleudstyr kan man tjekke og korrigere farvebalance og gråtoneskala i henhold til gældende standarder.

Ved måling af gråtoneskalaen (SDR) fik vi først en gennemsnitlig delta-afvigelse på 3,9 (billedindstillingen Film). Det skyldes bl.a. lidt for lidt grønt, hvilket giver lidt farvestik i retning af magenta. Efter kalibrering opnåede vi derimod en glimrende gråtoneskala på 0,3.

Farvegengivelsen målte vi først til 3,4. Det er faktisk et godt stykke over tolerancen på 3 og ikke specielt imponerende set med 2022-øjne. Efter manuel finjustering opnåede vi imidlertid en lav delta-afvigelse på 0,5 i farvegengivelsen.

Lysstyrken fra Mini-LED-skærmen er også fremragende: Vi målte QN95B til 1800 nit i et 10 procent vindue og lige under 600 nit i fuldskærms hvid.

Samsung er mere tidskrævende at kalibrere end en del andre mærker, fordi man skal justere SDR og HDR separat. Desuden skal man huske at gøre nogle manuelle forberedelser, f.eks. slå lyssensoren fra for at spare strøm samt indstille farverummet til Custom. På f.eks. Sonys Bravia XR-modeller er alting mere automatisk, og det er nok med en enkelt kalibrering for SDR og HDR/Dolby Vision samtidig.

Det er altså muligt at opnå en meget præcis farvegengivelse fra Samsung QN95, men det kræver en del manuelt arbejde at nå dertil. Vi synes, at Samsung og Portrait Displays (producenten af CalMAN) burde tage en snak og se, om de ikke kan få bedre integration og arbejdsflow med AutoCal-programmet!

Al kalibrering er udført af Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm er ISF- og THX-certificeret kalibreringsekspert med mange års erfaring inden for TV/AV, biograf og broadcasting.

Alternativ: Smart-kalibrering med mobilen

Samsung QN95B kommer også med en anden mulighed: Såkaldt Smart Calibration, hvor man selv kan kalibrere TV’et ved hjælp af mobiltelefonen.

Det gøres gennem Samsungs SmartThings-app, og smart-kalibreringen understøttes af nyere iPhones såvel som udvalgte Android-modeller – men ikke alle. Mens f.eks. nyere Samsung Galaxy-modeller understøtter Smart Calibration, findes det ikke til Sonys Xperia-modeller. Det skyldes formentlig, at Samsung må lave en profil til kameraet i mobilen, for at farvekalibreringen bliver korrekt.

Præcis hvor godt Smart Calibration fungerer sammenlignet med en professionel CalMAN-kalibrering, kan vi ikke sige med sikkerhed endnu, da vi havde problemer med at få det til at virke på vores testeksemplar. Vi opdaterer, når det er lykkedes!

Karakter
Samsung QN95B (QE65QN95B)
High End

Lyd & Billede mener

Samsung QN95B giver et meget lysstærkt billede med glimrende kontrast og strålende farvegengivelse. Denne Mini-LED-skærm har også et godt sortniveau og god lysstyring. Et rigtig fint allround-TV. Samsung viser stadig ingen tegn på at ville understøtte det populære HDR-format Dolby Vision. Den nye Tizen-brugerflade kan kræve lidt tilvænning for eksisterende Samsung-brugere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top