Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED48CX

Kompakt kontrastkanon

LG’s nye OLED-TV demonstrerer, at selv et lille TV kan give store billedoplevelser. Det fungerer glimrende til det meste, ikke mindst til gaming!

Skrevet af / 02/11/2020 - 08:21
LG OLED48CX
Audun Hage

LG tilbyder et bredt udvalg af OLED-skærme, men de har længe været begrænset til 55, 65 og 77 tommer – plus 88 tommer, hvis vi inkluderer de nyeste 8K-modeller. C-serien har længe været en af de mest efterspurgte med en fornuftig balance mellem specifikationer, ydelse og pris. Derfor er det ikke overraskende, at netop denne serie er den første, der kommer i en 48 tommers version!

OLED48CX er LG’s hidtil mest kompakte OLED-TV og er især henvendt til dem, der vil bruge et OLED-TV til gaming eller som ren PC-monitor. (Foto: LG)

Design

Hvad angår udseendet, fremstår LG OLED48CX som en ren miniatureversion af de andre modeller i CX-serien. Det ultratynde OLED-panel måler kun ca. 6 mm på det tyndeste sted. TV’et som helhed er dog præget af, at elektronikdelen (tilslutninger, strømforsyning, højttalere osv.) fylder mere. Det vil derfor rage ca. 5 cm ud fra væggen, hvis man vælger at vægmontere det.

Ved bordplacering står LG-skærmen pænt og stabilt på den medfølgende fod. Den har samme design som på de større modeller og er omtrent lige så bred som TV’et. Her synes vi, at LG med fordel kunne have valgt en smallere (måske endda drejelig?) fod på en lille model som denne.

TV-OLED-48-CX-B-Gallery-Z1 large07 large04
<
>
LG-skærmen er godt 107 cm bred og 61,8 cm høj, og vejer kun 15,9 kg. Det er første gang, den potente OLED-billedkvalitet kommer i en så lille pakke. (Foto: LG)

Brugervenlighed og funktioner

OLED65CX kommer med den nyeste version af LG’s operativsystem, WebOS (5.0), som er baseret på fjernbetjeningen Magic Remote. Sidstnævnte anvender en musemarkør, der gør det let at klikke sig gennem menuer osv. Den grafiske brugerflade virker moderne, overskuelig og nem at betjene – faktisk en tand bedre end Android, efter vores mening.

App-udvalget er rigtig godt: Ud over Netflix får man adgang til bl.a. HBO Nordic, Amazon Prime, Apple TV+, Rakuten og ikke mindst Disney+. TV’et understøtter også AirPlay og HomeKit, så det kan vise indhold fra Apple iOS-enheder og indgå i et HomeKit-styret smart-hjem.

I modsætning til Sony er LG-skærmen mere eller mindre skræddersyet til gaming og moderne videokilder. OLED48CX kan prale af HDMI 2.1-understøttelse – ikke kun på én, men på alle fire indgange! Det giver rigtig gode tilslutningsmuligheder: Her kar man tilslutte alt fra topmoderne spilkonsoller til fuldspækkede gaming-PC’er på en hvilken som helst indgang.

På det punkt er LG klart foran Sony-skærmen, som kun er udstyret med den ældre HDMI 2.0-standard.

LG-skærmen er også proppet med gaming-venlige funktioner som AMD FreeSync og Nvidia G-Sync, der sikrer jævn og ren gengivelse af forskellige typer computergrafik. Både PlayStation 5 og Xbox Series X vil kunne vise 4K-video med op til 120 fps (billeder i sekundet), og så er det rart med et TV, der understøtter det.

LG-skærmen har desuden glimrende lav input-lag (forsinkelse på indgangen), som vi målte til ca. 12 millisekunder.

LG OLED48CX giver meget skarpe og detaljerede billeder. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Det her er vores første møde med et 48 tommers OLED-TV, og vi var selvfølgelig spændt på, hvordan denne kompakte sag ville opføre sig i praksis. Billedoplevelsen er omtrent som forventet fra et OLED i mindre format, men byder også på nogle overraskelser.

Det første, vi lægger mærke til, er selvfølgelig billedskarpheden. 48-tommeren har væsentlig højere pixeltæthed (ppi) end en tilsvarende 55- eller 65-tommer med 4K-opløsning, og det giver et billede, der simpelthen ser topskarpt ud.

Billedet er krystalklart, sømløst og pakket med information. Man kan sidde meget tæt på skærmen uden at se antydning af pixelstruktur, hvilket gør den velegnet som PC- eller gaming-monitor.

Bemærk, at 48 tommer stadig er ret stort i skærmsammenhæng: Man bør sørge for en vis betragtningsafstand (ca. 1 meter) for at kunne tage hele billedet ind på én gang uden at skulle flytte blikket eller dreje hovedet.

Hvad angår den generelle billedkvalitet, har LG-skærmen alle de kendte og elskede OLED-kvaliteter i orden. Sortniveauet er næsten bundløst, og evnen til at tænde og slukke hver eneste lille pixel individuelt giver et meget kontrastfyldt billede.

Uden behov for bagbelysning bliver lysfordelingen også væsentlig mere jævn end på typiske LCD-skærme. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at vi kan betragte skærmen skråt fra siden, uden at farvegengivelsen eller gråtoneskalaen påvirkes af betragtningsvinklen. Det er en stor fordel, uanset om TV’et er stort eller lille, da det giver mere fleksibel placering og ditto siddemuligheder.

Ligesom på andre LG-modeller foretrak vi billedindstillingen Cinema Home til det meste videoindhold. Det er en fin indstilling, der passer til det meste med sine flotte, neutrale farver og glatte bevægelser.

Ulempen ved Cinema-indstillingen er, at den ikke er specielt lysstærk. De, der ser meget TV i dagslys, vil derfor nok foretrække Standard eller Dynamic. Men heller ikke disse indstillinger er særlig lysstærke, og man bør derfor have mulighed for solafskærmning og dæmpet belysning for at få mest muligt ud af skærmen. Så får man til gengæld superlækre billeder i high-end-klassen!

Læs også Endelig et OLED-TV der ser godt ud på væggen LG’s nye OLED-TV er skræddersyet til vægmontering. Desuden ser det uforskammet lækkert ud!

Glimrende gaming-skærm

På tidspunktet for testen havde vi endnu ikke adgang til de nye spilkonsoller Xbox Series X og PlayStation 5. Til gengæld fik vi tjekket ydelsen på en relativt kapabel PC med Nvidia GTX 1080-grafikkort samt spil som Forza Horizon 4. OLED48CX gjorde umiddelbart et rigtig godt indtryk med fremragende smooth respons og meget lidt forsinkelse, hvilket gør det glimrende til gaming.

Én ting er at nyde nyere spil med kontrasten og sortniveauet fra OLED; LG-skærmen udmærker sig også ved rigtig god skarphed og jævne bevægelser.

Den lave forsinkelse kombineret med muligheden for høje billedfrekvenser (op til 120 fps/120 Hz) gør det til en meget responsiv gaming-monitor. Vi fik også verificeret, at LG OLED48CX understøtter og gengiver 4K-grafik med op til 120 fps, hvilket er ret bemærkelsesværdigt i et tempofyldt bilspil!

LG-skærmen har synligt bedre bevægelsesskarphed end konkurrenten fra Sony, som må nøjes med 60 fps ved samme opløsning. Det vil helt klart være en fordel på spiltitler, der understøtter dette.

På Forza Horizon 4 kunne vi umiddelbart slå fast, at LG-skærmens højere og variable billedhastighed (op til 120 fps) resulterede i en glattere og skarpere spiloplevelse. Så længe man har hardwaren i orden, er det helt klart at foretrække! (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sammenlignet med Sonys avancerede integrerede højttalere må LG OLED48CX klare sig med et relativt standard lydsystem. Her får man kun stereohøjttalere uden ekstra bashøjttaler på bagsiden. De lyder ret tyndt, tilbagelænet og trist i forhold til Sony: Stemmer klinger hult og kommer aldrig ordentligt ud.

Vi gætter på, at de fleste vil være fristet til at udvide med en separat lydløsning. LG-skærmen understøtter HDMI eARC, så det vil være en smal sag at opgradere med en Atmos-kompatibel soundbar.

Konklusion

CX-serien fra LG er i forvejen en af vores favoritter, hvad angår billedkvalitet og tekniske funktioner. Med introduktionen af den nye 48 tommers variant bliver den samme ydelse tilgængelig i et mere indretningsvenligt og mindre pladskrævende format.

LG OLED48CX er ikke voldsomt meget billigere end storebror på 55 tommer, og som udgangspunkt anbefaler vi at gå efter den større variant. Men til dem, der har særlige præferencer, er på udkig efter den ultimative gaming-monitor eller bare vil have det bedste TV på mindst mulig plads, kan LG-skærmen trygt anbefales!

Karakter
LG OLED48CX
High End

Lyd & Billede mener

Strålende kontrast, fremragende billedskarphed plus rigtig gode tilslutningsmuligheder gør LG’s lilleput-OLED til et trygt valg for dem, der leder efter et lille, men knaldgodt TV. OLED-skærmen er stadig relativt lyssvag sammenlignet med de bedste LCD-skærme. 48 tommers versionen koster ikke meget mindre end den større 55 tommers model.

Også i denne test:

LG OLED48CX vs. Sony KD-48A9

Sony KD-48A9

Lille, men sejt

Sonys mindste OLED-TV imponerer med knivskarp billedkvalitet plus klar lyd fra de indbyggede højttalere. Kunne det være det perfekte soveværelses-TV?

Sony KD-48A9 giver en fornem lyd- og billedoplevelse med flot kontrast, dybt sortniveau og jævne bevægelser. Ekstra plus for klar, stærk lyd fra de indbyggede (og usynlige) højttalere.
Sony-skærmen er noget tykkere end de fleste OLED-skærme. KD-48A9 mangler også en del af HDMI 2.1-funktionerne, hvilket kan være skuffende for gaming-entusiaster.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Scroll to Top