LG 55UB850V

Suveræn billedkvalitet

Sydkoreanske LG hviler ikke på laurbærrene, men giver virkelig meget for pengene med deres billige 4K-model.
Test af LG-55UB850V på Lyd & Billede
Lyd & Billede mener
55UB850V byder på knivskarp, kontrastrig billedkvalitet kombineret med nem betjening og et væld af smart-funktioner.
Lydkvaliteten er ikke mere end gennemsnitlig, og vi synes godt, LG kunne have valgt noget mere mat glas foran skærmen.
Specifikationer
  • 55" 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • 4 x HDMI, 3 x USB
  • Magic Remote
  • Optisk lydudgang
  • Hovedtelefon-udgang
forfatter

Med så stort fokus på OLED den sidste tid er det let at glemme, at LG også laver traditionelle LCD-tv’er med LED-teknologi. 55UB850V er et flot tv med en tynd, forkromet ramme. Alle tilslutninger er anbragt på højre side, vinklet til siden, så tv’et kan vægmonteres på elegant vis. Den buede fod ser også stilig ud.

Det, der trækker ned for LG’s vedkommende, er den spejlblanke skærmoverflade, som giver mange refleksioner.

Brugervenlighed og funktioner
55UB850V har mange af de funktioner, vi kender fra dyrere LG-modeller. Det kommer med to fjernbetjeninger, inklusive den brugervenlige pegefjernbetjening Magic Remote, hvordan man navigerer i menuerne ved hjælp af en “musemarkør”.

Modellen har også fået LG’s nye WebOS-operativsystem, der gør betjeningen til en lækker grafisk oplevelse, og hvor forskellige typer indhold som apps og tv-kanaler ligger let tilgængelige direkte på startskærmen. Alt dette gør LG-skærmen til et meget behageligt tv at betjene.

Billedkvalitet
Når det gælder billedkvalitet, har LG også et par esser oppe i ærmet. For det første et mere avanceret LCD-panel af IPS-typen kombineret med såkaldt Micro Dimming lyskontrol. De to ting skal i teorien give et mere kontrastrigt billede med en bredere betragtningsvinkel, hvilket viser sig at stemme godt overens med praksis.

Kontrast og sortniveau er ganske vist ikke på niveau med LG’s egen avancerede OLED-teknologi, men klart en tand bedre end de øvrige testdeltagere. 55UB850V har en evne til at få detaljerne frem i mørke scener, uden at det drukner i helsorte billeder. Der er også mærkbart mere smæld i de lyse scener: Billedet får simpelthen mere dynamik og liv, og det er selvfølgelig gode egenskaber at have, når vi udfordrer LG-skærmen med forskellige typer billedindhold.

55UB850V understøtter Netflix i 4K-kvalitet. Her kan man se de hårdkogte skurke i Breaking Bad ned til hver en pore og hvert et ansigtshår. Ikke nødvendigvis et kønt syn, men uhyggelig virkelighedstro! Og ikke nok med det: LG-skærmen gør også et godt stykke arbejde med at opskalere almindelige SD-optagelser. Den gør det mærkbart bedre end Samsung, når det gælder støjreduktion og skarphed. Bevægelsesudjævningen er også god, selv om det får hård konkurrence fra Panasonic på dette område.

55UB850V kommer med gode farveindstillinger fra fabrikken og en række gode forprogrammerede billedindstillinger.

Lydkvalitet
LG-skærmen byder på en lydoplevelse, som vi rangerer lidt over Samsungs. Det har lidt fyldigere lyd, hvor især stemmegengivelsen er mere tydelig: Walter White fra Breaking Bad har f.eks. markant mere stemmefylde. Når det er sagt, så anbefaler vi helt klart en soundbar for at yde det flotte billede fuld retfærdighed.

 

Konklusion
LG 55UB850V har en række egenskaber, som gør det til en hård konkurrent blandt de billige 4K-tv’er. Brugervenligheden er blandt de bedste i klassen. Billedkvaliteten er virkelig god, hvad enten man ser SD, HD eller Ultra HD (4K), og LG-skærmen understøtter de nyeste videostandarder, inklusive HEVC/H.265, der har betydning for adgangen til ægte 4K-indhold i den nærmeste fremtid.

Hvis du vil have et overkommeligt 4K-tv, er 55UB850V et sikkert valg.

Også i denne test:

Panasonic Viera TX-55AX630E

Knivskarp allround-model

Panasonic har ry for velafbalanceret billedkvalitet på deres tv’er, og det nye 55AX630 skuffer ikke.

Rigtig god billedprocessering med glidende bevægelser, knivskarp 4K og god opskalering af lavopløste kilder gør 55AX630E til et godt allround-tv.
Tv’et mangler understøttelse af HEVC, hvilket udelukker Netflix i 4K-opløsning.

Samsung UE55HU6905

4K til lavpris

Et af markedets billigste 4K-tv’er kommer fra en velkendt producent: Samsungs 55HU6905 er en fin indgangsbillet til 4K, men ikke nødvendigvis den bedste …

God skarphed på 4K-materiale, et væld af smart-funktioner med bl.a. Netflix i 4K-version samt god brugervenlighed kendetegner Samsung-skærmen.
Dårlig opskalering af lavopløste kilder, en del synlig billedkomprimering og et tamt sortniveau gør, at billedkvaliteten ender på middel.

Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Skarp udfordrer

Grundig er et navn, der lyder bekendt i manges ører, og nu er de tilbage med en overkommelig 55 tommers model, der skal udfordre de mere etablerede 4K-producenter.

Flot design, god brugervenlighed og ikke mindst testens bedste lydkvalitet er blandt lyspunkterne på Vision 9.
Med lavere kontrastomfang og sortniveau når billedkvaliteten ikke op på siden af de bedste i testen.

Thomson 55UZ8766

Lækre linjer

Kinesiske Thomson vil også være med i 4K-kapløbet og tilbyder en rendyrket 55 tommers model med flot design.

Lækkert design med en slank ramme, som får billedet til at svæve. Fin billedkvalitet fra 4K-kilder. Godt billedpanel med jævn lysfordeling.
Opskaleringen fra Blu-ray og SD-kilder kunne have været bedre, og farvegengivelsen er ikke så nuanceret som hos de bedste konkurrenter.

Philips 58PUS6809 12

Mere billede for pengene

Philips’ billigste 4K-model byder på 3 tommer større skærm end konkurrenterne, men alligevel er prisen forbløffende lav.

Stort, knivskarpt billede gør det til et prisbilligt 4K-tv i hjemmebiografen.
Billedprocesseringen er mere på det jævne med efterslæb, ujævne bevægelser og dårlig opskalering af lavopløste kilder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.