TEST: TCL P815 (55P815)

Meget TV for pengene

TCL P815 sprænger ingen grænser, men til gengæld laver det heller ikke hul i tegnebogen.
Karakter
TCL P815 (55P815)
Lyd & Billede mener
TCL P815 byder på god billedkvalitet, bred formatunderstøttelse og masser af Android-funktioner til en fornuftig pris.
Lydkvaliteten står ikke helt mål med billedet og kan med fordel få hjælp af en ekstern soundbar.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 55″ 4K LED-LCD
  • Opløsning: 3840 × 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Android
  • Indgange: 3 × HDMI (2 × 2.0b, 1 x 2.1), 2 × USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
  • Andet: USB 3.0
  • Web: tcl.com/dk
Annonce
Annonce
forfatter

TCL er en producent, som alle måske ikke har hørt om endnu, men på den globale TV-scene ånder de store spillere som Samsung og LG tungt i nakken! Den kinesiske producent er blevet verdens tredjestørste TV-producent, godt hjulpet af hjemmemarkedet og USA – men også på det nordiske marked er de blevet en stærk udfordrer, kendt for prisgunstige TV’er med Android-baseret operativsystem.

For modelåret 2021 har TCL introduceret en række spændende nyheder, deriblandt nye 8K- og 4K-topmodeller med moderne Mini-LED-teknologi.

Den model, vi ser på her, P815, er dog et traditionelt LCD-TV af den mere prisgunstige slags: For 6.000 kroner får man et 55 tommers Android-TV med understøttelse af bl.a. Dolby Vision og lydformatet Dolby Atmos – alternativt 65 tommer for et par tusind mere. Kunne det være et interessant TV for de prisbevidste?

3.TCL_P81 series_50_55_65__ DISNEY TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_FRONT TCL_P81 series__50_55_65_DISNEY_ISO1
<
>
TCL P815 har et slankt og pænt udseende med en centralt monteret fod.

Design

TCL’s TV’er er kendt for at have et ret sprælsk og moderne design, og P815 ser ganske flot ud i vores øjne. Det har en slank, mørkegrå metalramme med en strimmel af børstet metal på undersiden af skærmen, afsluttet af en fod med runde former. Rammen omkring billedpanelet er tynd og fin, men vi noterer os, at billedet ikke går helt ud til kanterne, som det kan gøre på visse high-end-modeller.

Da foden er monteret midt for skærmen, vil det være relativt let at få plads til på et TV-møbel. Den kan imidlertid komme lidt i vejen, hvis man vil placere en soundbar lige under/foran skærmen. I sådanne tilfælde kan vægmontering være værd at overveje.

Annonce
OLYMPUS DIGITAL CAMERA P3111955-scaled
<
>
Af streaming-tjenester er bl.a. Netflix, Amazon Prime og Disney+ selvfølgelig på plads. Sidstnævnte har meget indhold i 4K Dolby Vision HDR-format, som dermed kan nydes i den bedst mulige kvalitet på TCL-skærmen. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

TCL P815 leveres med det velkendte Android 9.0-operativsystem om bord. Google har varslet, at en nyere version 10 er på vej, og ifølge TCL vil P815 også drage fordel af dette, når tiden kommer.

Den nuværende Android-version er ret nem at have med at gøre. Vi oplevede, at P815 var både hurtigt og responsivt, når det gjaldt at indlæse apps og tjenester. Det reagerer også hurtigt på kommandoer fra den medfølgende IR-fjernbetjening, som ligger godt i hånden.

Ligesom andre TCL-skærme kan 55P815 prale af glimrende formatunderstøttelse. Understøttelse af begge HDR-formater, Dolby Vision og HDR10+, er på plads, både via HDMI-indgangene og de indbyggede apps. Et bredt udvalg af streaming-tjenester er også tilgængelige via Android-platformen.

TCL-skærmen har tre HDMI-indgange, der som udgangspunkt er HDMI 2.0-kompatible, men også kan prale af udvalgte HDMI 2.1-funktioner, deriblandt den højopløste lydreturkanal eARC samt ALLM (Auto Low Latency Mode). Hvis man vil koble en Atmos-kompatibel soundbar til TV’et, er det den, man skal bruge.

TCL P815 har et LCD-panel med 60 Hz billedfrekvens. Det formår derfor ikke at gengive 4K-signaler med 120 billeder i sekundet, hvilket er blevet mere aktuelt i gaming-sammenhæng den senere tid. Det kan være en begrænsning, hvis man har planer om at bruge TV’et med en moderne spilkonsol som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S. Når det er sagt, så har TCL-skærmen ganske lav forsinkelse: Vi målte input-lag til ca. 10 millisekunder.

Annonce

Billedkvalitet

TCL P815 har et 4K LCD-billedpanel af typen VA (Vertically Aligned), som er kendt for at give godt sortniveau og ditto kontrast. Denne model må imidlertid klare sig uden det såkaldte QLED-farvefilter, som vi finder på den lidt dyrere storebror C815.

Bagbelysningen er af typen Direct LED, men uden nogen form for local dimming eller lysstyring. Her er det altså tydeligt, at et par premium-funktioner glimrer ved deres fravær. Spørgsmålet er, hvor mærkbart det vil være …

I praksis oplevede vi, at TCL P815 har ganske fin billedkvalitet. Det første, der gør indtryk, er den gode billedskarphed. Vi testede med vores sædvanlige 4K-klip fra Netflix og YouTube, og blev umiddelbart ret imponeret over skarpheden og fraværet af støj. På dette område kan TCL-skærmen faktisk måle sig med meget dyrere modeller: TCL P815 lader til at have effektiv støjreduktion, der får detaljerne i billedet frem uden at grumse det til.

Farvegengivelsen fra P815 er ikke den mest sprælske, vi har set. Uden et QLED-filter eller andre tricks til at udvide farverummet ser billedet temmelig ordinært ud, uden de farvestrålende detaljer, man oplever med f.eks. C815 eller Samsungs populære QLED-modeller. Vi bemærkede især, at storebror TCL C815 formår at gengive meget dybere røde nuancer. Når det er sagt, så er farvepaletten pæn og neutral i Film-indstillingen.

Annonce

Desuden oplevede vi kontrasten på denne LCD-skærm som overraskende god: P815 har ikke local dimming som de dyrere modeller, men på positivsiden slipper man for generende halo-effekter, som vi tidligere har oplevet med f.eks. Sony XH9005.

Sortniveauet kan selvfølgelig ikke sammenlignes med OLED eller de sejeste QLED-skærme med direkte LED-bagbelysning og local dimming, men er stadig klart godkendt. Man bør dog sørge for at sidde nogenlunde lige foran skærmen: Ude til siden bliver kontrasten blegere, og sort får et mere blåligt præg. Det er dog en typisk svaghed for VA-paneler og ikke noget særligt for TCL’s vedkommende.

Hvad angår bevægelser, har TCL P815 en interpoleringsfunktion (MEMC), der tilføjer ekstra halvbilleder og sørger for generelt mere jævne overgange. Vi oplevede, at P815 håndterede både 24 fps filmsekvenser og 4K-video med 60 billeder pr. sekund uden særlige problemer, men det er ikke lige så glat og sømløst som eksempelvis Sony XH9005, der er en af vores favoritter, når det gælder bevægelse.

For at opsummere, så synes vi TCL P815 giver et helt okay billede til prisen, men det flytter heller ikke nogen grænser. De, der er ekstra kræsne med billedkvaliteten, kan med fordel overveje en af TCL’s dyrere modeller.

P3112006-scaled P3112004-scaled P3111965-scaled P3111970-scaled P3112002-scaled P3112000-scaled
<
>
TCL P815 serverer et skarpt og relativt kontrastrigt billede. Her fra 2. sæson af den norske serie Exit. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

I modsætning til TCL C815, som har en mere eksklusiv højttalerløsning fra Onkyo, må P815-modellen klare sig med et mere standard lydsystem med indbyggede højttalere og heller ikke nogen dedikeret subwoofer. Det kan man umiddelbart også høre: Lyden er ret tynd og indelukket, og indbyder ikke til det helt store engagement.

Annonce

Her er vi et godt stykke fra den lydoplevelse, vi fik med C815, som har et væsentlig større og mere fyldigt lydbillede med langt mere kraft i bassen. For os er der ingen tvivl om, at P815 vil have godt af hjælp fra en soundbar – gerne en, der kan give fuldt udbytte af Dolby Atmos via HDMI eARC-lydudgangen.

Læs også
Første test af Mini-LED! Mini-LED er årets store nyhed på TV-fronten: Med tusindvis af lysdioder håber producenterne at puste nyt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blandt de første til at tage den i brug!

Konklusion

Sammenlignet med et eksotisk high-end-TV som TCL X10 fremstår P815 som en markant mere nedtonet “hverdagsmodel”. Denne udgave mangler en del af de billedforbedrende funktioner, som vi kender fra premium- og high-end-modellerne. Når det er sagt, så gør P815 et godt stykke arbejde ud fra forudsætningerne og leverer både fin billedkvalitet og glimrende brugervenlighed.

Lyden er ikke noget at skrive hjem om – her adskiller P815 sig fra andre TCL-modeller med mere veludviklet lyd – men det kan fikses med en soundbar.

Hvis du er på jagt efter et prisgunstigt Android-TV, er TCL P815 absolut værd at tjekke ud.

Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

TCL P815 sprænger ingen grænser, men til gengæld laver det heller ikke hul i tegnebogen.
Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
Leder du efter et elegant TV, der ikke fylder så meget? Så kan Samsungs mindste ramme-TV være en smart løsning.
Mini-LED er årets store nyhed på TV-fronten: Med tusindvis af lysdioder håber producenterne at puste nyt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blandt de første til at tage den i brug!
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!
Samsung Galaxy SmartTag er en lille Bluetooth-brik, som holder styr på dine ejendele.