TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL 65X10 (X10)

Råstærk kontrast

Mini-LED er årets store nyhed på TV-fronten: Med tusindvis af lysdioder håber producenterne at puste nyt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blandt de første til at tage den i brug!

Af / 31/01/2021 - 19:30
TCL 65X10 (X10)

Lyd & Billede mener

  • Med blændende lysstyrke og knaldstærk kontrast giver TCL X10 en forsmag på, hvad den nye Mini-LED-teknologi har at byde på.
  • TCL X10 er en ældre model, der må klare sig uden de nyeste HDMI 2.1-funktioner.

Tiden går, og LCD-TV består: Den populære panelteknologi er ved at komme op i årene og møder stadig hårdere konkurrence fra OLED. Alligevel finder TV-producenterne stadig nye måder at “tweake” og forbedre teknologien på og dermed give den nyt liv: Først med farveforbedrende filtre (QLED) og skarpere opløsning (4K/8K); nu får lyset bag LCD-matrixen også en reel opgradering i form af Mini-LED.

Mini-LED-teknologien er en af de mest spændende nyheder på TV-fronten i år. Den nye bagbelysningsteknologi bruger tusindvis af små LED-lys – et dramatisk større antal end tidligere – til at opnå mere nøjagtig lysfordeling og væsentlig forbedret kontrast. Tanken er, at det endnu en gang skal give LCD nyt liv.

Læs også TV-nyt fra TCL TCL satser kraftigt på den nye MiniLED-teknologi med flere modeller på vej i 2021.

Både LG og Samsung har annonceret, at de vil komme med MiniLED-modeller i år. Kinesiske TCL kom dem dog i forvejen og introducerede deres første TV med Mini-LED allerede sidste år: Topmodellen X10.

Det er formelt set en 2020-model, der kun fås i 65 tommers udgave, og som snart vil blive udfaset til fordel for helt nye 2021-modeller i flere skærmstørrelser. Vi har alligevel valgt at teste den af ren og skær nysgerrighed, da det er et af de allerførste TV’er af sin slags!

OBS: Mini-LED må ikke forveksles med MicroLED, som er en anden ny, banebrydende panelteknologi, hvor man helt sløjfer LCD-panelet og lader lysdioderne stå for både lys og farver (lidt ligesom OLED). Det er imidlertid en langt dyrere og mere kompliceret teknologi, som foreløbig er svær at realisere i mere “almindelige” prisklasser.

Annonce
TCL 65X10. (Foto: TCL)

TCL X10: Første TV med MiniLED

TCL X10 er altså et af de første Mini-LED-TV’er på markedet. Teknisk set drejer det sig stadig om en LCD-skærm med 4K-opløsning. Forskellen ligger i LED-belysningen bag LCD-panelet, som er kraftigt moderniseret – eller rettere miniaturiseret.

Lysdioderne er nemlig skrumpet så meget, at der er plads til væsentlig flere af dem på et givet skærmareal. Et gennemsnitligt premium- eller high-end LCD-TV har normalt plads til mellem 50 og 500 dæmpbare LED-zoner, men med Mini-LED taler vi langt flere – fra 700-800 til flere tusind zoner, afhængigt af skærmstørrelsen.

Det er ikke lige så meget som en OLED-skærm, der i praksis har et lyspunkt pr. pixel, men stadig en dramatisk stigning i LCD-målestok. Så spørgsmålet er, om det gør nogen mærkbar forskel. Det er netop derfor, vi har TCL X10 på testbænken!

Topmodellen fra TCL anvender avanceret Mini-LED-teknologi til at skabe et ekstremt lysstærkt og kontrastrigt billede. Et kig ind i fremtiden for TV?

Design

TCL-skærmen har et elegant design, der er let at kunne lide: Det ser langt mere eksklusivt ud end andre TCL-modeller, vi har testet. En slank og retlinet indpakning, der giver et stramt og rent indtryk. Der er kun en tynd ramme, som omgiver billedpanelet, plus en børstet metalstrimmel på undersiden.

Selve højttalerdelen er flyttet ned til en separat soundbar, som udgør en integreret del af foden og er klædt i mørkt stof. Hvis man vil hænge TV’et på væggen, medfølger der også særlige beslag til at montere soundbaren direkte på væggen.

TCL 65X10 front TC 65X10 rear
<
>
Med en slank ramme, børstet metal og en stofklædt soundbar med Onkyo-logo giver TCL X10 et stiligt og eksklusivt indtryk. (Foto. TCL)

Brugervenlighed og funktioner

X10 kører det velkendte Android-system, her i version 9.0. Der følger to fjernbetjeninger med. Begge er slanke og rare at holde på, men de kunne godt have reageret endnu hurtigere på kommandoer, synes vi. Heldigvis er den nye Android-platform hurtig og nem at navigere i, og TCL har lagt godt til rette for indstillinger og valg af indgang/indhold.

Ligesom andre TCL-skærme har X10 bred formatunderstøttelse. Der er fuld understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision og HDR10+, begge via HDMI-indgangene og indbyggede apps.

Da der er tale om et Android-TV, er der også et bredt udvalg af aktuelle streaming-tjenester: Netflix og Amazon Prime er selvfølgelig på plads samt Rakuten og ikke mindst Disney+. Sidstnævnte tilbyder meget indhold i 4K Dolby Vision HDR-format, som dermed kan nydes i den bedste kvalitet på TCL-skærmen.

TCL X10 har desværre ingen HDMI 2.1-kompatible indgange, kun 2.0b. Det må dermed klare sig uden de nyeste gaming-venlige funktioner såsom ALLM og VRR samt 4K med 120 fps. Det kan være værd at bide mærke i, hvis man leder efter et nyt TV til brug med spilkonsoller som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S.

OBS: X10 er som nævnt af årgang 2020, og vi forventer, at tilslutningsmulighederne bliver forbedret på TCL’s 2021-modeller.

Billedkvalitet

TCL X10 har et 4K LCD-panel af typen VA (Vertically Aligned), som er kendt for gode kontrastegenskaber. Indeni har det MiniLED-bagbelysning, som er opdelt i 768 individuelle zoner med 20 lysdioder i hver, svarende til hele 15.360 lysdioder!

Som altid med ny teknologi er vi fuld af forventninger – vil disse vilde specifikationer resultere i mærkbare forbedringer? Well, det første indtryk er i hvert fald, at TCL X10 skiller sig ud positivt i forhold til mange andre LCD-skærme, vi har testet.

Det første, der slår os, er at lysstyrken er usædvanlig kraftig: Allerede ved Android-systemets startmenu bemærker vi, at skærmen skinner klarere og mere ubesværet, end vi er vant til at se. Målingerne af lysstyrke ligger op mod 1500 nit – her vil det afgjort ikke være noget problem at se TV ved højlys dag.

Lysstærke LCD-skærme har ofte en ulempe, idet det meget lys har let ved at “lække” ind i de mørke partier og således ødelægger kontrasten. Men ikke her. Vores testbilleder viser, at TCL X10 har en meget præcis lysfordeling uden generende glorie-effekter, “beskidt skærm” eller andre ujævnheder.

Her overgår det faktisk selv ganske dyre LED-LCD-skærme, som ofte har problemer med, at lyse billedeffekter på mørk baggrund (f.eks. enden af en tunnel, lommelygter, flammer osv.) kan få et synligt omrids omkring sig.

TCL-X10-Extraction-gangster-2-scaled TCL-X10-gold-2-scaled
<
>
God, præcis kontrast: TCL X10 har en jævn og tydelig adskillelse mellem de mørke og de lyse partier uden generende lysblødning – hvilket helt sikkert kan tilskrives Mini-LED-bagbelysningens finmaskede zoneinddeling. (Foto: Audun Hage)

Træfsikker lyskanon

TCL-skærmen har saftig kontrast, som kommer til gavn, når man ser film og serier i HDR-format. I actionfilmen Extraction på Netflix aflægger vi et besøg hos den lokale gangster i byen, og hans luksuriøse residens fremstår om muligt endnu mere “glossy”, end vi husker den. TCL-skærmen får det virkelig til at glimte og skinne i hans forgyldte stole og tilføjer en ekstra realisme, der er til at tage og føle på!

TCL X10 formår også at få dybdeinformationen frem, når vi følger hovedpersonen Tyler gennem den mørke undergrund. Tunnelen er bælgravende mørk, mens det flakkende lys fra hans lommelygte er blændende stærkt! Indtrykkene efterlader ingen tvivl om, at det er en LCD-skærm af den kraftfulde slags.

Vi noterede os dog, at TCL-skærmen til tider måske er FOR sort. Flere af de mørkeste gråtoner bliver i stedet helt sorte – såkaldt black crush. Heldigvis er der indstillinger i billedmenuen, der kan afhjælpe dette, og vi fik et godt resultat ved at øge lysstyrken et par trin. Så opnåede vi både god kontrast og fremragende sortniveau, uden at nogen detaljer druknede.

Den saftige lysstyrke kan også blive for meget af det gode: Når vi så film i et mørkt rum, oplevede vi f.eks., at helt hvide undertekster kunne blive lige lovlig kraftige. Flere producenter, deriblandt Samsung, har implementeret en type billedprocessering, der dæmper lysstyrken fra underteksterne. Det er bestemt også noget, TCL burde overveje!

En anden ting, der er værd at påpege, er at den avancerede bagbelysning ser ud til at kræve meget regnekraft fra videoprocessoren. Jo flere individuelle LED-zoner, jo flere beregninger skal processoren lave for at holde trit med billedsignalet. Vi oplevede af og til under hurtige kamerapanoreringer og scener med meget billedinformation, at bagbelysningen kunne være lidt bagefter, hvilket indimellem introducerede skygge-effekter.

TCL 65X10 til venstre og Philips 65OLED935 med Ambilight til højre. Se lige det sortniveau! (Foto: Audun Hage)

OLED-konkurrent?

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om MiniLED-teknologien formår at løfte LCD-skærmen til et niveau, hvor den kan hamle op med de bedste OLED-skærme i dag.

I testperioden havde vi også flere OLED-TV’er (Philips OLED935 og LG OLED CX) til rådighed, og der er ingen tvivl om, at TCL X10 kommer meget tæt på OLED, når det gælder billedoplevelsen i praksis. Mørke scener bliver virkelig begmørke, samtidig med at der er ordentlig smæld i de lyse partier.

Vi vil ikke påstå, at kontrasten er lige god i alle tilfælde – OLED har stadig fordelen af at kunne tænde og slukke for hver eneste lille pixel. Alligevel er dybdefølelsen så god, at man indimellem kan narres til at tro, at man har med en ægte OLED-skærm at gøre. Når man derudover tager højde for, at MiniLED-skærmen har formidabel lysstyrke uden risiko for indbrænding, bliver den helt klart et interessant alternativ!

Lydkvalitet

På lydsiden er TCL udstyret med en soundbar, der også fungerer som fod. Det er et design, der minder meget om Philips OLED935, som vi testede for nylig, men her er det Onkyo, der har stået for lyden. X10 har en lys og klar lydgengivelse, hvor stemmer og lydeffekter kommer rent og tydeligt frem. Der er også god taleforståelse.

Vi er derimod ikke videre imponeret over basgengivelsen, som godt kunne have været dybere og mere fyldig. Det kan betale sig at montere TV’et på en væg eller placere det tæt på bagvæggen, så højttaleren får så meget hjælp som muligt i basområdet. Det er i øvrigt fuldt ud muligt at demontere “Onkyo-soundbaren”, hvis man vil bruge en ekstern soundbar fra en anden producent.

Sådan ser Onkyo-soundbaren ud indeni. (Foto: TCL)

Konklusion

Denne model fra TCL har allerede været på markedet i et stykke tid, men er vores første bekendtskab med den nye Mini-LED-teknologi i praksis. Og den virker bestemt lovende.

Med en stor stigning i antallet af lysdioder får TV’et også mere præcis lysstyring, end vi tidligere har oplevet med LCD- og LED-bagbelysning. Og som nævnt har TCL X10-modellen “kun” lidt over 700 zoner: Flere af de kommende 2021-modeller kan prale af op mod 2.000 zoner, ud over ny og mere avanceret styring af bagbelysningen.

Dermed er der al mulig grund til at være spændt på, hvad TCL og ikke mindst Samsung og LG kan udrette med Mini-LED fremover!

Karakter
TCL 65X10 (X10)
High End

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Scroll to Top