Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Extraction

Hårdtslående Hemsworth i storform

Chris Hemsworth kan mere end at kaste en stor hammer. Han er også meget kapabel med store skydevåben.

Skrevet af / 22/04/2020 - 17:01
Extraction
Tor Aavatsmark

Netflix’ nye action-thriller er baseret på tegneserien Cuidad af bl.a. Joe Russo (Avengers: Infinity War og Endgame), der også har skrevet manuskriptet, og det kan ses – på godt og ondt.

Ensom ulv

Tyler Rake (Chris “Thor” Hemsworth) er en mentalt havareret elitesoldat, der nu sælger sine tjenester til højestbydende. Han arbejder for en løst sammensat organisation, som påtager sig højt profilerede jobs med fede checks i den anden ende.

Tyler får dagene til at gå med at drukne sine sorger efter en familietragedie i øl og sprut i det solvarme Australien. Indimellem leger han med tanken om at lade sig drukne i havet og bare forsvinde i den våde grav. Men så tikker der i en ny mission ind, af episke proportioner.

Spørgsmålet er, om Rake formår at ryste selvmedlidenheden af sig, stille whiskyen på hylden og fokusere på den “umulige” mission – samtidig med at han helst ikke skal gå rundt med et deathwish.

 

Karikerede narkobaroner

Som nævnt er Extraction baseret på en tegneserie, og med den grundpræmis følger som regel karikerede personer, overdrevet handling og en tendens til eklatant “jubelvold”. Elementer, som vi får til overflod, da Rake indleder et voldsorgie i Dhakas slum.

Den fængslede narkobaron Mahajan oplever alle forældres mareridt, da hans søn Ovi (en aldeles glimrende Rudhraksh Jaiswal) bliver kidnappet i Mumbai. Ikke at Mahajan ligefrem er kandidat til prisen som Årets Far eller i det hele taget bryder sig om sønnen; det, han bryder sig om, er ikke at tabe ansigt og omdømme. Sønnen må befries, koste hvad det vil.

Rake og hans team får til opgave at hente ham ud af “Dhakas store søn”, den konkurrerende narkobaron Asifs (Painyuli) kløer – med alle midler.

Mahajan er ond, som dagen er lang, og bor i et luksuriøst hjem omgivet af nikkedukker. En af dem, Saju (Hooda), får ansvaret for operationen – med hans egen families liv og helbred på spil, hvis den ikke lykkes.

I Bangladesh hersker Asif som en anden Fagin fra Dickens-klassikeren Oliver Twist og styrer sit narkokartel, der også omfatter bander af smådrenge. Desuden har han det lokale politi og militær på lønningslisten. Efter mistanke om tyveri kaster en af hans håndlangere en tiårig ud fra et tag – lige i døden – mens han selv sidder derhjemme omgivet af forgyldte stole og kandelabre i ren Trump-stil.

I den grad karikeret, men gangsterne er da heller ikke andet end papfigurer og nødvendig staffage, der skal give vores helt mulighed for at vise sig selv og sine kampfærdigheder frem – og på det plan leverer Extraction til overmål!

(Foto: Netflix)

Tegneserievold

Rake er en hyper-effektiv enmandshær i sine bestræbelser på at befri Ovi. Og for pokker, hvor er det underholdende. Instruktionen er det stuntmanden (!) Sam Hargrave, der står for. Han har 80 film som stuntman på CV’et, men debuterer som spillefilmsinstruktør med Extraction.

Vi får eklatant overdrevne skydescener og nærkampsscener kraftig inspireret af Bourne-serien. Volden er grafisk og falder som hagl, men ikke så overdrevet som i Sin City, 300 og deslige. Overdrevet, men lækkert koreograferet i en smuk dødedans, hvor målet altid helliger midlet.

Biljagterne er heftige, autentiske og intense, idet vi ræser gennem de trange, kaotiske gader i Dhaka, fyldt med mennesker, støv, stærke farver og tuk-tuk’er. Ligesom selveste John McClane får Tyler Rake “en hård dag på jobbet”, men han er da heller ikke usårlig eller uovervindelig (Saju, derimod …).

Hemsworth er perfekt castet som den mutte, gryntende dræbermaskine, der også overbeviser med en tør bemærkning eller en tåre løbende ned ad kinden. Med andre ord så langt fra den endimensionelle John Rambo, vi fik at se i den håbløse Rambo: Last Blood, som det er mulig at komme.

EXTRACTION EXTRACTION EXTRACTION
<
>
(Foto: Netflix)

Emotionel

Filmen hæver sig over den gennemsnitlige, tanketomme actionfilm, bl.a. ved at være flot filmet og klippet. Derudover giver den os glimtvis komplekse hovedpersoner, interessante biroller og glimrende skuespil.

I en rørende scene midtvejs udleverer de to hovedpersoner sig selv over for hinanden. Rake indrømmer, hvilken taber han egentlig er, mens Ovi fortæller om en mistet barndom med en fraværende og uinteresseret far. En kliché? Jovist, men med så dygtige skuespillere slipper de af sted med det.

Her på falderebet skal vi lige nævne, at David Harbour (Stranger Things) spiller en lille, men særdeles fornøjelig birolle. Han alene er to timer foran storskærmen værd, akkompagneret af popcorn, Snickers og kold øl.

Er det så et filmisk mesterværk, vi får? Bestemt ikke, men afgjort et pletskud inden for popcornunderholdning. Fem svage stjerner.

(Foto: Netflix)
Karakter
Extraction

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 24. april 2020
  • Instruktion: Sam Hargrave
  • Med: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, David Harbour, Randeep Hooda, Priyanshu Painyuli, Shataf Figar
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 1:56 timer

1 kommentar til “Extraction”

  1. Ja den er ret fedt filmet. Aktion scener der er lavet i et take. Eller ser i hvertfald sådan ud. Bliver meget mere realistisk, i stedet for de normale 100 klip frem og tilbage.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top