Search
Generic filters

Anmeldelse : Extraction

Hårdtslående Hemsworth i storform

Chris Hemsworth kan mere end at kaste en stor hammer. Han er også meget kapabel med store skydevåben.

Karakter
Action
Extraction

Netflix’ nye action-thriller er baseret på tegneserien Cuidad af bl.a. Joe Russo (Avengers: Infinity War og Endgame), der også har skrevet manuskriptet, og det kan ses – på godt og ondt.

Ensom ulv

Tyler Rake (Chris “Thor” Hemsworth) er en mentalt havareret elitesoldat, der nu sælger sine tjenester til højestbydende. Han arbejder for en løst sammensat organisation, som påtager sig højt profilerede jobs med fede checks i den anden ende.

Tyler får dagene til at gå med at drukne sine sorger efter en familietragedie i øl og sprut i det solvarme Australien. Indimellem leger han med tanken om at lade sig drukne i havet og bare forsvinde i den våde grav. Men så tikker der i en ny mission ind, af episke proportioner.

Spørgsmålet er, om Rake formår at ryste selvmedlidenheden af sig, stille whiskyen på hylden og fokusere på den “umulige” mission – samtidig med at han helst ikke skal gå rundt med et deathwish.

 

Karikerede narkobaroner

Som nævnt er Extraction baseret på en tegneserie, og med den grundpræmis følger som regel karikerede personer, overdrevet handling og en tendens til eklatant “jubelvold”. Elementer, som vi får til overflod, da Rake indleder et voldsorgie i Dhakas slum.

Den fængslede narkobaron Mahajan oplever alle forældres mareridt, da hans søn Ovi (en aldeles glimrende Rudhraksh Jaiswal) bliver kidnappet i Mumbai. Ikke at Mahajan ligefrem er kandidat til prisen som Årets Far eller i det hele taget bryder sig om sønnen; det, han bryder sig om, er ikke at tabe ansigt og omdømme. Sønnen må befries, koste hvad det vil.

Rake og hans team får til opgave at hente ham ud af “Dhakas store søn”, den konkurrerende narkobaron Asifs (Painyuli) kløer – med alle midler.

Mahajan er ond, som dagen er lang, og bor i et luksuriøst hjem omgivet af nikkedukker. En af dem, Saju (Hooda), får ansvaret for operationen – med hans egen families liv og helbred på spil, hvis den ikke lykkes.

I Bangladesh hersker Asif som en anden Fagin fra Dickens-klassikeren Oliver Twist og styrer sit narkokartel, der også omfatter bander af smådrenge. Desuden har han det lokale politi og militær på lønningslisten. Efter mistanke om tyveri kaster en af hans håndlangere en tiårig ud fra et tag – lige i døden – mens han selv sidder derhjemme omgivet af forgyldte stole og kandelabre i ren Trump-stil.

I den grad karikeret, men gangsterne er da heller ikke andet end papfigurer og nødvendig staffage, der skal give vores helt mulighed for at vise sig selv og sine kampfærdigheder frem – og på det plan leverer Extraction til overmål!

(Foto: Netflix)

Tegneserievold

Rake er en hyper-effektiv enmandshær i sine bestræbelser på at befri Ovi. Og for pokker, hvor er det underholdende. Instruktionen er det stuntmanden (!) Sam Hargrave, der står for. Han har 80 film som stuntman på CV’et, men debuterer som spillefilmsinstruktør med Extraction.

Vi får eklatant overdrevne skydescener og nærkampsscener kraftig inspireret af Bourne-serien. Volden er grafisk og falder som hagl, men ikke så overdrevet som i Sin City, 300 og deslige. Overdrevet, men lækkert koreograferet i en smuk dødedans, hvor målet altid helliger midlet.

Biljagterne er heftige, autentiske og intense, idet vi ræser gennem de trange, kaotiske gader i Dhaka, fyldt med mennesker, støv, stærke farver og tuk-tuk’er. Ligesom selveste John McClane får Tyler Rake “en hård dag på jobbet”, men han er da heller ikke usårlig eller uovervindelig (Saju, derimod …).

Hemsworth er perfekt castet som den mutte, gryntende dræbermaskine, der også overbeviser med en tør bemærkning eller en tåre løbende ned ad kinden. Med andre ord så langt fra den endimensionelle John Rambo, vi fik at se i den håbløse Rambo: Last Blood, som det er mulig at komme.

EXTRACTION EXTRACTION EXTRACTION
<
>
(Foto: Netflix)

Emotionel

Filmen hæver sig over den gennemsnitlige, tanketomme actionfilm, bl.a. ved at være flot filmet og klippet. Derudover giver den os glimtvis komplekse hovedpersoner, interessante biroller og glimrende skuespil.

I en rørende scene midtvejs udleverer de to hovedpersoner sig selv over for hinanden. Rake indrømmer, hvilken taber han egentlig er, mens Ovi fortæller om en mistet barndom med en fraværende og uinteresseret far. En kliché? Jovist, men med så dygtige skuespillere slipper de af sted med det.

Her på falderebet skal vi lige nævne, at David Harbour (Stranger Things) spiller en lille, men særdeles fornøjelig birolle. Han alene er to timer foran storskærmen værd, akkompagneret af popcorn, Snickers og kold øl.

Er det så et filmisk mesterværk, vi får? Bestemt ikke, men afgjort et pletskud inden for popcornunderholdning. Fem svage stjerner.

(Foto: Netflix)

Fakta

 • Netflix
 • Release: 24. april 2020
 • Instruktion: Sam Hargrave
 • Med: Chris Hemsworth, Rudhraksh Jaiswal, Golshifteh Farahani, David Harbour, Randeep Hooda, Priyanshu Painyuli, Shataf Figar
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 1:56 timer

IMDB Rating

Extraction (2020) 1h 56min | Action | 24 April 2020 (USA) Summary: Tyler Rake, a fearless black market mercenary, embarks on the most deadly extraction of his career when he's enlisted to rescue the kidnapped son of an imprisoned international crime lord.
Countries: USALanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Klassisk Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Superunderholdende superhelte

Vi troede, at vi var blevet trætte af superheltefilm, men Avengers 3 viser, at der stadig er slagkraft i genren.

Spektakulær afslutning

Alle kræfter forenes, når vores helte én gang for alle skal sætte en stopper for ondskaben i en actionfyldt film krydret med gode karakterer og følelser.

Magi i Dødsriget

En af de smukkeste film nogensinde!

Usædvanlig charmerende

Efter gigantsuccesen med relanceringen af klassikeren Skønheden og Uhyret i 3D i biografen sidste år gentog Disney for nylig succesen med en af de største moderne klassikere, den usædvanlig charmerende animationsfilm Find Nemo.
For længe siden i en medieverden langt, langt fra vores så et rum-eventyr dagens lys, men 22 år senere bristede boblen. Kan vor tids “sci-fi troldmand” J.J. Abrams puste nyt liv i Star Wars-universet?

Følelsesladet og morsomt mesterværk

Med Inderst inde konsoliderer Pixar sig som den bedste og mest innovative aktør på det blomstrende animationsmarked.

Puster nyt, magisk liv i eventyret

Disney er begyndt at filmatisere deres største animationssucceser, og live-versionen af Askepot er et pletskud af en eventyrfilm.

Dyredokumentar med dubbing

Disneys genindspilning af Løvernes konge er en blandet oplevelse. Vi har aldrig set bedre, mere naturtro animation, men teknologien står i vejen for det følelsesmæssige.

Top popcorn-underholdning

Tidernes mest omtalte 3D-film, som nærmest ene og alene genindførte formatet i biografen, udkom på BD for to et halvt år siden – i 2D! På grund af en eksklusiv aftale med Panasonic har den gemene hob måttet vente indtil nu, før de kunne nyde den fuldt ud på deres eget 3D-tv.

Elefantastisk!

Live-versionen af Dumbo fornyer klassikeren, men slår dog ikke originalen.

Arv og miljø i eventyrland

En af Disneys mest mindeværdige skurke, Malavia fra Tornerose, får lov til at fortælle sin grumme historie.

Flot, men konventionelt fra Disney

Visuelt er Vaiana en af Disneys lækreste film, men historien er langtfra lige så spektakulær.

Superhelt med politisk brod

Panteren viser kløer over for samfundets undertrykkelse i et visuelt festfyrværkeri af en film.

Rosekrigen

I den tredje film om den gemytlige Captain America og hans brogede vennekreds er det indre splid og moralske dilemmaer, der er i centrum. Underholdende, men langtrukket.

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

You go girl!

Heftige Brie Larson sparker røv som hårdtslående superhelt med atomkræfter.

Sarkastiske superhelte

Ironi og sarkasme går som en rød tråd gennem vores tredje møde med tordenguden – og det virker.

Morsom myremand

Film om diverse superhelte er nærmest blevet hverdagskost for filmpublikummet de seneste år. Alligevel er Ant-Man et frisk tilskud til genren, som formår at balancere humor og action på tilfredsstillende vis.

Meget letbenede superhelte

Småkryb som superhelte kan være sjovt, men Ant-Man 2 er lidt for meget en letvægter.

Star Wars go home!

Med Guardians of the Galaxy tager Marvel brodden af den pompøse sci-fi-genre én gang for alle, og det sker med humor, action – og med bravur.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Marvel imponerer igen

Kaptajnen er tilbage – og han er vred! Marvel giver os endnu en mastodontisk film med stor underholdningsværdi.

Holder dampen oppe

De Utrolige 2 tager tråden op fra den første film. Stadig solid underholdning, men afgjort ikke nyskabende.

Charmerende gensyn

Find Nemo er en af de bedste animationsfilm nogensinde, og dermed har fortsættelsen ekstra stor faldhøjde.
1 kommentar

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.