Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Anmeldelse Rambo: Last Blood

Meningsløst makværk

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.
Karakter
Action
Rambo: Last Blood

Vi havde oprindelig ingen planer om at anmelde Rambo V, men efter at have set filmen kunne vi simpelthen ikke lade være: Vi følte os forpligtet til at advare seerne!

Intet mindre end en af filmhistoriens mest legendariske actionhelte er den etiket, vi kan klistre på Sylvester Stallones John Rambo. Den desillusionerede Vietnam-veteran, der kommer hjem til et USA, som hverken forstår ham eller bifalder den krig, han kæmpede i, lagde grunden til en mørk og heftig actionserie.

Få filmfigurer er vel blevet mere karikeret og parodieret end netop Rambo; den tavse, indadvendte enmandshær, der kan tåle og tackle alt, mens han mumlende udspyr enstavelsesord. Han blev indbegrebet af actionhelte fra 1980’erne og gjorde den savtakkede survival-kniv til et ikon.

Med en kompulsiv trang til at nægte sine gamle helteroller at dø har Sylvester Stallone sammenbidt holdt liv i 80’er-ikoner som Rocky og Rambo. Med Creed II fik vi den ottende (!) film i Rocky-serien, og under Cannes-festivalen sidste år antydede Stallone, at der var flere Rocky-film på vej. I øvrigt en serie, der er ældet med værdighed – i skarp kontrast til Rambo.

Når det er sagt, så blev vi til en vis grad underholdt af den ultravoldelige Rambo IV (2008), men det var på grund af en blanding af nostalgi og sej jungle-action. Femmeren er ren nedtur.

Vi møder en aldrende John Rambo, der nyder sit otium i det solrige Arizona i fred og fordragelighed. Eftertænksomt skuer han ud over de endeløse vidder, mens han rider ind i solnedgangen. Hvis det så bare kunne stoppe der …

Men helvede bryder løs, da hans niece (Monreal) tager en tur til Mexico for at opsøge sin “verdens bedste” far. Her bliver hun brutalt kidnappet og dopet, og ender som offer for menneskehandel. Narkokartellet, der står bag, ledes af de latterligt karikerede brødre Hugo og Victor, den ene dummere og mere sadistisk end den anden – rene arketyper på Donald Trumps karakteristik af den almindelige mexicaner.

Annonce

Selvfølgelig rejser gamle Rambo til Mexico for at hente niecen hjem, og lige så selvfølgeligt ender det i nedslagtning og massemord, som eskalerer til det ekstreme, da hele kartellet beslutter sig for at opsøge Rambo på hans gård for at hævne, at han skar hovedet af den ene af  de to “dum og dummere”-brødre.

(Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Plottet virker påfaldende konstrueret, og samtlige personer er pinligt endimensionelle og stereotype. Bortset fra et uventet dødsfald byder filmen ikke på én eneste plotmæssig overraskelse eller noget originalt twist. Det er ultravold og meningsløs action for underholdningens skyld, og det værste af det hele er, at det ikke er spor underholdende, bare enerverende og monotont. Det narrative hænger ikke sammen, og Stallone formår ikke tilføre Rambo-figuren det mindste strejf af menneskelighed eller troværdighed.

Vi tror ikke et sekund på, at Rambo kunne besejre hele denne forbryderhær, og de valg, han tager undervejs, virker ulogiske og irriterende. Det hjælper heller ikke, at Stallone ser ud, som om han har glemt sin stok, når han stavrer af gårde og ligner en, der er stukket af fra et plejehjem for folk med fremskredne diagnoser.

Tak for alt, Rambo, men du burde have sparet os for dette makværk. Læseren kan med fordel tage sig en kold øl og hygge sig med Rambo 1-3 i stedet, hvoraf især den første er en klassiker inden for både thriller- og actiongenren. To lusede stjerner til det, som vi inderligt håber er Rambos svanesang.

r6 r5 r4 r3
<
>
(Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 6. februar 2020
  • Instruktion: Adrian Grünberg
  • Med: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Óscar Jaenada, Sergio Peris-Mencheta, Paz Vega, Adriana Barraza
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:29 timer
IMDB Rating
Rambo V: Last Blood (2019) 89min | Action, Adventure, Thriller | 20 September 2019 (Norway) Summary: Rambo must confront his past and unearth his ruthless combat skills to exact revenge in a final mission.
Countries: USA, BulgariaLanguages: English, Spanish
forfatter
Skrevet af

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.