Anmeldelse: Rambo: Last Blood

Meningsløst makværk

Sidste omgang med den aldrende John Rambo er en skamplet på serien.
Karakter
Action
Rambo: Last Blood
Annonce
Annonce
forfatter

Vi havde oprindelig ingen planer om at anmelde Rambo V, men efter at have set filmen kunne vi simpelthen ikke lade være: Vi følte os forpligtet til at advare seerne!

Intet mindre end en af filmhistoriens mest legendariske actionhelte er den etiket, vi kan klistre på Sylvester Stallones John Rambo. Den desillusionerede Vietnam-veteran, der kommer hjem til et USA, som hverken forstår ham eller bifalder den krig, han kæmpede i, lagde grunden til en mørk og heftig actionserie.

Få filmfigurer er vel blevet mere karikeret og parodieret end netop Rambo; den tavse, indadvendte enmandshær, der kan tåle og tackle alt, mens han mumlende udspyr enstavelsesord. Han blev indbegrebet af actionhelte fra 1980’erne og gjorde den savtakkede survival-kniv til et ikon.

Med en kompulsiv trang til at nægte sine gamle helteroller at dø har Sylvester Stallone sammenbidt holdt liv i 80’er-ikoner som Rocky og Rambo. Med Creed II fik vi den ottende (!) film i Rocky-serien, og under Cannes-festivalen sidste år antydede Stallone, at der var flere Rocky-film på vej. I øvrigt en serie, der er ældet med værdighed – i skarp kontrast til Rambo.

Annonce

Når det er sagt, så blev vi til en vis grad underholdt af den ultravoldelige Rambo IV (2008), men det var på grund af en blanding af nostalgi og sej jungle-action. Femmeren er ren nedtur.

Vi møder en aldrende John Rambo, der nyder sit otium i det solrige Arizona i fred og fordragelighed. Eftertænksomt skuer han ud over de endeløse vidder, mens han rider ind i solnedgangen. Hvis det så bare kunne stoppe der …

Men helvede bryder løs, da hans niece (Monreal) tager en tur til Mexico for at opsøge sin “verdens bedste” far. Her bliver hun brutalt kidnappet og dopet, og ender som offer for menneskehandel. Narkokartellet, der står bag, ledes af de latterligt karikerede brødre Hugo og Victor, den ene dummere og mere sadistisk end den anden – rene arketyper på Donald Trumps karakteristik af den almindelige mexicaner.

Selvfølgelig rejser gamle Rambo til Mexico for at hente niecen hjem, og lige så selvfølgeligt ender det i nedslagtning og massemord, som eskalerer til det ekstreme, da hele kartellet beslutter sig for at opsøge Rambo på hans gård for at hævne, at han skar hovedet af den ene af  de to “dum og dummere”-brødre.

(Foto: SME/Noble/Mis. Label)

Plottet virker påfaldende konstrueret, og samtlige personer er pinligt endimensionelle og stereotype. Bortset fra et uventet dødsfald byder filmen ikke på én eneste plotmæssig overraskelse eller noget originalt twist. Det er ultravold og meningsløs action for underholdningens skyld, og det værste af det hele er, at det ikke er spor underholdende, bare enerverende og monotont. Det narrative hænger ikke sammen, og Stallone formår ikke tilføre Rambo-figuren det mindste strejf af menneskelighed eller troværdighed.

Annonce

Vi tror ikke et sekund på, at Rambo kunne besejre hele denne forbryderhær, og de valg, han tager undervejs, virker ulogiske og irriterende. Det hjælper heller ikke, at Stallone ser ud, som om han har glemt sin stok, når han stavrer af gårde og ligner en, der er stukket af fra et plejehjem for folk med fremskredne diagnoser.

Tak for alt, Rambo, men du burde have sparet os for dette makværk. Læseren kan med fordel tage sig en kold øl og hygge sig med Rambo 1-3 i stedet, hvoraf især den første er en klassiker inden for både thriller- og actiongenren. To lusede stjerner til det, som vi inderligt håber er Rambos svanesang.

r6 r5 r4 r3
<
>
(Foto: SME/Noble/Mis. Label)
Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 6. februar 2020
  • Instruktion: Adrian Grünberg
  • Med: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Óscar Jaenada, Sergio Peris-Mencheta, Paz Vega, Adriana Barraza
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:29 timer
IMDB Rating
Rambo V: Last Blood (2019) 1h 29min | Action, Adventure, Thriller | 20 September 2019 (Norway) Summary: Rambo must confront his past and unearth his ruthless combat skills to exact revenge in a final mission.
Countries: USA, BulgariaLanguages: English, Spanish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.