annonce

Sin City: A Dame to Kill For

Blu-ray anmeldelse

Robert Rodriguez og Frank Millers filmiske visualisering af sidstnævntes tegneserie var både nyskabende og forrygende flot, da Sin City kom for ni år siden. Efterfølgeren er også en fryd for øjet, men hverken æstetikken eller historierne har fået noget løft.

annonce

I Sin City: A Dame to Kill For knyttes en række af Frank Millers klassiske fortællinger sammen med nye historier, hvor storbyens hårdkogte elementer støder sammen med deres mest forhadte fjender, og hvem der ellers måtte komme i vejen.

Vi møder bl.a. gambleren Johnny (Gordon-Levitt), der udfordrer den onde senator Roark (Boothe) i poker; Dwight (Brolin), der bliver en brik i hans gamle flamme Avas (Green) farlige spil; og Nancy, der er besat af at hævne Hartigan (Willis); mens Marv (Rourke) bare leder efter en grund til at gå amok.

Filmfortællingen fungerer bedst med de nye figurer, og det er især to historier, der rammer rigtigt. Den første er forholdet mellem Dwight og Ava, der udfolder sig som en klassisk had/kærlighedsaffære, der jo sjældent får et behageligt udfald. Både Josh Brolin og Eva Green gør en god indsats i rollerne, og især Green imponerer som klassisk femme fatale med et usædvanlig farligt temperament. Her folder hun sig virkelig ud og viser, at hun har et stort repertoire at spille på.

Den anden historie, der rammer rigtigt, er det forstyrrede forhold mellem gambleren Johnny og hans far, senator Roark, som også var med i den første film. Joseph Gordon-Levitt er strålende som både sej og sårbar hasardspiller, mens Powers Boothe yder en sjældent god præstation som den inkarnerede ondskab.

Mange af de gamle figurer er sådan set behagelige gensyn, der fungerer som kontinuitetsbærere mellem de to film, men nogle af indslagene virker relativt unødvendige. Især kunstgrebet med at gense Bruce Willis’ figur, Hartigan.

Instruktørerne Robert Rodriguez og Frank Miller har stadig et bundsolidt greb om det visuelle udtryk. Den stiliserede brug af sort-hvid blandet op med enkelte farveelementer fungerer fortsat rigtig godt, og den legende kameraføring giver stærke associationer til tegnefilmenes verden.

annonce

Det, der skuffer, er at udviklingen siden den første film er meget begrænset. Æstetikken er fuldstændig den samme, men her – næsten ti år senere – ville en forædling af udtrykket have været mere spændende. Det samme gælder historiefortællingen, der heller ikke evner at overgå forgængeren, men lægger sig meget tæt op ad den.

annonce

Det er det, er skuffende ved Sin City: A Dame to Kill For: Filmen er ikke særlig interessant, når den ligger så tæt på originalen. Selvfølgelig skal den vurderes for sig selv, men det er grundlæggende en lidt skuffende og ligegyldig oplevelse, selv om det ser fantastisk ud. Fire stjerner.

Blu-ray-udgivelsen er strålende, selv om der ikke er noget ekstramateriale, som kunne have kastet lidt lys over den utrolige produktion. Både lyd (dts-MA 5.1) og 3D-billede er udsøgt og helt i tråd med det heftige audiovisuelle udtryk.

  • Release: 19. december 2014
  • Instruktion: Frank Miller & Robert Rodriguez
  • Med: Eva Green, Bruce Willis, Jessica Alba, Mickey Rourke, Josh Brolin, Rosario Dawson, Joseph Gordon-Levitt, Powers Boothe
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2014
  • Tid: 01:42 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.