: A Good Day to Die Hard

Blu-ray anmeldelse

I 1988 skabte John McTiernan (instruktion) og Bruce Willis action-historie. Med Die Hard satte de en ny standard for actionfilm og lagde præmisserne for genren mange år fremover. Efterfølgerne kom som perler på en snor, indtil der gik 12 år mellem nummer 3 og 4. Men kan John “Yippee-ki-yay, Motherfucker” McClane fortsat imponere og overbevise?
Karakter
Action
A Good Day to Die Hard
Annonce
Annonce
forfatter

I et Hollywood med stadig større idétørke, og hvor villigheden til at satse penge på nye risikable film skrumper ind, er genoplivningen af gamle blockbusters snarere blevet reglen end undtagelsen. Rocky er nu kommet op på seks film, Rambo på fem (den sjette planlægges!), selv Schwarzenegger er tilbage i det gamle spor, og Die Hard er her i den femte udgave – og nummer seks er allerede planlagt til 2015!

Da den relativt ukendte Bruce Willis (stadig med hår på hovedet) tog skridtet fra den komiske detektivserie Moonlighting (1985-89) over til actionfilmgenren på det hvide lærred, kunne ingen forudse, hvilken succes det ville blive.

Med John McTiernan (Predator) i instruktørstolen og debutanten Jeb Stuart som manuskriptforfatter blev en helt ny type actionhelt skabt: En ukonventionel, ordinær fyr, som gav fanden i love og regler; en mand, som blev gennembanket og alligevel tog det hele med et smil og en kvik replik; en familiefyr, der havde de samme problemer som dig og mig – kort sagt: En skudsikker antihelt, som vi alle kunne heppe på! Og kombinationen af hårdkogte actionscener og befriende humor gjorde nærmest Die Hard til en familiefilm (i hvert fald i undertegnedes familie).

Efterfølgeren (med finske Renny Harlin i instruktørstolen) var mere voldelig, men fulgte stort set i samme spor. I tredje film var McTiernan tilbage og gav os et friskt pust med et originalt manuskript og Samuel L. Jackson og Jeremy Irons i storform. Comebacket med fjerde film var en blandet fornøjelse, kortere og massivt mere actionspækket end før, men vi lod os forføre endnu en gang, i høj grad på grund af nostalgien.

Men hvad med John Moore i instruktørstolen og McClane-cirkusset flyttet ud af USA og til Moskva – er det virkelig en god dag at dø hårdt?

Annonce

Vores hårdtarbejdende New York betjent tager turen til Moskva for at hjælpe sin søn, som mildt sagt har fået problemer med det russiske retssystem. Selvfølgelig går der ikke lang tid, før den halve by sprænges i stumper og stykker, og kugleregnen smælder som hagl i Moskvas gader. Hvis McClane var “out of his jurisdiction” i L.A. og Washington D.C., så er han det ti gange mere i den tidligere kommunistiske hovedstad, men han og sønnen svarer igen med samme mønt.

Mere fordummende og forudsigelig end de foregående film – og skæmmet af en del unødvendigt eksplicitte voldsscener – er det til syvende og sidst de ekstravagante actionscener, der redder dagen. Især lader vi os imponere af en ekstravagant biljagt, som bliver ved i det uendelige og knuser det halve af Moskvas bilpark! Desværre har de ikke magtet at beholde intimiteten og “the feeling” fra de foregående film, og A Good Day to Die Hard bliver bare endnu en actionfilm. Det er først og fremmest på manuskriptfronten, det svigter – vi savner en Hans Gruber! Filmen er proppet med karakterer, hvis skæbne vi er fuldstændig ligeglade med, og klichéagtige replikker, som vi nærmest rødmer over.

Fans af serien vil ikke gå direkte skuffede hjem, men meget af McClanes “sjæl” er blevet væk i de forsimplede actionscener og et plot så tyndt og hult som vissent græs. Vi ønsker gerne mr. McClane tilbage i vores ydmyge stuer, men i så fald med mere substantiel bagage i rygsækken. Tre stjerner til femte film, mens vi præmierer samleboksen med fire stjerner.

En kæmpestor actionfilm som A Good Day to Day Hard bliver som en lunken øl dagen derpå, hvis ikke lydsporet (dts-MA 7.1) leverer varen – og det gør det til fulde på denne BD! Subwooferen får virkelig rørt sig, og eksplosionerne kommer herlig præcist fra både for- og baghøjttalere. Billedkvaliteten er også rigtig god, men det gennemgående mørke billede svækker detaljerigdommen i enkelte scener.

På bonusfronten er det meste med, bl.a. kommentarspor med instruktøren, udeladte scener, en halv times dokumentar om den spektakulære biljagt, fokus på McClanes comeback, storyboards, trailers og special effects samt en timelang, meget grundig og informativ bag-om-filmen!

Annonce

PS: Samleboksen Die Hard – Legacy Collection med alle fem film udkommer også nu på BD.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 27. juni 2013
  • Instruktion: John Moore
  • Medvirkende: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch, Mary Elizabeth Winstead, Yuliya Snigir, Cole Hauser
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 1:38 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.