Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tæt på de bedste

Sonys gaming-venlige XH9005 fungerer godt til både PlayStation og Xbox, men mangler lidt kontrast sammenlignet med konkurrenterne.

Skrevet af / 27/11/2020 - 13:15
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Audun Hage

Bravia XH9005 er en af de få 2020-modeller fra Sony, som producenten selv har stemplet kompatibel med PS5. Faktisk er det kun dette og 8K-flagskibet ZH8, der har fået det officielle “Ready for PlayStation 5”-stempel. Sony-skærmen har et 4K LCD-panel, der er udstyret med direkte LED-bagbelysning for bedst mulig kontrast.

XH9005 fås i en lang række størrelser, fra 55 og op til 85 tommer. Vi har allerede testet XH9005 i 65 tommer. Her skal det udelukkende handle om 55 tommers modellen, og hvor godt den fungerer til gaming!

Læs også Vi har testet Sonys nye ”Playstation-TV” Sony XH9005 er et veludstyret og prisbilligt LCD-TV med en på mange måder fremragende billedkvalitet – men ikke uden problemer.

Gaming-TV

Sony hævder selv, at XH9005 er skræddersyet til moderne spilkonsoller. Denne model kan prale af to HDMI 2.1-kompatible indgange og lav forsinkelse, alt sammen for at give en gnidningsløs spiloplevelse. XH9005 understøtter også avancerede billedindstillinger som 4K 120 fps, men mangler opdateringer, for at VRR (Variabel Refresh Rate) og ALLM (Auto Low Latency Mode) er på plads.

Vi oplevede nogle mindre opstartsproblemer med redaktionens Xbox Series X: Den genkendte til at begynde med ikke Sony-skærmen som et 4K 120 fps kompatibelt TV og deaktiverede derfor denne indstilling. Det kan løses ved at vælge en anden HDMI-indstilling, som lå godt gemt i en undermenu.

Desværre indebærer denne indstilling, at man må give slip på Dolby Vision, hvilket er en skam, da Xbox Series X jo understøtter dette. Sony-skærmen har imidlertid ikke båndbredde nok til at tackle begge dele på én gang.

Sony-skærmen rammer i øvrigt godt, når det gælder forsinkelse. Vi målte input-lag til ca. 16 millisekunder (ms) i spilindstillingen. Det er ikke så hurtigt som Samsung Q80T og LG, men tæt på.

Input-lag: Sony-skærmen har en lav forsinkelse på ca. 16 millisekunder i Gaming-indstillingen. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Selv om førstegangsopsætningen kunne være gået lidt glattere, oplevede vi XH9005 som en glimrende gaming-skærm, når alt var på plads. For det første har Sony-skærmen en meget jævn og naturlig farvegengivelse, som får spillene til at se rigtig lækre og livagtige ud.

Den gode lysstyrke og kontrast formår også at få en masse detaljer frem, og selv om Sony-skærmen ikke er lige så lysstærk som Samsung, har den smæld nok til, at man kan spille ved højlys dag uden at skulle dæmpe belysningen. Og ikke nok med det: Bevægelserne er også hurtige og sømløse, når vi tester spil som Dirt 5 og Gears 5 med 120 fps.

XH9005 må imidlertid klare sig med færre individuelle LED-zoner, end Samsung Q80T er udstyret med: Kun 32 mod 48 hos sydkoreaneren. Det indebærer, at bagbelysningen er opdelt i større og mere synlige blokke.

Ligesom ved testen af 65 tommers udgaven af XH9005 oplevede vi, at bagbelysningen kunne opføre sig lidt mere ujævnt, end vi ideelt set kunne ønske. Små lyse objekter på mørk baggrund fik den karakteristiske glorie-effekt (halo) omkring sig. Denne ujævnhed er mindre fremtrædende på Samsung-skærmen og naturligt nok fraværende på LG’s OLED.

Den lidt grovere lysstyring betyder, at spil med høj kontrast såsom Spiderman: Miles Morales ser lidt fladere ud på Sony, end de gør på Samsung og LG, når de er bedst. Der er ikke lige så meget glød i solen og gadelygterne, og kraftige lyskilder har en tendens til at bløde over i og påvirke de mørke områder omkring dem. Forskellen er ikke stor, men nok til, at vi i mange tilfælde foretrak billedgengivelsen fra Samsung og LG.

Konklusion

Sony XH9005 har flere gode egenskaber, når det gælder gaming. Den gode lysstyrke giver masser af smæld og liv i spilgrafikken, som også har meget jævne og naturlige farver. Sony-skærmen har desuden meget glatte bevægelser. Imidlertid kan den ikke helt måle sig med Samsung Q80T eller LG OLED CX, hvad angår kontrast, hvilket indimellem resulterer i en lidt fladere billedoplevelse.

Alt i alt er der tale om et prisgunstigt TV med fin ydelse – det mangler bare lidt for at stryge helt op til tops!

 

Karakter
Sony XH9005 (KD-55XH9005)
Premium

Lyd & Billede mener

Sony-skærmen serverer farverige og naturlige billeder kombineret med rigelig lysstyrke fra HDR-effekterne. Den direkte LED-bagbelysning har relativt få zoner, hvilket lægger en dæmper på kontrast og sortniveau.

Også i denne test:

De bedste TV’er til PS5 og Xbox Series X

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Jævnt og godt!

Samsung Q80T er proppet med funktioner, der skal sikre en god gaming-oplevelse.

Samsung-skærmen har både god kontrast, lækker farvegengivelse og lynhurtig respons, hvilket resulterer i en “smooth” gaming-oplevelse.
Q80T må klare sig med kun én fuldt kompatibel HDMI 2.1-indgang.
Læs hele testen

LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våde drøm?

Denne OLED-skærm fra LG har alt, hvad der skal til for at give en bragende god spiloplevelse.

OLED-skærmen fra LG serverer spilgrafikken med strålende kontrast og suverænt sortniveau. Desuden kan den prale af bred formatunderstøttelse og testens bedste tilslutningsmuligheder.
OLED-skærmen må klare sig med noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene. Desuden er der en vis (omend meget lille) risiko for indbrænding.
Læs hele testen

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Scroll to Top