Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung Q80T (QE55Q80T)

Jævnt og godt!

Samsung Q80T er proppet med funktioner, der skal sikre en god gaming-oplevelse.

Skrevet af / 27/11/2020 - 13:15
Samsung Q80T (QE55Q80T)
Audun Hage

Q80T hører til mellemklassen blandt årets modeller fra Samsung, men når det gælder funktioner, er det faktisk tæt på topmodellerne. Det er en model med lækker billedkvalitet, som vi allerede har gode erfaringer med fra tidligere tests og endda har kåret til Årets Bedste TV i premiumklassen. Men nu er det altså gaming-disciplinen, det skal konkurrere i!

Med sit controller-symbol er HDMI-indgangen til spil let at finde. Samsung har dog nøjedes med denne ene fuldt ud HDMI 2.1-kompatible indgang. (Foto: Audun Hage)

Understøtter HDMI 2.1 – men kun på én indgang

Samsungs grafiske brugerflade, Tizen, er en af vores favoritter inden for smart-TV. Årets version har fået skarpere grafik og bedre organiserede menuer. TV’et er meget let at sætte op og registrerer automatisk, hvilke enheder man har sluttet til HDMI-indgangen. F.eks. oplevede vi, at TV’et korrekt identificerede Xbox Series X og tilføjede den som separat ikon på menulinjen.

Samsung har været fremsynede nok til at udstyre Q80T med et gaming-venligt HDMI 2.1-stik, som også inkluderer understøttelse af VRR og ALLM. Desværre får vi kun ét af dem og ikke to eller flere, som konkurrenterne fra Sony og LG kan prale af.

Efter en opdatering til den nyeste firmware-version (1403) oplevede vi, at Samsung-skærmen var meget let at sætte op. Den skifter automatisk til den korrekte billedtilstand og de korrekte indstillinger til spil. Forsinkelsen er også meget lav: Vi målte input-lag til ned mod 5 ms og ca. 22 ms med bevægelsesudjævning aktiveret. Begge dele er rigtig godt!

Input-lag blev målt til under 5 ms, hvilket er det laveste i testen. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Samsung Q80T har et VA LCD-panel med QLED-farvefilter og direkte LED-bagbelysning, som kan styre lysstyrken på individuelle dele af skærmen (såkaldt local dimming). Med andre ord er der potentiale for både et bredt farvespektrum og god kontrast!

Billedkvaliteten ser da også meget imponerende ud, når vi tester den med PS5 og Spiderman: Miles Morales. Dette spil byder på topflotte farver og et væld af kontrastrige detaljer, og Samsung-skærmen holder intet tilbage: Dybdefølelsen, skarpheden og ikke mindst gløden fra solen på himlen virker meget realistisk.

Selv om Spiderman-spillet kan køres i 4K 30 fps med lækre grafiske effekter (ray-tracing), er der ingen tvivl om, at vi foretrækker den mere jævne grafik i 4K 60 fps indstillingen. Samsung-skærmen har ingen problemer med at følge Miles’ akrobatiske manøvrer, og responsen på controlleren virker god. Vi bliver umiddelbart trukket ind i handlingen, og der er ingen generende effekter, der bryder fokus her.

Samsung Q80T følger også godt med, når vi udfordrer det med krævende 4K 120 fps materiale. Bilspillet Dirt 5 på Xbox Series X kan have en tendens til at bryde op på mindre kapable skærme uden VRR (Variabel Refresh Rate), men her oplevede vi, at Samsung fulgte godt med i svingene. Det bevarer god bevægelsesskarphed uden tendens til “screen tearing”. Responsen fra controlleren opleves også her som rigtig god, hvilket passer med det lave input-lag.

Sammenlignet med den kontrastrige OLED-skærm fra LG kan Samsung Q80T som forventet ikke helt måle sig på sortniveau og lysfordeling/kontrast. Nogle af de mørkere scener fremstår utvivlsomt fladere og mindre dybe.

Derimod har Samsung hele tiden rigeligt med lysstyrke, hvilket faktisk bidrager til godt smæld i HDR-effekterne. Man kan også bruge funktionen til at skrue op for detaljer i gråt og dermed have større chance for at få øje på modstandere, der gemmer sig i mørket.

Hvilken af de to skærme der er bedst egnet, afhænger faktisk mest af omgivelserne. Den klassiske opfattelse af, at QLED har fordelen i lyse rum og OLED i mørke, ser også ud til at gælde i gaming-sammenhæng.

Samsung Q80T giver rigtig fin billedkvalitet med både god skarphed og kontrast og ikke mindst glatte, sømløse bevægelser. Her fra Spiderman: Miles Morales på PS5. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

Vi har allerede rangeret Samsung Q80T som den bedste allround-skærm i sin klasse, så det er glædeligt at konstatere, at 55 tommers udgaven også leverer varen sammen med de nyeste spilkonsoller. Samsung-skærmen understøtter både HDMI 2.1, 4K 120 fps og VRR/ALMM – ud over at gengive spilgrafikken med glimrende kontrast, lysstyrke og farver. Det eneste, vi savner, er flere kompatible HDMI 2.1-indgange.

Samsung-skærmen er ikke nødvendigvis det bedste valg udelukkende til gaming, men hvis du leder efter et altædende TV til varieret brug, er det et glimrende alternativ.

 

Karakter
Samsung Q80T (QE55Q80T)
Premium

Lyd & Billede mener

Samsung-skærmen har både god kontrast, lækker farvegengivelse og lynhurtig respons, hvilket resulterer i en “smooth” gaming-oplevelse. Q80T må klare sig med kun én fuldt kompatibel HDMI 2.1-indgang.

Også i denne test:

De bedste TV’er til PS5 og Xbox Series X

Sony XH9005 (KD-55XH9005)

Tæt på de bedste

Sonys gaming-venlige XH9005 fungerer godt til både PlayStation og Xbox, men mangler lidt kontrast sammenlignet med konkurrenterne.

Sony-skærmen serverer farverige og naturlige billeder kombineret med rigelig lysstyrke fra HDR-effekterne.
Den direkte LED-bagbelysning har relativt få zoner, hvilket lægger en dæmper på kontrast og sortniveau.
Læs hele testen

LG OLED CX (OLED55CX)

Gamernes våde drøm?

Denne OLED-skærm fra LG har alt, hvad der skal til for at give en bragende god spiloplevelse.

OLED-skærmen fra LG serverer spilgrafikken med strålende kontrast og suverænt sortniveau. Desuden kan den prale af bred formatunderstøttelse og testens bedste tilslutningsmuligheder.
OLED-skærmen må klare sig med noget lavere lysstyrke end LCD-skærmene. Desuden er der en vis (omend meget lille) risiko for indbrænding.
Læs hele testen

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Scroll to Top