Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock S7

Smartere rengøring

Roborock S7 mopper og vasker for dig, så du trygt kan udsætte husarbejdet lidt længere.

Skrevet af / 28/09/2021 - 19:00
Roborock S7
Lasse Svendsen

Jeg har hørt, at der findes mennesker, som faktisk kan lide at støvsuge, vaske gulv og tørre støv af. Mange af os kan ikke udstå det, og så er det fristende med en robot, der gør det for én.

Men hvilken en skal man vælge? De fleste ser helt ens ud, og det er ikke umiddelbart indlysende, hvad de kan, bortset fra at man kan sende støvsugeren på pension – hedder det sig – hvis man køber en robotstøvsuger.

Mon dog.

Efter lidt research og gennemtrawling af bruger-feedback fandt jeg ud af, at ikke alle robotstøvsugere er ens. Nogle af dem suger mest i ordets engelske betydning, andre æder ledninger og falder ned ad trapper, mens andre igen larmer fælt, men rengør dårligt.

2,5 cm er for højt for S7, som ikke kan klare mere end 2 cm høje dørtærskler. (Foto: Lasse Svendsen)

Det er med andre ord lidt af et minefelt, hvis man ikke har læst op på det og tilegnet sig viden, der gør det lettere at finde den rigtige robotstøvsuger.

Det er afgjort anderledes at forholde sig til en robotstøvsuger end en konventionel én af slagsen. Mens den gammeldags støvsuger aldrig bliver klogere end brugeren, ser robotterne ud til at tilegne sig viden om ens hjem, som man ikke selv har.

Første gang man starter den, snuser den rundt i huset og lærer, hvor vægge, døråbninger, møbler og ikke mindst trapper er. Især den slags trapper, der går nedad. Det tager heller ikke lang tid.

Når den er færdig med at kortlægge rummene i huset, suser den – muligvis tilfreds med sin nye viden – tilbage til, hvor den kom fra – normalt ladestationen – og venter på, at husets hersker kommanderer den ud at arbejde.

Det lyder enkelt og befriende, men det er en sandhed med modifikationer.

Læs også Robotstøvsugeren der ikke har lært at gøre rent Ecovacs Deebot T9+ er måske den bedste og smarteste robotstøvsuger på markedet. Men kun på papiret, for i virkeligheden lider den af flere skavanker, end godt er.

Erstatter (næsten) din støvsuger

For en robotstøvsuger som Roborock S7 minder mere om en lille hund end en supersmart robot. Den skal kæles for og klappes, og beder pludselig om en firmware-opdatering, gerne netop som man havde planlagt at få vasket køkkengulvet. Den æder Mac’ens ladekabel, hvis man ikke har fjernet det fra gulvet, og den sidder fast i langhårede tæpper med en indbidthed, som en pitbull ville misunde den.

Den kommer heller ikke over dørtrin, der er højere end 20 mm (!), i hvert fald ikke uden en rampe, og den støvsuger og vasker ikke lige så godt som de sære mennesker, der elsker at gøre rent.

Men den gør et meget bedre stykke arbejde – så ofte man vil, og hvor man vil i huset – end en, der kommer træt hjem fra arbejde fredag eftermiddag og hellere vil slappe af på sofaen end støvsuge.

Og det er vel pointen med at anskaffe sig en robotstøvsuger. Den holder huset nogenlunde rent, men indimellem må man selv træde til med støvsuger og vaskespand. Bare ikke så ofte som før.

De blå områder er kortlægningen af etagen, mens stregerne viser, hvor Roborock har været i gang. (Foto: Skærmskud)

Laser-mapping

Den nye robotstøvsuger fra Roborock kan også vaske gulv, og man skal ikke gøre meget andet end at pakke den ud, fylde vandtanken og slutte den til, for at det fungerer. Men hvis den skal være virkelig smart, bør man downloade Roborock-app’en og konfigurere S7, så den arbejder så effektivt som muligt i forskellige rum.

Som alle robotstøvsugere har den et roterende skovlhjul, der suger støv op, som så opsamles af en roterende gummirotor på undersiden. Men S7 har desuden en moppefunktion, deraf behovet for en vandtank, som fugter en moppeklud på undersiden. Den flade moppe oscillerer med op til 3.000 vibrationer i minuttet, når robotten bevæger sig hen over parketgulvet.

Roborock S7 kan vaske op til 250 kvadratmeter med en fuld vandbeholder på 300 ml. Hvis husets kvadratmeter er fordelt på flere etager, kan man bare tage den med sig og sætte den i gang med at kortlægge, støvsuge og vaske dér også.

Efter nogle ganges brug bør man tage moppen af og rengøre den. (Foto: Lasse Svendsen)

Moppefunktionen kan slås til og fra efter behov, og via app’en kan man fortælle robotten, hvilke områder man ikke vil have, at den skal vaske. Den vasker heller ikke tæpper. Så løftes moppen fire millimeter og lader støvsugeren gøre arbejdet.

Faktisk er den så smart, at den selv kan kende forskel på et tæppe og et parketgulv. Den klatrer også over – lave – dørkarme, og en LiDAR-laser scanner og kortlægger rum, døråbninger og trapper, så robotten ved, hvor den er, og hvor den skal hen bagefter.

Den undgår at vælte gulvlamper og højttalere, og har ikke problemer med stoleben, bordben eller andre ting, der befinder sig på gulvet.

Ledninger, der ligger løst på gulvet, småt legetøj, lange gardiner og andre ting, der let sidder fast i rotoren, bør dog fjernes, før man starter den.

Støvbeholderen sidder under låget, mens vandbeholderen er bagpå. (Foto: Lasse Svendsen)

App-styring

Støvsugeren kan startes direkte fra det lille panel på toppen. Man behøver ikke, men det hjælper meget at downloade og styre den fra app’en. Det er kun dér, man kan ændre indstillinger (såsom hvor intens gulvvasken skal være), programmere zoner og vaskerutiner, og fortælle den, at den ikke skal køre tilbage til docken, når den er færdig, men til den nyindkøbte tømnings-dock.

Forvirret?

Roborock S7zone Roborock S7setting
<
>
Man markerer det område eller rum, man vil have rengjort, i app’en, og det kan være et afgrænset område eller som her en del af stuen. (Foto: Lasse Svendsen)

Auto-Empty Dock

Jo, Roborock tilbyder en alternativ docking-station, Auto-Empty Dock, hvor man tømmer støvbeholderen (som skal skiftes ud med en, der passer til den nye dock), og fylder vandtanken på støvsugeren. Så kan S7 køre i ugevis, før støvbeholderen i tømnings-docken skal tømmes, og der skal fyldes vand på tanken.

Ulempen er, at en Auto-Empty Dock koster en hel del, og den fylder meget på gulvet. Helt stille er den heller ikke. Jeg placerede også oprindelig Roborock og opladeren under sofaen, hvilket er ikke muligt med tømnings-docken, som er for høj til at gå ind under møblerne.

Men man behøver altså ikke at købe en tømnings-dock for at få glæde af robotten. Den kan bruges mange gange, før man skal tømme og skylle støvbeholderen, fylde mere vand på eller rengøre moppen nedenunder.

Auto-Empty Dock er et tilbehør, der tømmer støvbeholderen, fylder vand på og oplader robotstøvsugeren. Ligesom Roborock S7 fås den i sort eller hvid. (Foto: Roborock)

Resultatet

Det er selvfølgelig lige meget, at den er let at bruge, hvis den ikke støvsuger og vasker gulv godt nok. Men det gør den faktisk. Kan man gøre det bedre selv? Ja, afgjort. En moderne støvsuger er kraftigere, og med det rigtige tilbehør kan man komme til, hvor robotten aldrig kommer. F.eks. mellem sofapuderne.

En spand med klud, moppe og rengøringsmiddel er bedre egnet til at fjerne vanskelige pletter, men man kan udsætte gulvvask og støvsugning rimelig længe, hvis man lader robotten gøre arbejdet med en vis regelmæssighed.

Den roterende gummibørste gør et godt stykke arbejde, men får ikke alt med i husets trangeste hjørner. Hvis der er et møbel i vejen, kører den bare udenom og kan efterlade nullermænd på steder, hvor kun et støvsugermundstykke kan komme til.

Sodavandspletterne fra i går forsvinder ikke helt, selv med skrubningen sat på højeste niveau, men pletter og snavs, der ikke er klistret fast, forsvinder som dug for solen på Roborocks vej.

Små pletter eller spildte væsker kan let moppes væk, uden at man skal starte en omgang støvsugning og gulvvask i hele etagen eller rummet. Man kan bare markere det område, man vil have moppet eller støvsuget, så forlader robotten opladeren, svinger ud på gulvet og parerer ordre. Og docker igen, når jobbet er udført.

Vandbeholderen klikkes let af for påfyldning. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Roborock S7 mangler “øjnene” fra forgængeren S6 Max, som gør, at sidstnævnte er lidt bedre til at undgå forhindringer. Men bortset fra en umættelig appetit på ledninger har Roborock S7 været en velkommen tilføjelse til husets maskinpark.

Den holder huset rent og pænt, larmer ikke meget og er ikke særlig krævende. Man kan styre alt fra app’en på mobilen, og dér kan man også til enhver tid holde øje med, hvor den er, også når man ikke er hjemme.

For de af os, der ikke har støvsugning og gulvvask som yndlingsbeskæftigelse, er en robotstøvsuger som Roborock S7 en god investering. Som giver langt mere glæde for hele familien end en omgang med støvsuger, spand og moppe.

Karakter
Roborock S7
Premium

Home mener

Super brugervenlighed med overskuelig app. Støvsuger og rengør bedre end frygtet og kan bruges på tynde tæpper. Æder tynde ledninger, kan ikke komme over alle dørtrin i huset og ville være endnu smartere med et kamera.

2 kommentarer til “Roborock S7”

  1. Glimrende artikel. Jeg savner dog information om, om Roborock kan støvsuge tæpper med frynser. Er der andre robotstøvsugere som kan anvendes på tæpper med frynser?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Freo X Ultra hjælper, men kan ikke stå alene

Eltandbørster i kamp: Smart, smartere og endnu bedre

Et rigtigt familiekøleskab

Scroll to Top