Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Deebot T9+

Ikke på egen hånd

Ecovacs Deebot T9+ er måske den bedste og smarteste robotstøvsuger på markedet. Men kun på papiret, for i virkeligheden lider den af flere skavanker, end godt er.

Skrevet af / 21/05/2021 - 10:03
Ecovacs Deebot T9+
Peter Gotschalk

Ecovacs Deebot T9+ er den nyeste og dyreste i en serie af smarte robotstøvsugere, hvoraf vi allerede har testet Deebot Ozmo T8 AIVI.

Ligesom sin forgænger kan Deebot T9+ både feje, moppe og støvsuge dit hjem på egen hånd, og som noget nyt kommer Ecovacs Deebot T9+ også med såkaldt Air Freshener (luftfrisker), der spreder velduft i rummet, mens robotten gør rent. Undervejs afleverer den skidt og støv i den dertil indrettede ladestation, som altså også indeholder en større støvpose, der kan holde til en hel feries daglige støvsugning.

Robotten er udstyret med DTOF-teknologi (Direct Time of Flight via LiDAR), der hjælper den til at finde rundt i hjemmet. Laserpulser måler afstanden til vægge og forhindringer, og “kofangeren” på robotten registrerer, når den alligevel støder ind i ting.

Ecovacs Deebot T9+
Robotten er udstyret med DTOF-teknologi (Direct Time of Flight via LiDAR), der hjælper den til at finde rundt i hjemmet. Laserpulser måler afstanden til vægge og forhindringer, og “kofangeren” på robotten registrerer, når den alligevel støder ind i ting. (Foto: Ecovacs)

Styring via app eller digital assistent

Styringen foregår via en dertil indrettet app, hvor man bl.a. kan se et kort over sin bolig, der bliver mere og mere nøjagtigt for hver rengøring. Man kan bestemme, hvordan og hvor grundigt forskellige områder skal gøres rent (der er tre forskellige sugestyrker og fire grader af gulvvask), ligesom man kan bede robotten om at gøre rent i en bestemt rækkefølge eller på bestemte tidspunkter.

App’en kan generere et 3D-kort af boligen, som man derefter selv kan forfine ved at placere møbler på deres rigtige plads i rummet. (Foto: Ecovacs)

App’en kan også generere et 3D-kort af boligen, som man derefter selv kan forfine ved at placere møbler på deres rigtige plads i rummet.

Og Ecovacs Deebot T9+ kan såmænd også stemmestyres via såvel Google Assistant som Amazon Alexa, så man kan sige til den digitale assistent, at den skal sætte robotten i gang med at gøre rent.

I app’en kan man bestemme, hvordan og hvor grundigt forskellige områder skal gøres rent. Der er tre forskellige sugestyrker og fire grader af gulvvask. (Foto: Peter Gotschalk)

Defekt eksemplar?

Det lyder jo alt sammen glimrende, men alligevel var testen af Deebot T9+ lidt af en skuffelse. Vores generelle indtryk var nemlig, at robotstøvsugeren på flere punkter var ufærdig. I hvert fald oplevede vi talrige situationer, som fik os til at overveje, om vi måske havde fået leveret et defekt eksemplar.

Det er næppe tilfældet, da robotstøvsugeren trods alt virkede det meste af tiden. Vi blev bare generet af de mange småfejl, der gjorde, at vi nok ville have returneret produktet og bedt om vores penge tilbage, hvis vi selv havde købt Ecovacs Deebot T9+ i butikken.

Det begyndte med opsætningen, som ikke kunne afsluttes, før vi havde downloadet og installeret adskillige software-opdateringer. Mystisk, når vi har at gøre med et produkt, der kun lige netop er kommet på markedet.

Da Deebot T9+ skulle forbinde sig med Wi-Fi, kom app’en med en fejlmeddelelse om, at forbindelsen ikke kunne oprettes, men alligevel var robotstøvsugeren online. Irriterende.

Flere gange, når den lige havde forladt sin ladestation, ville Deebot T9+ desuden køre rundt i små cirkler og ikke rigtig komme ud af stedet, men den mest frustrerende fejl var, at den såkaldte TrueDetect 3D 2.0-teknologi ikke virkede efter hensigten.

 

Producenten lover nemlig, at robotten ved hjælp af intelligent objektgenkendelse nemt kan finde rundt i hjemmet.

“Uanset om det drejer sig om legetøj, gardiner, stoleben eller dørtrin, så genkender robotten disse genstande og styrer med høj præcision strategisk udenom ved hjælp af 3D-laserregistrering. Deebot T9+ beskytter møbler og udstyr ved sikkert at undgå kabler og andre genstande, der potentielt kunne vikle sig ind i børsterne,” skrev producenten således i en pressemeddelelse i forbindelse med produktlanceringen.

Overskrider grænser

Godt, at vi ikke helt stolede på den udmelding. Vi holdt nemlig øje med robotten, mens den arbejdede, og derfor kunne vi redde den fra at hive bærbar computer, højttalere og skærm ned på gulvet, da den fik skabt en gigantisk kabelsalat ud af alle strømkablerne på gulvet.

Den mest pragmatiske løsning på det problem er såkaldte virtuelle afgrænsninger. Man kan tegne rektangler på kortet, som støvsugeren skal holde sig væk fra. Det virkede fint, da vi testede Deebot Ozmo T8 AIVI, men Deebot T9+ ignorerede frisk og frejdigt den virtuelle grænse, vi havde sat om kablerne, da vi lod robotstøvsugeren prøve igen.

Ecovacs Deebot T9+ kan både feje, moppe og støvsuge dit hjem på egen hånd. (Foto: Ecovacs)

Den slags problemer gør selvfølgelig, at man i hvert fald ikke tør lade robotten bevæge sig rundt i hjemmet, uden at man er hjemme til at holde nøje øje med den. Og hvad er så egentlig pointen?

Konklusion

Ideen med en robotstøvsuger, der til og med kan vaske gulvet og sprede velduft, og som klarer alt arbejdet på egen hånd, er selvfølgelig ikke til at stå for. Og på papiret får man vel næppe et bedre produkt til opgaven end Ecovacs Deebot T9+.

Men vores test viste, at robotstøvsugeren måske har brug for lidt mere oplæring i at gøre rent og undgå ulykker, før vi tør slippe den løs på egen hånd i hjemmet. Derfor kan det ikke blive til mere end en middelmådig karakter i denne omgang.

Karakter
Ecovacs Deebot T9+
High End

Home mener

Kan både støvsuge og moppe gulvet og spreder velduft undervejs. Kommer med ladestation med indbygget tømning, så den kan arbejde et helt døgn. For mange småfejl. Især kniber det med navigationen og den automatiske genkendelse af genstande og forhindringer i hjemmet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Lights – camera …

Fransk bordopvaskemaskine er sjovere end Netflix

Fuld kontrol med strømmen derhjemme

Friskbryggede planter

Elektrisk tandbørste på Business Class

Mere strøm overalt hvor du færdes

Scroll to Top