Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

Hushjælp i ankelhøjde

Robotstøvsugeren er en selvkørende computer, der kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vagt.

Skrevet af / 19/12/2020 - 12:00
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
John Alex Hvidlykke

De minder om elektroniske trilobitter, når de futter omkring mellem møblerne med roterende fimrehår, der fejer støv og skidt ind under kroppen, til mundens roterende børster.

Det er første gang, vi på Lyd & Billede tester en robotstøvsuger, men i takt med at de små robotter er blevet rullende, autonome computere med børster, vil vi kaste vores nørdede blik på dem. Både for at prøve nyt legetøj og i håb om at få frigjort mere tid fra husarbejde – til vigtige aktiviteter som film og god musik.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI er ikke blot udstyret med et navn, der er langt nok til en spansk adelsmand. Den har også indbygget kunstig intelligens, der skulle gøre den bedre til at finde rundt i hjemmet. Fire gange bedre, ifølge producenten selv.

Støvsugerrobotten er så lavstammet, at den kan komme ind under sofaer og senge. (Foto: Ecovacs)

Robotten er, i lighed med andre robotstøvsugere, en lavstammet, cirkelrund sag, som er lav nok til at kunne komme ind under de fleste senge og sofaer. Netop der, hvor den gammeldags støvsuger har svært ved at komme ind. Eller hvor man selv er for doven til at ligge på knæ og bakse med den.

Det altseende øje i det lave

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI er udstyret med supersanser, der hjælper den til at finde rundt i hjemmet. Laserstråler måler afstanden til vægge og forhindringer, og kontakter i “kofangeren” på robotten registrerer, når den alligevel støder ind i ting. Et HD-kamera fuldender arsenalet af sensorer og bruges desuden, når robotten i sine pauser fra rengøringsjobbet trækker i vægteruniformen og patruljerer hjemmet, mens ejeren er på arbejde eller ferie.

Robotten scanner sine omgivelser med laser og kunstig intelligens. (Grafik: Ecovacs)

Konspirationsteoretikere vil muligvis være tilbageholdende med at lade et kinesisk stykke hardware køre omkring og optage video. Et mere praktisk problem er kameravinklen, da kameraet sidder i gulvhøjde. Til gengæld kan det bevæge sig omkring i huset. I modsætning til et normalt overvågningskamera, der tillige heller ikke kan gøre rent.

Som et smart-home-hjælpemiddel er robotten selvfølgelig styret af en app. Her kan man se kortet over boligen, der bliver mere og mere nøjagtigt for hver rengøring. Man kan bestemme, hvordan og hvor grundigt forskellige områder skal gøres rent (der er tre forskellige sugestyrker og fire grader af gulvask). Og hver etage i huset kan have sit eget kort.

Som de fleste af Ecovacs’ støvsugerrobotter kan Deebot Ozmo T8 AIVI desuden stemmestyres via Google Home, så man kan sige til Google Assistant, at den skal sætte robotten i gang med at gøre rent.

Vend hjem til basen

Det første, man skal gøre, når Deebot Ozmo T8 AIVI er installeret, og man har registreret sig i app’en, er at finde en plads til ladestationen og lade robotten lære huset at kende.

Ladestationen er den sikre havn, som robotten søger tilbage til efter endt rengøring (eller vagtpatruljering). Og selv om robotten er god til at finde vej, også på smalle steder, er det en god idé at have lidt plads omkring laderen. Robotten skal nemlig være helt præcist på plads, for at opladningen begynder. Jeg oplevede flere gange, at den manglede et par centimeter i at være helt på plads og enten blev ved med at forsøge eller gav op med en fejlmelding.

Hushjælp i ferien

Støvbeholderen er på 4,5 deciliter. Det betyder, at den skal tømmes ret ofte. Især i begyndelsen, hvor ukendte territorier under senge og sofaer udforskes.

Man kan købe en ladestation, der automatisk tømmer støbeholderen over i en større affaldspose, som kan holde til en hel feries daglige støvsugning. Men den er ekstraudstyr, som ikke fulgte med testeksemplaret. Og selv om Deebot’en klarer sig rigtig godt på egen hånd, ville jeg endnu ikke lade den arbejde alene i længere tid.

Bedre end den gamle støvsuger

Jeg skal indrømme, at jeg hidtil har været mere end skeptisk over for støvsugerrobotters evne til at gøre grundigt rent. Den skepsis er gjort til skamme. Godt nok har den lille batteridrevne robot ikke nær den samme motorkraft som min gammeldags 1,5 kilowatt Miele. Men de roterende børster er faktisk langt bedre til at få skidt, støv og hundehår op fra gulvtæpperne end den manuelle støvsuger.

Stedsans

Støvsugerrobotten er overraskende god til at finde rundt. Hvis der er nogenlunde fri bane i dens “øjenhøjde”, knap 10 cm over gulvet, kan den kortlægge rummet på få sekunder. Det oplevede jeg, da jeg bad den om at grundrense i soveværelset efter at have fjernet sengerullere, borde med mere. Her tegnede den straks en plantegning over rummet.

Hvis der er en fri “skudlinje”, kan laseren optegne et rum på få sekunder. (Grafik: Ecovacs Home)

Mere kompliceret er det, når laseren ikke har en fri “skudlinje”. Da stuen også fungerer som kontor og lytte-testrum, er der et skiftende udvalg af apparater og kasser. Men robotten afdækkede det indretningsmæssige terra incognita bid for bid og støvsugede samtidig.

I takt med at den når frem, kortlægger robotten boligen. (Grafik: Ecovacs Home)

“Du bør rydde op!”

Selv med laser, kamera, berøringskontakter og kunstig intelligens i arsenalet er der forhindringer, der snyder robotten. Hundens legetøj blev bugseret rundt foran robotten på sneplovmanér. Værre gik det med løse ledninger, som flere gange filtrede sig ind i de roterende børster og måtte fjernes med håndkraft.

Den automatiske genkendelse af forhindringer virker ikke altid. Robotten har kastet sig over et åbenbart velsmagende strømkabel! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Efter rengøringen meddelte app’en opdragende, at der var ledninger, der burde fjernes for at gøre rengøringen mere effektiv. Sandt nok, men nogle af de ledninger tilhører andre apparater, som robotten må se at blive venner med, hvis de skal sameksistere.

De forhindringer, som robotten møder på sin vej, bliver optegnet på kortet i app’en – sammen med en rapport om, at du bør rydde op! (Grafik: Ecovacs)

Den pragmatiske løsning er såkaldte virtuelle afgrænsninger. Man kan tegne rektangler på kortet, som støvsugeren skal holde sig væk fra. Det virker, men betyder også, at nogle af de steder, som i forvejen er sværest tilgængelige, skal støvsuges manuelt. I hvert fald indtil robotten får opdraget sin ejer til at fjerne forhindringer.

Ikke til kontoret

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI gør det meste godt, men på et enkelt punkt havde den problemer, der ville gøre det svært for mig at leve med den, men som måske vil være irrelevant for andre: Hjul. De roterende børster blev flere gange klinet så godt fast mellem gulvet og hjulene på kontorstole, at den måtte hjælpes fri manuelt.

Det er ikke noget stort problem, hvis man er til stede, men besværligt, hvis man er på arbejde – eller for den sags skyld på en uges ferierejse, hvorfra man forventer at komme hjem til et rent hus.

En fugtig, computerstyret klud

Nogle gange skal der mere rengøring til, end støvsugeren klarer. Deebot’en har også en vaskefunktion, der lidt optimistisk kaldes mopping (gulvmoppe). I praksis handler det mere om at duppe gulvet med en fugtig klud, men når det sker 480 gange i minuttet, er det ganske effektivt.

Vi prøvede Pro-udgaven af moppesystemet, der udmærker sig ved at have computerstyring af vandmængden, der drypper ned på gulvkluden fra den indbyggede vandbeholder på ca. en halv liter. Moppefunktionen fik bugt med aftryk fra snavsede hundepoter, men måtte give op over for fastgroet snavs. Så moppen er mere beregnet til at holde rent end at gøre rent.

Selv om robotten er i stand til at skelne godt mellem tæpper og bart gulv, kan moppefunktionen ikke kombineres med støvsugning af tæpper. Når vandbeholderen er monteret, vaskes og støvsuges blanke gulvflader – men tæpperne undgås helt.

Hundehår er en udfordring, og husstandens tibetanske spaniel donerede en masse lange, lyse hår til testen. Men Deebot’en klarede opgaven perfekt. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Konklusion

Nogle af mine oplevelser er de samme, som man vil komme ud for med de fleste robotstøvsugere, mens andre knytter sig til ekstrafunktionerne i Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI. Der skal sandsynligvis en avanceret AI til at finde rundt i min bolig, og jeg er faktisk imponeret over, at den kunne. Og den udfører opgaven så godt, at dens stille puslen rundt vil blive savnet, når den skal retur.

Videopatruljeringen er en sjov detalje, men frøperspektivet gør anvendeligheden begrænset. Og så længe robotten ikke kan fås med blå blink eller strømpistol, er den blot en iagttager.

Karakter
Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI
Premium

Home mener

Den gør rent på steder, hvor håndstøvsugeren ikke kommer ind – og den gør det bedre. Ikke mindst fordi den altid gider en tur mere. Udmærket AI. Kan også patruljere i hjemmet. Børster sætter sig fast i møbelhjul. Visse løse kabler volder problemer. Kan nogle gange have svært ved at finde hjem til opladeren.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Rengøring med rene hænder

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Scroll to Top