Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock E5

Hjemmehjælp der ikke helt overbeviser

En robotstøvsuger til et hjem på 150 kvadratmeter, hvor der bor tre personer, som altid er på farten. Hurra – eller …?

Skrevet af / 30/01/2022 - 19:33
Roborock E5
Åsa Warme Hallén

At pakke Roborock E5 ud og komme i gang var der ingen ben i. Men der opstod et problem, da jeg tog for givet, at jeg skulle downloade Roborock-app’en. Det viste sig at være forkert, for den understøtter kun S-modellerne (?!). Hvis jeg havde været lidt mere opmærksom, ville jeg nok have bemærket QR-koden, der tog mig direkte til Xiaomis Mi Home-app, som af en eller anden grund er den, der skal bruges sammen med E5.

Læs også Støvsuger og vasker gulv i hele huset Roborock S7 mopper og vasker for dig, så du trygt kan udsætte husarbejdet lidt længere.

I app’en kan man selvfølgelig foretage en masse indstillinger og valg. Den er brugervenlig og informativ, men findes desværre ikke på de skandinaviske sprog. Nu er det imidlertid sådan, at det ikke er alle, der er fortrolige med apps og smartphones, hvilket gør, at den medfølgende fjernbetjening giver en ekstra stjerne i protokollen.

Den er pæn og enkel, og desuden magnetisk, hvilket betyder, at den kan bo på køleskabet eller fryseren, så den ikke bliver væk.

Bild 8 scaled 1
Når støvsugeren kommer op på et tæppe, øger den sugeevnen for at gøre endnu bedre rent. Dette tæppe klarede den elegant uden problemer. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ikke vedligeholdelsesfri

Jeg havde på forhånd bildt mig ind, at sådan en robotstøvsuger ville være utrolig praktisk, og at jeg bare kunne sidde med en kop kaffe og en bog og fødderne oppe. Men nej, helt så enkelt er det desværre ikke.

Ud over det indlysende, at man stadig skal samle sokker, kattelegetøj og ledninger op fra gulvet, skal den også have noget vedligeholdelse for at fungere optimalt. Under motorhjelmen på E5’eren sidder der en beholder, hvor det meste af støvet ender, og den skal selvfølgelig tømmes med jævne mellemrum. Her finder man også et filter, som man kan rense under vandhanen og dermed bruge igen og igen.

Intet af dette er svært eller kompliceret, men der er andre faldgruber. På undersiden sidder selve børsten med sit orange og farvestrålende skæfte. Den er nem at fjerne, og så kan man bruge hånden til at fjerne eventuelt støv og snavs, der har sat sig fast på de sorte børster – det er den nemme del.

Men hvis man har en langhåret person i husstanden (hos os er vi to), er der ret stor risiko for, at det hår, som støvsugeren har fanget, får snoet sig ind i det lille mellemrum mellem selve børsten og holderen. Så må man finde saks og tålmodighed frem, og langsomt og forsigtigt klippe sig igennem det hår, der har samlet sig dér.

Bild 6 989x1319 1
I mellemrummet mellem selve børsten og holderen samler der sig en hel del hår, skal jeg hilse og sige. (Foto: Åsa Warme Hallén)

At leve med Roborock E5

Vi bor i en pænt stor lejlighed fra slutningen af 1800-tallet. Det indebærer bl.a., at de folk, der har boet her gennem årene, har bygget lidt om her og dér. Flere steder er forskellige gulvmaterialer lagt ind, og derfor er niveauforskellene mellem nogle af rummene ret store.

Roborock E5 havde ingen problemer med at støvsuge de tæpper, vi har, selv om et af dem faktisk er ret lurvet, og den er god til at komme over tærskler og giver ikke op i første forsøg. Men nogle gange lykkes det den ikke at komme tilbage igen, da niveauforskellen er for stor (den kan klare ca. 2 cm).

Da der ikke er nogen funktion, hvor man kan fortælle støvsugeren, hvor den skal holde sig fra, vil der være noget mas med at afspærre de rum, som man ved, at den ikke kan komme tilbage fra, eller måske ligefrem en trappe, som den kan falde ned ad.

I app’en kan man lave en plan for, hvornår man vil have hjemmet gjort rent. Det er en smart detalje, der gør, at man både slipper for at blive forstyrret af lyden – selv om jeg slet ikke oplevede den som hverken højlydt eller generende – og kan komme hjem til et dejligt, nyrengjort gulv.

Bild 1 818x2000 1 Bild 2 818x2000 1 Bild 3 818x2000 1
<
>
Roborock E5 giver besked, når den oplader eller er på vej til docking-stationen. Den taler bl.a. polsk, spansk og engelsk, men ikke dansk, svensk og norsk. (Skærmskud fra app’en)

Med Roborock E5 kan man desuden slå to fluer med ét smæk og få moppet gulvet, samtidig med at der støvsuges – meget praktisk! Og selv om det ikke giver helt samme resultat, som hvis en rigtig person havde gjort det efter alle kunstens regler og dybt ind i krogene, så er det bestemt godkendt.

Problemet er bare, at man altså ikke kan afgrænse rengøringen ved hjælp af zoner i app’en og derfor manuelt må spærre de steder af, hvor den ikke skal hen. Her har vi brugt sammenrullede tæpper og puder, hvilket kan få besøgende til at løfte øjenbrynene og stille nærgående spørgsmål til indretningen. Hvis man samtidig vil have moppet hele gulvet, skal man også fjerne tæpperne først.

Og alt dette skal man selvfølgelig huske at gøre, inden man går hjemmefra. Vi mente, at støvsugning og mopning om fredagen kl. 13, hvor alle husstandens tobenede medlemmer var ude til et eller andet, var en god idé… Indtil vi indså, at vi alle sammen ofte glemte den detalje med at afskærme og fjerne tæpper.

Jublen over en robotstøvsuger i hjemmet blev ligesom siddende i halsen, og nu er vi gået tilbage til de gamle rutiner med, at taberen af tre omgange “sten-saks-papir” skal tage den almindelige støvsuger frem og tage en omgang på den gode, gamle måde, mens E5 står ved docking-stationen og hviler sig.

Bild 4
Den medfølgende fjernbetjening gør E5 ekstra brugervenlig. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Konklusion

Giv robostøvsugeren Roborock E5 et hjem uden niveauforskelle og tæpper (hvis du vil benytte dig af moppefunktionen), og du får tilstrækkelig rene gulve og masser af tid til overs til at lave noget andet. Den medfølgende fjernbetjening gør brugen nemmere og passer fint til dem, der ikke er så app-vante.

Bor du derimod i et hjem med niveauforskelle og/eller trapper, bør du nok se dig om efter noget andet. Da det ikke er muligt at inddele hjemmet i zoner og dermed fortælle støvsugeren, hvor den ikke skal gå hen, bliver det, der i teorien skulle være vældig praktisk, i stedet temmelig upraktisk.

Bild 7
Nøgenkattene Anton og Harry kan ikke beskyldes for at være medskyldige i alt håret. Det må min datter og jeg tage på vores kappe. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Karakter
Roborock E5
Basic

Home mener

Brugervenlig takket være fjernbetjening. Praktisk, at den både kan støvsuge og moppe samtidig, og at den øger sugekraften på tæpper for mere grundig rengøring. At det ikke er muligt at afgrænse og lave zoner, indskrænker målgruppen og trækker karakteren ned.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Lyd & Billede
Scroll to Top