Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Milky Plant

Bryg plantedrikke på køkkenbordet

Milky Plant er en unik maskine, som lader dig trylle indholdet af dine køkkenskabe om til friske plantedrikke.

Skrevet af / 08/01/2024 - 08:57
Milky Plant
Pernille Redder

Hvis du også er begyndt at drikke plantemælk i de senere år, er du med på trenden.

Både i Norge, Sverige og Danmark er salget af plantedrikke steget betragteligt de seneste år. I Danmark er salget ifølge supermarkedskæden Coop stedet med 500 procent siden 2015, og i Sverige omsættes der ifølge en rapport fra Nielsen IQ plantedrikke for hele 975,5 millioner kroner årligt. I Norge viste den nationale folkehelseundersøgelse i 2021, at 62 procent af befolkningen havde ændret kost i en mere klimavenlig retning.

Det er med andre ord et glohedt marked, Milky Plant forsøger at trænge igennem på, og vi har derfor været spændte på at få fingrene i den veganske malkemaskine. Den sælges udelukkende af producenten selv på deres egen hjemmeside. Dog med fri levering til store dele af verden.

Første indtryk, da Milky Plant pakkes ud, er positivt. Maskinen er kridhvid med sølvfarvede detaljer, den har runde former, og den vil klæde de fleste køkkenborde. Den ligner ikke andre maskiner, vi kender – og dog. Faktisk minder den en del om de maskiner til modermælkserstatning, som er kommet frem de senere år, men der er jo også en vis familiær forbindelse.

Plantedrikken presses igennem filtret med så meget tryk på, at den kommer skummende ud. (Foto: Pernille Redder)

Sådan fungerer den

Milky Plant har tre forskellige kamre. Bagpå sidder vandtanken, som skal fyldes med vand. Den rummer lige knap en liter, hvilket jo ikke er ret stort, men det giver mening, at man fylder den med iskoldt vand hver gang, frem for at lave stuetempereret plantedrik.

Øverst er kværnen, hvor ingredienserne hældes i. Man bliver overrasket over, hvor lidt der faktisk skal til for at lave en hel flaske plantedrik. Kun 80 ml til 500 ml vand. Der følger en praktisk ske med til afmålingen.

Lige over tuden sidder filtret, som er ekstremt fintmasket. Det er her, pulpen bliver opsamlet, og Milky Plant opfordrer til, at man ikke smider det ud, men bruger det til at bage cookies med. Deres hjemmeside er fuld af opskrifter.

Når man tænder for maskinen, kværner Milky Plant ingredienserne, suger vand op og blender det sammen. Derefter presses blandingen igennem filtret, og der er virkelig tryk på. Drikken kommer skummende ud, og pulpen er næsten tør, når man tømmer filtret.

Pulpen kan bruges til bagning af for eksempel cookies eller brød. Producenten har lagt opskrifter ud på sin hjemmeside. (Foto: Pernille Redder)

De første eksperimenter

Vi starter med at lave en flaske havredrik, som udelukkende består af havregryn og vand. Billigere og enklere bliver det ikke. Maskinen kværner og brummer og efter tre minutter er flasken fuld af lys havredrik.

Hvis du selv har prøvet at lave plantedrik med en blender og et ostelærred, så ved du, at filtrering er en udfordring. Der kommer altid grums med, og her viser Milky Plants filter virkelig sit værd. Der er minimalt med grums i munden, da vi smager på havredrikken. Til gengæld smager den af vand og havre og er alt for vandet til at kunne bruges i en kop kaffe.

Næste forsøg er med mandler, og det viser sig ikke overraskende, at mandlernes naturlige indhold af olie gør drikken mere cremet og langt mere behagelig i munden. Familiens niårige søn får mandelmælken oven på sine havrefras til morgenmad og meddeler, at det smager fremragende.

Men for at få en virkelig smagfuld drik må der lidt sødme og salt i også.

Tre friskbryggede plantedrikke. Fra venstre: hasselnøddemælk med ahornsirup, mandelmælk med matcha og mandelmælk med kakao og dadler. (Foto: Pernille Redder)

Kreative smage

På Milky Plants hjemmeside lokker de med opskrifter og idéer til drikke med forskellige smagsgivere i, så nu starter vi for alvor med at brygge løs.

Vi laver tyk og cremet mandelkakaomælk med dadler, en smule salt og ristet kokos.

Vi laver mandelmælk med matcha.

Og vi laver hasselnøddemælk med ahornsirup og en smule flagesalt.

Den sidste variant er en klar vinder. Drikken smager næsten som flydende praline og er længder foran noget, man kan købe i en karton i supermarkedet.

Med Milky Plant kan man få bugt med de rester af tørvarer, der kan gemme sig i et køkkenskab. I vores skab er der for eksempel kakaonibs og kokosflager, som vi ikke har nænnet at smide ud, men heller ikke får brugt. Den slags er perfekt til at smide i Milky Plants kværn og trylle om til velsmagende drikke.

Milky Plant tæller sekunderne ned, mens du brygger din drik. (Foto: Pernille Redder)

Oplevelsen

Det kræver lidt øvelse at få styr på at skrue de forskellige dele sammen og fra hinanden, og det er også en smule mere kompliceret end for eksempel at smide en kapsel i en kaffemaskine og trykke på en knap.

Og så er der rengøringen, som skal foretages med meget jævne mellemrum. Det hjælper dog betragteligt, at Milky Plant har sit eget renseprogram, som klarer den indvendige del.

Det tager omkring tre minutter at brygge en flaske med plantedrik, og maskinen tæller ned under hver af de tre processer, den skal igennem: Kværn, blend, filtrér.

Rene produkter

Journalisten bag denne byline bruger som regel plantedrik i kaffen, og jeg har smagt stort set samtlige produkter, der findes på markedet. Det går igen, at producenterne ofte tilsætter salt, en form for olie og et bindemiddel, som holder drikken homogen. Og så bliver de jo naturligvis fyldt på kartoner, transporteret ud til et supermarked og i de fleste tilfælde opbevaret på køl.

Med Milky Plant får man et langt renere produkt, og når maskinen først er købt, er der penge at spare. Det koster ikke meget i hverken ingredienser eller energi at brygge en halv liter drik, og den kan sagtens laves dagen før og opbevares i køleskabet i den glasflaske, som følger med maskinen.

Konklusion

Som maskine betragtet fungerer Milky Plant, og den holder, hvad den lover. Det er sjovt at eksperimentere med forskellige smage og ingredienser, og sammenlignet med andre metoder til hjemmelavet plantedrik er den decideret overlegen.

Men har Milky Plant potentiale til at blive en af de maskiner, som ender på maskinkirkegården bagest i skabet? Ja, det har den. For den er ikke tidsbesparende og stiller krav til, at du virkelig vil den.

Funktionelt har vi dog ikke meget at udsætte på den, og derfor modtager Milky Plant fem velfortjente stjerner.

Karakter
Milky Plant
Premium

Home mener

Hvis du gerne vil lave dine egne plantedrikke, leverer Milky Plant et overlegent resultat. Rengøring og klargøring af maskinen er tidskrævende og lidt bøvlet.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Et rigtigt familiekøleskab

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lyd & Billede
Scroll to Top