: Test af 3 støjreducerende hovedtelefoner

Slip for både ledning og støj

Blandt trådløse og støjfri hovedtelefoner er det disse tre, der styrer.

Det er let at se fordelene ved at droppe bøvlet med kabel på hovedtelefoner. Ikke mindst for brugere af iPhone 7, som slipper for den ekstra adapter, der er påkrævet til andet end Apples egne hovedtelefoner og enkelte andre. Ligeledes er det en stor fordel at kunne lukke omgivende støj ude – især når man sidder i et tog eller fly, eller i andre larmende omgivelser.
En rar bonus er, at man kan spille musik ved lavere volumen, hvilket er langt mere behageligt i længden og giver mindre risiko for at udvikle høreskader ved langvarig brug.
Kort efter sendte Sony og Sennheiser konkurrentende modeller på gaden, henholdsvis MDR-1000x og PXC 550 Wireless, i håb om at vippe Bose af tronen. Begge er veteraner i hovedtelefon-gamet, så hvis nogen kan gøre det, er det dem.

Kort resumé
Denne test er en relativt kort opsummering af hver af de tre hovedtelefoner. Hvis du vil læse mere dybtgående om hver models forskellige funktioner, så tjek vores hjemmeside, lydogbillede.dk, hvor du finder længere og mere grundige tests af alle tre modeller.

Specialtilpasset støjreduktion

Her får du lydkvalitet i særklasse og en brugertilpasset støjdæmpning, der virker superfint – når du altså ikke er ude og gå.

Lyd & Billede mener

Lyden er fremragende. Under optimale forhold er støjreduktionen den bedste, vi har hørt, og vi kan godt lide, at man kan lukke lyd ind, når man vil. Brugervenligheden er rigtig god.
Støjreduktionen fungerer ikke lige så godt ved gang, da ens skridt forplanter sig gennem ørekopperne som baspulser.
Type: Over-ear, trådløse, lukkede
Tilslutning: 3,5 mm, Bluetooth 4.0
Aktiv støjreduktion: Ja
Foldbare: Ja
Kontrol/mikrofon: Ja
Drivere: 40 mm
Batterilevetid: 20 timer (trådløst m. støjreduktion)
Vægt: 275 g
Pris: 3.399 kroner
Web: sony.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3399 kr

MDR-1000X er Sonys første trådløse hovedtelefoner med aktiv støjreduktion. Her er det Bluetooth, der gælder, men hvor denne teknologi som udgangspunkt har begrænset båndbredde – og dermed en lydkvalitet, der aldrig kan overgå den fra typiske MP3- og AAC-filer – så bruger Sony deres egen teknologi kaldet LDAC.
Den skal have tre gange så høj båndbredde som almindelig Bluetooth og kan dermed modtage lyden tabsfrit fra afspilleren. Det forudsætter, at afspilleren understøtter LDAC, hvilket det kun er Sonys Xperia-smartphones og Walkman-musikafspillere, der gør.

Markedets bedste støjdæmpning?

Det er på støjreduktionen, at Sony har brugt deres tungeste skyts. Den er nemlig specialtilpasset til brugerens kranie og øregange. Det gøres ved at sende et testsignal fra hovedtelefonerne ind i ørerne, hvorpå den lyd, der reflekteres tilbage, analyseres af en digital signalprocessor (DSP). Dermed bliver den så effektiv som muligt. Selve processen er kort, men præcis.
Desuden har Sony tilføjet en smart detalje: Man kan sætte dem til at lukke omgivelseslyd ind, hvilket f.eks. er praktisk på et kontor, hvor du gerne vil høre, når nogen banker på døren. Desuden er der en Voice-indstilling, som filtrerer alt væk undtagen det frekvensområde, hvor talestemmer ligger. Så kan du sidde i lufthavnen eller på banegården og høre musik uden at gå glip af vigtige meddelelser over højttaleranlægget. Begge dele fungerer, men ikke hvis man spiller for højt.
I modsætning til Bose kan man slå støjreduktionen helt fra på Sony, også i trådløs tilstand. Så får man to timers ekstra batteritid.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Pasform

1000X sidder godt på ørerne. De er noget tungere end Bose QC35 og sidder ikke helt så fast på kraniet. På pasform er Bose endnu bedre, især over længere tid, selv om Sony også er behagelige at have på.

Lydkvalitet

Sony MDR-1000X kan skilte med rigtig god lydgengivelse. Bassen er lige så fyldig som hos Bose og desuden en tand mere naturlig og raffineret. Basgangen på David Bowies “Lazarus” er f.eks. mere sprød, og tonerne i elbassens lave register er mere naturlige og lineære.
Men det er i stemmeregisteret, at Sony brillerer mest. Især sammen med afspilleren NW-ZX100 – som jeg har lånt til lejligheden på grund af dens understøttelse af LDAC via Bluetooth. Med LDAC lyder Sony bedre end både Bose og Sennheiser.
Hvad mere kan man forlange? Jo, selv om både lyden og støjreduktion er glimrende, er Sony ikke lige så gode, når man er ude og gå. Ens skridt forplanter sig gennem hovedtelefonerne og høres som korte plop-lyde i basområdet. MDR-1000X fungerer derfor bedst, når man sidder eller står stille.
Ellers kan vi tilføje, at Sony ligesom Sennheiser forsegler lyden bedre end Bose, så folk omkring dig ikke kan høre din musik. En fordel, men også en ulempe, i og med at man ikke kan høre musik lige så længe, før man bliver svedig om ørerne.

Sennheiser PXC 550 Wireless
Sennheiser tager lydkvaliteten alvorligt og bortviser støjen.
Bose QuietComfort 35
Selv om Bose ikke er bedst til alt, er de den allerbedste rejsekammerat og tager sammenlagt sejren.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen

  Shure Aonic 50

  Vejl.pris 3200 kr Hele stjernehimlen åbenbarer sig
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.