Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Jabra Elite 10

Fjerlette toner

Du har brug for luft til at trække vejret. Og luft er noget Jabra Elite 10 har til overflod.

Skrevet af / 15/09/2023 - 09:05
Jabra Elite 10
Geir Gråbein Nordby

Jabra lover, at Elite 10 leverer “krystalklar opkaldslyd, ultrahøj komfort til brug hele dagen og er optimeret til at give en fordybende Dolby Atmos-oplevelse gennem Dolby Head Tracking.” Head tracking betyder, om du vil, at lydbilledet bevæger sig med dine hovedbevægelser. Dolby Head Tracking fungerer både med Atmos-indhold og et opkonverteret stereosignal, men fungerer naturligvis bedst med ægte Atmos-indhold.

Det giver dig et mere præcist 360-graders lydbillede og gør det mindre tilfældigt, når du drejer hovedet.

Jabra Elite 10 Cream Cocoa Gloss Black Contextual Beauty Large RGB Landscape_MED-enhanced
(Foto: Jabra)

Batteritiden er opgivet til 6 timer i selve hørepropperne og 21 timer ekstra fra etuiet, når støjreduktionen er aktiveret. Uden støjreduktion taler vi om 8 + 28 timer, med andre ord behøver du ikke at bekymre dig om, at de ikke holder på din weekendtur.

Pasform

Pasformen på Elite 10 er resultatet af 62.000 ørescanninger for at finde den optimale form på de ovale EarGels-dutter. Selvom Jabras påstand om, at de “passer perfekt til alle øreformer”, skal tages med et gran salt, så passede de rigtig godt til mine ører. Jeg var kun nødt til at gå en størrelse op (til Large) fra dem, der fulgte med i æsken (M), men så passede de virkelig som hånd i handske. Og de er super behagelige!

Jabra Elite 10 GeirNordby-enhanced
Fabelagtig pasform. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Støjreduktion

Hørepropperne har aktiv støjreduktion, og med i alt tre mikrofoner i hver høreprop bliver vi lovet både effektiv støjreduktion på musikken, men også at brugerens stemme kommer igennem på den klareste måde, selv i ret støjende omgivelser.

Hørepropperne har også omgivelseslyd, så du kan høre verden udenfor. Jeg bruger denne funktion oftere og oftere, når jeg er låst inde på mit kontor og vil kunne høre, når nogen kommer ind ad døren.

Læs også Avancerede og gode Jabra Elite 7 Pro er gode med mange fikse funktioner i en avanceret app.

Lyden af Jabra Elite 10

Elite 10 understøtter AAC- og SBC-codecs, med andre ord er det ikke noget fancy som LDAC eller aptX Lossless, som begge giver tilsvarende CD-kvalitet på Bluetooth. Men lyden er god, og jeg kan især godt lide den fjerlette gengivelse af overtoner. Bækkener er luftige og detaljerede uden at være spidse, og kvindelige vokaler skiller sig tydeligt ud fra musikken. En for lille dup betyder tam bas, så sørg for, at de forsegler ordentligt. Men selv med en perfekt forsegling i øregangen er bassen afbalanceret og på grænsen til det slanke. Det giver dig mulighed for at høre flere detaljer i musikken, men samtidig skal baselskere være klar over, at de nok vil få et større kick et andet sted. Men der er en EQ i appen, som du kan bruge til at pifte tingene op i den retning, du ønsker.

Jabra Elite 10 Angle1 Matt Black LB Medium RGB_MED-enhanced
(Foto: Jabra)

Musik, der er kodet i Dolby Atmos, giver et større lydbillede, der rækker langt ud over dine ører. Med head tracking aktiveret synes jeg personligt, at det er lidt irriterende at lytte til musik, da lydbilledet hele tiden skifter, når man bevæger hovedet. For hvem sidder stille hele tiden? Med filmindhold på din mobiltelefon synes du måske, at det er bedre, men selv der er det lidt specielt, når du kigger ned på skærmen, og lydbilledet lyder, som om det kommer delvist nedefra. Gaming er måske bedre egnet til brug med head tracking, men der får du igen den lille tidsforsinkelse på lyden i forhold til billedet, som gør, at du alligevel føler dig ret afkoblet.

Dolby Atmos uden head tracking er en meget bedre løsning, hvis du spørger mig. Så får man faktisk et godt strejf af 360-grader fornemmelse i lydbilledet, som også står stille. Billie Eilish-balladen What Was I Made For? er et godt eksempel på en minimalistisk, men god Atmos-optagelse med et stort lydbillede.

Musik i stereo er bedst

Jeg vil stadig foretrække musik i ren stereo. Især hvis der er basrytmer eller tunge rytmeguitarer. Det er vigtigt, at fasen er rigtig for at få den pumpende, rytmiske effekt. Det kan man ikke opnå med rumlige lydeffekter, men man skal kunne leve med en lidt fladere lyd – til gengæld for en meget mere direkte lyd.

Janelle Monáes Champagne Shit, for eksempel. Her er rytmerne det vigtigste. Og i stereo er Elite 10 både hurtig og præcis, selv om det er overtonerne, der er mest imponerende.

Jabra Elite 10 vs Jabra Elite 85t freq Jabra Elite 10 vs BW Pi7 S2 freq
<
>
Jabra Elite 10 (blå) mod B&W Pi7 S2 (grøn). Jabra er blid i bassen og får gradvist mere energi mod diskanten. Men det lyder mere afbalanceret, end det måske ser ud til, og den bløde kurve gør ørepropperne dejligt fri for sibilans og andre ubehageligheder. Målt med REW og E.A.R.S.-mikrofonhoved. Kompenseret for subjektiv opfattelse af linearitet.

Konkurrenter

Der er ikke mangel på konkurrenter i denne prisklasse. Sony WF-1000XM5, Technics EAH-AZ80 og Bowers & Wilkins Pi7 S2 er nogle af dem, der er sværest at slå. Jabra har muligvis bedre stemmekvalitet ved opkald end alle andre end måske Sony.

Bowers & Wilkins har en meget større og fyldigere basgengivelse end Jabra, men det kan også være overkill. Og du kan ikke slå det fra, fordi app’en mangler EQ.

Til gengæld kan du tune ind på en rigtig god lyd på både Sony og Technics, og Technics-hørepropperne er nok de mest vellydende ud af æsken.

I øvrigt kan både Sony og Technics prale af LDAC-codec for endnu bedre lyd. Men kun Sony og Jabra understøtter rumlig lyd med Dolby Atmos. Af de to har Sony flere finesser, og jeg synes også, at de har en bedre basgengivelse. Om det udelukkende gør dem bedre, er dog mere tvivlsomt, for dem fra Jabra er virkelig gode. Og jeg elsker, at de er så nemme at bruge. Bare sæt dem i og tryk på play.

(Foto: Jabra)

Konklusion

Jabra Elite 10 er et par hørepropper med rigtig god lyd. Hvis du synes, at god lyd er mere end bas, vil du sætte pris på den luftige, fjerlette diskant, de klare sangstemmer og det relativt store lydbillede for hørepropper.

Dolby Atmos er mere et nice-to-have end en nødvendighed, men vi kan godt lide, at de har det, især når vi ser film.

Bassen er noget blid, men samtidig detaljeret og god. Pasformen er eksemplarisk, og samtalekvaliteten er meget god.

Et par rigtig gode hørepropper.

Karakter
Jabra Elite 10
Premium

Lyd & Billede mener

Meget god komfort, åben og klar lyd. God støjreduktion og understøtter Dolby Atmos. Den afstemte bas kan virke lidt til den slanke side. Rumlig lyd i høretelefoner har endnu ikke helt overbevist os.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skarpt skyts i premiumklassen

Seks førsteklasses hovedtelefoner: Hvem snupper tronen?

ANC-hovedtelefoner med et ekstra trick

Ungdommelige hovedtelefoner gør rent bord

Yamaha falder igennem

Den bedste lyd til pengene

Køb forgængeren i stedet

Så enkelt - så mesterligt!

Endelig "lossless" fra Bose

Godt nyt fra Bose

Hør din musik for første gang

B&W sætter barren højt - igen

Scroll to Top